Azi dimineaţă am fost, fără voie, martor la o scenă care mi se pare emblematică.
În apropierea unei şcoli există un cimitir. De fapt gard în gard cu şcoala. O bătrână în haine cernite împărţea copiilor de la şcoală nişte pacheţele micuţe. Lăcrima şi întindea copiilor câte un pacheţel spunându-le:
– Ţine, mamă, să fie pentru Ionuţ.
Copii primeau. Unii dintre ei. Alţii nu. Unii spuneau „bogdaproste”. Altii doar „mulţumesc”. Privind-o pe bătrână m-am simţit cuprins de un şuvoi de sentimente. Pe care nu am să le descriu. Destul să vă spun că ziua mi s-a mohorât.
În timp ce bătrâna împărţea pacheţelele, s-a apropiat o babă foarte rujată, vizibil emancipată. A întins mâna. Iar bătrâna în haine cernite i-a întins şi ei un pacheţel. Ultimul pacheţel. Apoi a urcat în dacia veche, care o aştepta. Întâmplător sau nu, pe geamul din spate al daciei era lipit un afiş electoral.
Baba care primise pachetul s-a uitat lung după dacie. Apoi m-a prins de cot şi mi s-a adresat. Privind-o în ochi am realizat că de acolo mintea plecase de mult. Dar ceea ce m-a întrebat m-a blocat:
– Ionuţ şi mai cum, mamă ? Că eu îl votez. Ăştia mici nici n-au drept de vot.
Am privit-o năucit. Într-o mână avea pacheţelul. În cealaltă lumânarea stinsă, pe care o primise împreună cu pacheţelul. Scena, întrebarea … mi se păreau ireale. N-am ştiut ce să-i răspund. Nu-mi venea să cred. Nici acum nu cred încă. Dar ştiu că ea sigur are drept de vot. Şi mai ştiu că Ionuţ nu va apuca să voteze. Nici să fie votat. Şi m-am simţit cuprins din nou de acele sentimente despre care am spus că nu vreau să vorbesc. Şi încă de alte sentimente. Despre care, de asemenea, nu vreau să vorbesc.
Prietene, citind ce-ai scris, am acelaşi sentiment pe care l-am avut, copil fiind, văzând „Copilăria lui Ivan”! Mai mult ar fi de prisos să spun. Şi aşa e prea mult.
La cele deja spuse mai sus nici mie nu îmi prea vine să mai adaug nimic.
da de ce va tot coditi sa spuneti ceva? asta este electoratul care va trage concluzia in ultima clipa a campaniei, fiind influentat de ultima chestie *interesanta*. sint sate intregi imbracate cu tricouri de partid, azi in portocaliu, miine in galben, poimiine in rosu. care ii imbraca ultimul stie el ce stie…
De ce aş avea eu de adăugat ceva când tu ai spus atât de bine? 🙂
Am rămas cu sentimente contrariate …
Eu zău n-am nimic de adăugat.
Ehhhhhhhhhh….
„Nu se stie cine da si cine primeste”
Moşule, ce să îţi răspund ?
Ar trebui bagat votul proportional in functie de IQ. Iti dai seama ca votul ei e egal cu al nostru? E corect?
Dumnezeule…
Prieteni, vă spun drept… nu prea îmi vine să mai comentez întâmplarea de mai sus. Mă repet. Mi se pare că vorbeşte despre gradul cumplit de nebunie la care am ajuns dacă totul e judecat în funcţie de ce dăm şi primim. Chiar şi când…
Baba aceea are, poate, scuza minţilor rătăcite…dar noi ?
Rasvan, voturile noastre sunt, în principiu, egale. Nu ştiu dacă e corect. La urma urmei cei aleşi îi reprezintă şi pe ei. Iar între IQ şi bună credinţă e drum atât de lung uneori… Dar ştiu ce spui. Ăsta e unul din efectele perverse ale democraţiei.
Oana… ce să mai adaug ?
Dar de efectele statisticii nu zici nimic?
Ca daca stau cu o buca pe o plita incinsa si cu cealalta pe un cub de gheata, in medie e bine, dar vai de fundul meu.
:))
Asta ar fi media statistica acceptabila.
M&M, mamaliga nu explodeaza nicidata ! In 89 a fost la fel. Romanul vrea circ, nu paine , roamnul nu vrea ca el sa aibe o vaca , el vrea ca sa moara capra costeliva a vecinului si , daca nu se poate , sa moara vecinul ca sa-i ramana lui capra.
Aseara am discutat cu un prieten PSD-ist care zicea ca s-a semnat deja protocolul intre Geoana si Blaga. Diaconescu o sa fie prim-viceprimar contra sustinere in turul doi.
Vremea vorbelor a trecut Duminica… De Luni urmeaza vremea faptelor…
http://sorinplaton.wordpress.com/2008/05/31/reformareapsd/
1=
media nu este acceptabila pentru ca plita este mult mai fierbinte decit are gheata sub zero grade. mai exact domnilor, vorbim despre alegeri, orice punct procentual conteaza! +300*C pe plita trebuie contrabalansate cu un zero absolut la gheata aia, ceea ce nu exista decit in laborator. adica oricum ar fi, v-ati ars! ca in realitate asta e nenorocirea, campaniile electorale au rolul de a minimaliza defectele si de a scoate in evidenta calitatile iar noi comparam defecte cu defecte sa vedem daca media este de calitate.
@Klaus Steinberg
Nu ştiu cum am ajuns să vorbim despre explozii mămăligoase. Şi de la ce plecasem…
Dar aşa e: mămăliga boloboroseşte, dar nu explodează.
În tipul ăsta de zvonistică nu cred ( protocoale etc.). Că s-au făcut anumite inţelegeri, pot admite. E chiar foarte probabil- fiecare pasăre pe limba ei piere. Dar că s-ar fi semnat ceva…
Şi chiar îmi vine greu să cred că ambiţiile lui Cristi Diaconescu duc spre pufoaica de vice-primar.
Ştiţi vorba lui Rabbi ? Mai vedem !
@ Sorin Platon
Non idem est si duo dicunt idem. Cam asta e cu reforma din PSD.
@ nenea cosmos
Sigur că orice procent contează. La turul 1 pentru prestigiu. La turul 2 pentru că acolo se tranşează porcul.
De ars, fript, pârlit n-am nicio îndoială. Nenea, acum ceva vreme îmi spunea mie, prin Austria, un ovrei bătrân şi cu foarte multă mine: Rolul campaniilor electorale este acela de a face digerabil rezultatul deja stabilit. Dixit.
nu cred ca era prea batrin ovreiul ala, ca mie mi-a spus-o unul tinar. sau s-ar putea ca la ovrei chestia asta sa fie prin vreun manual. ca asa am auzit eu, cica au ovreii astia niste manuale destepte…
De ce ar fi manualele altfel decât ei înşişi ?:)
@ Klaus Steinberg
Mai sus vă contraziceam – oarecum.
Când însă doi îţi spun că…
http://constantingheorghe.blogspot.com/2008/05/blatul-legumei-cu-buldogul.html
Nu mai e nimic de spus, doar Dumnezeule…
Aşa e, Oana.