La un articol de ieri, o Casandră, îmi atrăgea atenţia că Botswana ar merita ceva mai multă consideraţie decât părea ca îi acord eu prin referirea la moneda natională. Observaţia a prins bine. Iar Botswana chiar merită privită cu ceva mai multa atenţie.
Ţara are o populaţie de 1,8 milioane de locuitori. Deci cam de 12 ori mai puţin decât România. Un produs intern brut(PPP) de 25,68 miliarde de dolari (2007)( de aproximativ zece ori mai puţin decât România). Un produs intern brut pe cap de locuitor de 16.400 $ faţă de 11.400 $ în cazul României (2007). Datoria publică este de 5% din PIB ( sau din PNB mai nou). Exportă de peste 5 miliarde de dolari şi importă de 3,4. Are rezverve de peste nouă miliarde de dolari şi o datorie de puţin peste 400 de milioane. Bugetul de stat are venituri de 4,7 miliarde US$ şi cheltuieli de 3,8. Principalele resurse sunt diamantele ( locul 1 în lume ca nivel de producţie), cupru, nichel. La toate acestea se adaugă o agricultură destul de dezvoltată.
A, da. Moneda naţională e pula. Vă mai spun că acolo, la o populaţie de puţin peste 1,8 milioane de dolari există aproape un milion de telefoane celulare şi 85 de aeroporturi ! Din care 11 cu pistă pavată.
Informaţiile astea cred că prind tare bine. Şi ne-ar putea da de gândit. Şi, poate, ne-ar mai lecui de complexele de superioritate ale albilor bine hrăniţi.
Gaborone- capitala Botswanei (click pentru a mări)
Păi şi la noi, moneda naţională este cam tot aia, ca valoare! Ba nu, că Dr. Ciomu trebuie să plătească 500.000 dolari pe una… 🙂
Inevitabil apare şi numele lui Ciomu- specialist în monede exotice.
Un leu este egal cu o pula?
Depinde despre care leu vorbim. Şi despre care… ailaltă. Dar poate depăşim faza monetară şi vedem cifrele.
…si mai are aproape 38% din populatie infectata cu SIDA si o speranta de viata de vreo 50 de ani. O avea ceva legatura cu moneda?
ma bucur ca ai urmat atentionarea Casandrei si ne-ai oferit aceste informatii… Cred ca este pentru prima data in istorie cind sfaturile unei Cassandre sint ascultate 😀
Nu pot sa spun decit Bravo Botswana!
Am ajuns sa invidiem pe altii ca au pula tare.
Asa ne trebuie daca noi sintem p*** moi si nu dam de pamint cu prostata politica ce ne afecteaza tara si viata …. economica 😀
Se prea poate.
Nu toţi avem urechile astupate, ca Priam.
Si nici moneda ca Priap…. (n-am gasit alta … rima)
Numai la… bani vă stă mintea.
Foarte folositor link-ul spre CIA/world factbook!
Si mai interesante cifrele:
USA – 21.76 bilion butoaie oil proved reserves
Rusia – 60 bilion bopv
Irak – 115 bilion bopv
Iran – 138.4 bilion bopv
si
Botswana – 0
Romania – 955 milioane bopv
concluzie 1
9 – 0 in meciul Romania – Botswana; i-am batut de vad stele galbene
concluzie 2
nu intotdeauna castiga cel cu scorul cel mai mare!
nea Stere!! anuleaza-ti bre vacanta in Teheran, se anunta caldura mare pe acolo.
In alta ordine de idei eu credeam ca bancnota respectiva este emisa de un oras din Croatia! in care toti locuitorii vorbesc romana si sunt extremi de sugutetzi. 🙂
Vorbind despre insemne monetare un cunoscut stabilit in Germania mi-a explicat inca din anii ’90 de ce Romania e unde e iar DE, unde probabil o sa fim .
Zice : ce scrie pe leul vostru de hartie? – falsificarea acestor bilete se pedepseste conform legilor – ; ce scrie pe marca germana? – falsificarea acestor bancnote…-
Ei, vezi! in Germania biletele se composteaza cand mergi cu troleu!
La CIA găseşti ce trebuie. Iar dacă ai ţeavă la Stratfor… şi mai fain.
Acum cifrele alea se pot interpreta în multe feluri. Cu harta în faţă şi flota în mişcare.
Păi bilet de bancă. Aşa se zice româneşte. Banc-notă însemnând exact acelaşi lucru la origini.
Mmda.
La origini chiar si bancnotele au fost egale!
Mai apoi unele au ramas bancnote, altele p..pardon botswana!
