AcasăLeptopuluStanHi-Fi cu Hayssam si...

Hi-Fi cu Hayssam si colegii de la filatura

Mai multe convorbiri telefonice dintre procurorul de caz Ciprian Nastasiu şi sirianul Omar Hayssam, înregistrate autorizat de Serviciul Român de Informaţii, au fost declasificate şi folosite în procesul armatorului Mustafa Tartoussi. Înterceptările au fost realizate în perioada 14 august -18 septembrie 2006. În notele aflate la dosar procurorul Nastasiu are apelativul „Nic”, aşa cum prefera să i se adreseze Omar Hayssam. În paragrafele din convorbirile în care subiectul principal este fuga lui Hayssam din România, sirianul este notat cu „H”, iar procurorul Ciprian Nastasiu este „Nic”, potrivit notelor din dosar.

Deci, Re minor maistre:

„Nic: Dar totuşi, în ce, în ce a constat presiunea asta?

H: Păi, presiunea asta, ori îl ataci, ori noi facem în aşa fel să vii înapoi

Nic: Înapoi la închisoare, nu?

H: Bineînţeles.

Nic: Şi cum? Telefonic sau au venit spre dvs. sau cum?

H: Nu, nu. Ne-au venit oameni, ne-au venit oameni şi…

Nic: Au venit şi prin ….?

H: Nu, nu, nu, nu, nu. Au venit alţii, o să vă povestesc eu.

Nic: Adică au venit din partea aceea, din partea cealaltă?

H: Da, de acolo.

Nic: Şi era legat…

H: Pot…

Nic: Da.

H: Ori îl, ori îl ataci, de ce nu faci declaraţii, de ce nu dai şi pe el şi pe ăilalţi, bineînţeles, ştiţi că pe partea ailaltă mă tot primeau şi nu mă duceam.

H: Şi aicea de ce nu vorbeşti cu presa, de ce nu… d-ăia… uite-aşa, dădeau şi sugestii, ce… Şi am zis: Doamne, nu pot să fac aşa ceva pentru… un om care m-a ajutat şi şi-a dat girul. Nu pot.

Nic: Şi altă soluţie nu aveam? Nu puteaţi să-mi spuneţi atunci ca s-o rezolvăm? Cu presiunea.

H: Deci, mă… deci, presiunea… mai ales că v-am spus, cu judecătoarea asta care… ei mi-au dat nişte elemente care s-au confirmat, nu ştiu dacă a fost chiar aşa sau dacă a fost o coincidenţă care m-a convins că aşa este.

Nic: Da. Şi care erau coincidenţele?

H: Păi, la termenul aşa o să fie aşa, la temenul aşa o să fie aşa.

Nic: Da. Of, of, of! Şi cu sănătatea, aicea inclusiv se neagă tot, c-aţi fi bolnav, că totul este trucat.

H: Ee, ăsta acuma, mă rog, pe scena politică ştiţi că fiecare vrea să arunce această pisică, nu? Că am ajuns o pisică de-aia moartă, pe care vrei să-l superi, dai cu ea în braţe.

Nic: Păi sunteţi o pisică neagră şi înfoiată, nu o pisică moartă.

H: Da. Păi şi pe care vrei să-l …

Nic: Se zice de cutremurul Hayssam, ce-a făcut Hayssam, tsunami Hayssam.

H: Ce, vedeţi că ăstea sunt nişte măgării, că altceva nu pot fi… Nu pot fi… Pe scena politică vrea s-o folosească. Dar, părerea mea, cum a procedat profesorul foarte bine, că a sărit la gâtul lor chiar dacă şi-a sacrificat nişte oameni pe care, în afară de şeful dvs., meritau ei.

Nic: Da. Da, bine.

H: Şi ceilalţi meritau soarta, pentru că prea s-au folosit de toate, prea au făcut ce-au vrut ei. O să vorbim multe şi chestiunile ălea cu… măgăria aia când a venit profesorul că ei au dejucat un atentat la viaţa lui, că au făcut, că au dres, toate sunt nişte minciuni. Da.

Nic: Mă rog, aia nu-i treaba noastră. Aveţi…

H: Poftim?

Nic: Aveţi… Zic, aia nu-i treaba noastră cu… Treaba noastră era alta.

Nic: Pe Beuran l-aţi auzit ce a zis?

H: Nu ştiu, nu am vorbit.

Nic: Că nu era grav, că puteaţi sta liniştit şi acolo, la beci. Deci inclusiv medicii au sărit la…

H: Dacă s-a văzut cu banii în buzunar! Dacă s-a văzut cu banii în buzunar! Ce să facem?

Nic: Deci, se contestă, se zice că sunteţi sănătos tun, aşa, o mică gripă.

H: Deci, cine face afirmaţii din astea, să-i dea Dumnezeu boală cel puţin ca a mea!

Nic: au fost înainte de a pleca…deci prin iunie, aşa, dacă vă aduceţi aminte, la dvs. la vila de la Snagov, două persoane într-un Logan albastru. De unde erau?

