AcasăRabbi ziceEducaţia ?

Educaţia ?

Traian Băsescu se află în Covasna. La odihnă. Nu se află acolo pentru prima dată. Iar naivii ar putea fi tentaţi să creadă că Băsescu e îndrăgostit de peisajele de pe colo ori de bucătăria secuiască. Nimic mai greşit. Deşi susţine că se află „la odihnă” omul e ocupat până peste cap. De fapt, nimic nou, tatăl succesurilor se află în campanie electorală. Aşa cum s-a aflat în toţi aceşti ani. Iar asta nu mai deranjează pe nimeni. Ne-am obişnuit cu asta, privind-o ca pe o fatalitate. Dacă umbă beat, daca vorbeşte gura peste el, dacă tropăie pe constituţie… ridicăm din umeri şi patinăm mai departe. Ce să-i faci? N-ai ce face. Şi cântă lăutarii mai departe.

Despre jocul periculos pe care îl face Băsescu în Harcov, încurajând şi hrănind ambiţiile unor anume organizaţii secuieşti am mai scris. Şi vom mai vorbi despre asta şi cu alte ocazii. Pentru că aici este deja vorbă de inconştienţă.  Oricât de disperat s-ar agăţa de putere există lucruri care nu ar trebui să îi fie îngăduite. Mă opresc aici.

Aflat „la odihnă” Băsescu nu pierde ocazia de a mai lansa nişte turte de noroi către executiv. Criticând brambureala şi starea jalnică a sistemului de sănătate. Replica lui Nicolăescu nu întârzie.

„Sunt bani mai mulţi în sistem datorită eforturilor Guvernului României care a găsit sursele necesare suplimentării fondurilor din Sănătate. Dar să nu uităm că necesităţile actuale sunt mari şi, mai mult, avem nevoie de ani buni pentru a remedia deficienţele create în timp”, a încheiat Ministrul Sănătăţii.”

Ce nu pricepe Nicolăescu ( nici Băsescu de altfel) e că bani sunt mai mulţi datorită contribuabililor şi nu datorită iscusinţei sale. Iar despre felul în care ministerul îşi bate joc de aceşti bani va tebui să vorbim zilele astea pe îndelete.

Băsescu mai are o pricină şi cu învăţământul. În principiu Băsescu are dreptate. Cum are dreptate şi când critică starea sistemului de sănătate. Adică observaţiile sunt corecte. Dar asta nu înseamnă că în spatele lor se ascunde o preocupare reală. Nu, acolo e vorba doar de ţâpurituri electorale şi de demagogie tencuită pe obrazul gros. E inutil să amintesc că Băsescu şi Tăriceanu au venit împreună la putere călare pe mârţoaga portocalie ( portocaliu s-a vădit a fi doar morcovul atârnat de aţă în faţă mârţoagei spre a o ţine în mişcare). Nici toată istoria iubirii şi urei portocalii. Dar îmi amintesc de mare fâsâială numită „Pactul pentru educaţie”. Iniţiativă 100% băsesciană. Iar critica adusă marţafoiului de Adomniţei e în egală măsură recunoaşterea impotenţei şi incompetenţei proprii, a lui Traian Băsescu.

Sigur, ar putea spune cineva, dar atribuţiile şi resorturile aflate la dispoziţia preşedintelui, în acest domeniu sunt extrem de limitate. Aproape inexistente. Şi am să fiu de acord. Aşa e. Atunci ce rost a avut toată panarama numită „Pactul pentru educaţie” şi tocarea atâtor bani pe acest moft prezidenţial ? Niciunul. Doar hămeseala enormă a unui personaj aflat într-o permanentă şi insaţiabilă nevoie de atenţie.

Şi apoi… nu vi se pare ridicol să ne vorbească despre educaţie tocmai Băsescu ? Ori poate da. Poate auzindu-şi fiica vorbind şi-o da seama şi el cât de mari sunt problemele din învăţământ. Cu ” succesurile” şi „oamenii care nu vrea să  vorbesc cu tine”. Ori poate o fi vorba de regretul pentru ştiinţa pierdută pe când – conform propriilor mărturisiri- duhănea un tutun prin wc-ul şcolii. Unde, tot conform propriilor sale mărturisiri, oricum avea boală pe profesori şi nici mare drag de carte nu-l chinuia.

