AcasăMartafoiul zileiSănătate şi du-te dracu'...

Sănătate şi du-te dracu’ !

N-am vrut să scriu despre iniţiativa unor năuci care pe sistemul „Mircea, fă-te că lucrezi” au expectorat un proiect de lege construit după algoritmul: 30 % tâmpenie, 30 % prostie, 30 % imbecilitate, 10 % gaze.  Adică de acum nemeritat de celebra găselniţă care propune televiziunilor un taman pe taman între ştirile negative şi pozitive. Aia despre care scriau  Vlad şi Victor(îngrijorat de o anume tendinţă demografică- da’ bre, e gravidă, da’ cine naiba o tot fute ?).

Legea cu pricina nu mă interesează. Mai întâi pen’ că azi dimineaţă, după duş, pe când mă admiram în oglindă nu am constatat că aş fi devenit televiziune. Apoi pentru că oricum ştirile mi le iau singur de unde trebuie, nu de la buletinele de ştiri prezentate de busturi generoase. Am zis că nu mă interesează legea, da’ de prostia ei n-ai cum să nu stucheşti în sân ca babele când văd minijupiste.

Ok, buletinele de ştiri de la ora 17 ( alea care au născut un gen) sunt enervante, dezgustătoare şi croite pe gustul mahalagioaicelor spărgătoare de seminţe. Dar dacă intrăm în logica legii lu’ prostea atunci OTV-ul închide porţile diseară. Ceea ce, poate, nici nu e o mare pagubă.

Totuşi încerc să îmi închipui cum va funcţiona legea.

Mai întâi în redacţii se pune de un consiliu al demiurgilor.  Adică nişte unii care, cu dichis, împart veştile în bune şi rele. Acum clar… nu în toate redacţiile va fi aceeaşi judecată. Bunăoară la o suspendare de zeus,  la Realitatea asta intră la veşti rele, la Antenă la veşti bune, la OTV intră Jiji năvală în studio sa muşte carotida la zdrenţele care sunt nişte zdrenţe.

Apoi ce faci când o categorie o biruie pe cealaltă ? Parcă-i vezi:

” Bă, nu băga taifunu’ din Asia decât la pachet cu surorile Indigo care au dat ceaţă în bibilici în America”

„Iar a crescut pretul petrolului ? Bag-o la un loc cu ieftinirea igrasiei.”

Pe urmă o fază gen editarea succesurilor unde intră ? La pozitive sau negative ?

Parcă-i vezi pe bieţii crainici prezentând:

” Patruzeci de oameni  au murit într-un accident rutier în lanţ, dar vestea bună e că toţi purtau centuri de suguranţă”

Şi în fine, ultimă mirare: legea asta, la ştiri, unde ar intra ? La catod sau la anod ?

Hai, voi să fiţi sănătoşi că sănătatea e cea mai bună dintre toate. A, da. Şi să vă ia dracu ! Asta o spun doar ca să intru în litera legii, nu din convingere, înţelegeţi voi.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

38 Comments

  1. Ştirea asta e negativă, una pozitivă nu ne dai? 🙂
    Io zic că ar trebui să le cerem celor doi iniţiatori să ne dea şi una pozitivă ca să putem pune în balanţă, doar ei se pricep la toate.
    E o stupizenie şi o aberaţie. Asta-i. Şi nu găsesc nimic pozitiv de spus.

  2. Stirea negativa e ca, in urma editorialului meu, pe care nu l-a citit si nici n-a avut rabdare sa i-l citeasca Dana Grecu, Ioan Ghise e suparat foc pe mine. Cea pozitiva e ca, daca insista in supararea lui, o sa aiba motive intemeiate.

  3. Adica de ce sa n-avem motive sa ne tavalim pe jos de ras la Jurnale ?…L-am vazut pe Ghise mai devreme la A3, pai asta cu funaru ii bat pe Laurel&Hardy de nu se vad.

  4. @ Sătmărenca
    Gata ! Am găsit vestea bună. Ruşii bat diseară. Vani va fi de acord că e veste bună.

    @ Victor Ciutacu
    L-am văzut pe Ghişe. Ăla a şi fost motivul pentru care m-am hotărât să iau subiectul la scărmănat.
    Omul era imun la orice argumente. O ţinea langa ca miliţianul cu trotineta, că e act de curaj. Ptiu !

    @ moshcalifar
    Cum spuneam…

  5. Eu cred că de data asta jurnaliştii s-au făcut de căcat. Pentru că nu tratezi Senatul României drept o turmă de imbecili, cum făcea un cretin, pe numele lui Pavel Lucescu. Greşită sau nu, decizia aia, luată în unanimitate, are în spate legititatea unui vot popular, democratic, iar părerea lui Lucescu un rating de lift ceva mai aglomerat! Nu înjuri poporul român, oricâte bube în cap ar avea!
    Ura jurnaliştilor faţă de clasa politică este indecentă şi nejustificată, iar atitudinea lor totalitară. Doar regimurile totalitare judecă la grămadă!
    Cei care vor să mă înjure ştiu unde mă găsesc!

