În vreme ce zeusul inspecta podurile din Kuweit, iar Cristian David ( ministru de interne. pe bune !) îşi număra urechile, am găsit şi oameni care chiar încearcă să facă ceva în problema ofticii româno-italiene.
Iar asta trebuie salutat. Aşa cum şi salut eforturile Corinei Creţu. Hai că luna asta îmi plătesc impozitele. Pentru că am de ce. Uite că mai avem în politică şi oameni articulaţi, care ştiu ce au de făcut. Şi fac.
Corina salvează întotdeauna turma de politicieni care îşi ocupă posturile degeaba. Dacă de preşedinte nu-i iese, măcar ministru de Externe tot ar trebui să fie 🙂
Va veni şi vremea aceea. Sunt convins. Până atunci aş fi teribil de curios, da’ foarte curios să ştiu de ce pe lista PSD pentru europarlamentare ea se afla doar pe locul 11. Asta ca să ştiu ce fac cu vot canciu’ !
Eu tare aş vrea să vină vremea în care oameni competenţi precum Corina, care au demonstrat, vor avea acces la funcţii cheie. Nu cred că se va întâmpla prea curând. Are prea mult bun simţ pentru clasa noastră politică plină de bădărani nesimţiţi.
Parcă era pe locul 10 sau, mă rog, tot aia e. De ce ? Pentru că nu a dat din coate printre guzgani. Pentru că şi-a făcut treaba în timp ce alţii făceau jocurile. Pentru că nu a intrat în hora haitei 🙁
Crina, hai să îţi spun o şmecherie. Asta mai depinde şi de noi. Sau aşa am naivitatea să cred.
Ok, era pe 10… asta nu schimbă nimic. Cu uninnominalul cum a rămas ?
Lasă că nici noi nu stăm de muhaiele. Că dacă e… la o adică… pac cu cancivotul.
Multumesc, Mordechai
Multumesc, Crina
Situatia romanilor din strainatate este o problema grava, in sensul ca oamenii cinstiti nu mai sunt aparati si sunt loviti de aceasta imagine generala care s-a creat. Dar, totusi, 1 % din PIB-ul Italiei se datoreaza romanilor, adica celor care muncesc cinstit si din greu, despre care acum nu mai vorbeste nimeni.
Cat despre pozitia mea pe lista, am fost pe locul 9, dupa ce in prima varianta fusesem pe locul 3.
Eu as saluta ideea unui vot preferential pe lista la alegerile euro-parlamentare, am si avut cateva interventii in acest sens.
Va doresc o zi frumoasa!
Corina, n-ai de ce ne mulţumi. Ei fac listele, noi canciul. E simplu. Ok, deci nu era nici 10, nici 11. Era 9. Voiam să întreb cine era pe locul… dar tac.
E în interesul nostru să rezolvăm problema românilor aflaţi în străinătate, la muncă. Altfel nu vreau să mă gândesc ce probleme am avea în cazul în care am asista la o repatriere masivă a acestora. Să văd atunci cum se mai laudă Tăriceanu cu un şomaj de doar 3.9 % ( cifră burtistică, oricum ).
Depinde de noi, da, dar eu nu am încredere în toţi cei care înseamnă „noi”. Mulţi dintre „noi” preferă hăhăiala şi behăitul, iar cealaltă parte din noi (eu,tu şi încă câţiva) e prea nesemnificativă ca să schimbe ceva. Poate sunt prea pesimistă azi 🙁
Nu ştiu dacă vot-canciul rezolvă problema, deoarece atunci decid ceilalţi pentru noi.
Nu am încredere deplină însă nici că votul uninominal va rezolva problema clasei politice. Deja, prin teritoriu, partidele şi-au desemnat candidaţii – baroni şi baronaşi – pentru circumscripţiile electorale uninominale în care au şanse să câştige. E un altfel de vot pe listă. Practic, cei care ar merita nu vor putea candida din cauza listacilor, deoarece s-ar crea conflicte în partid. Rămâne varianta independenţilor, dar ăştia nu ştiu ce putere au după. Culmea cum le au politicienii cu măsluitul…
@ Corina
Cu plăcere! Cum s-ar traduce votul preferenţial pe listă?
