Generalul

Justiţia română a decis. Stănculescu trebuie să meargă la ţuhaus. Victor Atanasie Stănculescu. Nu cunosc dosarul, nu ştiu ce probe sunt acolo, deci pe ce s-a bazat decizia justiţiei, aşa că nu o pot comenta în niciun fel. Este foarte posibil ca imputările care îi sunt aduse, legate de reprimarea revoluţiei, la Timişoara să fie întemeiate. Nu ştiu.

Dar mai ştiu că Stănculescu este cel care l-a împins pe Ceauşescu în elicopter. Că fără el Decembrie ’89 ar fi devenit şi mai sângeros. Ori, poate, nu s-ar mai fi întâmplat deloc.

Nu am cum comenta decizia justiţiei. Aici nu e vorba de dosarul flota. Ci de un capitol aparte al istoriei noastre. Iar astăzi aflu că istoria şi justiţia judecă după legi diferite. Şi ceea ce, din perspectiva uneia, e statură de erou, devine crimă în ochii celeilalte.

Acum televiziunile stau în stand by aşteptând să surprindă momentul încătuşării generalului Stănculescu. În vreme ce Traian Băsescu are de mimat o zarvă cu Tăriceanu. Iar căşuneii de pictat cu asfalt, cocoşii de pictat linii peste asfaltul căşunean… Ciudată ţară.

Nu am avut niciodată niciun fel de aşteptări de la Traian Băsescu. Nu de bine. Dar de această dată aştept ca el să îl graţieze pe generalul Stănculescu. Este obligatoriu. Şi nu e vorba doar de persoana lui Stănculescu. Ci de prestigiul armatei noastre. Şi de curăţenia obrazului.

Ştiu că poziţia mea e riscantă şi îmi poate aduce înjurături. Dar mi-o asum.

UPDATE:

„Imi pare rau ca nu sunt tratat ca un general al armatei romane si sa ma condamne la moarte, nu in inchisoare, langa puscariasi” V. A. Stănculescu

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

66 Comments

 1. pai de ce sa meriti injuraturi? reparatoriu ar fi normal, numai ca se pare ca Astanculescu a cam dat ordine pe la Timisoara. Iar cu impingerea lui Ceusescu in halicopter, iar e cu dus si intors, deoarece un revolutionar tocmai vroia sa-i faca, carne de mici, exact in momentul in care erau cu piciorul abia intrat in halicopter. Dar, in rest, numai istoria poate judeca. Oricum amindoi sint batrini si bolnavi, nu-i prea vad eu la puscarie.

 2. Generalul a fost un fraier.

  In loc sa dea naibii o clasica si sanatoasa lovitura de stat militara cand deja armata asculta doar de ordinele lui (lovitura pe care poporul ar fi aplaudat-o cu lacrimi de bucurie in ochi), dupa care, si cu sprijinul Generalului Vlad, sa neutralizeze diversionistii KGB/GRU (si nu numai), a predat putearea bine-mersi gastii cominterniste/KGB-iste/anticeausiste Iliescu/Brucan/etc…

  Acu trage ponoasele.

  Referitor la tzuhaus: evident ca nu merita sa-si petreaca restul zilelor acolo atata timp cat altii care au facut mult mai mult rau Romaniei (si nu ma refer la „revolutie”, ci la marii borfasi ai „tranzitiei”) huzuresc.

  Iar Base n-o sa-l gratieze, ca sa nu-i oripileze pe „elitistii anticomunisti” gen Pata, Tisma, &co

 3. Un’ sa fiu?

  La cules capsuni, ba prin Japonia, ba prin UK (acu la Univ. Birmingham).

  Ti-am descoperit blogul de curand, via Victor Ciutacu, iar pe el via Jurnalul National.

 4. Generalul stia dinainte, sau nu, despre ce urma sa se revolutioneze?
  Stia ca puterea urmeaza sa fie luata de catre Iliestii trasi de sfoara de serviciile lu’ Gorby, Sam ec., au ba? El erea incredintat ca face un act patriotic, dindu-i lui Ceausescu vint in elice, sau sia ca tara o sa fie vinduta, cum fu, alora de ne-a u ajutat sa scapam de tiran?