  6. Nu cred că e vorba de ură. Şi nu sunt de acord că o decizie imbecilă ( despre care singur admiteţi că e greşită) trebuie să fie înghiţită ca găluşca doar pentru că are umbrela unanimitătii votului.
    Iată că avem şi dezacorduri. Aş putea fi într-o măsură de acord cu dvs. dacă măcar o treime dintre senatori aveau habar ce votează.

  7. Şi care-i problema, de fapt? De 18 ani breasla a (auto)reglementat fix nimic! Ce li se cere, în afară de puţin bun simţ? Nu ştiu să-şi facă meseria decât cu ştiri despre mizeria lumii? Pentru ei binele nu mai are niciun sens?

  8. mie mi se pare ca oricum toate au luat-o razna.
    legea e votata. se va aplica. e o lege din romanika, scorbura noastra primitoare. plina de surprize.
    si faptul ca a aparut asa ceva, in anul de gratie 2008….trebuie sa dea de gandit unui numar foarte mare de „jurnalisti”. se stiu ei care..si stiu ei de ce. „jurnalisti” care au calcat in picioare orice norma de bun simt si au spart orice bariera a decentei..
    eu personal m-am saturat pana peste urechi de genul asta de presa…
    si de genul asta de politica.

  9. Ok. De acord cu dvs. Dar aceleaşi întrebări nu le putem pune şi în sens invers ? Întrebându-ne cum şi pe ce ne mănânca banii distinsa clasă politică ? Nu e firesc să cerem acelaşi bun simţ şi acolo ?
    Iar legea respectivă duce lipsă de aşa ceva. Una era ca de exemplu comisia de mass media să fi emis o recomandare şi alta să emită o asemenea lege.
    Tot reprezentanţi ai poporului sunt ei şi când îşi votează lefuri, maşini bengoase şi vacanţe îndelungate.
    Nu există îngeri nici colo, nici dincolo.

  10. Nu am spus aşa ceva! Şi un stat nu se reprezintă cu demnitate pe marginea şanţului şi cu parlamentari îmbrăcaţi la Taica Lazăr! Sigur că acolo, în Dealul Parlamentului nu toată lumea este inocentă, dar crede-mă, că-i cunosc din interior, jurnaliştii, cu rare excepţii, sunt ultimii îndreptăţiţi moral să-i judece pe parlamentari.
    Şi mai e ceva: legea asta a stat în discuţie publică cel puţin o lună. A scos vreun deontolog măcar o vorbă? S-au dus să discute cu senatorii? Sau lor le scade rangul să discute cu aleşii poporului? Ştiau că Senatul e cameră decizională! Şi mai e ceva: fac scandal cei din presa scrisă. Cei din televiziuni, vizaţi de lege, cam tac. Iar: de ce?

  11. Personal acum două zile am auzit despre trăznaia asta. Unde era dezbaterea publică ? Şi cât de publică era dacă din şpe senatori chestionaţi doar unul ştia ce a votat.
    Totuşi, poate, lărgim prea mult cadrul discuţiei. Pentru că nu despre imacularea unora ori altora discutăm. Nici despre cusururile (nu, puţine) care sunt democratic împărţite prin toate zonele societăţii. Ci punctual despre o lege cel puţin ciudată.
    Apoi, dacă doar cei fără de păcat au voie să deschidă gura… va fi o lungă tăcere în lumea asta.

  12. Mă bag şi io în discuţie.
    Trecând peste faptul că presa şi politicienii au bubele lor, cred că esenţa aici este că legea nu poate fi aplicată, deoarece nu există criterii de departajare a ştirilor în pozitive şi negative. Chiar şi CNA-ul, care de obicei achiesează la orice stupizenii, a cerut şefului statului să nu promulge legea. Poate că dacă aleşii tocmeau o lege ce putea fi şi aplicată, nu mai exista chiar atâta vehemenţă.
    Personal nu sunt de acord cu această împărţeală a ştirilor sub nicio formă…

  13. Chestia aia votată de Senat a trecut prin Cameră, unde a fost respinsă! Deci se ştia de ea! Dar au zis că nu se coboară ei la mintea senatorilor! Iar dacă nu ai auzit de ea, prietene, e că jurnaliştii sunt precum câinii lui Pavlov: trebui să le aprindă cineva „becul”! De ce nu li l-a aprins nimeni până la vot? Iată un nou subiect de discuţie!
    Nu cumva Zeus avea nevoie de un nou prilej de a salva jupâniţa presă din ghearele zmeului parlamentar? Cam infantil scenariu, dar la noi merge şi aşa!

  14. Acu stau si eu ca prostu si ma intreb:
    Cit de batut in cuie e procentul? adica, daca eu, televiziune, am intr-o zi doar stiri pozitive, ce ma fac? inventez un viol sau un omor, doar ca sa respect proportia???

    Oare principiile elementare ale fizicii sau matematicii isi au locul aici? adica minus cu minus face plus… deci daca dau doua stiri negative, se considera ca am dat una pozitiva?
    Oricum, zeus are acum o sansa mare la fileu, sa faca ceva pozitiv: sa nu promulge legea in forma actuala.

