Rewind

Scene dintr-un film care nu are nevoie să mai fie turnat. Titlu provizoriu: „Mizeria prosperităţii” … nu-i bun. E deja al lui Bruckner. Căutăm alt titlu. „rewind”.

Scena 39

T. fumează în pat. E acoperit sumar cu un cearceaf. Părul de pe piept e încărunţit. Cel de pe cap a plecat de mult. Îşi mângâie burtica prosperă de om de afaceri care a dat lovitura.

– Baby, nu a fost aşa rău pentru un bătrânel de 55 de ani, nu ?

Baby tocmai a ieşit din baie. E goală. Are pe ea doar cei 21 de ani şi parfumul franţuzesc. Sânii opulenţi tremură la fiecare mişcare. Se aşează în pat lângă T. El fumează. Îşi aprinde şi ea ţigara. El îi mângâie sânul. Ea gângureşte:

– Iubi, am avut dreptate ? Cel negru era atât de plicticos, iubi. Dar setul ăsta roşu a fost mortal, nu iubi ?

– Da, baby… mortal.

– Şi tu te zgârceai pentru două sute în plus, iubi.

– Eu, baby ? Două sute ? Asta crezi tu, baby ? Dar jaguarul tău cel nou ? Şi acolo m-am zgârcit, baby ?

Ea se cuibăreşte la pieptul lui. Gângureşte.

– Nu, iubi… Iubi…

REWIND

Scena 27

T. şi Ella intră in sex shop. Domnul T. e oarecum stânjenit. Se uită in stânga şi dreapta, de parcă s-ar feri să nu dea nas în nas cu vreun cunoscut. Ella e evident în mediul ei.

– Iubi, care ?

– Cred că cel negru, baby.

Ella ţine în mâini două seturi de lenjerie „Feline”. Unul negru şi un altul roşu.

– Iubi, mie îmi place cel roşu. E cu două sute mai scump, dar…

– Nu, baby. Cel negru e ok.

– Iubi ! Dar mie îmi place cel roşu, am spus. Cel negru e de… e pentru babe. I-l poţi lua nevestei tale dacă vrei. Eu îl vreau pe cel roşu.

– Dar, baby…

– Cel roşu !

– Fie , baby. AI dreptate. Cel roşu.

REWIND

Scena 24

Sun Li plânge. Aplecată peste maşina de cusut. Într-o hală enormă. E o căldură cumplită. Aerul e irespirabil. Priveşte spre ceasul de departe, de pe perete. E abia ora 5. Mai sunt încă două ore şi se încheie schimbul ei zilnic de doisprezece ore. În hală sunt încă două sute de alte Sun Li. La fel de triste. Majoritatea mai în vârstă. Ea e cea mai tânără. Doar 15 ani. Îi e dor de acasă. De fratele ei. Chiar şi de mama sa.

– Sun Li !

Supervizorul. Domnul Chi. Privire severă. Voce studiat furioasă.

– Da, domnule !

– Poţi să plângi în afara programului. Ai fost adusă aici să munceşti.

– Da, domnule.

Cei 20 de dolari pe care îi câştigă lunar înseamnă enorm pentru ea. Şi pentru ai ei. Nu-şi poate permite să-şi piardă slujba.

– După program te prezinţi la mine.

– Da, domnule.

Ştie ce înseamnă asta. Oricum nu mai e fecioară. Oricum e prea obosită ca să îi mai pese. Şi e cald. Cumplit de cald. Încă o oră şi jumătate.

REWIND

Scena 14

O casă dărăpănată. Mizerie şi sărăcie. O singură încăpere. Opt suflete. Mama, bunica şi şase copii. Sun Li stă în picioare lângă mama sa. O frumuseţe trecută. Obosită. Înrăită.

-Domnule Tse, are doar paisprezece ani, dar e sănătoasă. Şi uitaţi-vă la ea… e frumoasă.

