AcasăRabbi ziceDouă mii 9

Două mii 9

… şi o mie pentru paznic. Era un banc cretin pe vremea lu’ bâlbâitu’.  Am intrat şi în 2009, personal fără viză, dar cu şpagă la grăniceri.

La ce naiba ne putem aştepta în 2009 ? Se vor naşte copii, vor muri oameni. Ca întotdeauna.

În ce ne priveşte, mă tem, lucruri prea buna nu au a ne aştepta. Anul ăsta va fi unul de mari încercări pentru democraţia românească. Atâta câtă e. Odată cu decesul alianţei DA! şi refacerea alianţei IA! avem parte de un guvern spectaculos. Care în cele două săptămâni de la investire a fost ocupat cu şpriţul, sarmalele şi pocnitul din călcâie la Băsescu. Şi cam asta e de aşteptat şi pe mai departe. Ce criză, ce probleme ? Nu cred că din ’90 până azi am avut un guvern cu mai mulţi şnapani la vedere.

La ce ne putem aştepta, totuşi, de la acest guvern ? La nimic serios. Cadouri la greu sponsorilor de campanie şi nănaşilor jucăriilor de miniştri cu care ne-am procopsit. Ciordeală la maximum deci. Dublată de măsuri de imagine lipsite de semnificaţie reală, populism deşănţat spre uzul electoral al lu’ tata lor.  Acum că s-a modificat legea de funcţionare a CSAT ca să încapă şi poponeaţa importantă a lui Geoană e totul rezolvat. Concordie şi la furat.

Cam asta e ce ne aşteaptă. Pe lângă asta… mici efecte speciale marca Stivăn Crizăberg. Mai o creştere a şomajului, nişte falimente, tensiuni sociale gârlă, pansate lejer cu „zilele oraşului” focuri de artificii şi Elodii.

Dacă ne îndepărtăm şi ne îndemnăm strabismul la privire mai de ansamblu, planetei o să-i cam bubuie eşapamentul. De altfel anul a început cum nu se poate mai rău. Olmert, care se pregăteşte pentru alegerile de anul acesta, a hotărât că un an bun poate începe doar cu un război. Care e motivaţia chiar nu vreau să discut. Am doar o problemă când lupţi împotriva Hammas, motivând ca ucide civil nevinovaţi. Şi luptând tu cu Hammas te pui pe omorât exact civili nevinovaţi. Şi nu e bine. Deloc nu e bine.

Anul 2009 va fi anul schimbării la Casa Albă. Sigur, schimbarea va fi departe de cea promisă de Obama în campania electorală şi mai ales departe de cea promisă în campania electorală. Dar indiscutabil va fi oschimbare. Fie şi pentru bunul motiv ca de la preşedinţia SUA va pleca unul din cei mai proşti oameni pe care i-am văzut vreodată. Misiunea lui Obama nu are cum fi uşoară. Are de luptat cu efectele crizei, care abia încep să apară. De restabilit prestigiul SUA în lume. Şi asta într-un context extrem de complicat. Provocările nu vor înceta să vină. Atât dinspre Asia cât şi dinspre Orientul Mijlociu sau America Latină.

Am pomenit de criză. Deocamdată am văzut doar prima parte. Cea provocată de lăcomie. Urmează efectele, partea a doua, cea provocată de avariţie. Atât UE cât şi SUA au anunţat măsuri importante de „combatere a crizei”. Măsuri de combatere a mătreţei la mistreţii cu creastă violet ! De fapt măsurile anunţate nu au cum şi nu îşi propun să îi protejeze pe cei cu adevărat afectaţi de criză, ci doar să îi salveze de urmările crizei pe exact cei care au provocat-o. Şi câtă vreme se va lucra doar cu sulimanuri la efecte şi nu se va scobi la cauză vom continua să avem periodic noi crize şi convulsii sociale din ce în ce mai serioase. Iar anul 2009 va fi unul al marilor convulsii.

Sigur, va fi de urmărit ce se va întâmpla în 2009 în Cuba şi Venezuela. Cu ochi atent şi la Bolivia. În acelaşi timp mă tem că vom asista la o acutizare a tensiunilor dintre India şi Pakistan.

Pomeneam de criză, de pericolul acutizării tensiunilor dinte India şi Pakistan. Restul vedeţi şi voi la ştiri. Una din temerile care îmi dă ghies este aceea că această criză despre care tot vorbim poate avea şi un efect mult mai pervers, adevăratul pericol care ne poate pândi, ca cetăţeni ai planetei, în 2009. Tensiunile sociale care vor urma efectelor crizei pot naşte situaţii complicate şi instabilitate politică în multe zone ale lumii. Cei aflaţi la putere vor fi siliţi să se confrunte cu asta. Şi, nu de puţine ori în istorie, atunci când gloata se ridică împotriva conducătorilor, sătulă de reaua rânduială , se inventează „soluţia” ! Duşmanul ! Ameninţarea ! Iar coarda naţionalismului e ciupită mai abitir ca niciodată. Şi de aici mai departe e uşor de înţeles ce ar putea urma. Dar să nu mă pripesc speriindu-mă prematur de drobul de sare. Om vedea.