Cu votul uninominal sunt de mult lămurit. Îl invocam mai degrabă sarcastic.
Ştii vorba lui rabbi: mai vedem noi.
Crina, in cazul alegerilor pentru Parlamentul Europei nu e posibil votul uninominal. De aceea eu am propus aceasta varianta, care se mai practica si in alte tari. Vot preferential pe lista inseamna ca partidul face o lista, dar alegatorul are posibilitatea sa voteze alta ordine a candidatilor de pe lista. Adica daca tie nu iti convine cine e pe locul 1 pe lista unui partid, il muti pe locul 5 sau unde crezi tu ca ii e locul. Nu e atat de complicat cum pare la prima vedere – dar, oricum, ma indoiesc ca se va lua in discutie o asemenea varianta.
daca ar fi posibila o lista interactiva în care sa poti sa’i muti dar mai ales sa’i bagi pe unii unde doresti tu cred ca prezenta la vot ar fi direct proportionala cu dorintele nemarturisite dar izvorîte din problemele cu care alegatorul se confrunta zi de zi.
( în text a fost strecurata bineînteles o ironie-porcarie care nu are nimic deaface cu Corina ci e pentru altii)
Da, un tetris cu lista de candidaţi ar fi ca focu’ !
Să vezi atunci: Încă un boc şi trec la nivelu’ ţâşpe.
Corina se tot zbate, dar ar fi bine sa deschida ochii si astia mai mari si mai plini de putere. Ma rog, cel mult ii vor inchide dupa vreo bauta zdravana.
Spunea Corina de votul prefernţial pe liste. L-a şi explicat cum se cuvine. E o potecă de încercat.
Ca bine le zici: tara arde si Basescu numara camilele!
Corina, suntem alaturi de tine, desi poate tu nu ne vezi 🙂
Da’ n-ai observat că la faze din astea el se poziţionează mereu strategic ?
Multumesc, Karakas.
Si o zi buna tuturor.
Până acum e o zi bună.
Ziua e intotdeauna buna cind sefu’ e in delegatie 🙂
O reactie tarzie la ideea doamnei Cretu,
„Cred ca avem obligatia de a incepe de indata un dialog cu autoritatile italiene, pentru a identifica solutiile corecte si legale la o problema care, incontestabil, exista. Pentru ca solutia nu poate fi decat in dialog si in colaborare, in conjugarea eforturilor noastre si ale italienilor, pentru a rezolva o problema care pe ei ii afecteaza, iar noua ne pateaza obrazul.
Dar asta nu se poate face abdicand de la norme si principii.
Intre 12- 14 Iunie, va avea loc la Napoli reuniunea anuala a Grupului Socialist din Parlamentul European. Liderul acestuia, Martin Schultz, a sustinut, alaturi de noi, ideea unei intalniri separate a socialistilor romani si a celor italieni care sa se finalizeze intr-o declaratie comuna, insotita de masuri concrete de cooperare. Iar asta mi se pare important.”
Nu stiu dupa ce logica se construieste aceasta propunere?
Daca este vorba de grup socialist european de ce nu se discuta in plen?
Daca va fi vorba de o intalnire bilaterala de ce trebuie sa dea indicatii Martin Schultz, liderul grupului european?
La aceasta reuniune europeana , socialistii romani chiar daca eu stiu si apreciez ca vor contribui substantial la dezbaterea de pe timpul evenimentului vor fi, in principal si public, asociati cu evenimentul secundar, deci ei primesc teme pentru acasa suplimentare in loc sa introduca ei pe agenda eurogrupului un subiect de natura europeana?
Nu era greu de priceput, dar îţi pot desena.