  Io cred’ ca acesta-i intrebarea. Daca stia ce vedem noi acum ca a rezultat, e vinovat, complotist etc. Daca el a crezut sincer ca-si ajuta poporul, trebuie lasat in libertate.

  Daca altii care-au facut mai mult rau decit el sunt liberi, asta nu insemneaza, parerea mea, ca vinovatia generalului, daca exista, nu mai exista pentru ca a altora e si mai mare.

 5. Aa, si inca: vi se pare corect ca Stanculescu, din aceeasi trupa de revolutionari cu Iliescu, sa fie condamnat, in timp ce alde cucuveaua sa fie, tot zilele astea, NUP-izat?
  D’ale carnavalului justitiei…

 6. Nu e obligatoriu să avem aceeaşi părere. Despre cel la care te referi spunându-i „cucuveaua” am o cu totul altă părere. Pe care am argumentat-o în mai multe ocazii. Dar, repet, e sănătos să gândim diferit.

 7. Nu cred ca o dictatură militară ar fi fost soluţia în acel moment şi nici generalul n-a crezut asta.
  Pe de altă parte, mie mi se pare că de cîţiva ani se încearcă pur şi simplu anularea revoluţiei. Cred că unii, care au pierdut mult atunci, vor să-şi ia revanşa.

 8. @Adi. Crezi ca Stanculescu a avut loc de întors in ’89 eu nu. Cred ca a ales soluţia cu pagube minime, ştiu ca la mai multi de 1000 de morţi la revoluţie suna cinic. Dar am fost programatii atunci noi romanii la 60000 de morţi in 22 ii clama Iliescu, Dinescu si compania. In dec. „89 nu ştiu unde erai dar eu am fost lipit cu urechea de radio Europa Libera pana in 21 decembrie si pe urma pe străzi in Bucureşti. Cine a făcut programarea, atunci!, cine îl pedepseşte, acum, pe cel care a sabotat programarea, pe Stanculescu nu ştiu sa spun.

 9. @ kiki
  Dacă ar fi crezut că aceea e calea… ar fi făcut-o. Poate.
  De acord cu a doua afirmaţie. Şi există multe motive pentru care se întâmplă asta. Pentru unii, lepădarea de atunci era un merit. Pe care alţii, făr vreun merit, încearcă să-l anuleze. Discuţie lungă.

 10. Admit ca, la cite lucruri despre culisele asa-zisei revolutii cunosc, este posibil ca orice element nou sa restructureze-n concluziile-mi orice, inclusiv sa ma faca sa recunosc ca Iliciescu e un sfint, ci nu o cucuvaie ce-a tolerat, patronat si deliberat vinzarea tarisoarei asteia pe te miri ce la ai’ de-au pus umarul din afara la revolutiune.
  Ignoramus et ignorabimus… Mai bine nu ne-am mai da cu parerea?

 11. Boss,foarte putini stiu cu adevarat ce a fost in ’89 si nu-mi permit sa comentez.
  Iar Stanculescu daca nu-i place cum e tratat,sa-si zboare creierii ca un adevarat militar.
  Din cate stiu,s-a abolit pedeapsa cu moartea.
  In ’89, daca murea in fata unui pluton de executie era martir,acum ridicol.

 12. @ C
  Cum spuneam: e bine că avem păreri diferite.
  Nu toţi avem vocaţie de martir. Totuşi, uite, după aproape 20 de ani iată unde ne află. Şi postul ăsta e un bun exemplu.
  Vorbim despre o istorie pe care cei mai mulţi am trăit-o şi totuşi avem păreri atăt de diferite. Pentru că fiecare dintre noi ştie sau crede că ştie ceva. Şi avem încă încrâncenare în opinii. Şi am trăit aceeaşi istorie.
  E bine că putem aici să ne enunţăm părerile atât de diferite. Că, măcar, azi reuşim să încăpem în aceeaşi pagină. Că putem accepta şi alt punct de vedere, chiar dacă nu-l împărtăşim. Chiar mă bucură asta.
  Art Exler îl vede, după 20 de ani, tot pe Iliescu vinovat de toate relele pământului. Personal am multe a-i imputa lui Iliescu, dar nu cred că el e cauza marilor noastre rele. Tu deplângi lipsa martiriului lui Stănculescu. Iar e un punct de vedere demn de respect. Şi limba română ne încape pe toţi. Şi, repet, e bine că ne putem spune ceea ce gândim, atât de diferit, fără resentimente şi fără teamă.
  În ce mă priveşte îmi reproşez excesul de intransigenţă pe care îl aplic celor ce îmi displac şi prea mare indulgenţă faţă de cei care, la un moment sau altul , îmi displac.

