Excelsior, carevasăzică. Dar mai întâi recapitulăm.
– Înţeleptul Berceanu, în perioada în care ocârmuia ţara ca ministru a decis închiderea minelor. Nu toate minele, dar multe. Multe. Că, după judecata sa, cărbunele nostru avea fermoar pe stânga. Cărbunele fiind o resursă mai poluantă decât petrolul, dar ceva mai la îndemână, mai prezentă.
– Alţi înţelepţi privatizează Petromul. Adică vorba vine privatizează. Îl vând. Unei companii de stat. De stat, dar austriece. Odată cu asta vând şi bruma de resurse pe care o mai aveam.
– Investiţia la grupurile 3, 4 sau 5 a CNE Cernavodă e ţinută la cote, din raţiuni şpaguistice.
– Culturile de rapiţă înfloresc pe câmpiile patriei – aici are şi omu’ dreptate.
– România importă haleală în draci.
– Preţul alimentelor, la nivel mondial, se umflă cu fiecare zi.
– Investiţia statului român in cercetare şi energy switch ( englezisme fiţoase, care vor să spună conversia economiei, pregătirea acesteia pentru perioada post-petrol ) e zero.
– Distribuţia energiei ( în toate formele ei) este în întregime în mâinile unor coroporaţii străine.
Şi pot continua aşa până la lăsata secului.
Acum vestea bună: barilul de petrol s-a cocoţat la peste 127 USD. Iar românii plătesc la pompă unul din cele mai ridicate costuri ale combustibilului. Hai succesuri !
Vai de mama noastra. Nu imediat. Ceva mai tarziu. Are dreptate cu rapita. E jale.
Ne aşteaptă vremuri complicate. Iar prin ceea ce facem pare că suntem chitiţi să le facem şi mai complicate.
Cu rapiţa… păi am făcut nişte drumuri în ţară în ultima vreme şi mi-am dat seama că are dreptate. Oho !
Dar poate vorbim şi despre subvenţiile acordate cultivatorilor de rapiţă. ( Ordinul 246/2008 al ministrului agriculturii, venit în aplicarea Ordonanţei de Urgenţă 125/2006 – ca să fim la subiect)
Rapita o sa ne coste scump al dracului. Nu stiu amanunte cu privire la subventiile pentru rapita. Daca ai ceva amanunte, spune-le te rog.
Nu sunt de vina numai românii. Exista obiective UE. Anul acesta 5.75% din combustibili sa fie bio, iar in 2010 sa fie 10%.
Deabia acum, când planeaza spectrul foametei generale, s-au trezit si oficialii UE sa-si revizuiasca politica energetica. Intre timp ai nostri apucasera sa-si cultive terenurile, in dauna culturilor cerealiere.
Si atentie pentru 1ha de culturi bio, sunt necesare alte 3ha, din cauza rotatiei culturilor.
În Israel, pretul orezului a crescut cu 60-80% si este rationalizat, iar alte state au oprit exporturile de orez.
Daca eram destepti si cu simtul prevederii, anul acesta faceam un ban gramada din exportul de alimente. Asa…
Deja s-a lasat cu Secu peste tot…
Am dat mai sus informatiile referitoare la subvenţii. Cei din UE au început să facă primii paşi. Dar nu neapărat în direcţia corectă. Discuţia e lungă si extrem de complicată.
Atunci când e vorba de trecerea la bio-combustibili, UE nu spune şi cum să îşi facă rost, fiecare dintre statele membre, de aceşti combustibili.
România, deja mare importator de produse alimentare, este pusă în situaţia de a exporta bio-combustibili (obţinuţi din culturi subvenţionate ! ) şi a importa produse alimentare, în condiţiile în care preţul acestora e tot mai crescut.
UE, în general, şi România, în particular, au nevoie de o grabnică şi mult mai serioasă reconsiderare a politicilor energetice. Bio-combustibilii sunt un paleativ nefericit, care nu rezolvă problema de fond, dar generează noi probleme.
Soluţiile sunt în altă parte şi vom vorbi despre ele.
O să vorbim despre interesele şi lobbyul industriei automobilelor. Şi despre multe altele.