  15. Mordechai, „romanika” e tara „lor”. a mea se numeste in mod sigur altfel.
    „ei” si-au facut o tara a „lor”, o „scorbura”, in interiorul tarii „noastre”.
    si de ce, ma rog…nu am dreptul la o presa civilizata…sau la o clasa politica civilizata?
    de ce trebuie sa accept toate mizeriile?
    si daca n-am chef sa inghit …pot sa ma inchid frumusel intr-un falnic turn de fildes. fara ziare, teve sau campanii electorale??
    de unde pana unde?
    ei si-au facut jocul, au prosperat … au indopat publicul cu violenta, sex si minciuni…si gata?
    asta e tot scenariul? atata primim?
    ne rupem oasele si ne spargem creierii sa facem tot soiul de campanii….anti-violenta (si domestica, si scolara..si verbala)…insa dragii de jurnalisti si politicieni sunt de neclintit.
    si asta sa fie totul, nu?
    sa stii ca nu e „simplu” nimic.

  16. Arsulici, legea e o aberaţie. O spun cu riscul de a-l orirpila pe bunul meu prieten Constantin Gheorghe. Poate bine intenţionată, dar aberaţie. Dacă are trebui aplicată ar ieşi un haloimăs fără pereche. Ceea ce deranjează, evident, sunt ştirile de o anume factură. Senzaţionalismul ieftin şi sordid. Nu înseamnă că dacă nu le difuzezi ele încetează să existe. Ori că dacă lângă un pedofil adaugi veşti despre un olimpic premiat internaţional ai echilibrat balanţa.

  17. @ Ina
    De bunăseama ai dreptul la toate acestea. Şi presă, şi clasă politică civilizată şi ţi-am spus cum le obţii. Nu cumpăra presa jegoasă şi va muri.
    Nu vota demagogii şi vor pieri.
    Iar, vorba cuiva, avem întodeauna opţiuni: Arte, Mezzo, chiar TVR Cultural ( care e departe de ce îşi propune) sau National Geografic.
    Dar din nou, nu putem impune gustul nostru celor care gândesc altfel. E treaba lor cum optează. Ăsta e necazul cu democratia. Atâta câtă mai e pe lumea asta.

  18. Eu nu am zis că este prietenul presei, am zis că este salvatorul ei! Şi ştii bine că nu oricine te scoate din căcat îţi vrea binele!
    Deja colivăresele din presă au sărit să-i ceară lui Făt Chelos să nu arunce cu ştampila pe Decret!

  19. @ arsulici
    Vorba unui hâtru: să accizeze dracu’ ştirile cu violuri şi gata.

    @ Constantin Gheorghe
    Ok. Deci îl introducem în cauză pe Băsescu, de partea cealaltă a baricadei şi legea devine aplicabilă, logică şi utilă ? :)))

  20. Nu, Doamne fereşte! Dar mai e ceva: dacă refuzăm dreptul parlamentarilor de a legifera, pentru că nu ştiu ce nu ne convine, şi avem puterea de a-i face de căcat, se cheamă că apărăm democraţia? Altminteri, toate bune!

  21. Mordechai…nu vreau sa traiesc intr-o tara in care eu si inca 2500 ne uitam in extaz la Mezzo…iar restul de 20.000.000 citesc cu nesat stirile suculente despre violuri, crime, perversiuni, sex oral la restaurant, concurs de sani sau se uita in delir la „stirile de la ora 5”, „test de fidelitate” sau „iri si moni”.
    nu ma face sa ma simt bine. nu e o perspectiva nemaipomenita. n-am rezolvat mare lucru.
    vreau un pic de normalitate.
    da…nu-l votez pe demagog. il dau dracului cu neamul lui cu tot. insa am nevoie de o varianta la demagog. varianta aia trebuie sa apara. altfel e de rau.
    „scorbura” se va extinde periculos…si va fi vai de noi.

  22. Bine zice dl Constantin Gheroghe. Băsescu pare salvatorul presei. Acum cei 322, deşi au fost mai puţini de data asta, şi-au găsit naşi şi în presă. Numai că sunt şi pedelici printre. Tocmai când unii vorbesc iar de suspendare. Ne întoarcem de unde am pornit, a reînceput bâlciul 😉

  23. @ Constantin Gheorghe
    Nu le refuză nimeni dreptul de a legifera. I-am oprit noi de la votarea lefurilor şi pensiilor ? Doar că atunci când se duc pe mirişte … spunem şi noi ce ni se pare. Sau nouă ni se refuză dreptul de a fi în dezacord cu Olimpul parlamentului ?

  24. Bine exemplificat… Orwell.

    Idealistul din mine spune ca legea este fundamental gresita pentru ca, reglementeaza ceva ce nu ar trebui sa fie reglementat intr-o societate sanatoasa a timpurilor noastre.

    Nu ar trebui sa fie o norma formala, presa in lumea mea ar avea disccernamant. Si tot in lumea mea presa ar trebui sa educe populatia, dar asta e cu totul alta poveste.

    Pana la urma, mai conteaza…?

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...