AcasăOy-oy!Am şi eu o...

Am şi eu o nedumerire

M-am uitat sâmbătă la congresul extraordinar al PSD. Am doza mea de masochism. Recunosc. Cum- necum am rezistat până la sfârşit. Nu am să fac o analiză complicată, nici nu voi comenta mai multe decât e cazul evenimentul. Suficient să spun că, întreaga manifestare, mi-a dat impresia de încropeală. De nuntă organizată în  grabă, că e mireasa în luna a noua şi nu vrea să nască până nu-i cântă lăutarii. Discursuri anoste, plicticoase, lipsite de substanţă, dar debordând de optimism. Excepţie a făcut ( încă o dată) Ion Iliescu, singurul care avea ceva de spus şi chiar ştia şi cum să o spună. Mai puţin finalul de uz electoral al discursului. În rest nimic de pomenit. Încropeală.

Totuşi ceva merită comentat. Scopul întregului balamuc părea să fie nu atât prezentarea candidaţilor alianţei PSD-PC cât gâdilarea ego-ului lui Mircea Geoană. Pentru că impresia mea a fost că rostul adunării a fost acela de a confirma faptul că Mircea Geoană este prezumtivul prim ministru al unui, la fel de prezumtiv, guvern PSD-PC.  Şi chiar nu am înţeles rostul acestei strigări. Am mai spus-o: premierul nu este ales prin vot direct. Mai mult decât atât, mi se pare o mare greşeală insistenţa cu care este prezentat, de către pesedişti, Mircea Geoană ca viitor premier.

Se va vota într-un fel de sistem uninominal. Candidaţii vor trebui să se lupte, în teritoriu, pentru fiecare vot. Pentru că, la socoteala finală, fiecare vot va conta. Ori în aceste condiţii mulţi dintre candidaţii PSD vor fi puşi în interesanta situaţie de a solicita alegătorilor din colegiul lor un vot pe care să îl motiveze … cum ? „Votaţi-mă, că dacă mă votaţi veţi avea fericirea de a-l avea pe Geoană prim  ministru ” ? Vi se pare că asta poate stimula în vreun fel elanul alegătorilor. Eu cred ca dimpotrivă.

Mircea Geoană este departe de a fi locomotiva partidului. Ba dimpotrivă. Iar el ştie asta. Acesta este şi motivul pentru care a ales să candideze într-un colegiu favorabil, în Oltenia. Nici nu vreau să mă gândesc cum ar arăta în situaţia în care nu va reuşi să îşi câştige din prima mandatul, în acel colegiu. De fapt PSD în ansamblu este un partid fără locomotivă. Singurul om care ar putea juca acest rol fiind acelaşi Ion Iliescu. Care însă nu mai candidează.

Ar mai fi de notat un lucru extrem de interesant: Traian Băsescu a lipsit cu desăvârşire din discursurile, de sâmbătă, ale pesediştilor. De ce oare ?

Mircea Geoană nu este singurul potenţial premier aflat în această situaţie. Stolojan se află într-o postură şi mai hilară. El evitând orice confruntare directă cu electoratul. Dar între PDL şi PSD există şi o distinctie fundamentală: deşi, legal, campania electorală nu a început, se poate deja observa linia de campanie pe care o vor urma cele două partide. PDL, este deja evident, pare hotărât să pedaleze pe o campanie negativă, în care principalele elemente de discurs sunt constituite de atacurile la adresa adversarilor. PSD pare, mai degrabă, axat pe o campanie pozitivă, construită pe propriile angajamente şi mai puţin pe atacul la adresa adversarilor.

Este limpede că marea bătălie se va da între PSD şi PDL, iar în această luptă, în alcătuirea viitoarei majorităţi şi deci în numire viitorului premier, PNL va juca rol de arbitru. Am şi eu o nedumerire: în aceste condiţii de ce ai ataca arbitrul, dar ţi-ai menaja cu mare grijă principalul adversar ?