H: O să vă spun. Au fost. Aşa e.

Nic: Deci au fost.

Nic: Şi cu Cristi Burci ce aţi vorbit? Aţi vorbit şi cu el, nu?

H: Ştiţi şi de ăsta.

Nic: Şi de ăsta.

H: M-am întâlnit cu el, da, da, sigur că da. Înainte de a pleca. Da, dar nu legat de… chestia asta. Eu am declarat familiei de 3 ori că mă duc la el, dar de fapt am fost o singură dată. În rest…mi-am vazut de treabă. O să vă povestesc, nu vă grăbiţi.

Nic: Dar acuma în perioada asta aţi fost monitorizat erau pe urmele dumneavoastră?

H: Da, da, da.

Nic: Deci erau?

H: Da.

Nic: Şi cum aţi reuşit să plecaţi dacă eraţi monitorizaţi?

H: Păi ce, nu-i vedeam indiferent cât de profesionişti erau, tot îi vedeam.

Nic: Şi v-au ajutat şi ei?

H: Pe o parte într-un loc. Deci v-am zis că asta a fost discuţia. Doamne uite facem? Şi zic: Bine domne uite aşa dacă vreţi, dacă vreţi să fiţi liniştiţi faceţi aşa cum zic eu! Bine facem şi…

Nic: Şi acolo trebuia dată declaraţia? (Convorbirea se întrerupe)

H: Cei care…cu care am vorbit şi cu care am plecat mi-au dat mai multe indicii la care mi-au spus că aşa se va întâmpla. Dar cei de la servicii se jucau în continuare şi vroiau să arate că în continuare sunt buni şi tari. Şi în continuare, în realitate, dvs aveţi dosarul şi ştiţi f bine, nici cea mai mică probă nu o au împotriva mea. Cu toate afirmaţiile care le-au făcut.

H: L-am supravegheat, că e spion, că e securist, sirian, că face spionaj sirian, că face toate drăciile. Dvs aveţi acces la toate. Ştiţi bine şi eu stau în faţa oricui, nu au nici cea mai mică probă împotriva mea.

Nic: Cu ce n-au probe?

H: Cu tot ce spun. Toate afirmaţiile.

Nic: …sunteţi super-spion.

H: Domnule procuror, iată că aţi căzut la mijloc. Şi aşa se întâmplă. Jocurile politice sunt prea, prea periculoase pentru noi. Sunteţi un om de bună credinţă.

Nic: Păi eu nu am avut treabă cu jocul politic, mi-am făcut treaba pe dosar.

H: Nu ştiu cine a dat un zvon, că trimit ăştia cinci ofiţeri! Să vină să mă caute aicea, mă. Pleacă şi cu câte o rachetă în fund. Poate să vină că îi execută ăştia imediat cum…Doamne fereşte!

Nic: Aveţi şi miliţii?

H: Nu, nu, nu domnu „Nic”! Noi suntem crescuţi acasă, nu suntem oameni de…o să aveţi ocazia să ne cunoaşteţi bine, să cunoaşteţi familia! Sunt oameni atât de paşnici, atât de cuminţi, nu imaginaţie care se dau…

In care Sherezada Nastasiu îi spune lui Hayssam că fuga sa i-a periclitat cariera.

„H: Deci, eu sper să pot să vă ajut de aicea în aşa fel să staţi pe poziţii şi să fiţi chiar pe poziţii mult mai bune.

Nic: Uf! Cu poziţia, ce să mai zic, poziţia mea e aşa în…

H: Eu îmi imaginez că acuma…

Nic: E în derivă.

H: O să fie o perioadă de asta, dar… mă rog, ştiţi bine că toate ăstea…

Nic: Toată lumea, toată lumea arată cu degetul spre mine: Tu ai garantat că totul e în regulă, tu ai garantat că face treabă… Şi uite ce-am păţit dacă am mers pe mâna ta.

H: Puteţi garanta că voi face treabă, aşa cum v-am promis. N-aveam niciun motiv, dacă nu era aşa n-aveam niciun motiv şi să vă… lăsam totul aşa în ceaţă şi asta e. Dar, nu, nu sunt genul, nu sunt omul.

Nic: Da

H: Domnul Blaga a fost, făcut ieri o declaraţie de ceva, de…

Nic: Da, da, da. A zis că eu sunt principalul vinovat.

H: Da. Am văzut că ai…, dar nu, o să vedeţi că o să se convingă că nu este aşa şi că a făcut o greşeală.

Nic: … este treaba dânsului, nu, nu intru în…

H: Poftiţi?

Nic: Nu intru în polemici cu ei, nu… e treaba lor ce zic.

H: Deci, eu vă garantez că o să fie treaba în aşa fel încât să găsească că sunteţi persoana potrivită şi chiar va trebui să fie mai bun.

H: Eh, mă rog, poate îi spuneţi. Domne, fă în aşa fel… că i s-a cerut să facă ceva că… avea ceva el în… în custodie, Domne, procedează într-un fel. Domne, m-am consultat şi…face presiuni din astea.

