După episodul Kosovo era limpede că Rusia va apăsa pe butoanele georgiene. Cu tot corpul. Iar rezultatele apăsării încep să se vadă. Este iminent un război în zonă ? Citiţi un punct de vedere.
Avem apoi ilustrarea unui principiu clasic: acţiune. Şi imediat: reacţiune.
Georgienii se fac şi ei că fac. Şi se încordează abitir.
România apare şi ea în ecuaţie. O fi bine ? O fi rău ?( la articolul ăsta nu rataţi nici anunţul galben din dreapta!).
Toate acestea sunt doar ştiri, linkuri, biţi. Dincolo de ele sunt oameni care se pregătesc să moară.
[…] Pretul e umilitor : de patru ori mai ieftin decat un F 22 … si n-ar fi mai placut sa-l si testam nitel Mordechai ? […]
Poate ca lucrurile sunt mai complexe decat le vad eu, dar stii vorba aia : cine nu invata din greselile trecutului e condamnat sa le repete.
Asta cu o singură condiţie: să admiţi că acelea, din trecut, au fost greşeli.
Asta nu e bine deloc. In vreo 2 saptamani eu voi trece prin Georgia. Not fun.
Să ne povesteşti şi nouă cum a fost.
Merg cu Dacia 1300. Destinatia e Armenia.
SIGUR va fi interesant. As vrea totusi sa ocolesc zonele de conflict 🙂
A… şi cu Dacia 1300. Oh. Hotărât va fi un drum foarte palpitant. Te năimim corespondent ? Dar cu asigurarea te descurci singur… dacă o vrea careva să ţi-o facă.
Am revazut ieri filmul „Born On The Fourth Of July” cu Tom Cruise. L-as recomanda si alor nostri iubitori de „libertate”. Romania din pacate se straduie din rasputeri sa faca „Paste” dupa ce Uncle Sam a dat comanda „Copy”.
Karakas, ţine de specificul naţional. Că e înalta poartă, casa albă sau kremlinul…
Vorba ardeleanului „no daca traba, traba!”. Si un razboi de cind lumea este bun la casa omului.
Rusia nu are cu cine sa se bata acolo.
Georgia tipa si ea, dar nu va fi in stare niciodata sa ii abata pe rusi de la interesele lor.
Stie cineva cati rusi sunt in Georgia?
Ofensiva armatei georgiene a fost planificata de niste analfabeti. Nu stiu ce ofiteri superior stat majoristi si ce consilieri militari occidentali si-a tras Mihail Saakaşvili dar au demonstrat ca d.p.d.v. operational armata Georgiei e mai aproape de Burkina Fasso decit de NATO. Prima eroare elementara a survenit din confundarea oraselului Tshinvali ( citeva zeci de mii de locuitori ) cu Stalingradul ( peste un million de suflete ). La periferia capitalei Osetiei de sud exista intr-adevar o cazarma a batalionului mecanizat pro-rus. Numai ca din momentul in care armata gerogiana a intrat in Osetia de sud, acesti militari au fost dislocati spre sud, in afara orasului, intr-un dispozitiv de lupta pe valea riului Liakhvi, prin care se deschide accesul in Tshinvali dinspre Georgia. Stiinta militara ii obliga de la inceput pe militarii georgieni sa se limiteze la securizarea orasului, adica sa-l, ocoleasca, incercuiasca, apoi sa-l blocheze cu 2-3 batalioane dispuse pe inaltimile dominante din jur. Simultan cu aceasta ar fi trebuit déjà ca pe propriul teritoriu, armata Georgiana sa fi creat un dispozitiv de aparare adinc esalonat pe vaile riurilor Terek si Ardon singurele cai de acces dinspre capitala Vladikavkaz a Osetiei de nord si dinspre Nizhny Unal unde-si aveau cazarmile 2 batalioane de infanterie moto si respectiv de tancuri din divizia 19 mecanizata rusa. Ceea ce nu s-a intimplat. Pentru ca armata georgiana a oprit inaintarea celor 2 brigazi mecanizate pe un aliniament situat la 3 km de capitala Osetiei de sud si si-a concentrat intreaga sa brigada de artilerie, compusa din 50 de obuziere grele, 48 de autotunuri si toate lansatoare de rachete reactive ( printre care si cele 15 rampe LAR-160 romanesti si o parte din cele 120 rampe APRA-40, versiunea romaneasca a BM-21 Grad ) intr-o zona impadurita alfata la 5 -7 km de Tshinvali. In loc sa identifice si sa nimiceasca pozitiile de aparare ale osetinilor din afara orasului, armata georgiana a preferat sa piseze de la orele 24.00 si pina a doua zi la orele 09.00 cu proiectile, fiecare cartier din oras. Dupa toate regulile militare, cucererirea unei localitati nu se face prin demolare artileristica, ci cu trupe de infanterie usoara antrenate pentru operatiuni speciale ( cele 2 batalioane FS ale georgienilor pregatite la Fort Bragg si inzestrate identic cu det.1-Delta din armata SUA fiind suficiente ). Mentionez ca FS georgiene au fost mentinute in cazarma de la Tbilisi pe perioada ofensivei.