AcasăRabbi ziceDe ce vot canci...

De ce vot canci ?

Ce e cu votul canci nu e nevoie sa mai explic. Dar, judecând după unele reacţii, e poate nevoie să explic de ce vot canci. De fapt nimeni nu ar trebui să explice de ce are o atitudine sau alta atunci când e vorba de opţiunea sa electorală. Iar votul canci e o opţiune.

Am să îmi argumentez, totuşi, poziţia. În discuţiile cu mai mulţi prieteni am primit multe mustrări legate de această opţiune. Mergând de la reproşul lipsei de implicare civică până la avertismentul că neprezentarea mea (sau a altora) la urne îi ajută pe X să câştige. Hai să vedem dacă e chiar aşa.

Obligaţia de a vota.

Suntem obligaţi să votăm? Legea românească, din fericire, nu instituie această obligaţie. Să vedem, dacă intru într-un supermarket înseamnă că sunt obligat să şi cumpăr ceva de acolo, chiar dacă nu am găsit nimic pe gustul meu, nimic care să-mi folosească ?

Sau să luăm un alt exemplu. Dacă mă întâlnesc cu o tipă, e obligată să se culce cu mine ?( sau eu cu ea?). Competiţia electorală, spun eu, are două componente: candidaţii şi alegătorii. Sigur, pot exista şi alte clasificări, dar la această discuţie, aceasta e cea care contează. Alegătorului i se prezintă oferta de candidaţi. Iar candidaţii la rândul lor îşi prezintă propria ofertă. Iar eu, ca alegător, reacţionez. Votându-l pe cel care m-a convins. Sau nevotând dacă socotesc că pe tarabă nu există marfa de care sunt eu interesat. Simplu.

Votul anulat

Mi se furnizează, nu de puţine ori, un contra-argument ciudat: du-te dom’le la vot şi dacă nu ai pe cine vota, anulează-ţi votul ! ( prin aplicarea mai multor ştampile). Mai zilele trecute spuneam cuiva, într-o astfel de discuţie, că asta sună cam aşa: ştiu despre cutare spectacol că e rău, că nu-mi place, dar mă îmbrac frumos, îmi cumpăr bilet şi merg acolo. Chiar dacă nu îmi place. Dar merg acolo cu ouă aduse de acasă, doar pentru a zvârli cu ele în cei de pe scenă.

E un tip de reacţie la care nu am cum adera. Tocmai pentru că îmi respect votul. Atunci când nu am cui îl da, nu-l dau, dar nu îmi bat joc de el.

Dacă nu votezi, câştigă ăia

Alt argument care mi se aduce e acela că prin neprezentarea mea la vot cresc şansele ca X să câştige alegerile. Sau să recâştige alegerile. Cu alte cuvinte, sunt obligat  să votez pe contre. Sigur, un vot poate funcţiona şi ca o sancţiune. Votul negativ este şi trebuie să fie o opţiune. Până aici  suntem de acord. Nu îl votez pe X pentru că vreau să-l sancţionez. Perfect. Dar votându-l pe Y… îl răsplătesc pe acesta? Aşa funcţionează. Ori e posibil să nu simt nevoia de a-l răsplăti pe Y doar de dragul de a-l sancţiona pe X. Cu alte cuvinte Y primeşte dispensă de merite. Devine votabil pentru singurul motiv că nu este X. Este prea puţin. Mult prea puţin.

Candidaţii

Paradoxal, la votul pe liste aveam o motivaţie mai mare. Pentru că găseam mai uşor persoane pe care le-aş fi putut vota. Paradoxal, nu? Chiar dacă nu găseam printre candidaţii din circumscripţia mea un candidat care să mă intereseze, se putea întâmpla ca acel candidat să existe pe lista de partid, în celălalt capăt al ţării. Şi ştiam ca votul meu se adună la zestrea acelui partid, sporind şansele ca acel candidat să ajungă în parlament.

Prin votul uninominal, în formula adoptată la noi, lucrurile au devenit mai complicate. Există şi acum posibilitatea unei redistribuţii, dar lucrurile au devenit mai complicate şi mai greu de înţeles. Aşa că …

Nu votezi, nu ai dreptul să mârâi

Ăsta e alt tip de argument. Adică dacă nu-s murdar de tuş de ştampilă pe degete, calitatea mea de cetăţean a fost suspendată. Aşa gândesc unii. Că îmi plătesc dările către stat nu importă. Cum nu importă nici ce primesc de la acest stat în schimbul dărilor mele.