1- Discuţiile grupurilor nu au loc în plen- era la mintea cocoşului;
2- Implicarea liderului de grup e importantă. Dar şi asta era evident.
3- Dacă citeai ce spunea Corina, găseai şi intervenţia ei în plen.
4- Ok, am priceput. Noi tăcem acum şi tu ne povesteşti realizările lu’ Stolojan la PE. Ai spaţiu nelimitat. Aud ?
Draga Domnule Mordechaiu,
nu stiu de va enervati pe mine? am suparat pe cineva cu intrebarile mele? imi cer scuze anticipat, cum imi spunea mie cineva: domnu’semanticu, nu exista intrebari prostesti….
1. Sa inteleg ca dumeavoastra stiti ca formatul reuniunii anuale din 12-14 iunie nu are si o discutie in plen? poate e asa cum spuneti dumneavoastra, dar ma indoiesc.
2. „A sustine o idee” nu este acelasi lucru cu a recomanda, chestie de nuanta, citat din doamna Cretu blog.
3. Nu am discutat de ce face/a facut doamna Cretu, discutam de pregatirea evenimentului din iunie.
4. Crezi ca este un concurs de frumusete? heheheee
N-am auzit care-s succesurile lu’ Stolojan. Dar e corect, că nici n-aveam ce auzi.
Habar nu am ce program au în iunie.
Aveţi ceva de comentat la articolul Corinei, de ce nu o faceţi acolo ?
Mă puteţi tutui, ca văd că folosirea pluralului politeţii vă derutează.
La fel ca si tine si eu sper si cred ca initiativa socialistilor romani nu va fi doar inca un pretext pentru a se evidentia in plus, la concurenta cu partidul din care face parte si domnul Stolojan.
As fi dezamagit sa imi confirmi ca aceasta comparatie intre cele doua partide este mai importanta pentru tine decat subiectul in sine. Altfel nu inteleg de ce asa rapid il băgaşi in discuţie pe Stolo? sau nu aveai alt termen de comparatie?
ps: am reactionat la aprecierea ta cu „oamenii articulati in politica”, nu te superi ? nu?
Pentru că unii încearcă să facă ceva. Altii o freacă. Punct.
ei da, te superasi….
@ Corina
Mulţumesc pentru precizări. Succes în a-i convinge pe cei care trebuie să introducă acest tip de vot 🙂
@ Mordechai
Iar din cei care o freacă, unii o freacă prost&rău de tot 😉
Cui prodest? Cine cistiga din analiza driblatului la virgula?
@Semanticu,
Problema romanilor din Italia a depasit de mult si granitele nationale si cele ideologice. De aceea, cred ca este importanta implicarea fiecarui grup politic, cu mentiunea, inca o data, ca autoritatile celor doua tari sunt cele care trebuie sa adopte si sa puna in practica actiunile concrete necesare solutionarii acestei situatii.
Dupa cum probabil stiti, declaratiile inflamante ale de pe acum fostului comisar Frattini si ale colegilor sai din coalitia de dreapta condusa de Berlusconi au trezit reactii la cel mai inalt nivel politic european. Problema romanilor din Italia a fost discutata inclusiv in plenul Parlamentului European la sfarsitul anului trecut si figureaza, cu o ritmicitate dictata de evenimente, pe agenda Grupului Parlamentar Socialist. Solidaritatea cu romanii a colegilor nostri socialisti, inclusiv a d-lui Schultz, presedintele acestui grup, s-a facut simtita in tot acest timp, iar dumnealui a reiterat-o saptamana trecuta, cand a participat la sedinta delegatiei PSD din PE. Asadar, nu e vorba de indicatii. Eventual, putem vorbi de medierea unui dialog necesar cu colegii italieni. Iar prilejul cel mai potrivit il reprezinta reuniunea de la Napoli. Cand, sper, vom adopta o pozitie comuna a partidelor socialiste din Romania si Italia cu privire la criza existenta. In acest context, nu pot decat sa amintesc atitudinea responsabila si conforma cu normele si valorile europene a stangii italiene, careia, de altfel, pozitia rationala i-a fost imputata de dreapta, in campania electorala, drept un semn de slabiciune. Dar nu excesele de fermitate cu care ameninta noul executiv italian sunt solutia.