– Nu, nu, doamna Li. Nu mă interesează frumuseţea ei…

– Îmi puteţi spune Wa…

– Fie, Wa… eu am nevoie de fete zdravene care să muncească 12 ore pe zi. Cei de la „Feline” nu angajează orice. Dacă nu o vor eu ce fac cu ea ?

– Dar e sănătoasă, frumoasă… haideţi, domnule Tse… două sute. Două sute de dolari. Zău … şi… puteţi fi primul… ei …. bărbat.

Domnul Tse îşi aprinde o ţigară. Cu ochii mijiţi o priveşte pe Sun Li. Îi face semn să se apropie. Fata se apropie cu capul plecat, fără un cuvânt. Tse îi ridică brusc rochiţa. Îi pipăie pulpele. Sânii. Oftează.

– Fie… două sute doamna Li… Wa…

REWIND

Scena 8

T. E cu 15 ani mai tânar. În faţa lui asiaticul pirpiriu îl aşteaptă să îşi termine ţigara. T. scutură nervos scrumul de ţigară. I se adresează subalternului său fără să-l privească:

– Chang !

– Da, domnule T.

– Vreau să o dai afară.

– Am înţeles, domnule T. Pe cine ?

– Pe fata aia … de pe continent… ştii… Wa Li.

– A făcut ceva, domnule ? Ştiu că… dacă îmi permiteţi, vă plăcea într-un anume fel.

Chang are un surâs mijit în colţul buzelor. T. nu îl observă. Pentru el ăştia seamănă toţi între ei. Şi expresia lor e mereu aceeaşi. Iar femeile lor sunt… Dracu’ să-i ia pe cei de la Feline. L-au trimis tocmai aici. Încă trei luni mai are de suportat infernul de aici. Apoi oricum va pleca înapoi acasă. Oferta celor de la „Exiles” era mult mai tentantă.

– Da, a făcut. La dracu’ ! De ce pui atâtea întrebări ? A făcut, da ! A rămas borţoasă !

– Domnule ?…

În ochii lui Chang se poate citi acum întrebarea. Chiar dacă ei seamănă toţi între ei şi au mereu aceeaşi expresie.

– Da, probabil al meu… n-are nicio importanţă. O dai afară.

– Am înţeles, domnule.

REWIND

Scena 3

Doctorul a văzut multe nenorocite ca ea. Zilnic îi trec prin cabinet atâtea amărâte venite de pe continent. Şi mereu aceeaşi poveste.

– Wa Li, e fetiţă.

– Da… doctore…

– Ce nume ai să-i pui ?

– Nu ştiu… am să-l între pe tatăl ei…

– Pe tatăl ei, Wa Li ? E alb ?

– Da, domnule.

– De la fabrică ?

– Da, domnule.

– Înţeleg, Wa Li. Înţeleg. Tu ce nume ai vrea să-i pui ?

– Sun… cred… Sun Li, domnule.

REWIND

Scena 1

O hală enormă. În care muncesc peste două sute de femei. E o căldură insuportabilă. Şi un aer irespirabil. Wa Li plânge. Aplecată peste maşina de cusut. Priveşte spre ceasul de departe, de pe perete. E abia ora 5. Mai sunt încă două ore şi se încheie schimbul ei zilnic de doisprezece ore. Are doar 18 ani. Îi e dor de acasă. De fratele ei. Chiar şi de mama sa.

– Tu !

– Da, domnule T.

– Cum te numeşti ?

– Wa Li, domnule.

– Wa Li… de ce plângi, Wa Li ?

– Nu plâng, domnule.

– Nu ? Nu plângi ? Ba plângi. Văd prea bine. Dacă vrei să plângi, o faci după program. Feline nu te plăteşte să plângi.

– Da, domnule.

– După program te prezinţi la mine.

– Da, domnule.

Ştie ce înseamnă asta. Şi alte fete au fost chemate după program. Dar ea e încă fecioară. Încă. Cui îi pasă ?