Argumentul acesta mi se pare curios tare. Îi împiedică pe parlamentarii noştri lipsa de la vot să dea din clanţă ? Dacă nu ştiu care parlamentar nu a călcat pe la lucrările parlamentului şi nu a catadicsit să participe la votarea unei legi sau a alteia… asta îl împiedică pe acel parlamentar să îşi rânjească moaca pe la televizor şi să-şi dea cu presupusul despre respectiva lege ori despre câte în soare şi în lună ? Şi, nu uitaţi, el e plătit pentru a vota, eu plătesc pentru dreptul de a îmi exprima opţiunea !

Să fim bine înţeleşi. Nu pledez pentru Vot Canci. Nu încurajez şi nu îndemn pe nimeni să îmi urmeze exemplul. Este doar o opţiune personală. Şi, socotesc eu, este una argumentată şi corectă. La fel cum este a acelora care s-au decis să voteze cu unul ori cu altul. Iar dacă eu sunt, la acest moment, setat pe modul Vot Canci nu e numai din vina mea. Ci mai ales din vina lor.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

58 Comments

 1. Mordechai, autoanularea votului e o atitudine determinata NU de lipsa candidatilor potriviti, ci de maxima lui Stalin „nu e important cine voteaza, e important cine numara voturile”. Un buletin de vot lasat in alb este o invitatie la „iuteala de mana si nebagare de seama”. Ca o masina descuiata si cu un telefon mobil interesant lasat la vedere. In conditiile „Romaniei moderne” prefer sa nu las nimic la latitudinea marilor comisii electorale…

 2. ramine vot canci,gata.ma duc sa mai mor citeva zile si revin sa combat alaturi de matale.si spune-le vizitatorilor sa stea linistiti.si dak stam acasa toti,tot apare un procent modest dar elegant de 35% care ..intocmai ca ingerii au filfiit pe deasupra buletinelor….si-au tintit cu stampila-n ele
  nu mai seamana a alegeri ci a 6 din 49…de fiece data ne intrebam „oare ce mai iese?”…
  chiar,oare ce mai iese?!?
  (bre,trimite-mi bre nishte namol,sa ma obisnuiesc cu pamintul…al drakku care o mai pune mina pe gantere..)

 3. Ca sa comentezi un meci de fotbal trebuie sa platesti biletul de intrare pe stadion / abonamentul tv. Apoi iti alegi favoritii : una dintre echipe, o galerie mai galagioasa, un arbitru, vanzatorul de seminte, un maidanez stingher pe gazon, o bere de pe masa, blonda de langa berea de pe masa, etc.
  „Meciul” v-a avea loc indiferent daca il vei viziona sau nu. Indiferent daca vei plati biletul de intrare sau nu. Indiferent daca biletul tau va ramane nevandut pentru ca nu ai avut chef sa fii in tribuna. Indiferent cat de tare vei striga ” pe ei!! , pe ei, pe mama lor”
  S-au jucat meciuri chiar si fara spectatori. Multimea nu rezista mult fara circ. Painea nu mai e pe cartela.

  Dar pe la 80 de ani cand nepotii te vor intreba : ” bunicule, bunicule…cum era la meci ?” vei fi mandru sa le zici :”…era un bun portar! pacat ca eu tineam cu echipa adversa! „

 4. @ dafyduck
  Cum am convingerea că nu voi apuca cei 80 de ani şi nici la nepoţi nu mă aştept, din cauză de verigă lipsă: copii… îmi văd de becul meu.

  @cami
  Mai adu nişte prieteni, că nu se ştie.

  @ancaf
  Apelăm la toţi cunoscuţii. Nu ne biruie un bec. Care e planificat să se ardă exact atunci.

  @Trexel
  Bun aşa. Chiar mă gândeam că lucrăm empiric.

  @ c
  Perfect. Deci avem studiu, avem cititor de ambalaj. Mână de lucru este. mai trebuie cineva care să ţină curentul de vorbă. Încă cineva care să numere spirele din filamente. Şi mai sunt posturi în organigramă. În loc de secta Vot Canci cred că punem de un ONG: Asociaţia pentru schimbarea becului.

