AcasăCamera de gardaCod roşu psihiatric

Cod roşu psihiatric

Domnul Constantin Gheorghe îmi atrage atenţia asupra unei informaţii din ” Cotidianul”. Recunosc, am avut de luptat din greu cu perplexitatea. Avem o problemă serioasă. Foarte serioasă. Avem un preşedinte iresponsabil. Nu mai există nicio îndoială. Iar asta cere măsuri imediate şi ferme. Sau asta ar urma într-o ţară cu oarecari pretenţii de normalitate. Ceea ce nu e cazul nostru.

Deci Băsescu a invitat în Olimp presa. Ei, nu presa. Ci lăutarii preferaţi. Pentru a discuta despre ” viziunile sale în relaţiile internaţionale”. Viziuni ? Oho ! Are viziuni ? De fapt e delir. Unul cumplit şi îngrijorător. Presarii -tonomat ( ca să îi facem pe plac) invitaţi sunt:

Sabina Fati, Andreea Pora, Armand Gosu, Sever Voinescu, Razvan Ionescu, Mircea Marian, Bogdan Chirieac, Emil Hurezeanu, Victor Roncea, Bogdan Radulescu si Tudor Octavian.

Niciun comentariu aici. Tot unu şi unu. Specialişti în viziuni. Că la „relaţii internaţionale” doar Chirieac ce mai ştie despre ce e vorba. Acum cităm:

In plus, ar mai fi aratat Basescu, Romaniei “ii va fi mai usor sa negocieze statutul Insulei Serpilor si litigiul in privinta Canalului Bistroe”. Mai mult, daca Ucraina ar primi promisiunea intrarii in NATO, a spus seful statului, “serviciile secrete de la Kiev vor fi obligate sa se reformeze”.

Presedintele a mai destainuit, afirma aceleasi surse pentru cotidianul.ro, ca a evitat sa-l invite la Bucuresti pe Vladimir Putin, dar ca Bruxelles-ul a fost cel care a impus acest lucru. Traian Basescu a avertizat ca este posibil ca Vladimir Putin sa incerce “compromiterea” Summitului NATO, asa cum a mai facut si cu alte ocazii, contestind toate concluziile. Este posibil, ar mai fi spus Basescu, sa asistam chiar la absenta lui Putin, ori de la intregul summit, ori de la finalul reuniunii.

O alta parere a lui Traian Basescu exprimata in cadrul intrevederii off-the-record este ca proiectul gazoductului “Southstream” este “o prostie”, nefiind un proiect viabil, pentru ca din calculele specialistilor nu ar putea tranzita decit 30 la suta din volumul de gaze promis de Moscova.

Basescu a mai dezvaluit ca americanii au decis recent abandonarea construirii scutului antiracheta in Romania si reorientarea lui catre Polonia. “Daca Polonia contribuie financiar la scut, Romania l-ar avea gratuit”, a explicat el. In opinia lui Traian Basescu, scutul american nu s-a mai facut “din cauza unui ministru al Apararii incompetent”, referirile fiind, se pare, la adresa lui Teodor Atanasiu.

In plan intern, Traian Basescu a promis ca nu se va certa cu premierul Calin Popescu Tariceanu pe perioada summitului.

(sursa: cotidianul.ro)

Citiţi singuri şi vă cruciţi. Omul e clar zdruncinat la mansardă. Deja problemele lui ţin exclusiv de psihiatrie. Problemele noastre ţin doar de dreptul la liberă circulaţie şi de viteza cu care ne putem deplasa.

Afirmaţiile insultătoare la adresa lui Putin sunt deplasate, nejustificate şi extrem de periculoase. Ba mai mult indică o evidentă paranoia. Zeusul nostru zdruncinat are, pe lângă viziuni, şi o perspectivă deformată asupra realităţii. Una conform căreia el e altceva decât un bolnav în nevoie acută de tratament.

N-ar fi rău dacă cineva i-ar atrage atenţia că Rusia, respectiv Putin, nu participă la summit. Ci la Consiliul Rusia – NATO. Despre aberaţiile insultătoare la adresa Ucrainei ( cu care avem multe dosare de rezolvat şi care merită o severă punere la punct, altfel) nu mai e nimic de adăugat. Despre „viziunile ” sale în privinţa southstream-ului deasemenea.

Util de ştiut că totuşi îşi ia angajamentul să stea mumos în băncuţă, cu mâinile la spate şi să nu se certe cu celălalt înţelept. Călin Constantin Anton Popescu etc.

Pur şi simplu nu mai e loc de comentarii şi glumă. Ci de cămaşă de forţă. Şi duşuri reci.