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

13 Comments

  1. Nu in atatea cuvinte si nu atat de plastic am incercat sa transmit acelasi lucru pe blogul lui Iosif Buble, ieri. Mama, ce valuri am rascolit! Dar acolo sunt anonim, inca.

  2. Scena 18

    Pe un pat (nu merita aceasta denumire; e o gramada rau-mirositoare de zdrente si paie), cel care era candva frumosul Bhahatir Daruong tremura si geme incetisor. Din barbatul falos de odinioara, spaima mamelor cu fete de maritat, nu a mai ramas decat o umbra informa, din care curge la intervale neregulate o zeama ce impute locul. Omul a trecut demult de durere; traieste (daca starea lui se mai poate numi „a trai”) intr-o lume proprie, in care orizontul e rosu de la arsura Bolii, iar creierul mai subzista doar sub forma de jeleu.

    Intr-un colt, ghemuit in neintelegere, fiul lui Bhahatir, un pusti de 8 ani care pare a-i mosteni frumusetea si pofta de viata, suspina incetisor. Pentru prima oara in scurta lui viata se zbate intre doua sentimente egale si de sens opus: si-ar dori ca tatal lui sa moara, sa nu se mai chinuie atata, dar si-ar dori si ca tatal lui sa traiasca. Pentru nu stie cum sa reactioneze, se refugiaza in plans.

    Scena 17

    Micutul Juhrain Daruong nu mai e demulta vreme „micut”. E un barbat in toata firea, focos si armasar; l-a mostenit in intregime pe tatal sau. Din pacate, l-am mostenit in intregime. Deja semnele Bolii i se citesc in nesiguranta gesturilor, in scurtele momente de amnezie, in ametelile trecatoare. Stie ca e condamnat; nu se teme. Ii e frica doar pentru baietelul lui si se roaga zeilor, mici si mari, cunoscuti sau necunoscuti, ca macar el sa fie iertat. De aceea, cand strainul acela i-a propus sa se interneze gratuit si sa intre in programul de testare a unui nou medicament impotriva Bolii nici n-a clipit. El va muri oricum; macar micul Bharwan sa traiasca.

    Scena 12

    Gemand incet, Musong N’Dogo se indreapta de sale. Micul sau ogor ii solicita din ce in ce mai mult batranetile. Stie ca nu mai e mult pana cand nu va mai putea lucra pamantul si va trebui sa se bazeze pe munca fiilor lui. Toti sunt harnici, toti muncesc pamantul ca si el si duc mai departe faima de oameni muncitori pe care cei din familia N’Dogo o au de generatii. E adevarat ca unul dintre baieti a fugit cand strainii aia, albi si cu haine ingrozitoare, au aparut in oras; dar el era oricum neastamparat si dadea batai de cap parintilor.

    Soarele e in crucea cerului. Batranul Musong se refugiaza la umbra unui bananier la fel de in varsta ca si el. Ameteste, simte furnicaturi in bratul stang si parca isi taraste un picior, dar te astepti la asa ceva la batranate. La ce nu s-a asteptat venerabilul Musong este hemipareza datorata unui atac cerebral usor. Stie ca e condamnat; a vazut alti batrani ai satului cazand, pentru a se ridica doar pentru ultimul drum.

    Scena 10

    Rufim N’Dogo isi indrepata spatele, amortit de sedere. Dupa doua zile de lupta in spital, tatal lui pare sa-si revina de pe urma atacului cerebral. Inca mai saliveaza usor pe stanga, dar misca ambii ochi si poate sorbi un pic de apa fara ajutor. Stie ca s-a indatorat pe o perioada lunga, dar e multumit. Cu doar un an inainte tatal sau ar fi fost un mort viu, paralizat dar in viata. In fratii lui… nici o nadejde. Cu ce scot de pe ogor abia daca-si pot duce traiul de zi pe maine. Numai slujba lui la fabrica din Samhar i-a permis sa-si salveze tatal. De data asta.

