Un recent raport al băncii mondiale ( raport rămas nepublicat, din motive extraordinar de greu de înţeles) găseşte legătura deja legendară dintre sulă şi prefectură. Adică dintre biocombustibili şi creşterea cu 75% a preţului păpicii. Care nu e chiar treaba cu sula şi prefectura, dar aşa se vrea prezentată.
Acum ar fi cazul să spunem vreo două vorbe despre Banca Mondială. În re major, cu trimitere la strămoşi, mame şi ginecologie. Explicaţia standard oferită de BM pentru creşterea preţului petrolului a fost aceea că, dom’le, chestia s-ar datora devalorizării dolarului. Bun. În ultimii doi ani dolarul a cunoscut o devalorizare de 20 până în 30 %. În acelaşi timp preţul ţiţeiului a crescut cu peste 250%. Ha ? Apoi a venit textul cu scăderea producţiei. Numai că nici ăsta nu s-a potrivit. În ultimii doi ani producţia OPEC fiind majorată cu aproximativ 15%. A urmat argumentul creşterii cererii. Argument la fel de valabil. Cu amendametul că aici apare într-adevăr o uşoară discrepanţă între producţie şi cererea estimată pe baza tranzacţiilor futures.
Acum Banca Mondială a găsit o explicaţie şi pentru creşterea preţului alimentelor. Şi anume cererea crescută a Chinei şi Indiei. Explicaţie pe care a demontat-o şi nea Stere. China şi India fiind mai degrabă mari exportatori de alimente decât importatori. Nu are sens să insist ori să vă sufoc cu linkuri. Acum acest raport se apropie de explicaţia corectă.
Şi pentru ca minunata lume nouă să fie rotundă acum avem şi o nouă mişcare: Mişcarea pentru rugăciunea la pompă, o tentativă de sectă care îşi invită adepţii să bage rugăciuni la Manitu pentru ieftinirea benzinei. Păi vedeţi că există soluţii ? Post şi rugăciune şi poate se îndură Sf.Shell. Şi pupaţi icoana făcătoare de minuni a sfintei pompe, să vedeţi cum lăcrimează benzină.
Da, domnule. Panaceul zilelor noastre, biocarburantii. Astia ne vor scoate din rahat. Numai ca nimeni nu spune si care-i pretul. Si ar mai fi o mica problema: toata lumea ii numeste carburanti ecologici. Cum pentru producerea acestor biocombustibili se foloseste un catalizator (un amestec alcool – hidroxid), pentru producerea caruia se consuma mari cantitati de energie conventionala, deci poluanta, se mai poate vorbi de ecologie?
„OPEC-ul nostru stapin peste sonde,
sa curga-n veci titeiul tau,
si sa creasca productia sa
dupa voia ta,
Precum la tine, asa si la noi.
Benzina noastra cea de toate zilele,
da-ne-o noua astazi,
La un pret bun,
pentru orice baril…
Si ne iarta noua masinile noastre,
care pornesc cu titeiul vostru…”
😀
PS nu am nici o intentie de blasfemie, dar am ajuns sa tremuram mai mult de frica OPEC decit de frica lui Dumnezeu…
Există interese care să ţină cursul dolarului scăzut în raport de euro ? Dacă da, cine şi de ce ?
Dacă cercetăm, aflăm şi asta…dar ne cer ăia dovezile pe urmă.
Linkul spre „raportul BM” nu funcţionează.
@ pacos
Da’ cine şi când a vorbit de ecologie ? Mă rog, de vorbit s-a mai vorbit. Că vorba e doar aer trecut prin laringe via corzile vocale. Am mai vorbit noi despre asta.
@arsulici
Dom’le… dacă e religie… asta e. N-avem ce mârăi. Da’ dacă îl superi pe sfântul OPEC să vezi penitenţe ce bagi la bicicletă.
