Factorul UDMR

Cuiul din talpa noi alianţe pare a fi UDMR. Pe care pesedeii nu-i vor alături. (De ce? ) Iar pedelicii şi-i doresc musai de-a dreapta. (De ce?) Tragem aer pe nas, să nu facem roşu-n gât şi portocaliu în cur şi reflectăm.

Nu de puţine ori am stuchit, cu oftică şi admiraţie, văzând anumite luări de poziţii ale reprezentanţilor UDMR. Îmi păreau ceva mai cumpăniţi, mai europeni şi infinit mai puţin grobieni decât cârnăţarii noştri. Şi mi-aş fi dorit ca şi prin partidele nostre să se afle mai mulţi oameni de soiul acesta.

Din 1996 până astăzi UDMR a participat în permanenţă la guvernare. Chiar şi în perioada 2000-2004 în care nu a participat la o alianţă formală de guvernare şi-a primit o consistentă parte a leului în schimbul unui discret, dar eficient sprijin parlamentar pentru guvernul Năstase. Fiecare participare la guvernare a UDMR era motivată, argumentată prin nevoia de apărare a intereselor comunităţii maghiare din România. Totul în regulă şi acceptabil.  Asta în declaraţii. În fapt participarea la guvernare a şmecheraşilor care se legitimează ca reprezentanţi ai comunităţii maghiare a avut ca unic şi vizibil rezultat îndestularea teşcherelei unor Verestoy şi alţii ca ei. Nimic altceva.

Este o tâmpenie să îţi imaginezi că priorităţile maghiarilor din România ar fi altele decât ale tuturor celorlalţi români. Ideea că, pe lângă aspiraţiile spre bunăstare şi o bună guvernare, maghiarii au a-şi apăra şi o identitate naţională, anumite valori culturale etc. este perfect în regulă. La fel sunt însă şi germanii, turcii, sârbii sau lipovenii care trăiesc in România. Sau evreii. Şi care nu socotesc că ar trebui pentru asta să participe la guvernare în permanenţă, în orice condiţii. Am auzit reprezentanţi ai UDMR invocând un argument ciudat: situaţia nu e aceeaşi pentru că ungurii sunt mai mulţi. Adică dacă turcii sau lipovenii sunt mai puţini nu merită aceeaşi consideraţie? Nu au dreptul la păstrarea identităţii ? La aceeaşi protecţie ? Nu am să aduc în discuţie standardul privind minorităţile în Ungaria vecină. Pentru că, am spus-o mereu, comparaţia nu este un argument. Dar mai ales pentru că asta este o falsă discuţie. Reprezentanţilor UDMR li se rupe în paişpe de interesele comunităţii maghiare. Unica lor preocupare este capătuiala cu orice preţ. Punct.

De două zile udemeriştii dau un spectacol jalnic. Smiorcăiesc, le curg mucii, se bosumflă, dau din picioare ca nişte copii cretinuţi, totul pentru că PSD nu ar fi de acord să-i mai lase şi pe ei la caşcaval ( distribuit pe bază de bonuri de masă). Mănâncă acelaşi rahat al iredentismului. Pentru ca imediat să ameninţe în mod imbecil cu „tensiuni inter-etnice ” – ăsta nu mai e extremism?

De ani de zile am fost siliţi să plătim o taxă de protecţie faţă de acest grupuscul mafiot. Să-i lăsăm la furat şi să ne facem că nu-i vedem. Altfel era scoasă placa cea veche cu Europa, extremism, discriminare. Cred că a venit momentul să punem punct.

Băsescu s-a tot perindat prin maghiarime în ultimii ani. Pentru că, în calculul său, votul maghiarilor este cel care îi va asigura viitorul mandat de … preşedinte al românilor. La alegerile de la 30 noiembrie a aflat exact care sunt voturile pe care poate conta: 33 %. Voturile PSD şi PNL pot foarte bine fi contabilizate ca voturi anti- Băsescu. Acesta este motivul pentru care PDL insistă pentru prezenţa UDMR la guvernare.

S-a mai spus că partidul popular european ar fi cerut explicit introducerea UDMR la guvernare. Mă îndoiesc că a existat o asemenea solicitate oficială. Iar dacă ea chiar a existat atunci avem o problemă. Cu acel partid popular european. Şi cu partidele noastre  afiliate la el. Care trebuie să îşi lămurească rapid şi explicit loialităţile.