Iar cu rapita e la in toata Europa. Sa mai zica cineva ca nu suntem europeni.
De foame am mancat un „fel” : […] e la fel in toata Europa […]
E în mare parte a Europei. Nu chiar în toată. Iar comparaţia nu ne avantajează. Pentru că, spre deosebire de cele mai multe state europene, România este departe de a fi auto-suficientă din punct de vedere alimentar.
Nicio problemă. S-a înţeles ce spui. 🙂
Ministrul Ciolos, atunci când a emis ordinul( 23.04) stia care e situatia.
Mafia.
Totusi, rapita este o cultura de toamna si atunci poate mai exista o scuza pentru cultivatori ca nu stiau ce va fi. Dar nu exista pentru ministru.
Vroiam sa fiu mai glumet, dar nu-i de gluma.
Ordonanţa e din 2006. Aplicarea ei a început din 2007. Dar asta nu schimbă cu nimic datele problemei. Avem resurese importante de cărbune ( cu dezavantajul cert al poluării), avem opţiunea nucleară. Avem opţiunea cercetării. Opţiuni avem, dar nicio scăpare.
Ordinul MADR este din 23.04.2008. Anul asta e mort.
Poate pentru la anu’ s-or destepta, ceea ce nu cred. Sunt prea multi bani in joc.
Da, Florin. Ordinul e de anul ăsta. Vine în aplicarea unei ordonanţe din 2006. În 2007 a existat un alt ordin etc.
O unitate de procesare biocombustibil costa 3-4 mil. € si ca sa fie rentabila are nevoie de minim 150000-200000 ha cultivate. Ce bani sunt in joc.
In tara sunt câteva unitati mari de procesare si mai multe mici. De aia s-a cultivat rapita in draci. Biodieselul probabil se exporta.
Patriciu avea si el intentia sa faca o instalatie mare la Midia. Nu stiu ce a mai ramas.
Da, se exportă masiv. Sunt multe capacităţi de procesare. Şi sţiu de planuri pentru construirea altora. Dar asta e doar o parte a problemei.
Nu e nimic nou, istoria se repeta. O mina de nesimtiti tin cu frica zilei de miine o majoritate docila. Guvernele? Marionete in mina acestor putini privilegiati.
Explicati-mi concret beneficiile pe care ni le aduce aceasta UE. Dar concret, ce ati simtit pe pielea voastra, nu gogorite precum „fonduri”, „proiecte” si „programe”. Eu, personal, am constatat ca nu mai avem productie, forta de munca, resurse. In schimb, invazie de importuri si preturi strigatoare la cer.
Bine zis, Karakas, nimic nou.
@ ruxi
Răspunsul ar fi prea complicat. Există şi certe beneficii. Mai depinde şi de cum ne aşternem singuri.
Lasa Mordechai, nu mai intereseaza pretul petrolului pe nimeni. Pana ajunge la 200UD. Cand ajunge acolo o sa fie iar pe pagina intai a ziarelor. Pana atunci sa fie campanie electorala, tate, Elodia. Apropos, daca o gaseste Blaga pe Elodia. S-a scos. Il bate pe doctor 😀
@Florin: nu mai merge cu biocombustibilul. Se lasa cu foame. Era un articol in Foreign Affaires pe tema asta. Daca nu ajungem sa putem face pipi in rezervor am imbulinat-o
La 200 o să ajungă mult, mult mai iute decât credem.
Iar alegerile astea au început să mă intereseze tot mai puţin. Parcă doar pe mine ?
@pendulul
Va mai merge pentru ca americanii cultiva mari suprafete cu porumb pt. bioetanol. Daca si-ar reduce consumul de petrol cu 10%, probabil ca nu ar mai fi probleme cu hrana. Trebuie sa vrea, dar se reduc profiturile companiilor petroliere iar „tufis” are mari afaceri in domeniu, inclusiv cu familia Ben Laden.
Alternativa cu biocombustibil nu mi se pare cea mai fericita, pentru ca daca se face bilantul de CO2 nu se câstiga mare lucru. Probabil ca o alternativa pe termen lung ar fi celulele fotovoltaice la care trebuie sa li se mareasca drastic randamentul. S-ar putea sa existe inventii care sa permita generarea energiei fara a apela la combustibili fosili, dar companiile petroliere nu au interes sa-si diminueze profitul . Chestie de politica.