Altfel 2009 va fi un an bun. În care vom fi împreună. Şi vom avea de vorbit.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

24 Comments

  1. Două lucruri mi s-au părut mortale la criza 2008-..: Madoff şi măsurile luate de Boc(ca să nu mai zic că aproape am murit când am văzut averea declarată a lui Boc). La faza cu Madoff şi mai ales modul în care a fost făcută zău de nu începi să te dai pe brazdă la teoria conspiraţiei.
    Aaa, aţi scris de Blackwater acu ceva timp – am găsit un articol pe IHT despre implicarea lor în Irak şi mi s-a părut interesant că până de curând lumea n-a zis mai nimic despre ei.

  2. Bre Mordechai, io nu ţi-am urat ni’ca pentru 2009, aşa c-o fac acuşa. ….. . Că doară cine-s io să-ţi zic altceva decât restu’ lumii?
    Văz o sorcovire pe la o TV:
    Sorcova, vesela…
    Criza nu-i aşa de rea!
    Eeeeeeei na!
    Acu’ ce să mai zici? Veselă s-o crezi mata…

  3. Cum as putea sa tac?
    Singurul lucru care-l caracterizeaza, personalizeaza si evidentiaza pe mult iubitul presedinte ales al unei parti a romanilor este doza imensa de tupeu din care acesta consuma zilnic, pe piine, dimineata, la prinz, seara si intre mese, ori de cite ori este nevoie.
    Omul asta este in stare sa-ti suteasca portofelul din buzunar si apoi sa te reclame la Politie pe motiv ca nu ai avut suficient de multi bani in el. Pe linga faptul ca in Istoria Romaniei, nici macar Stefan cel Mare sau Carol al II-lea nu si-au afisat cu atita ostentatie tiitoarele in vazul poporului, recompensindu-le totodata cu demnitati de ministerese in stat, precum o face Zeus, acesta are tupeul de a-si etala slabiciunea fata de „oama politica” cu orice ocazie si netinind cont de niciun canon bisericesc care ne indeamna sa nu preacurvim.
    Simultan cu aceasta idila shakespeariana, se poate constata apetitul nebun al ilustrisimului manifestat fata de aparitiile sale in calitate de „maimutica la minut” pe aceleasi ecrane ale televizoarelor.
    Singurele ipostaze in care nu a fost surprns „la ordin” de televiziuni pot fi consemnate la capitolul intimitate.
    Mai precis, pina acum romanii nu si-au vazut idolul pe buda sau facind sex.
    Altfel, in acesti mai bine de patru ani de domnie cu iz fanariotic, aparitiile sale televizate au insumat mai multe ore decit cele atribuite lui Burebista, Mihai Viteazul (sic!), Ceausescu sau Jiji cu Valiza si Geta Cur de Fier din show-urile lui Capatos, toate luate la un loc.
    De Sarbatori s-au inrosit circuitele televizoarelor, riscind sa intre in greva, in lupta lor de supravietuire dusa impotriva aparitiei obsesive de-a dreptul a d-lui presedinte, ba calarind saniute cu motor, ba facind poze cu ospatarii si cameristele (in lipsa de „cvorum” pentru o baie de multime), care deserveau stabilimentul in care si-a petrecut sejurul la Predeal.
    Apoi a venit momentul inaltator in care fripturistele B.O.R.D.E.L-ului, in frunte cu Prostanacul, s-au prezentat in atmosfera monarhica care invaluie Sinaia, pentru a-si reinnoi juramintele de vasalitate fata de stapinul Ales, prin sarutarea virfului imineilor ai Sultanului de Basarabi.
    Desi momentele de intimitate mai sus amintite au lipsit din aceasta sarabanda mediatica deja telenovelistica, putem fi totusi siguri ca in eventualitatea cistigarii uni nou mandat, va fi instituit un nou servicu public in care, in timpul noptii, gardienii publici vor patrula pe strazile oraselor si satelor patriei si, din cind in cind, functie de buletinele de stiri cotroceniste, vor anunta cu strigaturi poporul de faptul ca poate sa doarma linistit, deoarece Maria Sa Asimetrica este sanatos la stomacel intrucit tocmai a eliminat in somn, sub forma de flatulenta (bashina), gazutele acumulate in urma tupeului ingurgitat pe timpul zilei.
    Sa traiti bine domnule presednte!

  4. Aştept schimbarea schimbării schimbării (…).

    Aici toate trec, opt-ul ăla a devenit nouă, 09 va deveni zece şi tot aşa. Schimbarea.

    Sănătoşi să fim, şi căldură în suflet să avem. În rest, mutăm ilogic şi fără sens pe scena noastră mică. Nişte mici zei…

  5. Balada celor doi cocosi

    Au fost odata doi Cocosi,
    Unul cu Nume din stramosi,
    Altul ceacir si cam pagin,
    Ales de oare drept stapin.

    Si’n asta mindra batatura
    O oara doar dadea din gura
    Cotcodacind cu foc si spor
    Uimind cu „versu-i” un popor.