 13. E foarte greu acum, la 19 ani de la evenimente, sa judeci obiectiv. Sa ai o parere neutra asupra faptelor si sa ramai insensibil la durerea celor care-au pierdut pe cineva in acele zile.
  Realitatea este ca, la Timisoara, ordinele au fost date de Milea si executate de gen. Guse si de Coman. La Cluj, de gen. Topliceanu. La Sibiu, de col. Dragomir, comandantul Scolii de Ofiteri. Numai ca nu-l mai poti condamna pe Milea dupa ce l-ai facut erou. Timisorenii, clujenii, bucurestenii, cei care-au fost pe strazi, stiu exact cine i-a impuscat. Numai ca nimeni n-a vrut si nu vrea s-o spuna raspicat.
  S-a vorbit aici si de impingerea Ceausestilor in elicopter. Un singur lucru vreau sa spun: nicio actiune care-i viza pe cei doi n-ar fi fost posibila fara acordul si sprijinul direct al generalului Vlad, fostul sef al securitatii.
  S-a mai pomenit si de o lovitura de stat militara. Ar fi fost posibil, numai ca atunci, desi unii nu cred, oamenii au fost ocupati cu pastrarea integritatii tarii. Si cand spun „oamenii” ma gandesc la gen Stanculescu, aflat in sediul MapN pentru a-l anihila pe ticalosul de Militaru, precum si la gen. Guse si Vlad, din sediul CC. Si ar mai fi de spus ca armata nu asculta numai de gen. Stanculescu.
  Ma opresc aici.
  Mordechai, ai tot respectul si toata aprecierea mea.

 14. „Ar fi fost posibil, numai ca atunci, desi unii nu cred, oamenii au fost ocupati cu pastrarea integritatii tarii.”

  Ăsta e lucrul despre care se ştie prea puţin. Şi despre care Stănculescu va trebui să vorbească, într-o bună zi.

 15. Adi: Generalul a fost un fraier.

  In loc sa dea naibii o clasica si sanatoasa lovitura de stat militara cand deja armata asculta doar de ordinele lui (lovitura pe care poporul ar fi aplaudat-o cu lacrimi de bucurie in ochi), dupa care, si cu sprijinul Generalului Vlad, sa neutralizeze diversionistii KGB/GRU (si nu numai), a predat putearea bine-mersi gastii cominterniste/KGB-iste/anticeausiste Iliescu/Brucan/etc…

  lol. Adi, umbla o vorba intemeiata prin targ, si nu de azi, de ieri, ca Victor Atanasie Stanculescu nu avea cum sa faca o greseala, scapand tara pe mana lui Ilici. Asta pentru simplul fapt ca nu era din alta tabara. Si el tot de acolo era. Tot din echipa KGB era, chiar daca era in uniforma.

  Lucrurile sunt complexe si necesita esplicatzii… 🙂

 16. justitia româna ( si nu numai) îmi apare ca o adolescenta teribilista , provocatoare si iubitoare de show off.
  cînd o sa vedem cine este beneficiarul readucerii în prim plan a enigmelor revolutiei , (în prag de alegeri), o sa întelegem poate si cine, ce, cum si pe cine, fute în tara asta.

 17. Şi asta e drept, Ciupi. Tu-i neamu’ nevoii ! Că şi peste o mie de ani o să fim ocupaţi tot cu găsirea ăluia care s-a pişat în chiuvetă în loc să zugrăvim casa şi să astupăm găurile din acoperiş.

