Foto Alexandru Mazilu©
În celebra, de acum, confruntare televizată din campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2004, Traian Băsescu făcea o constatare pe cât de ipocrită, paradoxal, pe atât de corectă. Aceea că alegătorii se aflau, la atâţia ani de la revoluţie, în situaţia de a alege dintre doi foşti (?) comunişti. Nu comentez afirmaţia, nici contextul. Nici Anvers-ul.
În mecanismul electoral există un viciu profund care afectează profund opţiunile noastre şi dreptul nostru de a alege. Pentru că vom fi întotdeauna puşi în situaţia de a nu alege. Pentru că ceea ce ni se oferă nu este şansa unei autentice alegeri. Ci a unei opţiuni între două propuneri. Propuneri ale altora. Ale sistemului. De aici şi interesul tot mai scăzut al electoratului. Pentru că între el şi sistem şanţul e tot mai adânc.
În 2004 Traian Băsescu părea a fi tocmai un candidat anti-sistem. Iar asta a născut o adevărată isterie. Evident că nu era deloc anti-sistem. Ci chiar un produs al sistemului. Şi încă unul de proastă calitate.
La aproape patru ani de atunci suntem în aceeaşi situaţie. Oricât ne-ar displăcea Traian Băsescu trebuie să recunoaştem că este favorit cert pentru alegerile din 2009. Este singurul candidat cu forţă autentică. Nu vorbesc aici despre calitatea discursului, limbajul promovat sau onestitatea sa. Ci de capacitatea sa de a-şi mobiliza electoratul.
Adrian Năstase nu este o contra-ofertă validă. Nu am să înşir acum argumentele pe care îmi sprijin această afirmaţie, dar aceste argumente există. Sigur Adrian Năstase este un om politic important. Care are încă multe de spus. Care are cusururi şi calităţi. Dar nu este un contracandidat puternic pentru Traian Băsescu. Iar la acest moment nici nu văd vreun contracandidat valabil pentru actualul preşedinte. Şi, poate, tocmai asta îl face atât de puternic pe Băsescu.
Ne-am obişnuit să-l criticăm pe Băsescu. Şi pe bună dreptate. Ne-am obişnuit să criticăm clasa politică. Şi pe bună dreptate. Şi ? Dincolo de bătutul mărunt din buze şi înjurătura molfăită între gingii ce ne rămâne ? Vom merge din nou la urne pentru a răspunde ultimatului pe care ni-l oferă sistemul: X sau Y ?
Ceea ce vă propun este să gândim altfel. Nu cred că putem schimba ceva. Nu cred că putem deranja sistemul. Dar putem să vorbim. Să ne facem auziţi. Şi de asta suntem aici.
Aşa că luaţi-o ca pe o leapşă daca vreţi. Dacă nu, ca pe o invitaţie la reflecţie. Vă invit să propuneţi un candidat la preşedinţie. Dar insist în a vă ruga să nu mergem pe poteci bătătorite. Nu propuneţi aceleaşi nume de politicieni pe care le vânturăm toată ziua. Nu propuneţi eterne soluţii-miracol gen Ţiriac sau Pleşu. Haideţi să căutăm între cei 22 de milioane de cetăţeni pe acei oameni care ar merita şi ar fi în stare să transforme balamucul în care trăim în ceva care să poată fi numit ţară. Iar între concetăţenii noştri sigur ar trebui să existe mulţi asemenea oameni. Trebuie să existe un profesor de la care primiţi lumina cărţii şi pe care puţini îl cunosc. Ori un cărturar discret şi cuminte. Ori cine mai ştie ? Hai şi vă spuneţi propunerile şi poate argumentele. Aveţi, desigur, şi varianta propunerilor en legere, în celebra limbă caterincă. Pe care le-am făcut şi votat de 18 ani. Iar atunci, poate, nu sistemul e problema, ci noi.