P.S. Nu m-ar surprinde să aflu că de fapt s-au făcut eforturi disperate pentru a se obţine o întrevedere cu Putin. Iar toată răţoiala asta dementă să fie doar oftatul de tânjeală după strugurii… prea acri.

UPDATE: Articolul a dipărut între timp de pe site-ul Cotidianului. Mai împrăştiaţi , băieţi, mai împrăştiaţi. Din fericire link-ul meu încă funcţionează. Şi asta pentru că sunt dibaci băieţii, precum în povestea cu telefonul confiscat. Am fost inspirat să preiau materialul de acolo şi sub formă de citat, nu doar link. Deci v-aţi lămurit cum e cu tonomatele, cu zeusul alcoolic, cu paranoia şi cu întreaga demenţă în care trăim.

Care servicii secrete trebuiesc reformate, Băsescule ?

Pagina dibaci ştearsă arăta aşa:

cotidianul-cenzurat.jpg

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

33 Comments

  1. Mordechai, prietene! Articolul a dispărut de pe site! Îşi dai seama ce degringoladă e acum la Cotroceni şi ce draci bagă-n ei Băsescu? Dar dacă asta mai e presă, să le-o spună lui Mutu! Oricum, scandalul e pornit, şi nu trebuie să se oprească aici!

  2. Update: hehehe! Aveţi dreptate. Au şters articolul. Au uitat doar să dezactiveze şi link-ul direct. Aşa că link-ul meu încă merge. Dar dacă intraţi pe pagina cotidianul… nu e. Nu e nici în Politică/ Preşedinţie unde era găzduit ( vezi link-ul meu). L-au şters. Cu aceeaşi pricepere cu care au şters înregistrarea din telefonul „ţigăncii împuţite”.

  3. Şi eu cu câteva răutăţi:

    Deci: fie kopitanul a confundat Johnny Blue-ul cu sticla de haloperidol, fie se sfătuieşte cu clarvăzătorii de la OTV ca să vadă cum mai merge politica externă. Dacă Alianţa vrea ca Putin să nu conteste deciziile Summitului, păi asta va vorbi Bush. La Soci şi nu la Neptun.

    2: ce treabă are Băsescu cu reformarea serviciilor secrete ucrainiene? Citeşte Road-Map-ul pentru Ucraina şi dă sfaturi? E in comisia de monitorizare? Cine era în guvern ministru când s-a semnat trăznaia cu Ucraina? De ce i se dau datele cu parcursul Ucrainei? NATO ştie?

    Şi 3: Basescu a mai dezvaluit ca americanii au decis recent abandonarea construirii scutului antiracheta in Romania si reorientarea lui catre Polonia. “Daca Polonia contribuie financiar la scut, Romania l-ar avea gratuit”, a explicat el. Adică cum gratuit? Faptul că Ruşii şi-ar orienta rachetele spre noi e moca, cum ar veni. Ia de te uita neaTraiane aici http://www.youtube.com/watch?v=HPdPKkZS6Pk şi vezi dupa aia cum e cu incopetenţii şi gratuităţile. Ştii cum spune Rabbi: „Gratis? Aşa de scump?!”

  4. filmuletele astea de propaganda militara sunt dragutze.ridica moralul poporului, dom’le.
    eu cred ca „trebile” se rezolva pe alte cai.o data ce capacitatea militara strategica permite anihilarea reciproca, restul conteaza mai putin in discutile intre marile puteri.nu de rachetele rusesti trebuie sa ne temem noi.ca in plan militar nu discuta ei cu noi.cu scut american sau fara.nasol e ca in ultima vreme ne ca ignora pe toate planurile.la capitolul discutii ma refer desigur.ca altfel ei isi fac treaba.
    cat despre „explicatzili” oferite cu gentilete presarilor degraba iubitorii de presedinte, imi starnesc doar un zambet.daca cumva intre timp reuseste sa incurce niscai trebi ale Unchiului in zona, s-ar putea sa vi se implineasca dorinta.si sa se declare scarbit de clasa politica, de presa aservita usw, si sa se declare si el invins de necrutatoarea fosta dar ubicuitara securitate…dar probabil ca voi stiti mai bine, nu?

  5. E greu sa mai comentezi ceva rational, cind vezi cita nebunie e in Romania, cum se joaca presedentia cu presa si cu democratia. Ludovic al saispelea spunea „Statul sunt eu!”. Basescu spune „Democratia sunt eu!”. In afara de asta, spune o gramada de prostii care aduc prejudicii Romaniei.

    Un om atit de preocupat de putere si de acapararea ei cu orice pret e un om lovit la balamale.

    Doamne, ajuta Romania!

