AcasăRabbi ziceUltima săptămână

Ultima săptămână

Evident, de campanie electorală. Ce am înţeles până acum din campania asta ? Fiecare ce a putut. Şi în general nimic. Adică rămâne cam cum am stabilit. Votează fiecare după simpatiile ştiute.

Campania a fost apatică şi scârbită. Lipsită de zvâc, de vlagă. Singurii ceva mai activi au părut a fi noii veniţi. Mai hămesiţi. Cu o mai mare dorinţă de parvenire de a se impune. Unii dintre ei s-au transformat în adevăraţi saltimbanci din dorinţa de a câştiga un praf de notorietate. Pe prinicipiul ” nu există reclamă proastă!”. La categoria asta n-am cum să nu menţionez o fiinţă care chiar a reuşit (bravo!) să îmi atragă atenţia: Alina Gorghiu. În cel mai rău mod cu putinţă ! Fătuca pare dispusă la orice pentru puţină atenţie. Pentru câteva secunde de ieşit pe sticlă ori o brumă de băgare în seamă. Lucru de înţeles, de altfel. Dacă dincolo de zbaterile astea ar exista şi ceva substanţă. Şi, din câte am văzut, nu e deloc cazul.

Campania, spuneam, a fost una teribil de plicticoasă şi lipsită de nerv. Spre deosebire de nou veniţii despre care pomeneam, ăi bătrâni, mai cordiţi, mai trecuţi prin ciur şi dârmon, ştiu bine cât şi unde să se încordeze. Iar cea mai bună dovadă că ştiu asta o reprezintă alegerea colegiilor. În rest fiecare pare a şti cum stă, aşa că marile scremeri sunt inutile. Un kil de ulei şi nişte parizer, în ultima săptămână, şi problema e rezolvată. Başca nelipsitele manele.

M-aş fi aşteptat ca, după 20 de ani, campania electorală să arate altfel. Cu atât mai mult cu cât trecerea la  votul uninominal presupunea o „privatizare a campaniei”, adică ieşirea de sub anteriul „marilor strategi” de partid şi trecerea la campanii individuale articulate şi puternice. Aiurea ! Afişe de încropeală, fulturaşi imbecili, sloganuri cretine, clipuri pentru copii cu nevoi speciale ( gândite şi executate tot de către aceştia, sunt tentat să cred) . Şi multă plictiseală. Amorţeală. Scârbă.

Senzaţia generală e că jocurile sunt deja făcute. Că toată mascarada alegerilor e doar o formalitate. Inutilă. 30 Noiembrie pare a fi aşteptat nu pentru a afla rezultatul alegerilor ci pentru a da startul marii foşgăieli, marii forfoteli. Pentru că, în ciuda discuţiilor de culie, a micilor aranjamente şi marilor deranjamente, nimic nu e lămurit. Pentru că viitoarea configuraţie a puterii pare depindă într-o extrem de mică măsură de votul vostru şi într-o mare măsură de mahmureala lui Băsescu. Rezultatul votului, coaliţiile, negocierile sunt perfect inutile şi absolut lipsite de importanţă. Totul depinde de hachiţele marelui zurbagiu.

Sunt aproape convins că niciunul dintre partide nu are pregătite scenariile pentru seara lui 30 Noiembrie. Scenariul de rezervă. Varianta B. Toţi se străduiesc să dea impresia că ştiu exact spre ce se îndreaptă, dar de fapt habar nu au. Pentru că nimeni nu ştie cum va reacţiona omul de la Cotroceni. Nici măcar el nu sunt sigur cum ştie. El fiind încă ocupat cu turneul electoral.

Intrăm în ultima săptămână de campanie. Vor fi nişte dezbateri. Foarte probabil Băsescu va mai avea nişte ieşiri pe TV. În care să îşi manifeste „grija părintească faţă de popor”. Foarte probabil o ultimă ieşire vineri seara sau chiar sâmbătă ( nu m-ar mira !). În rest aceleaşi dezbateri sterile, în care nimeni nu sare decisiv la beregata nimănui. Pentru că nu se ştie exact care pot fi aliaţii de peste o săptămână. Cu toţi vor ridica mâna, dar nimeni nu va lovi. Aşa că ne mai aşteaptă încă o săptămână de mimare a democraţiei. În care ei se vor preface că sunt în campanie electorală. Că rezultatul votului vostru contează. Iar duminica viitoare veţi afla acel rezultat. Şi imediat după aceea veţi mai afla că votul vostru doi bani nu face. Există voinţa unui singur om care va conta mai mult decât milioanele vostre de voturi.

Ce va fi vom vedea. Dacă vreţi să mergeţi la vot şi aveţi cu cine vota… mergeţi la vot. Dacă nu, dacă simţiţi că totul e pierdere de tim… vot canci. Oricum veţi proceda e tot aia. Nu contează.