Luaţi-o deci ca pe o leapşa, toţi cei din blogroll ( de la Andrei Crivăţ, Victor Ciutacu, Corina Creţu, Constanţin Gheorghe, Gabi Savitsky, până la Nenea Cosmos şi Vania – scuze dacă nu vă pomenesc pe fiecare în parte). Iar invitaţia vă este adresată şi vouă, mai ales vouă, cititorilor. Haideţi să ne alegem preşedintele. Noi.
de ce doar pana la nenea Cosmos si Vania ? da’ המוסד למודיעין ולתפקידים sau Комите́т Госуда́рственной Безопа́сности de ce sa nu raspunda ? ca poate ei stiu mai bine ca noi 🙂
Dat fiind ca leapsa ii grea de tot, o sa-mi ia o vreme pana sa gasesc un raspuns bun. Dar ma voi gandi.
Andrei, nici nu e o leapşă în puterea cuvântului. Iar răspunsul celor pomeniţi l-am cam văzut noi de-a lungul timpului.
Mordechai…Multumesc 😀
Cat despre leapsa…
Va astept cu propuneri…si ma voi stradui sa-l surprind cumva „on camera”…pe acela.
Succes noua tuturor…de fapt.
Alex, eu mulţumesc. Şi… hai să nu ne aşteptăm unii pe alţii.
Când vom avea un Rege, nu va mai trebui să alegem între X şi Y. Sau, în sfârşit, un Ţar, funcţie de cum vor evolua lucrurile…
Şi până atunci nu consumăm nimic ?
Razvan Ungureanu
Adriana Saftoiu
Până atunci, X sau Y… Hai, şi-un Z.
„Aveţi, desigur, şi varianta propunerilor en legere, în celebra limbă caterincă.”
Ce teme grele ne dai de dimineaţă. Soluţiile astea miraculoase nu au susţinere la mase. Eu merg pe o potecă bătătorită şi nu prea. De exemplu, l-aş vrea preşedinte pe Cristian Diaconescu, dar pentru asta poporul ar trebui să gândească şi să arate altfel.Mă mai gândesc şi la o altă soluţie, care, desigur, nu va avea nici măcar atât succes.
Dar tu nu ne spui pe cine ai vrea?
Am să vă spun ce gândesc, nu ce vreau, că e mai greu. Şi zău, nu la soluţii miraculoase îmi era gândul.
Dar zău Cristi Diaconescu e altă potecă bătătorită. Admirabil, desigur… poate nu m-am făcut eu bine înţeles.
Asa au pornit si cei de la MoveOn. Sa nu radeti de mine, dar pe cei de la MoveOn ii am la „favorites” pt. simplul motiv ca mi-a placut „inceputul” lor.
http://moveon.org/about.html
Te-ai făcut foarte bine înţeles, dar dacă mi-ar trece prin cap soluţia ar suna în genul A sau B, ca să nu zic X sau Y. Mă gândesc că prima dată ar trebui să-i fac pofilul, dar s-ar putea ca apoi să nu corespundă nimănui…
Poate că problema suntem, totuşi, noi.
@ Alandra
Nu ştiam de ei. Mulţam de link.
@ Sătmăreanca
Problema sigur suntem noi.
Ascultă-l pe Berceanu! E programul revenirii la partidul unic: daţi-mi totul, ca să fac nimic!
Cred că l-am ascultat destul.
Până una alta, Cristian Diaconescu a fost nominalizat oficial candidat la Primăria Capitalei. Bucureştenii au ocazia să demonstreze dacă problema suntem noi ori ba 🙂
Victor Ponta
Profesor zici? aha! nu stiu, da pe mine sa nu contati. 🙂
Cristian Diaconescu este un bun politician, dar eu nu-l vad primar la Bucuresti… nici anul asta, nici peste patru… nu stiu de ce… dar avand in vedere ca eu l-as vedea presedinte pe Patriciu, s-ar putea sa ma insel. Si revenind la tema, eu zic ca Patriciu ar fi un contracandidat serios mai ales ca se potriveste in ring cu Basescu si in plus, poate face o afacere de succes din Romania… sunt curios cu cine ar mai vota stanga atunci.