  6. @ Leibovici

    Era o vreme când Unchiul îşi recruta trupele cu „Ţara are nevoie de tine”. După căderea Blocului comunist, recoltarea se face cu „Intră în armată. Fii tot ceea ce poţi fi” şi nuanţări pe aceiaşi temă. Postmodernism, cum ar veni. Asta apropo de filmuleţele de propagandă.
    Relaţiile nostre proaste cu Rusia le iau deja ca un fait accompli şi este greu de presupus că preşedintele Băsescu ori guvernul vor mai putea face ceva care să schimbe situaţia. Cât este vina clasei politice, cât a lui Băsescu…asta ramane de văzut. Oricum, observ doar că nu a fost foarte capabil în a stabili un compromis bazat pe acomodarea intereselor, rezultatul fiind ignorarea noastră pe toate planurile. Bulgarii, dimpotrivă – şi-au văzut de prietenia lor tradiţională cu muscalii. Sigur, dacă eşti foarte norocos sau foarte priceput, poţi obţine un compromis util şi prin negarea persistentă a realităţii, însă mă îndoiesc că este cazul garniturii aflate acum la putere. Era în interesul Melosului să lupte împotriva Atenei?
    Revenind la preşedintele Băsescu, nu cred că se va declara învins de scârba faţă de clasa politică sau de ubicua securitate. Va fi depăşit de realitate. Napoleon a fost învins o singură dată şi a încetat să mai fie împărat. La el e mult mai simplu.

  7. Mordechai, prietene, în scrisoare era vorba de Ucraina şi Georgia. Republica Moldova e o noutate! Pe moldoveni i-a întrebat cineva dacă vor să-i băgăm în NATO? Ce se joacă aici? Ce semnale a vrut să transmită Băsescu şi cui? Vrea să scoată Georgia de pe listă, pentru a vinde mai bine Ucraina? E clar că americanii sunt interesaţi de Ucraina, acolo e o bună bază de plecare în cazul unui conflict cu Rusia, ca să nu mai vorbim că aşa pun mâna şi pe robinetul gazelor ruseşti spre Europa!
    Nu e mai simplu pentru americani să nu se mai ducă la meci sau la bere cu camionul, să-şi cumpere şi ei maşini normale, cu motoare normale?
    Din păcate, Băsescu a început să gândească precum Dubya, fără să aibă şi o mare putere în spate. Dar dacă era şeful unei mari puteri? Nici nu vreu să mă gândesc1

  8. Mă pot încumeta să vă răspund că nu e vorba de niciun fel de semnal. Pur şi simplu vorbeşte gura fără el. E o greşeală pe care (cred eu ) o întâlnesc des: aceea de a-l suspecta pe Băsescu de gândire, de premeditare. Nu e cazul. De cele mai multe ori chiar nu e cazul. Şi cu siguranţă nu e cazul acum. A chemat şi el gazetărimea eoliană, a băut o sticlă de gioni şi a început să vorbească şi să se laude ca omul beat. Atât. Şirul de prostii emise îmi confirmă supoziţia.
    Iar răspunsul la ultima dumneavoastră întrebare: nu e şeful unei mari puteri. Această ţară nu a fost şi nu va deveni o putere, nici mică, nici mare. Tocmai din cauza conducătorilor de acest tip, de care ne e istoria plină.

  9. Ştii la ce visez? Nu am paranoia asta a puterii. De asta vreau doar un singur lucru: să trăiesc într-o ţară normală, în care să se moară cel mai des de plictiseală! Crede-mă, nevoia de normalitate o să ne chinuie multă vreme de aici înante. Vreau un preşedinte plicticos, care să respecte ca un maniac amărâta aia de Constituţie, un premier atât de ocupat cu treburile ţării încât nu mai are timp să-şi rupă oasele cu motocicleta, miniştri care să stea mai mult pe la birou decât pe la DNA şi cetăţeni care să-şi vadă de treaba lor şi să nu-şi mai rezolve conflictele cu parul. Dar n-am nicio şansă, nu-i aşa? O să mor de orice altceva, numai de plictiseală nu? Naşpa!

  10. Din ce spuneţi îmi pare că doriţi să deveniţi cetăţean elveţian. Acolo aveţi toate şansele să muriţi de plictiseală. Lent. La o vârstă foarte înaintată. Dar cumplit de plictisit.
    Aşa că vă rămâne consolarea (???) că aici nu veţi avea parte de plictiseală. Ioc ! Dar că măcar chinul nu are cum vă fi prea lung.
    Discuţia asta despre normalitatea mi se pare aproape metafizică. În condiţiile în care „normalitatea” suferă o permanentă şi drastică redefinire. Şi atunci stau şi mă întreb: mai este ea …”normalitate” dacă doar noi, o nefericită şi insignifiantă minoritate ne regăsim în ea ?