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

18 Comments

  1. Păi e simplu. Geoană e consecvent liniei de a nu muşca Băsescu, iar Năstase s-a declarat incapabil de a purta o campanie negativă. Aş zice eu ce-i şi cu unu’ şi cu altu’, da-i degeaba. Năstase mai suferă şi de complexul „cercetării penale”. Ete, pe Băsescu l-a durut în pix de dosarul lui penal în 2004 (Flota). Si dacă PSD-u’ nu muşcă, o să rămână fără cur, că PDL-u’ şi PNL-u’ o să muşte de n-o să-i mai rămână decât iliacele lustruite. E cam parşivă imaginea cu PNL-ul ca arbitru, c-au învăţat şi ăştia că se poate şi arbitru jucător. Ei?

  2. Drobul prezidential de sare
    Nu stiu altii cum sint, dar eu cind vad cu cita naivitate pune presa din Romanica osu’ la treaba la temele date de asimetric, ma tavalesc de ris si ma apuc la joaca cu cateii, ca pisici ca Nica nu am.
    Scenaritele basesciste sint atit de usor de intuit incit pina si catelul meu inchide televizorul atunci cind prezidelu’ mai lanseaza, asa pentru peluza, cite-o noua fumigena bashit mirositoare.
    Asta cu ziaristul care l-a atacat in onoarea lui de prezidel este de coma. Am citit si rascitit articolul respectiv si, sincer sa fiu, n-am gasit nimicuta pentru care un avocat cu cit de cit bun simt si-ar risca reputatia, reprezentindu-l de traienel in respectivul proces cu numitul Oprea.
    Daca tot vroia reparatiuni, putea actiona la Valentin Stan, care-i ofera la fiecare aparitie motive cit pentru un milion de jelanii, nu una, transportabile doar cu flota dusa pe apa Simbetei. Dar, nope, ca stie ca daca se pune cu d-l Stan, dracu’i al lui si si-o mai ia in suvita si in Justitie nu doar la televiziunea motanului.
    Asa ca, luati cu Oprea, gaozarilor si tiganilor imputiti, poolimea va vedea cum ma oropsiti voi pe mine, victima inocenta a tonomatelor, Oprea isi sporeste audienta si credibilitatea, iar eu cainat de corul pupinbasistilor mai ma catar putin in sondaje.
    Simplu si eficient !
    Pe de alta parte, atunci cind vad mentalitatea timpitilor, atit de bine descrisi in povestea cu drobul de sare, care se caineaza si-si dau cu capul de pereti pe motiv de unicitate prezidentiala si cum ca, chiar daca ar fi sa fie schimbat prezidelu’, nu „se exista” altu’ „mai trainic si mai frumos”, intre milioane de romani, iar ma apuca amocu’ si-mi vine sa-mi bat copiii si sa-i pun in geam sa rida la vecini. Bre, istoria a venit cu solutii care mai de care mai tirgovisteana sau majoritar consimtita prin vot de a scapa de neschimbabili pe veci, dar domniile voastre n-au invatat nimicuta din aceasta. Blaga si acolitii lui si acum isi plng milioanele de dolari „investiti” in Capitala tarii pe motiv ca „sondajele” si „analistii politici” nu-i gaseau contracandidat.
    N-are rost sa ma lungesc, dar basescu din toate punctele de vedere ajunge doar pina la glezna unui Cristian Diaconescu sau Crin Atonescu, care pe linga calitatile intelectuale mai detin si moralitatea unei vieti neintinate de trecutul securisto-comunist al basescului. Si astea doua nume sint doar asa de incalzire, sa nu se plictiseasca corul bocitoarelor antice.
    Tineti-va caii fratilor pina la alegerile prezidentiale si om vedea atunci cam pe unde isi scoate camasa tovarasul asimetric.
    Pina atunci, sa fiti iubiti !