@ Alandra
Sigur că da. Discuţia e complexă. Dibăcia administraţiei Bush a adus economia americană în zone foarte maro şi umede. Aşa că s-a lucrat ( ce subtil) pe oareşce părghii monetariste. Un dolar scăzut fiind, în concepţia unora, o cale de mărire a competitivităţii produselor americane în raport cu cele europene. De alea chinezeşti nu vorbim. Că acolo oricum statul a bătut cursul de schimb în cuie- veche zarvă cu americanii pe tema asta.
Exista pe undeva o analiză mai complexă, dacă o găsesc îţi dau linkul. Tot pe la AFP era.
Acum ar trebui să meargă linkul spre raport.
„Biofuels, which supporters claim are a „greener” alternative to using fossil fuel and cut greenhouse gas emissions” – din raportul BM.
Si cand spuneam de pret, ma refeream atat la costurile legate de obtinerea „materiei prime” pentru acest tip de combustibil, la procesul efectiv de fabricatie si, mai ales, la costurile hranei.
http://www.chomsky.info/articles/20070515.htm
Exact ceea ce spuneam. Nebunia biocombustibililor. Porumbul si trestia de zahar pentru etanol, rapita, inul, pentru biodiesel.
http://thecurrent.theatlantic.com/archives/2008/07/the-return-of-thomas-malthus.php
Articolul este, in cel mai bun caz, un elogiu adus lui Malthus. Marturisesc ca n-am stiut de el pana azi.
In orice caz, cred ca argumentul cresterii populatiei nu este suficient. Ca sa nu spun ca asta n-ar trebui sa conteze. Sau cel putin ar trebui sa fie ultimul. Mai trebuie adaugat aici si interesele altor „baieti destepti”, sumele uriase alocate pentru orice altceva decat bunastarea populatiei. Si inca multe altele.
Si faptul ca se incearca explicarea actualei situatii prin tot felul de perdele de fum e deja penibil. Cum adica, intotdeauna altii sunt vinovatii, sau „ce dracu’, nu vedeti ca sunteti prea multi?”
Absolut penibil.
Pacos, nu e chiar un elogiu. Dar, una peste alta, aflăm ce curente de gândire mai umblă prin minţile lumii ăsteia. Abia apoi începem să vedem dacă ne dăm sau nu cu părerea. Şi despre ce.
De acord. Dar tot uitandu-ne la curentele astea, riscam sa nu mai gandim cu capul nostru, sa nu mai putem spune cate ceva, sa nu mai avem deloc pareri, sau sa avem numai acele pareri care coincid cu un anumit curent. Numai pentru ca trendy. Si asta e deja naspa. Rau de tot.
Nu te împiedică nimic să gândeşti fiind şi informat.
Conteaza si ce gandesti. Una e sa gandesti pliindu-te numai pe o anumita informatie (dupa cum spuneam mai sus) si alta e sa gandesti incercand sa pui cap la cap informatii. Si, pana la un punct, nu e rau, nici una, nici alta. Rau e atunci cand se gandeste pe baza nu de informatii, ci de pareri.
Hombre, hai că acum ne muzicim prin grota piraţilor.
Ehe, pun pariu ca Sfintii Benzinari au scos din Cartea de Rugaciuni toti Psalmii in care-i zice de ieftenirea barilului. Ba cred ca vor sa puna si de-o Inchizitie Octanica, sa ne arda la toate buzunarele in Vecii Vecilor. Pai nu era mai bine inainte, cind un cal putere era suficient? Odata cu calu ‘ a pierit si meseria de „haiduc”, pacat!
Si uite, asta-i o informatie, nu o parere:
http://money.cnn.com/2008/06/23/news/economy/oil_drilling/index.htm?eref=rss_topstories
@ Karakas
Dacă nu… la mânăstire. Unde se va executa rafinarea ţiţeiului. Manual :)))
@ pacos
Ştirea a fost dată şi vorbită. Despre asta găseşti o discuţie interesantă la Becker & Posner.