 18. @ArtExler. In ani 82-83 Stanculescu a fost numit şeful direcţiei înzestrării armatei, secretar de stat. La prima lui in vizita la şantierul Naval Mangalia după vizita n-a adunat in sala de consiliu. Sincer sa fiu eram in fundul sălii jucam spânzurătoarea cu alt angajat civil. M-a nominalizat si am înlemnit: tovu’ şef de turnătorie nu poţi sa faci nişte mânere decente turnate din aluminiu pentru generatoarele de sudura sa nu mai pornească oamenii aparatele cu rozete de calorifer. A înlemnit toată sala si eu, in drum generalul a observat ce nu visa nimeni.General de.
  Mai târziu in adunarea oamenilor muncii m-a tăvălit ca aşa avea el raportul. M-a ridicat in picioare si a venit replica de la lol: Tov’ Ministru la fotbal si la turnătorie se pricepe toată lumea numai ca daca metalul încins îl torni in pantofi joci ca ursul. Am trei demisii pe cartea de munca, nu sunt dus la biserica, cei bătrâni ştiu am ieşit la pensie fără sa am mai mult de 12% la vechime. Credeam ca mă da afară din şantier după liniştea mormântala care sa aşternut in sala cercului militar unde era adunarea. Nu a fost aşa, după şedinţa m-a chemat la el si mi-a spus ba da eşti negru in cerul gurii. L-am mai văzut in „89.
  Asta ştiu asta spun!!!!!!!!!!!.

 19. Boss,iti dau perfecta dreptate.A sosit timpul ca Stanculescu sa vorbeasca,cu orice risc,daca mai respecta uniforma pe care a purtat-o atata timp.
  Nu mai are nimic de pierdut.

 20. ce se-ntampla acum cu V.A.S.,se numeste vendete .cei ce fac asta sunt unii care …au fost si nu pot uita.o lectie pentru cei ce se vor sau ajung sa fie in unele circumstante EROI.
  masura recunostintei?cumplit sa ajungi sa-ti doresti pentru demnitatea demersului tau mai bine un GLONT!!!!!!!.

 21. S’avem oleaca de pardon, nu-l cred pe Iliciescu vinovat de toate relele din lume. Nici nu stiu daca-i vinovat de ceva. Cred ca vinovatiile se pot stabili numai in masura in care cunoastem intentiile….
  Daca omu’ a intentionat sa-si slujeasca poporu’, cum , sa zicem, generalul Antonescu, cindva, da’ pur si simplu nu s-a putut face mai mult decit a facut d-lui ca presedinte, omu’ n-are pata… Daca insa nu a facut decit sa execute ordinele celor ce-au organizat „revolutiunea”… e alta papica de peste, si s-ar putea sa-i miroasa guritsa a usturoi. Eventual rusesc…
  Da’ cine poa’ sa stie ce fu, cu adevarat, in inima omului? N-am cum sa acuz, ca nu stiu. Si recunosc. Si-atit.

 22. @ Karkas
  Ce să mai spun? Am spus ce am avut eu de spus. Mai departe spuneţi voi ce aveţi de spus.

  @ geomarz
  Şi ? Alţi oameni de casă sunt vicepreşedinţi ai senatului şi aliaţi ai cârmaciului. Beizadelele din Primăverii cacă rapoarte de condamnare a comunismului. etc/.etc.

 23. Generalul a fost, dela Revolutie, intre doua transee: cei carora nu le-a iesit socoteala in decembrie 89 si cei care au pierdut socotelile tot atunci.
  Pana acum aceste doua tabere nu s-au pupat. Acum da, acesta este semnalul dat de condamnarea generalului.
  Care va fi pretul? Probabil este teribil. Trebuie sa fim foooarte atenti si sa nu dormim.
  Gresesc?

