Candidaţi

Subiectul ultimelor zile pare a fi nominalizarea de către PSD, PD-L şi PNL a „candidaţilor pentru funcţia de prim ministru”. O prostie. Constituţia noastră –  bună, rea… aşa cum e- nu prevede o astfel de candidatură. Sigur, e vorba de propunerile celor trei partide pentru această investitură.  Decizia e la electorat şi, în ultimă instanţă, la Cotroceni.

Cele trei nominalizări erau previzibile, nu asta e discuţia. Iar pomenitele nominalizări aveau doar rostul de a pune cadavrul în geam pentru a mai încasa pensia preţ de un mandat. Adică de a arăta electoratului: Uite, bă, pentru ce votaţi ! Nu pentru gaşca asfaltiştilor şi clica şmenarilor, nici pentru secta somnoricilor ori senatorii melcilor. Nu, bă, voi votaţi ca să vă procopsiţi cu ăştia prim-miniştrii. Da’ nu cu toţi deodată, că e mai greu.

Altfel spus, Geoană, Tăriceanu şi Stolojan se dau motoraşe ale partidelor. Şi situaţia pare simetrică. Dar nu e. În cazul lui Stolojan e simplu: acolo electoratul ştie clar ce votează: pe Băse. Nominalizarea sa are doar rostul de a arăta că în afară de Băsescu mai există viaţă în PD-L. Adică Stolo, bun de cap de listă la europarlamentare, bun şi aici. Bun la toate, că are slip şic şi arată bine când iese din baltă.

La Tăriceanu iar nu e  nicio minune. E absolut logic ca PNL să îl propună tot pe el pentru o prezumtivă funcţie de prim ministru. Altfel liberalii ar fi puşi, în situaţia în care nu l-ar nominaliza, de a admite că a fost un rău prim-ministru. Deci că PNL a târăt după sine o rea guvernare.

Situaţia e mai ciudăţică la pesedei. Aici chiar nu există nicio logică. Îşi poate imagina cineva că Mircea Geoană poate fi locomotiva partidului ? Poate cineva bănui că se vor înghesui ornitorincii la urne să pună ştampila pe trandafiri doar de dragul de a-l avea pe Geoană premier ? Mă îndoiesc că există oameni întregi la cap care ar tânji după o asemenea binecuvântare. Iar dacă Geoană chiar îşi imaginează că el e locomotiva partidului atunci avea opţiunea de candida la Bucureşti sau într-un colegiu dificil pentru partid şi nu prin fundul Olteniei. Dar la Bucureşti a mai candidat el o dată uninominal şi ştie el cum stă.

Scriind cele de mai sus mi-am amintit de ieşirea de vineri a lui Mircea Geoană, în care îşi închipuia că îl ia peste picior pe Stolomac. Şi mă apucă râsul. Nu pot uita infantilismul discursului şi gestica ridicolă a preşedintelui PSD, care se credea purtat pe umeri de Polyhimnia, muza retoricii. De bună seamă PSD are o locomotivă, un motor puternic care poate trage acest partid în viitoarele alegeri, dar nu Mircea Geoană este acesta. El e doar claxonul.

Şi uite aşa, luându-ne cu zbânţuiala „candidaţilor” mai că eram cât pe aci să nu băgăm de seamă că prietenii lui Băsescu de la sindicatul secuilor cu chef de arţag vor să organizeze un referendum. Pentru autonomie, bineînţeles. Asta în timp ce la Bruxelles se discută despre poziţia UE legată de conflictul din Georgia. Iar la Haga mâine ne certăm cu ucrainienii. Dar sigur trebuie să iasă Băsescu în seara asta pe teveuri să ne zică el ceva.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

18 Comments

 1. Got point! Ca Cioroianu, am scris bine ? nu cred:))!!
  Azi sunt 100 la 100 cu tine. Si pentru ca nu pot sa nu îmi aduc aportul: Geoana, Stolojan, Tericeanu si pe urma pot sa trag apa si sunt uşurat, nu avem noi romanii norocul ăsta!!!!!.