Nu scăpăm de monetarismul fal(n)ic.
Pai e cea mai buna moneda de schimb: noi le dam produse si le prestam munca iar, in schimb, ei ne dau …
Măi, arsuliciule. Hai, zău, să ieşim din zona asta. Că zău subiectul merită şi o abordare de la brâu în sus.
Perfect.
Diferenta dintre poporul nostru si al lor, e ca noi muncim prost, in stilul lui Dorel, si ne plingem mult, iar ei tac si muncesc bine….
Chiar nu vreau sa generalizez, dar sintem in tara lui „merge si asa”, pe cind ei se pare ca sint in tara lui „hai sa facem sa mearga bine”, si ei pun toti umarul
Nu ştiu cât se spetesc ei. Îi mai ajută şi resursele. Până la urmă nu despre bogăţie sau muncă e vorba. Ci de stereotipurile printre care ne mişcăm.
Propun sa schimbam numele monedei nationale in „curu”, poate ii ajungem pe botswanezi. Merge vesel cu asta:
http://www.youtube.com/watch?v=DPrVOKHteEM
:))))
Mă dau bătut.
@Karakas
nu i-am ajunge….
am ramine la o palma in urma, mereu….
minchia!
cer iertaciune celor carora le-am subestimat moneda (sau bancnota, sau ce au ei acolo, in pantaloni), si nivelul de trai!
Şi eu, şi eu !
Oops… Nu confunda PIB cu PNB. Cât despre moneda apreciată de sexul frumos (oare cât de urât o fi al nostru?), o văd scrisă pe toate zidurile şi gardurile. Să fie un simbol al prosperităţii sau al dorinţelor refulate?
Nu le confund. Am explicat clar că datoria publică este de 5 % din PIB. Iar din 2007 ( vezi linkul) e evaluată ca procent din PNB. Care e faza ?
P.S. Ai şi tu dreptate. Revăzând textul văd ce spui. E formulat aiuristic şi se înţelege orice. Deh, le comit şi eu.
@Mordechai
Cum bine spunea cineva pe aici, e pentru prima data cand o Casandra este ascultata. Si sunt completamente ravasita.
Oricum, cazul Botswanei este de luat in seama daca ne gandim ca este plasata pe un continent aproape muribund, chiar daca resursele naturale sunt fenomenale.
Mai mult, aceasta tara aflata chiar in epicentrul epidemiei de HIV/sida (de cand s-a declansat nenorocirea, speranta de viata a scazut de la 67 de ani la 47 de ani) si unde orfanii reprezinta 3% din populatie, are un guvern care nu a capitulat. Programele de lupta contra sida sunt impresionante. Exista un fond guvernamental care asigura tratamentul pentru aproape 300.000 de bolnavi. La noi, TBC-ul a ramas o chestiune trendy si nici nu ne da prea multe migrene…
Dar chiar si in conditiile acestea teribile, dezvoltarea lor este impresionanta. Si, spre deosebire de marea majoritate a africanilor, bostwanezii (!) nu mor de foame, au salarii, locuinte si un strop de speranta.
Resurse au si altii, dar lucrurile nu merg prea bine. Exista un mix de politici care a dat rezultate in tara aceea. Si nu sunt intocmai cele mai liberale, fara a fi autoritare. Statul acela exista. Si exista in proximitatea unei Africi de Sud unde situatia se deterioreaza.
Deocamdata nu suntem prea dispusi sa observam si tarile la care ne gandim cu un placut sentiment al superioritatii (istorice? rasiale? culturale?). Suntem plini de admiratie pentru Slovenia, dar glumim pe seama Bostwanei. Oare de ce, ca ambele sunt tari foarte mici? O fi bine, o fi rau?
Multumesc Mordechai pentru comentariul acesta. Ai sparta gheata in privinta Casandrelor.
Incurajata de tine, ma pregatesc sa proorocesc aparitia unei largi miscari de homeless-i romani care isi vor pierde locuintele in favoarea bancilor de la care au luat credite. Si pe care nu le vor mai putea plati.
Statul roman este inca la o berica, pe terasa la Monte Carlo.
Ce zici, o sa ma creada cineva?
Casandra, foarte bun comentariul. Cine nu-şi ascultă casandrele, ca Troia va păţi. Botswana e un fenomen care merită cercetat. Şi cu siguranţă vom mai vorbi despre asta.
În privinţa profeţiei tale din final… eu te cred. Nici nu e profeţie, ci simplă aritmetică.
Botswana nu sunt aceia cu 24% infectati cu HIV ?
Probabil că aia. Nu ştiu să fie mai multe.