Cred că în UDMR există câţiva oameni valoroşi de care ar putea fi nevoie într-un viitor cabinet. Dar permanenta ameninţare cu „tensiunile inter-etnice” , şantajul permanent şi, în general, discursul extremist al UDMR impun introducerea în carantină a acestei formaţiuni. Şi mai cred că DNA ar face bine să îşi bage nasul în afacerile dubioase ale unora din liderii UDMR. Lideri care până acum s-au bucurat de o imunitate absolută.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

20 Comments

  1. Imi place foarte mult ca nu te-ai lasat dus de valul xenofobiei. Un articol curat ( politically correct), scris pentru si despre treburi politice .Pina la urma trebuie tratati ca oricare dintre prietenii si adversarii politici , fara a se lua in consideratie aparteneta la o anume etnie .Discursul ,, extremist ” al UDMR , este menit sa le rascoleasca romanilor acea teama de iredentismul maghiar din anii 50- 60 , cultivata cu multa intelepciune de comunisti , funaristi , vadimisti etc.
    plecatdeacasa.blogspot.com

  2. @ Vio
    UDMR vor trebui să se hotărască dacă sunt un partid politic sau o organizaţie a unei minorităţi.Nu pot fi ambele. Iar partid pe criteriu etnic nu îngăduie legea. Dar lor multe le-au fost îngăduite. În primul rând de către maghiarii pe care pretind ei că i-ar reprezenta.

    @ mihnea
    Bre, mare dreptate ai. Corect. Cu ce altceva să ameninţe ? Dar şi asta e destul.

  3. @coane mordechai, au mai fost unii care au socotit ca orice votant PNLSD voteaza automat impotriva lu Base, si au muscat-o de le-au crapat dintii :)))
    deci e cam trasa de par treaba.
    idem, putem spune ca 80% dintre romani sunt anti-liberali si anti-Taricenesti, 70% anti-psdisti, 70% anti-pdl-isti, si 94% anti-udmr-isti, ‘ra-ti ai dracu de extremisti care sunteti voi.

    in alta ordine de idei, tre sa fiu de acord cu matale. Marko si haita lui a prins prea multa osanza in ultimii 12 ani, si o cura de slabire pe partea ailalta a gardului s-ar putea sa le prinda bine la sanatate.

    din moment ce udmereul participa la alegeri, se poate zice ca-i partid.
    dar si daca o fi, si daca n-o fi, nu cre ca exista nicaieri obligatia ca ei sa fie la guvernare in permanenta. n-am auzit sa se fi obligat romania sa fie condusa de dinastia UDMR + altii.

  4. Nu orice. Cam 90% din votanţii ăia. Matematic. Şi dacă referendumul e argumentul tău… e greşit. Da’ nu o să-mi bat capul să te scot din simpatiile tale pentru personajul cu pricina.

    Avem o lege a partidelor politice. Punct.

  5. aha.
    adica e valabil numa anti-Base, la ailalti nu mai e valabil acelasi argument? 🙂

    nah, si io daca am votat numa jumate cu PDL-ul, sa inteleg ca am votat si io jumate anti-base?

    serios mi se pare trasa de par treaba cu votatul anti unul sau altul, si da-mi voie sa ma explic:

    campaniile erectorale au fost organizate, in 99% din cazuri, pe stil primaresc.
    adica va astfaltez, va bag, va scot, va dau.
    chiar daca era vrajeala, si nu prea au cum sa faca practic asta. faza la care, din cate am priceput io, a contat al naibii de mult fix ce a promis fiecare dintre tartori, si nu i-a durut pe votatori nici in spate de Base, Ilici sau Bombo.

    parerea mea 🙂

  6. Exact asta mă întrebam şi eu zilele asta. Cum se poate ca un partid înfiinţat pe criterii etnice şi discriminatoriu să fie accepta ca legal? Adică nah, cum ar fi ca-n SUA să se înfiinţeze partidul AAUP (African American Union Party)?