Să fim bineînţeleşi: Adomniţei e un cârnat; Nicolăescu e varză. Dar prostia, incompetenţă, cretinismul ori caltaboşii ăstora nu îl fac în niciun fel pe Băsescu nici mai bun, nici mai binecrescut, nici mai curat. Iar dacă tot e hotărât să îşi toace mandatul într-o continuă campanie electorală… fie. Dar să înceapă prin evocarea realizărilor sale. Sau măcar a unei singure realizări. Ca ministru, primar ori preşedinte. Poate începe de unde doreşte. De la flotă, până la pactul pentru educaţie. Singura realizare pe care i-o recunosc este casa din Mihăileanu. În rest… succesuri.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

8 Comments

  1. Boss,nimic nou sub soare.plutasu’ de patru ani tot intro campanie o tine.Deviza lui:”Mai bine sa vad scobitoarea din ochiul altuia,decat barna din ochiul meu”.Si cum nu focalizeaza bine,…e mai multe.Nici cu opozantii nu mi-e rusine.
    Educatie?ceri prea mult.Cand esti plin de bani ,la ce-ti mai trebuie educatie?Succesuri se plictisi de Romania,vrea sa ne reprezinte in strainataturi.Unde mai incape atata prostie in fata asta?

  2. Iarta-l rabbi nu e vinovat popey, e bolnav. Este boala profesionala si e greu de tratat. Daca nu respecţi regulile de protecţia muncii si stai prea mult pe mare curenţii electrostatici de 4 volţi care se înmagazinează in corpul navei din cauza frecării valurilor afectează creierul sau daca eşti predispus genetic. Navele se demagnetizează periodic ca sa nu o ia echipajul razna. Vezi „revolta de pe Caen”. Oamenii risca din orgoliu sau de foame. Acolo sunt toate răspunsurile inclusiv ca principalii vinovaţi sunt cei din preajma pacientului , cei care speculează oportunităţile care se creează.
    Pe mare comandantul de nava este locuitorul lui dumnezeu pe pământ, botează, cununa sau poate sa condamne. Este corect ca altfel nu merge. Nava este o lume in miniatura. Pe mare comandantul ia porţia cea mai mare din contrabanda (BUF). Popey se comporta ca atare.
    1 la 1000 din comandanţi uita când coboară pe uscat ca sunt NUMAI LOCŢIITORI DE DUMNEZEU, continua mişcarea se cred Alesul. Vai de viată celor din jur, a partenerilor de afaceri, a familiei, a prietenilor daca nu acheseaza la orice spune Zeus devin inamici. Nu mai fac paralele cu situaţia de la noi pentru ca sunt sigur ca ai inţeles. Singura soluţie suntem noi ghelbanii anonimi , sa îl lăsam la vatra prin vot, sa îşi mănânce penzia in linişte. Nu ai ce face. El e aşa cum este. Eu o sa mor optimist.

