Am mai scris despre asta cu ceva timp în urmă. Julian Borger de la The Guardian are un excelent material, pe care va recomand să-l parcuregeţi. Despre o tendinţă tot mai vizibilă în ultima perioadă, pe care unii nu se sfiesc a o socoti ca fiind o nouă formă de colonialism: ţările bogate sau marile corporaţii preiau ( în proprietate sau exploatare) hălci enorme de terenuri agricole în ţările sărace.
Dacă cei bogaţi încearcă să îşi asigure astfel viitoare prosperitate ori măcar securitatea alimentară, despre soarta populaţiilor locale nu pare nimeni prea interesat. Nici măcar propriile guverne. Iar atunci când pămănturile propriei ţări nu-ţi mai aparţin, când roadele acestui pământ hrănesc pe alţii, vrăjeala cu suveranitatea chiar nu îşi mai are sensul.
Daewoo Logistics, o companie nord- coreană ( parte a unui grup de mari… succesuri!) îşi propune să preia peste un milion de hectare în Madagascar ( sub formă de arendă pe 99 de ani, foarte probabil) pentru a cultiva porumb. Şi alte 120.000 ha destinaţi cultivării de palmieri pentru ulei. Forţa de muncă va fi asigurată din sud-africani.
Grupul saudit Binladin pregăteşte o investiţie similară în Indonezia, în terenuri destinate cultivării orezului, în timp ce investitorii din emirate au preluat deja mii de hectare din Pakistan. La fel se întâmplă cu alte terenuri în Laos, Sudan, Ucraina etc. Vă pare cumva cunoscut ?
Despre impactul asupra mediului nu are absolut niciun sens să discutăm. Criza economică actuală este ocazia perfectă pentru a îngropa definitiv orice discuţie legată de mediu. Ce va urma ? La ce ne putem aştepta, atunci când foamea va ridica acele popoare împotriva străinilor care au venit să-i lipsească de sursele de hrană ? Despre terorism, desigur. Iar noile războaie vor avea probabil nu miza petrolului, ca în vremea din urmă, ci pământul. Dar, desigur, merg cu gândul prea departe. Nici criza economică, nici toate acestea nu se văd în rafturile de la hipermarket. Nici în vitrinele de la mall. Deci nu există.
Spurcat lucru globalizarea asta, nu?
Globalizarea? Frumoasă idee, scârboasă întâmplare.
Păi da. N-am definit deloc „globalizarea”. Da’ cred că globalizarea e atunci când ăia bogaţi pot face orice, oriunde şi ăia săraci stau acasă cu degetu-n… abis.
Au definit-o alţii. Şi a ieşit tot cum spuneam.
Mi-e şi frică să te citesc căci gândul tău nu numai că merge prea departe dar pare a fi şi vizionar!
Comentarul unui cititor pe forumul revistei CAPITAL:
Propun ca noii indici pentru masurarea bunastarii unui popor sa fie:
1.consumul de hirtie igienica/cap locuitor
2.numarul de sarmale distribuite la moastele Sf.Parascheva.
Daca acesti indici vor creste sau macar vor ramine constanti suntem salvati. Inseamna ca noi continuam sa consumam in nestire fara sa ne pese de criza mondiala . Marea crapelnita continua.”
Cititorul respectiv nu o fi chiar Rabbi ? Ca tare plina de umor e propunerea dansului !
In lista de mai sus n-am vazut starea Romaniei. Care este o medie din cele enumerate. Numai ca se cultiva rapita.
Proprietari
Italieni
Danezi
Arabi
Din ceea ce stiu eu.
S-ar putea si altii.
Cat priveste mondializarea,
De la Cristos incoce se tot vorbeste despre ea, sub diferite nume…
Si de asta tot romani sunt vinovaţi noi am inventat „Noi vrem pământ” , „Blestemul pământului” etc. Suntem precursorii crizei.
@ mary lou
Chiar nu trebuie să fii vizionar pentru asta.
@ nraducanu
Nu-s eu. Nici sugestia nu e nouă. Da’ referirea la cantitatea de carne învelită in varză distribuită la moaştele cuvioasei sugerează că e vorba de un popor anume.
@ geomarz
Păi de aia întrebam dacă vă pare cunoscut. Iar pe lângă danezi, arabi, italieni mai poţi trece acolo şi alte naţii. Am mai scris despre asta şi poate o voi mai face.
@ lol
🙂
eu zic ,ca nu pamantul va fi miza ci …papica …terorismul nu are in vedere sa puna osu la munca …ci nu te lasa pe tine sa muncesti sau chiar sa existi…ce va fi???…haiduci ,pirati,legende ,mituri,mizerie…RAZBEL…ca e prea multe guri si tre` sa dai o prasila……
Păi şi păpica aia de unde o iei ?