P.S. Nu suntem oracole, dar aş vrea să aud pronosticurile voastre. Care credeţi că vor fi rezultatele votului de duminică ?

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

40 Comments

  1. De la Mordechai citire: „Dacă vreţi să mergeţi la vot şi aveţi cu cine vota… mergeţi la vot. Dacă nu, dacă simţiţi că totul e pierdere de timp… vot canci.”
    De la mine scriere: Am ales deja varianta a doua, vot canci. Este pentru prima data, dupa ’90, cand imi bag p…icioarele in el de vot. M-o fi lovit spleenul dupa vreo noapte de betie, traversez o angoasa existentiala provocata de incalzirea globala, habar n-am, dar ceva precis ca este in neregula cu mine. Pentru ca, in rarele clipe de luciditate, imi dau seama ca trebuie sa fii nebun sa nu te duci la vot, cand auzi ce viitor minunat promit candidatii purtatori de trandafiri sau de sageti.
    Cat despre datul in bobi, sunt mare maestru, Mama Omida plange in pumni cand imi aude numele. Pronosticul meu e x sau, ca sa inteleaga si gradinarii, nula na nula. In prima repriza va inscrie echipa cu nadragi rosii, dar in repriza a doua va puncta Intaiul Marinar al Tarii, cacandu-se in ea de vointa populara. Tribuna stanga va huidui indelung, reclamand pozitia de ofsaid a piratului, dar echipa de arbitri, condusa la centru de Ioan Vida, va zice ca golu-i valabil. Dupa meci, doua conduceri de cluburi, unii rosii de furie si altii galbeni de necaz, vor vota in sedinta Federatiei anularea golului si rejucarea reprizei a doua. Ce va urma dupa aceea, din ce pozitie va marca din nou Popeye, mai vorbim dupa meci.

  2. Grea alegere, dar mă duc la vot, că mai am pe buletin un colţ de pagină liber de ştampile. La Cameră, din lipsă de combatanţi, îl votez pe candidatul minorităţii. Iar la Senat am de ales între un actual senator apreciat pe bloguri şi o actuală cîntăreaţă apreciată pe scenă. 🙂
    Cu procentele e mai complicat, la atîtea redistribuiri, poţi să ieşi şi pe locul trei în colegiu şi să ajungi deputat. Aşa că orice e posibil.

  3. tanti Alina şi-a început campania de mult – în iulie, de ziua mea, mi-a trimis o lumânare de tort şi adresa site-ului ei 🙂
    ţeapă ei, că votez în colegiul vecin celui în care candidează. şi oricum n-o votam, fie numai şi pentru felul în care a obţinut colegiul.
    să nu uit, transmit (şi) pe această cale ceva oral celor care i-au dat datele mele personale.

  4. Bani mulţi sau oleacă de minte. Şi lipsa celei de pe urmă pare a fi mai evidentă.
    Sunt bani de manele, parizer, afişe şi fluturaşi… deci nu lipsa lor e problema. Ci ce apare în afişe şi fluturaşi.
    Ce scuză comodă a devenit lipsa banilor. Şi cât de puţin valabilă.

  5. Naşparlie rău campania asta. Nici măcar distracţie ca lumea nu a fost. Io nu pricep de ce se mai organizează alegeri. Chiar nu ne puteau scuti de tot circul şi să se adune ei frumos la Cotroceni să-şi dea la gioale? Oricum, tot acolo se ajunge.

    PSD – 29,99
    PD-L – 29,98
    PNL – 18
    UDMR – 6,5
    Restul out

  6. OK, hai ca mă bag şi la procente:

    1. PD-L – 33%
    2. PSD – 27%
    3. PNL – 21%
    4. UDMR – 6%
    5. PRM – 4
    6. PNG – 2
    7. Alţii – 7%

    Am să vin probabil chiar cu nişte articole despre ce s-ar întâmpla dacă fiecare din primele trei-patru partide ar câştiga alegerile. „Câştiga” fiind un mod de a spune; nimeni nu va putea guverna singur.

  7. De acord ca foarte multi bani au fost cheltuiti aiurea pe susanele, reclame luminoase, afise si clipuri de toata jena!
    Eu ma refer la mediatizare! Se perinda pe la televiziuni aceiasi „abonati” de care lumea s-a plictisit!

  8. Dau o prognoza posibila a lui Vl. Pasti din Cronica Romana :
    ” Iata cum ar arata distributia mandatelor intr-un posibil Parlament “surpriza”: PSD: 34%, PD-L:32%; PNL:17%; UDMR: 6%; PRM:6%; Minoritati:5%. Un asemenea Parlament nu ar mai face din alianta PD-L – PNL o majoritate, iar rolul jucat, pe baza de sondaje pre-electorale, de liberali, ar fi preluat de micile grupuri parlamentare, dintre care doar PRM ar putea fi ingrijorat de perspectiva alegerilor parlamentare anticipate. Dar alianta oficializata cu PRM nu este o optiune pentru Traian Basescu in perspectiva alegerilor prezidentiale din toamna lui 2009.”
    Ma tem insa ca „surpriza” de mai sus sa nu fie doar o iluzie.