 24. Se stiu foarte putine si despre: „turistii” din Ardeal, cam cati erau si cam ce hram purtau; faptul ca in ambasada URSS (cei ce cunosc cladirea stiu cam cat e de mare) se dormea pe jos, pe holuri; casetele video filmate de Nuta si Mihalea la Timisoara, care au disparut impreuna cu ei atunci cand le-a fost doborat elicopterul; incercarea de lichidare a intregii USLA de catre ticalosul de Militaru; despre cine si ce-a facut pentru oprirea unei invazii armate; despre de unde/de la cine porneau toate acele „informatii” catastrofale citite pe postul tv si cam cum se chinuiau unii sa demonstreze ca alea nu erau altceva decat intoxicari; despre prima tentativa de lovitura de stat de dupa 1989; si multe altele.
  Despre astea poate vorbi gen. Stanculescu.

  @c
  Nu este inca timpul. N-am invatat inca sa ne ascultam si sa acceptam ca, poate, nu detinem toate informatiile necesare pentru a fi siguri de adevar. Si dupa cum stau lucrurile, nici n-o sa invatam prea curand.

 25. @ ArtExler
  Păi, n-ai zis, dar am forţat puţin şi eu, de dragul stilisticii:))
  Pentru replica de final:
  „N-am cum sa acuz, ca nu stiu. Si recunosc. Si-atit.”

  îţi strâng mâna. Suntem doi.

  @ casandra
  Nici pe tine nu am cum te contrazice. Habar nu aveţi ce bucurie îmi faceţi să descopăr că oameni cu păreri atât de diferite pot dialoga coerent, argumentat şi civilizat. Chiar sunt teribil de bucuros să văd asta.

 26. Dupa parerea mea, a fost un proces pur politic. Nu s-au respectat norme elementare de procedura, si au fost urmariti tocmai cei doi, pentru ca in 89 au stinjenit unele interese (cel putin generalul Ghipsulescu) (scuze, stanculescu 😀 ).

  Si este o porcarie faptul ca un tradator precum generalul Militaru, si niste dezaxati precum Badalan si Aurel Dragomir stau bine mersi si toaca linistiti o pensie mult prea mare, iar unii din ei au primit dupa aglomeratia din decembrie onoruri nemeritate si avansari la fel de nemeritate

 27. am urmarit cu interes acest post si comentariile care le a generat . am vazut ca la un moment dat ai zis ca ti ai prezentat argumentele pro iliescu . pari un om lucid asa ca sunt foarte interesat sa le aflu .
  as aprecia daca mi ai da un link . danke

 28. ok . eu la iliescu nu vad prea multe lucruri bune … poate doar sa zic ca pare un om politic fara papusari autohtoni in umbra , spre deosebire de multi . poate asta vezi si tu , poate nu , poate e ceva foarte complex si nu poti sa explici

 29. Da. Eu în general am deficienţe de exprimare şi explic mai greu.
  Am spus-o, o repet. Deşi, între timp, au preluat-o şi alţii:
  -imaginaţi-vă cum ar fi fost Martie 1990 cu Băsescu( să zicem) in loc de Iliescu.
  Şi ăsta e doar un exemplu.

 30. Nestiind cum sa interpretez asta „…”, ma explic:
  Colonel Gheorghe Trosca
  Lt. Colonel Cotuna Eugen
  Sublocotenent Miucaru Ion
  Sublocotenent Andrei Stefan
  Sublocotenent Oprea Emil
  Sublocotenent Suprateanu Florin
  Sublocotenent Neagoe Teodor
  Sublocotenent Costache Ion
  Cazuti la datorie in fata MApN, ucisi din ordinul ticalosului de Militaru, singura lor vina fiind faptul ca erau in misiune alaturi de colonelul Trosca. Iar vina colonelului Trosca a fost instrumentarea dosarelor „Corbii”, care dovedeau faptul ca Militaru era agent GRU.

 31. M-a intristat suplimentar acest „episod”.
  M-am simtit si eu judecata si condamnata. Fara V.A.Stanculescu n-ar exista ceea ce numim acum democratie in Romania. A fost un om curajos care si-a asumat istoria. Atunci. Cand sobolanii care l-au judecat acum erau sub paturi, atunci. Urat. Suntem o natie ciudata. Cineva zicea ca psihologia poporului roman este ca un tub digestiv. Nu stiu ce sa mai zic. Azi mi-a fost rusine ca sunt roman.