Patriciu e un nume pe care, în anumite condiţii, l-aş fi luat în seamă.
Felicitări lui Vasile Blaga pentru noua funcţie de Primar General.
Foarte interesanta leapsa asta.. Este un subiect important. Ne tot plangem, pe buna dreptate, de ceea ce se intampla in tara, de modul cum e incalcata Constitutia, de atatea si atatea lucruri si, iata, in sfarsit, voi mergeti mai departe si intrebati: ce punem in loc? Sper sa nu va suparati pe mine daca nu o sa dau nume. Nu am. As vrea insa sa spun ca, din pacate, modul in care sunt concepute alegerile, in general, nu numai la noi, nu prea lasa loc unui profesor, unui om modest din punct de vedere financiar, in general, sa se afirme. Pentru a ajunge cunoscut in toata tara iti trebuie ani si ani de aparitii constante. Sau scandaluri cu care sa atragi atentia. La noi s-a optat pentru aceasta varianta, e cea mai simpla. Un independent ar castiga greu. Iar partidele trebuie sa recurga la oameni deja cunoscuti, pentru ca e greu sa lansezi un om intr-un an sau mai putin de un an, sa-l faci cunoscut si apreciat pana in ultimul catun. Stiu ca nu va place sa mergeti pe cai batatorite, dar cred ca pana la urma asta va fi solutia la care se va recurge, de catre mai toate formatiunile politice. Este o mare slabiciune a clasei politice romanesti faptul ca nu a reusit sa produca si sa incurajeze lideri autentici in ultimii ani. Din contra, senzatia mea este ca oamenii de calitate sunt din ce in ce mai mult sacrificati. Mi-as fi dorit sa avem si noi un Zapatero, o Angela Merkel, un om pornit de jos, cultivat, apropiat de oameni si de problemele lor, care sa castige respectul populatiei dincolo de apartenenta politica.
Credeti ca azi ar mai avea vreo sansa sa ajunga presedinte, in orice tara din lume, un Roosvelt in carucior? Pe vremea lui era doar radioul…
@Mordechai: PSD-ul a ales: Cristian Diaconescu iar Geoana dixit:: „De azi putem sa spunem ca avem primar”…
Mie imi place Cristian Diaconescu dar nu stiu daca face fata lui Blaga… O propunere interesanta, totusi
Hai să vă încurc: candidatul care poate lua voturi multe, ori ăla capabil să facă treabă? Vorbim aici de animale complet diferite!
uite, eu nu vorbesc doar de presedinte. eu as nominaliza 500 de oameni pentru guvern, senat, camera deputatilor. oameni care sa inlocuiasca complet structurile existente. doar in acest context are rost sa vorbim de un presedinte nou. altfel este irelevant. daca va trebuie un om care sa se certe cu basescu ma ofer eu, il fac pe marinar pina sare la bataie, dar nu asta e cheia succesului, pentru asta bagam tonomatele, problema este sa inlocuim toate organele, nu doar gura care vorbeste in timp ce miinile baga in buzunare. vreti 10 deputati, 10 senatori si juma de guvern? daca imi demonstrati ca au vreo sansa va dau si presedinte.
Si putem sa scriiem pe bloguri.
ADRIAN NĂSTASE. ADRIAN NĂSTASE. ADRIAN NĂSTASE. ADRIAN NĂSTASE. ADRIAN NĂSTASE. ADRIAN NĂSTASE. ADRIAN NĂSTASE.
@Mordechai,
eu il vad pe Patriciu ca fiind cel mai stralucit presedinte al Romaniei post-comuniste. Este super-inteligent, super-bogat, un lider vizionar. Il admir extraordinar!
P.S. Ce ma sperie insa la Patriciu este faptul ca este impotriva Statului, ca entitate politico-economica!