  7. Mi-a placut al dracului de mult ce-a zis Madalin Voicu aseara la Sinteza zilei, nu de alta, dar fix acelasi lucru il scrisesem si eu pe blogul Roxanei Iordache, mai acu’ vreo doua-trei zile.
    Ideea cu excomunicarea maghiarimii din coalitie nu-i a pesedeului, nu-i nascuta din dorintele fierbinti ale baronilor locali pesedei, intruniti mai deunazi la sezatoare, in faza pe tara. Asimetricul, vorba lui @marcus, e cel care a vârât cartoful asta fierbinte in curul lui Geoana, si l-a varat atat de adanc, incat pas de-l mai scoate.
    Pai chiar asa, ce-avea pesedistu’ cu maghiaru’, ca pan-acum nu fu nici o sfada intre dansii. Pe cand machitorul, s-avem pardon, tot natul stie cum a-ncercat sa-nvartoseze secuimea in contra fratilor de cruce si de pustã stramoseasca, asa incat tot neam de neamul lor sa nu mai pupe-n veci parlament.
    Si-acu’ matrozu’ joaca din nou la doua capete, si-amandoua cuplate la jackpot (teoria asta nu-i a lui Madalin, e nou-noutza si-mi apartine):
    – Daca pesedeul se tine batos pana la capat, pedelimea joaca hora unirii cu toate semintiile primite pe plaiul romanesc cu paine si sare (imi vine sa plang de emotie), bashca vreo doua legaturi de uscaturi adunate de prin vecini. Si ce spume o sa faca poloBocul la gura, explicand ca ei au vrut majoritate stabila, da’ pesedeii n-au nivel politic in creieri, patriotism in cuget si sange-n instalatie (ultima nu are legatura, dar am pus-o si pe ea ca-mi place cum suna).
    – Daca pesedeu’ se inmoaie ca baliga in ploaie, ca m-am saturat de aluzii sexuale si mi-a venit pofta de-o rima puturoasa, atunci vai si-amar de capul lor, vor primi la pomana porcului guvernamental numai resturi, cultura si sportul, sa verifice dictonul ala cu mens sana in corpore sano.
    Cã bine zicea Cristoiu (vezi, Mordechai?), completandu-l pe Madalin: Basescu nu e om de stat, el este doar un shmecher de duzina, ca un frizer de mahala care lasa gravida o curva si, cand bortoasa vine sa-i ceara socoteala, el ii spune ca n-are nici o treaba, ea a vrut si shi-a desfacut cracii.
    Inchei cu aceasta imagine poetica, spre buna dispozitie a cetitorului.

  8. @ Darius
    Ei sunt flexibili. Se dau partid când e să intre la guvernare. Şi asociaţie culturală când devine mai complicat şi le pui legea partidelor în mână.

    @ Florian
    Nu e absolut deloc exclus ca pretenţia legată de UDMR să fie un fel de cui al lui Pepelea în periniţa negocierilor. Dar asta nu face mai puţin abusrde pretenţiile udemeracilor.

  9. De acord cu tine ca pretentiile udemeriredentiste sunt absurde, dar cred ca-i doare-n brisca de pretentiile astea cu care fac gargara, bune pentru prostirea conationalilor si impingerea lor spre urnele de votare. Si mai cred ca Marko Bela plange mai tare decat Vadim ca n-au intrat exaltatii-n parlament, pentru ca nu mai are cu cine sa se joace de-a potentzarea reciproca.

  10. Am fost vara asta prin Harghita. E adevărat. Oamenii acolo o duc rău. Drumurile sunt ferfeniţă. Ceea ce înainte era zonă de atracţie turistică e ruină. Oamenii de acolo, maghiari, români sau ce or mai fi au probleme serioase. Şi au nevoie de un stat căruia să-i pese. Unde a fost UDMR în aceşti 12 ani?Ce au făcut ăia ?

  11. Au ros ciolanu’,boss.Asa au inteles ei politica,dai banu’,stai o tura sau mai multe-n parlament,si gata,esti politician cu acte-n regula si conturi grase.Caracatite si sacali.N-au limita,n-au rusine.