  3. Din tribuna mea congresul trandafiristilor s-a vazut complet altfel. Probabil ca au existat o gramada de gafe organizatorice, inerente la un asemenea eveniment. Si e imposibil sa nu ai impresia de insailatura atunci cind s-au ocupat mai multi. Dar macar a aratat ca o nunta, daca e sa faci o comparatie cu evenimentul PNL ( pus luni, cind nu sta mai nimeni sa se uite la tv ). Si romanului ii place nunta si maneleala, deci punct ochit-punct lovit. Festivism, baloane, panarama ( asigurata de Vanghelie, Mazare in uniforma si agitind cazmaua periculos deasupra capului – daca o scapa in public ii ardea o scatoalca lu’ Geoana ), iara ce-i place romanului.

    Cireasa pe coliva a fost asigurata de continutul discursurilor. Desantate de-a dreptul in promisiuni. Dar la obiect, directe, fara ocolisuri de neinteles pentru privitorul mai neinstruit . Exact electoratul lor. Ce-l doare pe romanul mediu? Autostrazile? Pffff….dar ce, el doarme-n cort pe autostrada, ca tiganii? Are masina ca sa alerge de colo colo prin tara romaneasca? Casa e problema. Deci au promis case. Fara numar fara numar ( un milion adica ). Aberant.

    N-o fi Geoana locomotiva partidului, dar altul mai dichisit, cu un discurs cit de cit coerent si cu expunere in media gasesti asa de curind? Cin’ sa fie? Diaconescu? N-are fason. Ponta? E crud. Altul?

    Una peste alta PSD a ambalat excelent o gogoasa si a aruncat-o pe piata. Conteaza cit de mare e gogoasa, nu cu ce e umpluta. Rezultatul? Daca peste o saptamina ar avea loc alegeri PSD ar lua 36%. Si e doar la inceput de campanie.

    Cit despre arbirtu….nu il menajezi in context pentru ca oricind se poate duce la vestiar sa se schimbe si te poti trezi cu el in teren cind ti-e lumea mai draga pe post de jucator adversar. Fara sa stii tabara.

  4. Comparatia e doar un mic argument. Conteaza foarte mult si ce se vede pe sticla. Romanul se uita mult la televizor.

    Argumentul cel mai tare va fi legat de gogoasa. Cit de mult va rezista plina cu aer si cit de mult tine zaharul pe ea. Ca daca-i dai un bobirnac…vai si-amar. PSD oricum si-a facut ( bine ) treaba pina acum.

  5. Pentru că vrei în pat cu duşmanul – ar fi răspunsul scurt la întrebarea ta.

    Bine punctat şi prea puţine de adăugat. Tare bine mi-a prins că nu m-am uitat la transmisiunile de la congres, dar şi aşa ideea care s-a desprins din ştiri a fost cea cu Geoană – premier, pe care nici eu nu am înţeles-o. Şi promisiunile electorale ştiinţifico-fantastice, mai mult fantastice decât ştiinţifice. Avea nevoie şi Geoană de o năclăială.

  6. Revin: dacă operăm nişte comparaţii PSD arată bine. Ar fi trist dacă şi ei s-ar mulţumi tot cu comparaţiile.

    @ sătmăreanca
    Bre, da’ care era patul şi care duşmanul ?
    Despre promisiuni o să vă zic mâine mai multe.

  7. Bre, eu nu-i judec după promisiuni. Că dacă era după promisiuni nea Stere era şi acum şef de scară.
    Prefer să-i judec după ceea ce au făcut. Iar la faza asta pesedeii ies mai bine, tre’ să recunosc.

  8. Eu am mai remarcat o bucata din discursul lui Nastase. Era cu ideologie si alte d’astea. Nu se potrivea contextului, se putea discuta daca avea dreptate sau nu dar nu era de ignorat. Nu stiu ce cauta in festivismul ala dar altfel avea miez.