  11. Ştiu, prietene Mordechai, e ca-n bancul cu nebunul care stă la gardul ospiciului şi-i întreabă pe trecători: „ce-aţi făcut, de v-au închis?”

  12. Hahaha ! Da. Foarte corect ! Excelentă constatare. Dacă veţi căuta cel mai nou post de pe acest blog veti descoperi că un deloc surprinzător sincronism ne poartă cu gândul pe aceleaşi poteci.

  13. @Constantin Gheorghe
    Pot sa iti spun ca traiesc intr-o tara normala peste Atlantic. Habar nu am ce face si ce zice primul ministru, cu atit mai putin liderii parlamentari, sau reprezentantii autoritatilor locale. Habar nu am daca primul ministru se simpatizeaza cu Regina Elisabeta. Nu i-am auzit niciodata certindu-se in public. Nu stiu daca se organizeaza vreun summit, oricum nu m-ar afecta in nici un fel, chiar daca ar fi. Cind se fac drumuri, nu vine nimeni dupa aceia sa sape si sa lase asfaltul cu gropi. Oamenii au alte preocupari: munca si familia. Unii au si hobbyuri, ca mine care scriu aici. Nu exista acea atmosfera incrincenata din Romania, si nici poluare si praf nu avem ca in Romania. Oamenii isi zimbesc si sunt politicosi, si e bine, chiar daca se fac lucrurile astea din complezenta. Viata e trepidanta, nu ai foarte mult timp sa te gindesti la prostii. Oamenii sunt foarte seriosi in mesajul lor, nu e loc de prostioare (romanesti). Trebuie sa fii foarte atent ce iti iese pe gura, pentru ca vorbele te definesc la fel ca si faptele. Sunt si probleme, si nimeni nu moare de plictiseala, dar la alte dimensiuni. Am scris lucrurile astea pentru ca mi-as dori si eu sa vad aceasta normalitate in Romania. Desigur, din interesul egoist de ma reintoarce la pensie 🙂

  14. Karakas, tot ce pot să sper e că mai ai foarte mult până la pensie! Altminteri s-ar putea să ţi-o petreci tot pe mândrele pliuri canadiene!

  15. Da, Andrei. Am citit de ieri analiza ta. E bine că ai găsit calmul necesar unei analize pe puncte, rece şi aplicată. Noi eram pur şi simplu perplecşi. Stupefiaţi de prostiile fără seamăn emise de dom’ profesor. Nici de glumă nu ne mai ardea. Iar faza cea mai aumzantă e „auto-cenzura” stângace şi stupidă a eolienilor.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor,...

- A word from our sponsors -

De citit

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....

Bombardistan

Ca un vrednic cetățean al secolului XXșiunu îmi molfăi revolta pe Facebook, în țarcul special amenajat, sub bolta cocoșată a regulilor comunității. Orice altă formă de revoltă ar presupune o ieșire din lene și trecerea în alt țarc, unul mult mai aproape de abator. Constanța. E orașul: în...

Nesimțitul

Domnul Iohannis e un nesimțit. Nu e nimic insultător în această afirmație, e o simplă constatare tehnică, rece. Unii sunt blonzi, înalți sau pistruiați - domnul Iohannis e nesimțit. Suspectat, pe nedrept, de cinism, în unele situații, de lipsă de empatie, în altele, ori de lipsă de...

Versiunea neoficială

Imaginea corectă a ce se întâmplă azi în lume nu poate fi obținută consumând știri din sursele oficiale. Prea multă propagandă. Canalele pretins alternative sunt dominate de irațională isterie și fabulații. Singura șansă e un conspect lucid al informațiilor și un minim efort de corelare. Deci: În anii...

Locuri de poveste: Trăbulești

Într-o epocă în care interesul turiștilor pare să se îndrepte mai ales către destinații exotice, există un loc aparte de care, probabil, puțini au auzit: Trăbulești. Turiștii dornici de frumos, de peisaje încântătoare și de autentice incursiuni culturale, nu vor găsi aici nimic care i-ar putea interesa....

Post-istorie sau preistorie

Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice și instalarea temeinică și permanentă (părea pe  atunci!) a lumii unipolare, Fukuyama s-a grăbit să anunțe sfârșitul istoriei. Conform acestei ipoteze, navigam în apele veșnic calme ale post-istoriei. Umanitatea era ferită de acum de  sezoniere confruntări ideologice, căuutări ori rătăciri. Hegemonia americană...