Nic: Lăsaţi-l, acuma chiar că nu mai contează.

H: Îhî.

Nic: Da.

Nic: M-a afectat personal foarte tare, m-au revocat, m-au schimbat, m-au făcut, m-au batjocorit în toate felurile şi modurile

Nic: Păi prea bine nu sunt. Ăştia de la CSM tocmai comunică că vor deschide ancheta, că vor înainta disciplinare, că de ce am pus concluzii pe un raport, raportul acela de medicină legală când cei de la penitenciar spuneau că nu trebuia. Din astea se reproşează. Tot ce am făcut în instanţă.

H: Când e nevoie îmi spuneţi unde să dau şi acolo dau. Dar dau şi doare de data asta

Nic: Nu trebuie să daţi niciunde. Păi nu-i de dat. Să ne facem noi treaba, aia este toată…. Măcar să….

H: Vă repet, pentru mine sunteţi singura persoană faţăde care mă simt obligat, că m-aţi ajutat, aţi fost lângă mine, alţii au fost, au avut alte interse ale lor politice şi nu mă intersesează, fiecare şi-a făcut treaba şi asta e.

Nic: Binenţeles, zona politică pe mine chiar că nu mă intersează, eu ce-am făcut, am făcut…

H: Deci dumneavoastră pot să spun că sunteţi omul care m-a ajutat omeneşte, din punct de vedere umanitar în primul rând, şi al doilea profesional.

Nic: Umanitar, dar vedeţi cum se interpretează. Deci eu mi-am dovedit buna-credinţă în acel moment! Că momentul când am ieşit în instanţă…am ieşit eu…mi-am asumat întregul risc…asta a fost şi…de data asta am şi ieşit eu la vremea respectivă, ca să nu fiţi nici păcălit, nici jumulit, nici…una, nici alta! Deci am avut în vedere o dată, faptul că…v-am …am avut…să vă trataţi, că eraţi bolnav, ceea ce se contestă şi acuma! Zice toată lumea că…că sunt eu mai bolnav decât dumneavoastră!

Nic: Vreau să aud şi eu motivul ăla întemeiat. Ca să mă liniştesc şi eu. Că nu mai dorm noaptea!

H: Sunt un om credincios. Când mă aliez undeva, acolo sunt. Şi probabil că…câţiva ani buni am dovedit că am fost foarte fidel.

Nic: Aţi fost fidel într-o parte. Aţi fi fost. Dar la mine…mi-aţi făcut pocinogul.

H: Acuma, acuma, sunt şi voi fi în continuare şi în parte dvs şi în partea unde trebuie.

Nic: Vă daţi seama că nu mai am încredere ca înainte. Nu aveam nevoie de altceva decât să lucrăm.

H: Ştiu, ştiu foarte bine.

Nic: Pentru că vroiam să facem puţină curăţenie în ogradă. Adică, puţin să mai…rechinii ăştia cer, au supt cât au supt, să mai ia şi câte o pauză, aşa mai lungă. Dacă e posibil. Eu v-am acordat…că aici a fost punctul meu slab şi mi-o reproşez mie…V-am acordat din start buna credinţă, din 26 aprilie şi nu mi-am luat măsurile…trebuia să-mi iau măsuri draconice de…de supraveghere. Deci, asta mi-o reproşez eu. Deşi nu este vina mea.

H: Au fost, ascultaţi-mă că au fost.

Nic: Păi nu au fost, dacă aţi plecat. Unde au fost? Dacă vă puneam unul, poliţist, să stea în casă cu dvs. Ce puteaţi, unde plecaţi…venea cu dvs peste tot.

H: să stea cu mine în casă? (râde)

Nic: Vă puneam o poliţistă, ca să fie şi mai interseant şi gata. Oricum mi-aţi dat o lecţie pe care nu am s-o uit toată viaţa.

H: Da’ vă imaginaţi câte lecţii am luat eu? Şi câte lecţii aş putea să dau dacă mă pun! Dar nu mă intersează. Acum în situaţia şi în poziţia în care sunt pot să dau multe lecţii şi la multă lume, multă lume, dar nu mă intersesază!

Nic: Mi-am riscat cariera, bunul renume şi ce-o mai fi rămas din el.

H: V-am spus, am plecat prin aeroport, cu paşaport, frumos. Vedeţi că lucrurile se precipită, deci lucrurile se schimbă deja de la o zi la alta! Încep serviciile să spună adevărul, că e că nu e, e albă, e neagră …

Nic: Cu ce?

H: Cu multe chestii.

Nic: Păi am văzut că nu sunteţi terorist, deci nu…

H: Rapoartele SRI-ului….

Nic: Păi, nu, aia am văzut la Stroe (liberalul Radu Stroe, preşedintele Comisiei SRI a Parlamentului-n.r.), că nu sunteţi! Deci v-au albit!

H: Păi, asta e declarat! Ăsta e raportul SRI-ului, 600 de pagini şi erau declaraţiile lui Radu Stroe, secretarul Comisiei SRI, nu? În Parlament!”.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

1 Comment

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...