 32. Vreau sa zic si io citeva vorbe cu riscul de a primi citeva borduri in nas. Domne’ cred ca se deschide mult prea repede pliscu’ cind se fac afirmatii de genul „ala era cu KGB, ala cu Mossadu, ala cu CIA”. Prea multe povesti care prind al dracului de bine la o masa de creduli. Daca e sa ne gindim bine, nici macar nu era necesar sa fie agenti, pentru ca toti aveau interes sa scape de Ceausescu la ora aia, si foarte posibl sa fi lucrat si cu americanii si cu rusii la indepartarea dictatorului. Dar repet, asta nu inseamna ca erau agenti platiti sa faca treaba asta de un alt stat. Hai, care vii dom’le cu docomentu’ scanat?

 33. Nenea Stanculescu nu merita inchisoare dom’le .. eu zic ca fara el, Revolutia ar fi fost un masacru sangeros …
  Cat despre asa zisa Revolutie, in rapoartele securitatii sunt mentionate valurile de „turisti” ce au venit in Romania cu o luna inainte, majoritatea din Rusia, Bulgaria si Ungaria, majoritatea doi cate doi in cate o Lada. De ce multi revolutionari au murit impuscati pe la spate cand armata sau teroristii erau in fata lor? Au fost trupele diversioniste KGB, sunt si filmari daca nu ma insel in care se vad clar diversionistii si agitatorii… Dupa 19 ani de la Revolutie, lumea inca mai crede ca a fost ceva adevarat si nu o piesa regizata de marile puteri… Intr-adevar, au fost si protestele romanilor, au fost revolutionarii care au murit .. dar au murit crezand intr-un ideal, crezand intr-o Romanie mai buna. Ori putem vedea astazi ca nici dupa 19 ani nu suntem cu mult mai bine, avem mai multe libertati, avem mult mai multa mancare insa nu avem bani sa o cumparam, somajul e in floare, populatia imbatraneste, parlamentarii chefuiesc pe banii publici,etc.
  Stanculescu zice ca mai bine moare decat sa stea cu puscariasii … macar are onoare … sau cum spunea un OM : „Daca eram invingator mi-ati fi facut statui in fiecare oras! Eu mor cu sufletul impacat si iau asupra mea toate lucrurile bune si rele pe care le-am facut mai putin crima… Cer sa fiu condamnat la moarte si refuz de la bun inceput orice incercare de gratiere! Dar tie, popor ingrat, nu-ti va ramane nici cenusa mea! „

 34. @Mordechai. Postarea de la ora 8:05 este ce gândesc si eu. Din păcate mă feresc sa abordez subiectul ăsta pentru ca sa nu fiu acuzat de teoria conspiraţiei. Handicap eu!!
  @ KaraKas parol!! colaborau de grija bietei tărişoare. Munca voluntara???????
  @Savitsky. Si mie la fel!!

 35. Toata lumea ii cere lui Stanculescu sa vorbeasca, sa spuna ce intelege prin posibilitatea destramarii tarii. El spune ca nu vrea invrajbirea suplimentara a romanilor. Ca nu a preferat preluarea putrii de catre armata pentru a nu adauga a patra dictatura pe grumazul romanilor si ca l-a interesat mai mult integritatea si independenta tarii, amenintate atunci.
  Ma gandesc la ce s-ar intampla cu romanii daca Stanculescu ar vrea sa vorbeasca si am afla poate, ca stindarde actuale ale multor romani, ca Majestatea sa Mihai, Coposu, Ratiu, si alti cativa directionali clasici in ale anticomunismului, ar fi semnat un pact cu anumite forte internationale interesate ca Ardealul sa revina vecinilor de la vest, Banatul celor de la S-V, Moldova sa se alipeasca Basarabiei muma, iar Muntenia si Dobrogea sub sceptru Regelui sa redevina stat monarhic? Ma gandesc numai, nu dau cu parul. O fi fost „poate” posibil un astfel de scenariu? Oare din cauza unor astfel de „fantezi” se abtine Stanculescu de la destainuirii?
  Celor care numara mai multe toamne nu le este tocmai necunoscuta povestea si nu de pe timpul regimului Iliescu.