Si ultima nedumerire din seara asta: de ce te-ai grabit sa-l feliciti pe Vasile Blaga, ti se pare atat de evidenta o presupusa victorie a lui? Exista ceva sondaje pe piata, cred ca trebuie sa apara – da sa fie cat de cat obiective..
Nu stiu ce sa zic, am salutat la un moment dat aparitia politicianului de tip nou pe scena politica: inalt, zambet charismatic, prestanta, savoir vivre, l’usage du monde, dar pana la urma, tot cu nemultumiri de tot felul ne-am capatuit. Poate, noi romanii nu stim sa ne entuziasmam, cred ca asta e marea noastra problema.
@ daca tot ai exemplu „moveon” ar trebui sa stii ” inceputul” lor… nu e din flora spontana.. E Soros…sau asta nu ai aflat din articolele lor ?! ( no wonder )
Daca nu esti socialist pana la 20 , n-ai inima! daca esti socialist dupa 20…n-ai cap…
Think about !
j.
@ Corina Cretu
Mulţumesc mult, Corina ! Începusem să cred că am scris atât de rău încât nu am reuşit să mă fac înţeles. Despre asta vorbeam.
Bine, nu neapărat la cineva pornit de jos. Ci dintre noi. Şi mă gândeam că mi-aş dori un preşedinte ca Eugen Simion. Ca Florin Constantiniu. Adică oameni fără chemare spre politică. Dar cu o enormă cultură şi un mare bun simţ. Adică ceea ce ne cam lipseşte. Şi, pentru că tot mă ruga cineva să spun ce nume aş avea eu în gând, uite că am spus două nume. Şi mai spun că te-aş adăuga pe listă. De fapt erai primul nume la care mă gândeam. Cum însă eşti de faţă n-am să şi argumentez, pentru a nu te stânjeni pe tine, pentru a nu mă stânjeni nici eu.
@ Ubicuu
Părerea mea e că PSD-ul a făcut o alegere proastă. Cea mai proastă posibilă. Cristi Diaconescu e un om deştept şi de toată isprava, dar se potriveşte la primărie ca alcoolul la permisul de conducere.
Iar asta poate însemna şi sfârşitul carierei sale politice. Decredibilizarea sa. Pentru că nu îi dau vreo şansă de a ajunge în turul 2.
@ Confucius
Am răspuns deja. Răspunsul dat mai sus.
@ Nenea Cosmos
E corectă şi plecarea de la temelie spre acoperiş. Daţi-mi un punct de sprijin şi… nu?
@ dadtroll
Aşa se pare.
@ Mihnea Georgescu
Nu nu nu nu.
@ Maria Barbu
Exact ceea ce te sperie pe tine mă încântă pe mine. Vorbim mereu despre privatizare, dar care privatizare ? Aceea a privaţilor din jurul lui Băsescu ? Cea în care firme private căpuşează banul statului ? Asfalt, Bordei, etc. Aşa că …
@ Corina Creţu
Am să răspund ceva mai pe îndelete la asta. Urmează un articol pe subiect.
@ Forevergreen
Care e acela înalt,charistamtic etc. ??? Eu nu-l ştiu. Ştiu că ne-am lăsat atras, la diverse momente, de pseudo- soluţii găunoase, gen Stolojan, Meleşcanu etc. Eu zic că, dimpotrivă, ne entuziasmăm prea iute şi fără temei. Şi ne trece la fel.
@ winshisperer
Exemplul era un punct de plecare. Şi mie mi-a prins bine. Argumentul tău e, însă, de luat în seamă.
Cu postulatul celălalt nu o să fiu de acord.
sigur nu era cu 30? parca tutea zicea altfel… ca pina la 20 copiii sint anarhisti, nu altceva.
Propunere: eu ma propun pe mine. Destept sunt, subtzirel sunt (deci pot sa dirijez si circulatia la summit NATO daca e nevoie), am oleaca de cunostinte de karate (deci pot sa discut oricind cu Putin), si cel mai important, pot oricind sa fug din tara daca pune Basescu de o Revolutie, ca am si pasaport smecher 🙂
Deci, Votati-ma pe mine! Evident, M&M vor fi numiti ministri la Ministerul Bomboanelor pe care o sa il infiintez pentru copii a doau zi de la numire. Asta v-o promit!