  9. @ Darius ce Tulbure
    Da, da. La PNL mă refeream. Da’ uite că nu eşti singurul optimist…

    @ Ruxandra Lungu
    Avem o problemă: acum îţi dau eu dreptate. Ce mama dracu’ ne facem ? 🙂

    @ nraducanu
    Pasti merge pe un sondaj ( pe care îl ştiu şi eu). Sondaj care poate fi aproape de realitate. Doar că de data asta pot apărea distorsiuni serioase. Asta datorită votului uninominal.
    Dar şi eu sunt de părere că PRM va reuşi să treacă pragul parlamentar, târâş grăpiş. Că doar de aia s-a aliat cu pedelicul: să se-aleagă!
    Institule de sondaje ne oferă un indicator al intenţiei de vot, dar nu şi o distribuţie a votului pe candidat, cu o considerare a algoritmului de distributie a mandatelor. Complicat.

    @ speedy
    Tu i-ai rupt pe toţi optimiştii. PNL 33%????
    Bre, eu nu îi mai înţeleg pe oameni. De unde optimismul ăsta ???? Din „performanţele ” economice cu care tocmai ne spălăm pe cap? Caltaboşi ? Cioroieni?

    @lol
    Hop, încă unul. 28?
    Cioroiene, calcă-ţi nădragii că te vrea boborul la bis !

  10. Pronostic? Habar n-are nimeni. Da’ nici nu contează. Cine va face guvernul va face doar ce are de făcut, indiferent de programe şi promisiuni. Iar ce va face va fi o politică de stânga, cu intervenţii directe ale statului în economie şi o avalanşă de reglementări de peticeală pe oriunde se cere.

    Aşa de curiozitate, m-ar însă interesa procentul de candidaţi şi cel de aleşi care chiar locuiesc în colegiile cu pricina.

    Că uninominal cu catindatul de la centru neicusorule-pucusorule si clopoţeii…. „Cu ocazia aledzerii, neicusorule, cu ocazia aledzerii; stii, m-a combătut opoziţia si colo, si dincolo, si dincolo… si rămăsesem eu… care familia mea de la patuzsopt în Cameră.,.. rămăsesem mă-nţeledzi fără coledzi… si asa am venit pentru aledzere.”

  11. Eu merg la vot. Ce voi vota? Habar nu am. Dar cu siguranta va fi votul ‘contra’. Adica oricine altcineva in afara de PD-L.
    Si stiu ca votul meu, unul dintre sutele de mii (probabil) din colegiul meu, va conta.

    Oricata sila as avea de multi ‘politicieni’ romani…nu pot sta acasa gandindu-ma ca partidul prezidential poate avea mai multi reprezentanti …si din cauza mea.

  12. @ Confucius
    Nu zic, ar fi interesant. Da’ ce mai contează. Chiar aşa ce naiba mai contează?

    @Daniela
    Uite, nu zic, şi „să moară mă-sa” e o motivaţie. Da’ nu pentru mine.
    Iar dacă speedy aia voia să zică… înseamnă că deja consumă prea mult.

  13. 1)Rabii!
    Sâmbăta am găsit in cutia poştala doua plicuri. Luxoase cu fereastra transparenta in care se lăfăia numele meu in celălalt al musulmanei cu adresa cu tot. Personalizat ce mai, in interior un format A4 cu pozele senatorului si deputatului liberal din circumscripţia mea, color evident si un istoric al creşterii pensiei mele, basca promisiunile de creştere a pensiei pentru 2009. Cineva a avut la dispoziţie baza de date a casei de pensii din judeţul nostru, un program dedicat ca sa ii selecţioneze pe pensionari după adresa ca sa posteze pozele conform circumscripţiilor, o imprimanta profesionala sa editeze, personal sa lipească plicurile si bani sa le trimită prin posta francate! Cine oare??
    Cu ce a răspuns nefericitul de Popey? a ieşit aseară la Irealitatea si a debitat ca sistemul de pensii este in colaps la anu”. Adică ioc pensii majorate. 5 milioane de oameni au primit plicurile si cam tot atâtea au văzut aseară pe il prezidente cum profeţeşte apocalipsa. Crezi ca asta face bine la PD-L. Daca ai timp vorbeşte cu nea Stere si nea Mătreaţa sa vezi ce spun ei eu am vorbit cu fochiştii mei da nu pot sa reproduc pe blog ca mă banezi :))