 2. A fost, ne-a spus. Că e bine că am făcut un non paper, dar că nu se poate. Ce nu se poate? Diverse, dar mai ales nu se poate să-i faci pe ruşi să-şi schimbe poziţia. Că nu ai cu ce. Şi dacă n-ai cu ce, nu se poate!
  Şi uite aşa s-au dus să aibă ce povesti la tv. şi apoi de unde veni.
  Şi acum despre cele trei mocăniţe de partid şi una şi de stat: pufăie şi ele, pe o linie îngustă! Cu nişte ciumeţi în vagoane. Care ciumeţi, de fapt, sunt rugaţi să împingă ei locomotivele la deal…
  Dar noi ne vom distra, şi apoi, vot canci!

 3. Chiar aşa rabii!!!!!!!! tu vezi o ieşire cumva din rahatul asta, ca in afară de un război sănătos in zona eu nu vad.Doamne ce prostii vorbesc dar asta este pentru tine, daca vrei baneaza postarea ca mă înjura toată blogosfera. Răspuns vreau daca ai, ca de întrebări am podul plin. Nici întrebările nu sunt rele ca prosti nici de astea nu au, da cate odată e aşa de bun si un raspuns oy, oy, :).

 4. Din punctul meu de vedere, toate cele trei oferte sunt expirate. Acum ştiu de ce nu voi merge la vot, chiar nu mai e nicio speranţă. Dar a început circul adevărat, iar cei avizi de scandal deja îl au. De vreo trei zile numai pe cei trei îi auzim la TV-urile ce au devenit un soi de teatru de operaţiuni înaintea bătăliei electorale. Ştirea cu autonomia a trecut neobservată printre „suma de găşti de interese” şi „adunătura de proşti” 😀

 5. Mordechai,

  Din pacate astazi se pare ca e a doua oara cind nu sint de acord cu tine: Pur si simplu nu cred ca Freddy Kruger Stolojalnic arata bine in costum de baie cind iese ca afrodita din spuma marii 😀 :))))))))
  Geoana este locomotiva partidului, dar este o locomotiva instalata la coada trenului si este cu motoarele pe invers.
  Faptul ca si-a anuntat candidatura la dabuleni este o grava eroare de risk assesment: La Bucuresti, cel mai mare risc era sa fie atacat cu rosii sau cu oua. La dabuleni risca sa dea adversarii dupa el cu lubenite, ceea ce evident e mai dureros si mai periculos…
  Altfel, locatia bine aleasa: fiecare discurs al lui are la mine efectul unei lubenite, ma face sa ma duc sa fac pishu….
  Desemnarea de catre PNL a lui Tariceanu este cea mai logica mutare, din motivele pe care le-ai exprimat si tu.
  Nominalizarea unui „candidat” pentru postul de prim ministru este un mare moft, o fiţă de prost gust. Se încearcă o paralelă (nereuşită) cu viţelpreşedintele american. Poate pentru omul de rând prinde vraja asta. Dar nu suntem toţi proşti.
  Desemnarea prim+ministrului depinde de partidul sau coaliţia care câştiga alegerile. Depinde şi de eventuala voinţa a vreunui şef de stat de a da o lovitură de stat şi de a desemna pentru formarea guvernului altă coaliţie decât cea care a câştigat alegerile.
  Dintre cei trei, unul e o mârţoagă obosită, bun doar pentru a naţionaliza valuta şi pentru a smulge lacrimi fierbinţi lui zeus…
  Celălalt e înalt, se îmbracă bine, şi a fost ambasador. Aaaaaaaaaa, şi adevăratul lider al partidului său îl consideră prostănac (eu cred că iliescu a exagerat prin a fi prea blând…). Şi degeaba viseayă el la Polyhimnia, dacă nu+l va ajuta Nike (zeiţa succesului)…
  Cât despre sindicatul secuilor….. Noi românii sântem cretini ca i-am lăsat atâta vreme să ne fută în cur nestingheriţi, ba chiar le-am furnizat şi cremă lubrifiantă…