  3. Mordechai, avind in vedere ora la care scriu, s-ar putea sa nu reusesc sa fiu foarte coerent, si-mi cer scuze.
    Pe tema educatiei ar fi foarte multe de spus (lucrez in invatamint si, ca atare, vad si stiu multe despre sistem). Sint multe slabiciuni in sistem, dar unele din aceste slabiciuni nu au fost spuse pina acum niciodata, deoarece se refera la unele practici din sistem cu privire la care si sindicatele, si ministerul de resort si cei din comisia prezidentiala au interesul sa fie mentinute, din unele motive financiare.
    De asemenea multe din problemel;e educatiei nu sint vina sistemului, cum se tot vehiculeaza, ci vina parintilor, care nu se ocupa suficient de odrasle (implicit si vina societatii, deoarece sintem in prezenta unei disolutii a societatii).
    Iar presa de multe ori incearca crearea si mentinerea unui conflict intre diferiti factori de raspundere si intre acesti factori si parinti (prin prezentarea trunchiata a unor declaratii si opinii, intentionat, sau din prostie), din simplul motiv ca scandalul se vinde mai bine (cam ca in fotbal). In loc sa puna umarul la a construi ceva bun, multi dintre cei care zgirie hirtia in presa pun umarul la mentinerea distrugerii sistemului…
    O cauza a dezastrului din invatamint o constituie legislatia proasta, atit in ceea ce priveste legea invatamintului si statutul personalului didactic, cit si hotaririle de guvern privind domeniile, specializarile, titlurile obtinute de absolventi etc. Se vede ca in parlament legile sint facute de actori, regizori, cintareti, chimisti, poeti, popi, agricultori, mafioti, si nu de juristi. Chiar si in comisiile de specialitate adica in comisiile de invatamint, textele sit propuse de profesori, e adevarat, dar strict in favoarea lor nu a invatamintului, iar acesti profesori din comisiile de invatamint din parlament sint ingineri, sau biologi, matematicieni etc si alcatuiesc texte de lege care nu pot fi aplicate normal (da, stiu, la agricultura, la fotbal si la drept se pricepe toata lumea – si sa ne fereasca dumnezeu de inginerii prof.univ. care discuta despre lege si interpretarea legii). Multe texte de lege in domeniul invatamintului se contrazic, s-au facut abrogari aiurea, unele prevederi nu sint respectate de terti.
    De asemenea, nu cred ca Basescu este cel mai in masura sa critice, cita vreme din unele declaratii ale lui se reioesea o oarecare instigare la nerespectarea autoritatii scolii.
    Si nu, nu pot fi de acord cu sustinerea acelora care spun ca presedintele nu are pirghii. Un presedinte drept, bine intentionat si care vrea cu adevarat o schimbare in bine, din convingere, si nu din scopuri electorale, are pirghii suficiente si eficiente: declaratiile politice in parlament, prezenta in sedintele de guvern, comunicatele de presa. Si da, poate face comisii care sa dea solutii, dar comisiile sa nu fie alcatuite din sau sprijinite de mascarici si martafoi ipocriti sau imbecili precum Hardau, Miclea, Tismaneanu, TRU, Baconsky, cacacacacartarescu, patrasconiu, HRPatapievici si alte aratari de genul asta.

    Si nu, nu pot fi de acord cu tine cind zici ca singura realizare a lui Basescu este casa din Mihaileanu. Mai are doua realizari majore: renuntarea la suvita si influentarea pozitiva a cresterii productiei la produsele scotiene sau irlandeze pe baza de malt… :))))))))

  4. Oh, dar domnul Nicolăescu este preferatul meu! Cel mai mult îmi place că se pricepe foarte bine la fiscalitate (a se citi metode de a mai stoarce bani de la omeni).

    Cât despre Băsescu… faci pariu că vreo 40% din români încă l-ar vota?

  5. @ c
    Problema nu e că ea vrea. Problema e că destui o susţin. Şi că unii chiar o vor vota.

    @lol
    Bre… nu zic decât ca ai dreptate.

    @arsulici
    Arsuliciule… sunt absolut de acord că şi părinţii pot avea partea lor de vină. Că legile sunt rău făcute nu e nimic nou. Dar astea nu sunt explicaţii suficiente. Mai adaugă lipsa de respect pentru carte şi modificarea sistemului de valori. Şi începem să ne apropiem.
    Dacă scrii ceva pe subiect… eşti găzduit aici.

    @Darius
    Nu mă încumet la pariu.

  6. @Darius eu da!! ţin pariul ca Popey iese din prima runda.Aut.!!!!!!!!!!!:)
    @Mordechai Am luat aici pe blog apărarea femeilor Basescu. Pentru ca cred ce am spus mai sus! Le este greu!!
    @arsulici. Si flota? unde e flota cred ca am praduit-o eu daca mă gândesc bine!!!!!. sa vina DNA-ul
    Si ziarişti mai avem de dat la export sa crească PIB-ul. Cu berbecuţi cu tot?

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...