    In rest este amuzantt cum- fiind prima oara cu uninominal- fiecare partid isi imagineaza cate ceva despre cum ar trebui sa procedeze si apoi ceilalti „sar pe problema” si supraliciteaza. Parca ne-m intors in ’90 cand lumea nu stia ce-i aia vot sau campanie electorala.
    Si cred ca lupta de clasa se ascute tot mai mult :))

  9. Mai Fa o Minue Doamne!
    Suparat nevoie mare pe ultimile sondaje reale, asimetricu cere si obtine o audienta la Dumnezeu:
    – Buna colega, spune-mi si mie te rog, ma aleg romanii pe viata, ca in sondaje stau prost de tot!
    – Traienele, din surse am aflat ca nici al doilea mandat nu-l mai vezi, insa stai linistit, vei avea un destin maret. Tot din surse stiu ca imediat ce nu vei mai avea imunitate, romanii iti pregatesc o rastignire pe deal la Mitropolie, mai ceva decit a fost a lu’ fi-miu, intre Elena si Videanu, sa nu te plictisesti. Vestea proasta este ca trebuie sa-ti iei gindul de la Inviere ca mi-au taiat astia fondurile si le-au realocat lui Geoana, Tariceanu si Boc pentru ca macar ei sa infaptuiasca Minunile promise romanilor in campania electorala, asa ca doar Dracu te mai poate ajuta de acum incolo, mie mi-au dat Geoana si Tariceanu interzis!

  10. CHE companero Mordechai te saluta UNGURU care atrecut ca sa comenteze aceasta postare .Companero Mordechai in iarna am scris un banc cu nominalizarea lui Geoana la functia de prim ministru acuma s-a ,,legalizat„ acel bancSa-ti scriu bancul ca sa te dumiresti ,,zice-se ca Geoana se uita seara in oglinda si intreaba pe cel din oglinda ,,Bah sunt bun de prim ministru ? la care cel din oglinda raspunse ,,DA bah esti bun de priministru ,dar mai intii intreaba partidul PSD daca te sustzine de priministru ?,si apoi sa vorbesti .:)))))))))ha ha ha Acuma s-a legalizat numirea lui Geoana de prim ministru.CHE companero Mordechai te saluta UNGURU.

  11. Din surse provenite din Cancelaria Vaticanului reproducem stenograma discutiei purtate de Papa cu Secretarul sau personal la incheierea vizitei facute de catre asimetric. Uimit peste poate de gestul Papei care i-a sarutat mina asimetricului, Secretarul l-a intrebat pe Papa de ce a procedat asa, la care Sanctitatea Sa i-a raspuns:
    -Deoarece trogloditul s-a nascut in pestera, a crescut printre boi si vaci si va termina rastignit de ticalositi.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor,...

- A word from our sponsors -

De citit

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....

Bombardistan

Ca un vrednic cetățean al secolului XXșiunu îmi molfăi revolta pe Facebook, în țarcul special amenajat, sub bolta cocoșată a regulilor comunității. Orice altă formă de revoltă ar presupune o ieșire din lene și trecerea în alt țarc, unul mult mai aproape de abator. Constanța. E orașul: în...

Nesimțitul

Domnul Iohannis e un nesimțit. Nu e nimic insultător în această afirmație, e o simplă constatare tehnică, rece. Unii sunt blonzi, înalți sau pistruiați - domnul Iohannis e nesimțit. Suspectat, pe nedrept, de cinism, în unele situații, de lipsă de empatie, în altele, ori de lipsă de...

Versiunea neoficială

Imaginea corectă a ce se întâmplă azi în lume nu poate fi obținută consumând știri din sursele oficiale. Prea multă propagandă. Canalele pretins alternative sunt dominate de irațională isterie și fabulații. Singura șansă e un conspect lucid al informațiilor și un minim efort de corelare. Deci: În anii...

Locuri de poveste: Trăbulești

Într-o epocă în care interesul turiștilor pare să se îndrepte mai ales către destinații exotice, există un loc aparte de care, probabil, puțini au auzit: Trăbulești. Turiștii dornici de frumos, de peisaje încântătoare și de autentice incursiuni culturale, nu vor găsi aici nimic care i-ar putea interesa....

Post-istorie sau preistorie

Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice și instalarea temeinică și permanentă (părea pe  atunci!) a lumii unipolare, Fukuyama s-a grăbit să anunțe sfârșitul istoriei. Conform acestei ipoteze, navigam în apele veșnic calme ale post-istoriei. Umanitatea era ferită de acum de  sezoniere confruntări ideologice, căuutări ori rătăciri. Hegemonia americană...