  PS
  Ai o cratima in plus la fraza „dar l-a bucuresti a mai candidat el o data uninominal …”, scoate-o ca e pacat… (si nu posta nici rindul asta al meu)

 6. Haide bre Mordechai, lasă papagalii noştri, că-i ştim. Zi ceva de sesiunea aia estraordinară de la Bruxelles, că moare lumea şi rămâi în urmă cu tematica. Ce dracu’? Că-i de mai mare rahat decât ăl din paharu’ ăla al ălor două pipiţe.

 7. @ Constantin Gheorghe
  Eu mai întâi am a vă întreba… a mă întreba… nu! a întreba aiurea în tramvai: de ce puii meduzei la toate şpriţurile astea România e reprezentată atât de premier cât şi de preşedinte? Mai e vreun stat care îşi trimite acolo toată gaşca? Întrebarea e inutilă. Asta apropos de cine ne reprezintă, că dacă deschid gura despre cum ne reprezintă…

  @Alex Dumitraşcu
  Păi, se putea altfel ?

  @lol
  Da. Se termină panarama electorală în SUA şi ne întoarcem la Iran. Că noul ales o să aibă şi el nevoie să îşi arate iute muşchii şi fermitatea. Şi doar ăsta e rostul popoarelor pe planeta asta… să aibă ăia unde da cu durda pentru PR.

  @Sătmăreanca
  Care oferte, Crina ? Vorba lui nenea Iancu: „Opopopnax?” ( Art.214)
  Văd că tu şi cu mine ce i-am mai luat în seamă pe ăi de la CNS. Bine, eu am şi mania conspiraţiei… că nu îmi iese din minte avertismentul lui Putin: Osetia, Abhazia, Transnistria, Transilvania. Dambla grea.

  @Arsulici
  Ba n-ai decât să nu fii de acord. Că doar nu suntem la PDL. Oricum mă încumet să dau cu presupusul că viitoarea coaliţie de guvernare va fi refacerea alianţei DA. Dincolo de strâmbăturile electorale. Am eu rezonu’ meu.
  P.S. Ba las’ să se vadă cum bag cratimă la prepoziţii când scriu cu mintea la cremşnit.

  @ Liviu
  E musai. Că vorbeşte rar şi numai înţelepţeli, vorba prietenului Victor.

  @ Cârcotaşu
  Hombre, nu mi-am făcut un scop în viaţă din a lua locul CNN-ului. Aşa că fac şi eu ce pot: comentez ce-mi vine şi când îmi vine.

 8. Şi eu i-am băgat în seamă pe ăia de la CNS tot dintr-o manie a consiraţiei. Recunosc că uneori sufăr de scenarită şi s-ar putea să mai greşesc. Poate e şi ceva deformaţie profesională, dar cum scenariile au devenit nu de puţine ori realitate, io zic că şi mania asta poate fi sănătoasă. Altfel o să ne trezim că ne trebuie paşaport. Sunt adevăruri atât de grave, încât e greu să le crezi uneori.
  Ce mă enervează e că subiectele importante trec neobservate, iar scăleleielile politicienilor de Dâmboviţa, veşnic aceleaşi, sunt tratate în fiecare zi ca şi cum ar fi ceva nou. Cam multe vorbe goale în ţara asta.

 9. Crina, frica păzeşte bostănăria. Aşa ca mai bine băgăm cărbuni la conspiraţie. Că pe beatsescu al nostru îl doare exact la cozoroc. Mai merge el o tură prin harcov, mai trage o pălincă şi e totu’ fain.

 10. Cărbuni zici? Mai avem mine deschise? :)))
  Ştiu să se mintă şi să ne mintă frumos, dar în realitate fac dovada că sunt iresponsabili.
  Ce bine e să ştiu că nu sunt singura care sufăr de scenarită 😀

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă...

- A word from our sponsors -

De citit

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...