AcasăLeptopuluStanEconomia citită prin lentile...

Economia citită prin lentile roz

Priviţi materialul video de mai jos. Nu vă spun nimic, deocamdată, doar priviţi-l şi comentăm după aceea.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=uJo7GG15kMU]

Bun. Acum vă mai rupeţi câteva minute şi îl priviţi şi pe acesta. Abia apoi începem să comentăm.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ljbI-363A2Q&feature=related]

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

22 Comments

 1. Acu’ n-ajungeau cifrele din sondaje, te-ai pus si tu pe noi 🙂
  La primul a fost distractiv, al doilea insa e sperietor tare.
  All-in-all life is good.
  Pentru unii care de aia au si inventat zicala asta.

 2. Asta e cine-verite la nivel mondial. Trist dar adevarat. Buba mea e ca la un miting antiglobalizare in Bucuresti nu s-ar strange nici macar 20 de insi.

 3. Un film de propagandă, primul, imbecil, pentru că reduce motivaţia succesului economic al SUA la simpla libertate. Iar când ai suficiente date statistice, poţi demonstra orice.
  Al doilea filmuleţ e tot unul de propagandă, mai soft şi cu final deschis. Şi dacă un computer va avea capacitatea de calcul a întregii umanităţi, ce dracu ar face cu el nea Stere? Şi în general, la ce ar folosi? Ne-ar duce pe noi mintea să-l utilizăm la devărata capacitate?
  Mă rog, poate om fi noi în stare să facem orice, dar avem un talent de a da cu munii în fasole, încât viitorul nu sună deloc bine!

 4. Propagandă, de acord. Dar să revedem puţin filmul. Care sunt ţările folosite pentru comparaţie, în primul film ?
  Nu mai discutăm faptul că sunt folosite doar datele care servesc concluziei dinainte formulate.

 5. m’a salvat domnu Constantin ca mi se parea ca sunt eu deviant 🙂
  daca ai sti ce sclav am fost eu saptamîna trecuta ( exact ca fatucile alea din filmul al doilea) poate mi’ai ierta interpretarea. si eu regulat la bruxelles. si apoi în românia aveam o vecina care era platita cu 60 de centi pe o pereche de pantaloni de un intreprinzator italian care apoi a plecat în republica moldova. si mai cunosc si alti sclavi.
  cît în ce priveste primul film zic si eu ca furnica suparata pe La Fontaine ca vazîn eu si america ( o parte) si germania si cum traiesc si unii si altii , prima nedumerire a fost ca în final cine a cîstigat razboiul al doilea?
  odata am sa’ti spun si o poveste despre munca.

  si daca e vorba de solutii propangadistice pun si eu un link ca un îndemn cîntat:

  http://www.youtube.com/watch?v=p7pAvbjChQM

  si consumati (orice)cu masura! poate fi o solutie.

  si daca vreti sa vedeti si partea amuzanta a globalizarii uitati’va aici:

  http://www.youtube.com/watch?v=n7WAS_gmVJU

 6. Mordechai,
  asemenea fime de propaganda precum primul prezentat e bun pentru cei din Vanuatu. Scumpa America ( SUA ) se afla adanc intr-o hazna plina cu ……puncte ,puncte. Stimabile Mordechai, SUA produce hartie numita dolari si razboaie. Declara razboi celor ce au cate ceva , le da niste hartii de le zice dolari , care nici macar de sters nu sunt buni si le ia amaratilor tot ce au. Dragul meu , PIB-ul SUA este in jurul a 11.000 de miliarde de dolari. ( Aici intra tot, inclusiv serviciile ) Datoria totala a SUA este circa 48.000 de miliarde de dolari , din care 12.600 de miliarde e datorie externa. Adica mai mult decat PIB-ul lor. Uite ai mai jos tabelul ci datoriile externe. Treaba e ca ” nemernicii ” de creditori nu mai vor promisiuni desarte, nu mai vor hartie vopsite ( dolari ), vor bani adevarati. Asta facu si Almadinejad , zise ca nu mai vinde pe hartie ci pe bani. De aia fu trecut pe axa railor…..

  Nations par dette extérieure
  Rang Pays Dette extérieure brute
  (milliards de dollars)
  Date de l’information

  1 États-Unis 12 250 30 juin 2007
  2 Royaume-Uni 10 450 30 juin 2007
  3 Allemagne 4 489 30 juin 2007
  4 France 4 396 30 juin 2007
  5 Italie 2 345 30 juin 2007
  6 Pays-Bas 2 277 30 juin 2007
  7 Espagne 2 047 30 juin 2007 (est.)
  8 Irlande 1 841 30 juin 2007
  9 Japon 1 492 30 juin 2007
  10 Suisse 1 340 30 juin 2007
  11 Belgique 1 313 30 juin 2007
  12 Canada 759 30 juin 2007
  13 Australie 758 30 juin 2007
  14 Autriche 753 30 juin 2007
  15 Suède 598 30 juin 2006

  Ce zici, sa tot fi SUA si sa furi de la totzi . Sau Anglia.

 7. Absolut corect. Despre asta vorbeam.
  Statistica aceea … curioasă vorbeşte despre aparenţa bogăţiei. Despre prosperitatea corporatistă şi nu despre accesul la prosperitate. Care e definită prin acces la educaţie, cultură, sănătate etc. etc.