  14. 2) Rabii.
    Liberalii dispun de o coloana a 5-a. Clasa medie superioara. Sunt motorul dezvoltării tarii noastre. Funcţionari la multinaţionale, liber profesionişti: medici, constructori, agricultori, oameni care îşi fac loc in viată fără sa fure, funcţionari de stat de nivel înalt fără de care sicofanţii aduşi in sistem pe cumetrie clachează, ziarişti de succes etc.
    Si ei au o si de salariu când socotesc diferenţa de la impozitul unic de 16% la ăla progresiv. Contează cat rata la casa sau la maşina diferenţa. Oamenii asteia sunt adevăratele exemple pentru tineri , pentru mediul lor social si pentru familie.
    Se exprima dar nu ies in piata sa strige.
    Maaaaaaaaa! îmi iau bani de rate cu cota progresiva!
    Ce au făcut PSD-ul si PD-L-ul. Cand sau prins de mişcare??
    PSD-ul a propus in programul de guvernare păstrarea cotei de 16% de impozitare la congres (dixit Nastase, sa prins şmecherul!) după care a ieşit bătrânul edec si a trântit muci in fasole când a spus ca nu e bine!!
    Naspa a gândit clasa medie!!!! Nu se ştie de ce învârteşte bătrânul edec si ce vana mai are!!
    PD-l a iesit pe 14 noiembrie cu Isarescu care e legat de brăcinar cu Basescu cu o cota de impozitare mai mare ca sa rezolve iconomia, tâmpiţi!!. A încercat ieri Stolojan sa acrediteze idea ca cota unica de impozitare este sfânta pentru ei. Cine sa il creadă? Daca mâine i se narare lui Popey sa ii treacă la comunişti se executa nu se discuta.Clasa medie nu e formata din prosti, in mediul lor familial, social lucrează pentru ei de mult. Rezultatele o sa se vadă chiar daca momentan valurile nu se vad.. E ca si cum ai arunca o piatra in mare pe dig la Cazino când nu este vânt, unda ajunge chiar daca nu o vezi la Istambul.

  15. Mneh, nu aia era sursa. Adică nu a mea. Eu am dat procentele ieri după-masă pe la 3, iar procentele acelea le-am văzut abia aseară la iRealitatea TV. Şi nu-s convins de ele.

    Chiar aşa, dacă să zicem că au reuşit să sondeze 12.000 de oameni, de unde i-au sondat pe toţ’ ăştia? Au trecut p-acilea pe la noi prin NV sau pe la tine pe malul Dunării?

  16. dupa cate stiu Romania are in jur de 17 000 000 mil0ane de alegatori,dupa ultimul sondaj vor veni la vot in jur de jumatate deci8,5 milioane,datorita faptului ca populatia activa este plecata din tara,iar cei care sunt in tara nu prea ii intereseaza votul,cei care vor asigura prezenta la vot vor fi mai mult pensionarii si cei care au interese(functionari,membri familiilor celor care voteaza etc).Deci un electorat preponderent psd.Si acum un pronostic psd 35%,pdl30%,pnl20%,udmr6%.Indiferent cine v-a castiga premierul va fi numit de presedinte(pdl),atunci cine v-a forma guvernul,credeti ca cei noi veniti vor risca alegeri anticipate ca sa-si piarda locurile abia castigate? .Eu nu cred,voi ce parere aveti? eu cred ca intrebarea corecta era cine va forma guvernul ,si acum incerc un pronostic (pdl+udmr+ aici as incerca un pc+pnl fara Tariceanu)

  17. @ lol
    Programul de guvernare al PSD – cum bine zice o jumătate a acestui blog- e un banc. O fleanca- fleanca de 26 de pagini. Ca să citez un clasic: unde sunt cozmânci de altădată?

    @Darius cel Tulbure
    Aici mă întrebi degeaba, Darius. Nu mă bag în ce nu ştiu. Dar îl poţi intreba pe Turambar. Nu doar ştie, dar e şi un tip mişto.

    @marius
    Ce cred eu ? Cred că o să avem un mare balamuc. În privinţa procentelor eu cred că PSD va fi probabil în faţă cu 3-4 procente. Dar ce cred eu doi bani nu face.

  18. hahaha…..da..
    nu mai consum de 15 ani bre da„ ieream„ in criza si tocmai administrasem medicatia…..si nu ierea 33%impreuna ci fiecare ca pe doi nu e nimenea….
    si ce nenica nu pot fi si io optimist?nus`cine zicea deunazi sa am grije ce-mi doresc sa nu cumva sa mi se-ntample!….pai trag sperant de….ca tot nu se pune…

  19. @daniela
    ..da subscriu …ca eream debusolat si-mi luai busola de pe net si acu-s de doua ori debusolat…(ba chiar de trei ca erau fo doua busole da n-am priceput bine principiul dupa care se urneau)

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...