  12. @Mordechai
    Avem o lege a partidelor, dar din pacate aceasta nu este respectata. Iar nerespectarea acestei legi s-a facut sub obladuirea tuturor presedintilor Romaniei cu numele terminat in escu.
    UDMR nu ar indeplini criteriile teritoriale de reprezentare pentru a se inscrie ca partid.
    Sincer sa fiu eu m-am saturat de fitele acestei organizatii numita UDMR.
    Ei au fost mereu la guvernare, dar nu au dat socoteala pentru esecurile guvernarii. In 2000 cind s-a schimbat puterea, infierau si ei vechea guvernare (din care au facut parte), la fel si in 2004… Poate ar fi cazul sa-si gaseasca o umbra de bun simt, si sa stea un pic in opozitie. Dar tupeul e maxim, iar noi, romanii, suntem prea timpiti si ne lasam calcati in picioare.
    Toate actiunile lor impotriva romanilor si-au gasit o justificare, si autoritatile au inchis ochii
    Din 1990 incoace, mii de romani au fost fortati sa plece din Harghita si Covasna, si nimeni nu a luat nici o masura.
    Si UDMR isi permite asta, deoarece exista romani care se simt bine se pare cind sint f** in cur.
    Multa vreme PUNR al lui Funar, Ioan Gavra, Valeriu Tabara a fost singurul partid care apara si interesele romanilor. Si fiindca aparau limba romana si drepturile romanilor din harghita si covasna, tot ei au fost considerati extremisti, iar UDMR erau mieluseii nevinovati…
    @Vio
    Nu stiu daca ti s-a intimplat vreodata sa fii injurat vreodata pe strada doar pentru ca esti roman, sau sa nu fii servit in magazine doar fiindca esti roman. Mie mi s-a intiomplat.
    Poate ar trebui sa fii si tu „Politically corect” si sa respecti si parerile altora, nu? Daca te vei obosi sa scitesti constitutia, sau declaratia universala a drepturilor omului, vei afla despre niste chestii numite „libertatea de exprimare” si „libertatea gindirii”. Poate ar fi cazul sa respecti opiniile altora, chiar daca nu esti de acord cu aceste opinii.
    Cit despre „politicaly corectness”, mi se pare cea mai mare ineptie inventata de americani. Asa ne uitam traditiile. Asa uitam ca vine craciunul, pentru ca nu e politically corect sa ne referim la craciun. Nu mai avem Craciun, nu mai avem pom de Craciun, avem „sarbatori de iarna” si „pom de sarbatori”…. Probabil Ceausescu era si el politically corect cind ni-l impunea pe Mos Gerila in loc de mos Craciun…

  13. „Cred că în UDMR există câţiva oameni valoroşi de care ar putea fi nevoie într-un viitor cabinet. Dar permanenta ameninţare cu “tensiunile inter-etnice” , şantajul permanent şi, în general, discursul extremist al UDMR impun introducerea în carantină a acestei formaţiuni”,
    na, ca la faza cu extremismul UDMR ai dat-o in bara. Extremismul nu e al UDMR, ci ai unor membri ai sai. iar Marko e pe undeva la mijloc, trebuie sa ii reprezinte si pe radicali si pe moderati.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor,...

- A word from our sponsors -

De citit

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....

Bombardistan

Ca un vrednic cetățean al secolului XXșiunu îmi molfăi revolta pe Facebook, în țarcul special amenajat, sub bolta cocoșată a regulilor comunității. Orice altă formă de revoltă ar presupune o ieșire din lene și trecerea în alt țarc, unul mult mai aproape de abator. Constanța. E orașul: în...

Nesimțitul

Domnul Iohannis e un nesimțit. Nu e nimic insultător în această afirmație, e o simplă constatare tehnică, rece. Unii sunt blonzi, înalți sau pistruiați - domnul Iohannis e nesimțit. Suspectat, pe nedrept, de cinism, în unele situații, de lipsă de empatie, în altele, ori de lipsă de...

Versiunea neoficială

Imaginea corectă a ce se întâmplă azi în lume nu poate fi obținută consumând știri din sursele oficiale. Prea multă propagandă. Canalele pretins alternative sunt dominate de irațională isterie și fabulații. Singura șansă e un conspect lucid al informațiilor și un minim efort de corelare. Deci: În anii...

Locuri de poveste: Trăbulești

Într-o epocă în care interesul turiștilor pare să se îndrepte mai ales către destinații exotice, există un loc aparte de care, probabil, puțini au auzit: Trăbulești. Turiștii dornici de frumos, de peisaje încântătoare și de autentice incursiuni culturale, nu vor găsi aici nimic care i-ar putea interesa....

Post-istorie sau preistorie

Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice și instalarea temeinică și permanentă (părea pe  atunci!) a lumii unipolare, Fukuyama s-a grăbit să anunțe sfârșitul istoriei. Conform acestei ipoteze, navigam în apele veșnic calme ale post-istoriei. Umanitatea era ferită de acum de  sezoniere confruntări ideologice, căuutări ori rătăciri. Hegemonia americană...