Da. Ţuţea zicea altfel. Dar avem dreptul să ne formulăm propriile postulate. Nu ?
@ karakas
Să ştii că poate nici nu e o idee rea. Dar deloc. Şi mă refer nu neapărat la persoană.
@Mordechai
Văd că cea de-a treia soluţie a ta, care s-ar fi vrut prima,este tot una politică. Dacă e Corina, cu cea mai mare plăcere. Dar misiunea ar putea fi foarte grea, la început e nevoie de o spălătură a creierelor masculine din ţara asta, după care trebuie aplicată reţeta şi la doamnele misogine 🙂
De fapt e o idee. Nu o soluţie. Nu am soluţii. Şi e doar întâmplător politică. Argumentele sunt altele. Dar refuz să vorbesc acum despre asta. Am spus: e stânjenitor să laud pe cineva. Şi stânjenitor şi pentru cel lăudat. ( Băsescu e o excepţie şi aici).
@windwhisperer
Asa-numitul „Partid din Umbra” al lui Soros nu are nici o legatura cu comentariul meu.
Da, mi-a placut cum au inceput. Orice persoana creativa poate realiza ceva cu sau fara ajutorul unui oarecare Soros. Creativitate inseamna si sa preiei o idee si sa o dezvolti.
In alta ordine de idei , nu inteleg la ale cui articole te referi ? Care „articolele lor” ? Oficial Soros nu este implicat.
Daca te referi la articole aparute in presa lor, asta este altceva.
Spunea bine Satmareanca : „Poate ca problema,suntem ,totusi noi”. Ne lipseste „spontaneitatea” despre care faci vorbire.
Imi spui sa (ma)gandesc…:)…refuz, sunt spontana.
Alandra, link-ul mi-a prins bine. Iar comentariile tale îmi sunt mereu de folos. Mereu.
Multumesc, Mordechai. 🙂
Nu ai de ce îmi mulţumi, Corina. Poate, când vom vorbi, îţi voi povesti de ce. Dar acum spun că am argumente extrem de serioase. Dar atât. Am spus că nu ne stânjenim.
Între timp ţi-am răspuns şi pe celălalt subiect.
Ok, de abia astept sa vorbim. Nu gasesc acel trilulilu pe care ai scris ca l-ai lasat.. O seara buna iti doresc. Si frumoasa.
E la ” ce ne dă nouă piratul”. Dar îl/le pun şi aici.
Explicaţiile sunt tot acolo, la pirat.
http://www.trilulilu.ro/shitcatapult/ff72ccf003e5a5
http://www.trilulilu.ro/shitcatapult/33de77de785f42
@Corina Cretu: Roosvelt ar fi ales chiar si in scaun cu rotile probabil. USA de obicei voteaza pentru cine reduce taxele. Romania a votat: democratie originala, modelul suedez, 15000 de specialisti iar apo culori: rosu, portocaliu. albastru, verde, galben cu rezultatul cacaniu in dungi cu picatele mov…
Ubicuu, excelent comentariu. Fii sigur că şi Corina ar fi de acord.
@Alandra…” referirea mea se face la site ul „move on” !
E pornita si FINANTATA de Soros … si e implicat 100% material.
Citind comentariile exuberante ale unora din organizatie , numai ca n-am vazut la urma ‘ traiasca si infloreasca pcr ul”
Soros e adeptul ” socialismului ‘ feroce… far, farawys , left . Atata am vrut sa va spun !
j.
eu am citit pe unbog sugestia ca liberalii sa il propuna pe Klaus Johannis. Ce zici mai nebatatorita decat asta carare? 🙂
Zic că poate fi o idee. Şi apoi gândindu-mă la altele pe care le ştiu zic: nţ !