 8. acum ai trecut în extrema cealalta. realitatea e ca în america ( usa) gasesti de toate.
  în copilarie aveam o vecina o pustoaica care nu stiu din ce motiv era cu masa si cu tat’su , rusi toti, în românia. el era sofer , ea facea croitorie acasa. cînd fata avea vreo 7 ani au plecat în rusia. s’a întors dupa vreo 10 ani în vizita. se facuse o bunaciune de întepeneai. si ca sa nu se observe cum îmi curgeau balele dupa ea am schimbat’o pe politica-istorie, eu cocos amintind ceva de ocupatia apres le guere. raspunsul a venit senin ca rusii au eliberat si nu ocupat pe nimeni.dupa care s’a orientat spre „lumînare” caruia i se uscase mucii în cei 10 ani si m’a lasat cu frustarile mele adolescentin istorice; ce vreau sa zic cu asta, e ca a face parte dintr’un imperiu e un fel de a trai si a gîndi greu de înteles si acceptat de catre pulimea din lumea a treia . e rau , e grav , e nedrept dar sper ca istoria sa se repete si o sa crape cu totii. si apoi vor veni altii. and so on.
  iarta’ma dar sunt cam piss off . ghici de ce?
  de la munca 🙂

 9. Prieteni, am ajuns în situaţia în care vom plăti, vom renunţa la bunăstarea noastră, câtă este, numai să nu se prăbuşească SUA. Pentru că ne vor trage pe toţi după ele în mormânt. De aia le convine situaţia actuală şi nu le pasă de nimic! Suntem prizonierii lor! Asta e, cinic vorbind situaţia!

 10. Nu de stat-fortăreaţă, ci de stat parazit. SUA sunt cam în aceaşi situaţie cu Imperiul Otoman la începutul declinului. Au cucerit lumea, au acumulat bogăţie, pe care o risipesc aiurea, în războaie cretine, populaţia e polarizată în materie de bogăţie. Acum, pentru a-şi păstra rangul, trebuie să preseze şi mai mult asupra economiilor vasalilor, pentru a produce şi mai mult pentru ei. Americanii îi sărăcesc pe alţii, şi lumea, în general, pentru a-şi menţine nivelul de trai şi mai ales o armată supradimensionată şi tot mai puţin eficientă. Între filmele de propagandă şi realitatea din teren este o discrepanţă uriaşă în materie de forţă armată.
  Întrebare: cine vor fi noii fanarioţi, care vor administra economiile vasalilor? Că FMI şi BM sunt pe dric, OMC este deja moartă. Băncile nu se simt nici ele prea bine…

 11. Nu sunt întrutotul cu ideea de „stat parazit”. America dă totuşi destul umanităţii.
  Totuşi e drept că motorul pe care a funcţionat începe să se gripeze : transformarea resurselor în capital. Acum resursele au devenit mai greu accesibile. Iar accesul la ele presupune costuri de tot felul. In acelaşi timp, acasă se trece la construirea zidurilor fortăreţei.
  Înăuntrul zidurilor fortăreţei se va putea astfel menţine mai mult timp iluzia prosperităţii.

 12. Într-o lume globalizată, e greu de spus cine cui dă şi cât. Poate că SUA dau acum doar un cadru de afirmare adevăraţilor creatori, care pe la ei pe acasă nu pot face nimic, spoliaţi fiind de sistemul de extragere a bogăţiei, pus la punct de Marele Licurici.
  Când şi ţările de origine ale adevăraţilor donatori şi-i vor aduce acasă, atunci vom vedea despre ce este vorba.
  Asta se întâmplă deja cu China, s-a întâmplat cu japonezii, urmează indienii. Se pregătesc şi alţii.

 13. Nu făceam neapărat o evaluare cantitativă, dar sunt de acord cu dvs. Atunci când imperiul conduce lumea e mai important să ştim cine conduce, de fapt, imperiul.
  India va trebui privită cu mare atenţie în anii ce vin. Cu mare atenţie. Vom mai vorbi despre asta.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More from Author

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor,...

- A word from our sponsors -

De citit

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....

Bombardistan

Ca un vrednic cetățean al secolului XXșiunu îmi molfăi revolta pe Facebook, în țarcul special amenajat, sub bolta cocoșată a regulilor comunității. Orice altă formă de revoltă ar presupune o ieșire din lene și trecerea în alt țarc, unul mult mai aproape de abator. Constanța. E orașul: în...

Nesimțitul

Domnul Iohannis e un nesimțit. Nu e nimic insultător în această afirmație, e o simplă constatare tehnică, rece. Unii sunt blonzi, înalți sau pistruiați - domnul Iohannis e nesimțit. Suspectat, pe nedrept, de cinism, în unele situații, de lipsă de empatie, în altele, ori de lipsă de...

Versiunea neoficială

Imaginea corectă a ce se întâmplă azi în lume nu poate fi obținută consumând știri din sursele oficiale. Prea multă propagandă. Canalele pretins alternative sunt dominate de irațională isterie și fabulații. Singura șansă e un conspect lucid al informațiilor și un minim efort de corelare. Deci: În anii...

Locuri de poveste: Trăbulești

Într-o epocă în care interesul turiștilor pare să se îndrepte mai ales către destinații exotice, există un loc aparte de care, probabil, puțini au auzit: Trăbulești. Turiștii dornici de frumos, de peisaje încântătoare și de autentice incursiuni culturale, nu vor găsi aici nimic care i-ar putea interesa....

Post-istorie sau preistorie

Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice și instalarea temeinică și permanentă (părea pe  atunci!) a lumii unipolare, Fukuyama s-a grăbit să anunțe sfârșitul istoriei. Conform acestei ipoteze, navigam în apele veșnic calme ale post-istoriei. Umanitatea era ferită de acum de  sezoniere confruntări ideologice, căuutări ori rătăciri. Hegemonia americană...