Ieri au avut loc alegerile preliminare democrate în Carolina de Nord şi Indiana. Previzibil, Obama a câştigat fără emoţii în Carolina de Nord cu 56% faţă de doar 42 % doamna Clinton. Adică 58 de delegaţi faţă de 42.
În Indiana Hillary Clinton reuşeşte o victorie extrem de strânsă: 51% faţă de 49 % ale lui Obama. Adică 37 de delegaţi pentru Clinton şi doar 33 pentru Obama.
La acest moment situaţia arată astfel: Obama 1836 delegaţi (din care 252 superdelegaţi ); Hillary Clinton-1681 delegaţi (din care 266 superdelegaţi). Numărul de delegaţi necesar pentru nominalizare este de 2025. Şi pot anticipa că în West Virginia, Kentucky, Montana şi Oregon bătălia va fi cumplită. Pentru că deja Obama a ajuns destul de aproape de cifra magică: 2025. Şi victoria în trei din aceste state ar putea încheia definitiv jocurile.
În acelaşi timp Hillary Clinton arată că nu ese dispusă să cedeze. Victoria chinuită din Indiana nu îi relansează campania, dar o menţine în trena lui Obama, prelungind vărsarea de sânge.
În acelaşi timp, de astăzi, la Kremlin, Putin s-a mutat de pe bancheta din spate la volan. Adică tot el conduce.
Billary n-are şanse. Nu e bărbat. Obama nici atât. Şi nu e nici WASP (White, Anglo-Saxon, Protestant). Are un uriaş handicap. Şi-a schimbat religia de vreo două ori. Prejudecăţile rasiale n-au fost îngropate. Cât despre Ras-Putin… Azi a avut un discurs rupt din volumele roşii semnate Djugaşvili.
Am auzit şi eu discursul ţarului. Era discursul potrivit. Rusul ştie bine ce face. Era nevoie de un discurs cu muşchi care să arate că nu s-a schimbat nimic în ciupercărie.
Cât despre Obama şi restul… mai întâi să vedem ce vor decide democraţii în august, la Denver. Apoi mai vedem. E drum lung şi multe se pot întâpla.
Meciul Obama-Hillary zic ca e 1-1 intra-n prelungiri, McCain pe tusa culege voturi in timpul asta.
Pe Putin il aranjeaza mult mai bine sapca de sofer al limuzinei prezidentiale.
Aşa zic şi eu. Dacă nu se întâmplă ceva spectaculor în statele rămase… totul rămâne la bricheta superdelegaţilor, la Detroit.