 5. Bine.
  Daca imi pastrati un loc intr-un fotoliu confortabil cu vedere spre conducta de curent (sa observ din timp daca vine in cocoloase), ma alatur voua.
  De ce ? Simplu: sacrific un meci in favoarea unei stiri de genul ” 2% – prezenta la vot”
  M-ar unge la suflet sa stiu ca doar candidatii s-au votat intre ei.
  Asta da poveste pentru nepoti! Merita sa-ti gasesti o veriga numai pt asa ceva! :))

 6. Bre rabii vin eu cu tembelul meu de nepot care m-a botezat pe net „lol” sa învârtim masa pe care te urci matale sa înşurubezi becul in ziua de alegeri. In ce priveşte pe politicienii de ne conduc fura tot, si toţi, si oul de sub clota nu numai voturile. Pentru ca într-o forma sau alta eu tot VOT CANCI!!!

 7. Adica vot uninominal , la libera exprimare este si obligatoriu impus? …deja m-am programat la o portie de lingoare.
  Nu vreau, dar mi-as dori sa contaminez pe multi cu o doza de lehamite, chiar daca votul unora va fi liber impus si in neconcordanta cu sila mea.

 8. ba,e ca in pcr
  nu apuci bine sa te inscrii si..na,vine tot poporu’
  io nici in pcr n-am avut loc (cred,ca n-am incercat)
  parca vad ca nici la asta cu becu’ nu prind ..
  cu pile merge?
  m-as oferi sa-ti bat covoru’ ca tot avem munca voluntara,,,ai?

 9. bai,isi mai aminteste cineva ..din ce ne-am luat? ca femeia numa’ la finantari se gindeste..ca femeia!
  asta micu’ – la suflatu-n lampa…io ca omu batrin vin si zic : asta nu e criza.hai sa facem una a noastra,sa ne putem baza pe ea…sa fim si noi in rindu’ lumii..

 10. Deci, domnu’ Băsescu, şefu’, s-a găsit furnizor de crize. Cum procedăm? Vi le trimitem noi sau veniţi să le luaţi ? Garanţie n-avem, mergem pe încredere. Că nici noi nu întrebăm cu ce plătiţi, da?
  Că tot vorbim de becuri.

 11. bre io tot ma duc .fie si numai sa il anuleze .daca ramane alb MATA TE MAI INTREBI DACA SE FURA?IN DRACI NENICA .DACA E DESFIINTAT NARE-N COTRO SI-L DA DEOPARTE. zici ca-mi bat joc de votu` meu?
  pai decat sa-si bata el ,mai bine io si zic la ailalti ca-m facut-o de bascalie.nu de alta dar el tot o sa-si bata joc de mine si de ailalti chiar daca-s la vot canci.unde mai pui ca daca nu te duci se duce el in locul tau chit ca nu esti de acord dar nici nu poti sa verifici.asa ca ,pun tol festiv si vot mai canci ca al meu n-ai sa vezi.!!!!ii pavoazez pe toti mai ceva ca la manifestatiile coreene.

 12. Fraţilor, vă dau veşti bune. Dacă totul merge bine… pân’ la soroc o să vă pot cadorisi ( doar premianţii!) cu ştampile corespunzătoare. Adică ştampila CANCI. să aveţi ce folosi la urne. Şi dacă se potriveşte… oi spune atunci mai multe. Aducând mulţumiri şi celor care ne ajută să le obţinem.

 13. Bre Mordechaiu, sa nu va ardeti,bre.
  Inseamna ca lumina aia e de culoare naspa si „pace tie , alegatorule”.
  Toata distractia voastra de insurubeli, se duce pe …apa votului.
  Eu aprind o lumanare inca de acum.

 14. Am bre multi da daca vin cu toţi nu încăpem in casa. Pentru un bec nu se face!!!!!!!!!!!!
  Si e complicat când comand vin romanii, vin tătari sa vezi balamuc daca te ţin brăcinarele eu ii aduc, sa vezi si tu cum e la mine pe 25 decembrie când aniversez ziua căsătoriei:)))

 15. @ancaf
  aia cu la anu nu se pune ca-i sub linia de plutire
  @altul
  la scaun m-am oferit deja da nu-l tiu degeaba ,mai bine-l trag..
  @mordechai
  si unde gasi-si bre luminator cu zanganea?
  cum bre te iei de furnizoru?ca acu ne trimete gaura aia….si ne scapa de instalatie si adio…si-un praz verde… lectie ,electie,e()ctie….

  @Filip G
  da ce bre se taie zaibaru?

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă...

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru...

- A word from our sponsors -

De citit

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....