    Na! Ca sa pastram un oarece echilibru a propos de globalizare.

  3. Mordechai,
    cu voia ta, voi face o paralela cu momentul politic actual.
    Un batrin libidinos si dezgustator (clasa politica) ne fute, ne batjocoreste si ne exploateaza generatie dupa generatie… Si noi sintem prea slabi si prea dezbinati ca sa ne putem opune cu succes si sa eliberam de probleme macar pe urmasii nostri. Pentru ca nu te poti pisa in contra vintului…
    Cam asta e, pe scurt, societatea in care traim… politicienii sint albii, iar noi, alegatorii, sintem negrii de pe plantatie, care avem doar supremul drept si privilegiu de a plati taxe…

  4. ooo, respect Mordechai!
    ..am tot vrut să scriu ceva dar nu-mi iese.
    cred că o virgulă în plus ar fi prea mult.
    excelent! perfect de acord.
    MP

  5. @ Cetăţeanul turmentat
    Păi filmul ăsta e un serial tare lung şi tare trist. Toţi am avea scene de adăugat.

    @ Confucius
    Aici mă complimentezi nemeritat, că suntem noi prieteni. Pentru scriitură- că zic eu că am şi din aia- mă poţi citi pe celălalt blog. Mulţam.

    @Arsulici
    E absolut corect. Dar ştii care e taina ? Clasa asta politică, mult pomenită, e rodul propriei noastre înţelepciuni, al votului microbist, al simpatiilor definitive şi antipatiilor iremediabile. E rodul votului nostru. E opera soţietăţii, ţivile crevasăzică, care ( cacofonia mai bună n-aveam) de ani de zile promovează aceleaşi sloganuri tembele propunându-ne de alde Halaicu, Ciorbea, Băsescu etc.
    Clasa politică e oglina aia în care ne vedem noi. Schimonosiţi, e drept.

    @Prodan
    La respect se răspunde cu respect. Shalom !

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor,...

- A word from our sponsors -

De citit

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....

Bombardistan

Ca un vrednic cetățean al secolului XXșiunu îmi molfăi revolta pe Facebook, în țarcul special amenajat, sub bolta cocoșată a regulilor comunității. Orice altă formă de revoltă ar presupune o ieșire din lene și trecerea în alt țarc, unul mult mai aproape de abator. Constanța. E orașul: în...

Nesimțitul

Domnul Iohannis e un nesimțit. Nu e nimic insultător în această afirmație, e o simplă constatare tehnică, rece. Unii sunt blonzi, înalți sau pistruiați - domnul Iohannis e nesimțit. Suspectat, pe nedrept, de cinism, în unele situații, de lipsă de empatie, în altele, ori de lipsă de...

Versiunea neoficială

Imaginea corectă a ce se întâmplă azi în lume nu poate fi obținută consumând știri din sursele oficiale. Prea multă propagandă. Canalele pretins alternative sunt dominate de irațională isterie și fabulații. Singura șansă e un conspect lucid al informațiilor și un minim efort de corelare. Deci: În anii...

Locuri de poveste: Trăbulești

Într-o epocă în care interesul turiștilor pare să se îndrepte mai ales către destinații exotice, există un loc aparte de care, probabil, puțini au auzit: Trăbulești. Turiștii dornici de frumos, de peisaje încântătoare și de autentice incursiuni culturale, nu vor găsi aici nimic care i-ar putea interesa....

Post-istorie sau preistorie

Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice și instalarea temeinică și permanentă (părea pe  atunci!) a lumii unipolare, Fukuyama s-a grăbit să anunțe sfârșitul istoriei. Conform acestei ipoteze, navigam în apele veșnic calme ale post-istoriei. Umanitatea era ferită de acum de  sezoniere confruntări ideologice, căuutări ori rătăciri. Hegemonia americană...