Seara buna tuturor!
Satmareanca scrie de votul preferential.
Ar fi fost cea mai buna solutie. Face partidul o lista oarecare, in care intra de toate pentru toti: oameni de casa,umoristi, manelisti, baroneti, organizatori, sicofanti, doamne ale noptii, acoperiti de-ai sereicilor si altii de acest fel.
Dar mai trebuie sa fie pe lista aia si ceva politicieni, ca altfel se darama sandramaua, nu mai are cine sa faca politicile, programele si strategiile, nu mai are cine sa puna neuronul la guvernare. Asa ca mai intra pe lista, mai spre coada, si ceva politicieni.
Ei, si din lista asta alege mocofanul din bobor, dupa numarul de preferinte de care dispune conform legii, pe cei pe care-i crede vrednici. Poate fi cazul de o singura preferinta sau de mai multe.
Sunt si tari in care poporeanul isi alcatuieste, din listele partidelor, propria lui lista, adica panasheaza.
La final, cand se face distribuirea mandatelor, preferintele electorilor se regasesc in mare parte in componenta noului parlament.
La noi, dupa ce formula de scrutin a fost fixata pe uninominal, greu se vor putea echilibra lucrurile. Greu de tot, ca s-a ieftinit mandatul de parlamentar si nu se mai goleste teshchereaua celor cu bani. Toti „sponsorii” sunt mult mai linistiti, deja isi numara cirezile de parlamentari pe care stiu ca au banet sa le agoniseasca. Nu mai sunt nici atat de conditionati de mofturile sefilor de partide. La o adica, sa vezi ce independenti grozavi vor rasari prin Parlament! Asta e, daca nu gandim si noi inainte de a pune compresorul pe partide…Vom primi ce am cerut.
@Mordechai,
scuze ca revin dar promit sa nu mai dau nici o replica pe subiectul asta.
@CorinaCretu,
cu alte ocazii am scris, inclusiv pe pagina domnului profesor Pascu, ca mai multa expertiza pe diplomatie parlamentara proactiva decat la grupul europarlamentarilor PSD nu exista, ca sa fie clar.
Dumneavoastra scrieti:”Eventual, putem vorbi de medierea unui dialog necesar cu colegii italieni. ”
Am cateva intrebari:
1. Daca subiectul este pe agenda si este asumat de grup de ce totul se rezuma doar la finalizarea cu o declaratie bilaterala?
2. Daca vorbim de mediere, nu imi permit sa va dau eu lectii de diplomatie, mie, ca simplu cititor, dar care in timpul liber am reusit sa rasfoiesc si cateva dictionare de relatii internationale fara sa aprofundez, imi miroase a criza, cum ar spune domnu Geoana, hehehe Chiar dati semnale ca ar fi criza intre cele doua partide socialiste? acesta ar fi mesajul dumneavoastra?!?!?!
3. Daca vorbiti de „mediere” si in paragraful urmator precizati cu nuante: „Cand, sper, vom adopta o pozitie comuna a partidelor socialiste din Romania si Italia cu privire la criza existenta.” Deja mi se confirma ca este greu de crezut ca va fi doar o simpla formalitate ca in iunie cele doua partide sa anunte o declaratie.
Poate vreti sa spuneti ca, mai moderati, socliastii italieni, sunt mai intelegatori, socialistii romani le+au cerut un mesaj politic solidar dar italienii se lasa greu, in impas fiind ati facut apel la Martin Schultz care sceptic fiind vrea intai sa vada daca ajungeti la un punct comun.
Probabil ca interpretez eu cam fortat si gresesc dar cam a asta imi suna.
Domne, e bine sa citim si printre randuri, da’ nu prea mult ca pe urma ne fuge ochiu.