Vreau sa „accesez” acele certe beneficii! Tot nu -mi spune nimeni, exact, intr-o enumerare ca la scoala primara, care sunt? Cat despre cum ne asternem, clar ca am dat-o in bara si nu vad solutia!
By the way, o prietena buna, posesoare de jeep si jaguar, era extaziata ca vom avea autostrazi si drumuri mai bune dupa intrarea in UE. Pe langa faptul ca drumuri mai bune nu avem, mi s-a facut si scarba de ingustimea gandirii ei, desi mi-e prietena. Chiar nu intelegea ca mi se rupe de faptul ca jeep-ul si jaguar-ul ar fi supuse la mai putine reparatii dupa intrarea in UE. Cunosc o sumedenie de oameni care si-au vandut masinile pentru ca nu-si mai permit sa circule cu ele(benzina, impozite, piese de schimb etc.)
Exista totusi o speranta! se reface tandemul Nastase-Iacubov, cum ar spune domnul presedinte Geoana, Dumezeu si-a intors fata spre acest pamant binecuvantat!
haleluia brader!
Zic ca sfarsitul anului ne gaseste la peste 200$/baril si cu niste preturi complet prohibitive la alimente, sper din tot sufletul sa ma insel.
@Florin: Nu e asa. Anul trecut s-au bashicat mexicanii ca s-au scumpit tortilla-urile. Faci alcool din el, nu mai faci faina, nu mai ce da la vaci, samd. Apoi nu toate masinile merg cu biodisel. Sefu’ meu a bagat biodisel in Sharan si s-a stricat magaoaia cand era in Sardinia. S-a suparat pe biodiesel. Apoi americanii nu merg cu diesel. Americanii merg la greu cu benzina. Dieselu’ e mai nou la automobile. Am un prieten, la dracu in praznic in SUA, Carolina de Sud si are un Jetta diesel si cand se duce in benzinarie striga aia: Sir! That’s diesel, sir! adica !Bah! Boule ai grija ca ala e diesel”.
In schimb Brazilia merge pe asa numitul flex-fuel: un rezervor mic pentru aprindere si un rezervor mare cu alcool. Pe scurt, bagi cu Saniuta si meerge masina. Te opresti la colt la chisoc si ceri o titirica de combustibil si mai mergi ceva. Cam nasol e sa te dai jos la colt dupa titirica in Brazilia. Poate dauna grav sanatatii.
Restul: Bush+familia lui BinLaden=Love se demonstreaza cu conturi. Cel putin in cazul meu. iar (Bush+familia lui BinLaden==Love) != (Bush+ BinLaden==Love) adica nu sunt neaparat acelasi lucru. Ce in neamul tau nu exista nici unul de care fugiti ca dracu de tamaie?
@Ruxi: ce impozite? Eu platesc la Vectra Cravan de 1.9, 125 CP 300 € pe an impozit :D. Ce Jaguar are prietena ta? :d Din ala facut de Ford :)). Poti sa ii spui ca acum Jaguar si LandRover fac indienii de la Tata :)). Sic transit gloria mundi…
@mocalifar: Lasa sa ajunga. Un amic zicea ca a citit ca de la 200 incepe sa fie rentabil si storsul sisturilor. Banuiesca ca bituminoase. In privinta alimentelor: am 4 cocini si o sura de tinut 2 vaci. Ca doar la fel era si pe vremea lui Nea Nicu. Cumparam de la Alimentara portocale restul era productie proprie. Castravetii de pun pe iarna ii cumparam din piata. Distileria era in beci. Samd. Timpul e ciclic…. Partea complicata e sa aduc porcu’ asasinat in Germania. Dar tinand cont ca acum 2 ani am dat prima mea spaga la vamesii unguri: 50€ ca sa trec cu porbagaj de mancar, desi la inceput ceearu 200€ :)) nu cred ca e o problema. Mai ales ca dupa ce intra in Schengen nu mai ai palpitatii la austrieci 😀