 36. Ai dreptate cu grauntele de adevar. Par example, raposatul domn Brucan, avea un titlu exotic de „profesor itinerant”, titlu de care se folosea sa circule liber, fara sa anunte autoritatile, pe unde vroia el. Traseele si le schimba destul de aleator. Mergea des in SUA si tinea prelegeri ca profesor pe la universitati americane, dar a tras si pe la Moscova in ’89 unde si-a publicat o carte. Nu avem cum sa stim cu cine a discutat el acolo si despre ce. E foarte posibil sa fi fost in legatura cu serviciile secrete americane si sovietice ca sa puna la punct planul de rasturnare a regimului ceausist. Din cite am auzit, rusii chiar ii cereau sfatul daca ar putea crea un grup de dizidenta a unor intelectuali nord coreeni, pe modelul celui romanesc.

  Legaturile astea par a avea sens, mai ales daca ne gindim ca la Timisoara se pare ca au fost diversionisti rusi (KGB), care vorbeau romaneste (veniti probabil de peste Prut).

  Asa ca poti privi lucrurile din multe unghiuri.

 37. Da, dar jus est ars boni et aequi, nu-i asa?

  @Karakas
  S-ar putea sa aveti dreptate. Dar in cazul lui Militaru nu vorbim de legende. Asta-i adevarul. Dovedit cu suficient de mult timp inainte de evenimentele din decembrie. Si platit cu viata. In rest, sigur ca sunt multi creduli, gata sa inghita tot ceea ce li se serveste, pe nemestecate. Dar asta nu schimba cu nimic adevarul. Numai il ascunde, putin.

 38. „Cinci orbi vor să afle cu ce seamănă elefantul. Paznicul le-a permis să atingă animalul pentru a-şi face o idee. «Seamănă cu un şarpe mare», a spus cel care i-a atins trompa, «Nu, seamănă cu un plici de muşte», a protestat cel care i-a pus mîna pe ureche, «Nicidecum, este un stîlp!», a adăugat cel care i-a atins piciorul, «Fără îndoială, este o frînghie», a susţinut cel care i-a dat peste coadă, «Sînteţi proşti! Elefantul este un os», a rîs cel care i-a pus mîna pe fildeş” (Jaume Albero Poveda)

 39. In zilele de decembrie 1989 si ianuarie, dar si mai tarziu, n-am avut ce face (lasand acasa doi copii de doi si trei ani) decat sa bantui prin:
  – Piata Universitatii
  – Piata Palatului
  – Televiziune
  – Piata Victoriei
  Dar si circulat zilnic cu metroul si pe jos…

  Pe urma, prin februarie, m-am dus la o sedinta la Coltea unde am numarat mortii decalarati de fiecare spital din Bucuresti….

  N-as putea sustine ca am inteles:
  1.Ce cautau actorii la TV si de cine au fost mobilizati (Maestrul zicea unu’ care ameninta sa plece..)
  2. De ce se tragea cu gloante oarbe peste tot, mai ales in Piata VIctoriei de pe o macara…
  3. De ce au fost adusi vreo 20 de COPII (soldati in termen) sa apare TV de infioratorii „teroristi” si li s-a dat insemn distinctiv o brasarda tricolora. Urma sa fie ajutati de niste vlajgani, blonzi, cu ochi albastri (la propriu) inarmati cu niste reteveie…
  4. De ce s-au impartit arme la populatie (pe buletin) la sugestia regizorului aluia cu barba alba de’i acu’ senator (Sergiu Nicolaescu)
  5. Ce cautau detasamentele de adolescenti in metrou
  6. De ce alergau noapte de noapte basculantele prin oras si cine le-a platit benzina…. sau motorina…
  Si multe altele.
  Asa ca m-am lasat pagubas… ăăăăă…

 40. A fost o piesa de teatru toata revolutia,daca judecam retrospectiv.Oricum,cei vinovati au scapat si platesc numai cei care au iesit in fata la inceputul evenimentelor.Dar si ei au garantata gratierea de tovarasii de lupta(impotriva adevaratei libertati).

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă...

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru...

- A word from our sponsors -

De citit

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....