    Ea din batrini fusese data
    De cel Cocos a fi calcata,
    Cu acte’O.K. si pirostrii
    Numai ca ea visa prostii.

    Caci oara noatra planturoasa
    Avea o tinta mai aleasa:
    Ceacirul cel ales stapin,
    Sa-i fie’n pat viril jupin.

    Iar in ast timp Cocosii nostri
    Taceau talimb rinjind ca prostii,
    Si disputindu-si pe’nserat
    Guresa blonda la calcat.

    Geaba strigau a ei surate
    Cum ca au drept a fi calcate
    De cei doi „macho” din ograda!
    Masculii nu-si vedeau de treaba.

    Orbiti de nurii blondei hoata
    Cocosul o tinea de soata,
    Iar cel ales Conducator,
    Pe blonda o calca de zor.

    Si drept rasplata mai aleasa
    El o numi ministereasa,
    Peste tot neamul lui Gaina
    Stiut acum de’a lu’ Bashina.

    Lipsita de’oua ca produs
    Ograda se’ndrepta spre’apus.
    In replica tirgul vorbea
    Cum ca, Cocos nu prea era,

    Decit un jalnic de clapon
    Pus la’ngrasat de’al sau patron
    Drept recompennsa pentru soata
    Ajunsa’n pat, mare craiasa.

    Morala:
    De vrei tu Cocos sa fii
    Nu te tine de prostii,
    Si fa-ti treaba de barbat
    Nu’ti da oara pe’un palat.

  6. Incepu’ prost anul asta, chiar prost… Total de acord cu afirmatiile voastre. Cred ca tensiunile sociale si terorismul vor fi dominantele principale cam peste tot in lume. Cat despre Gaza, continui sa cred ca Israelul nu prea avea alta solutie, dar poate gresesc, cine stie…
    Un an bun!

  7. @ mary lou
    La mulţi ani ! Mulţumesc !

    @ marcus
    La mulţi ani prietene ! Mă bucur să te regăsesc în vervă.

    @Vladimir C
    Bine spus: mutăm ilogic pe scena noastră mică. Sau sunte mutaţi. Cui îi pasă ?

    @dracool
    Haidi bre !

    @Karakas
    Am citit câteva comentarii pe tema asta. E greu de comentat. Pericol real sau pregătire de alibi…

    @ Mihaela
    E cert că aşa va fi. Israelul este obligat să îşi apere cetăţenii. Iar Hamas nu sunt cercetaşi care vând fursecuri pentru bani de tabără. Dar o altă soluţie există aproape întotdeauna.

  8. Eu am început anul bine. Boc m-a tăiat de la creşterea punctului de pensie de la 37% la 45 %. Si cu banii pentru grupa de munca care trebuia sa ii primesc sunt liniştit nu se mai dau, nu se mai prăbuşeşte PIB-ul din cauza mea, tot ăsta Boc a avut grije, grijania lui. In colo nu va mai spun cat a venit întreţinerea.
    Despre Israiel cred ca poporul ăsta plăteşte pentru interese care nu sunt ale lui, fuga din egipt, Isus care a fost evreu, holocaustul si nu numai, nici in Rusia nu a fost mai bine, războiul de şase zile, nu cred ca evreii au dorit aşa ceva dar au fost antrenaţii de istorie si conjunctura.
    HAMAS= Bin Laden antrenat de CIA. întrebare???? CINE CÂŞTIGA?? Sigur producătorii de armament! Si cu ce se combate o criza!!

  9. dom’ Mordechai, sincer, nu de democratie mi-e mie frica. sau de disparitia ei din romania. o sa mai treaca macar fo 2 generatii ca sa poata apare alt ceausesc.

    anu viitor o sa ne arda intr-un mod mult mai direct, si nu la feelinguri, ci la burdihane si buzunare. un an excelent pt dieta, pe cuvant.

    l-am intrebat ieri pe cumnata-miu, de curiozitate, daca stie pe careva din cunoscutii lui care n-are de dat la banci. nu stie. si cam toti au de dat euroi, luati pe vremea cand erau 31-32.000.

    euroiu deja se inalta in slavi, imobiliarele se duc ulii de suflet (nici una din astea 2 nu ma afecteaza pe mine personal, da io sunt o minoritate :D), la crapelnita cresc preturile, nu ne mai dau voie astia nici sa ne afumam in voie, bautura si-asa e scumpa in romania (cel putin aia baubila, nu saniutzele). ca se mai da sau nu se da la pensii sau salarii de bugetari, tot cam foamete o sa fie, companiile abia ce-au inceput campania de disponibilizari de iarna, urmeaza alea de primavara si vara.

    io ma tzin de rugi la Al de Sus sa ma pastreze sanatos, pe mine si ai mei, si pe jobu meu la fel. nu mai am obraz sa cer marire de salariu la vara, da asta sa fie singura pierdere.

    si cum zicea bunica-miu, Dumnezeu sa-l ierte: sanatate sa fie, ca belele curg.

    p.s. si sa stea dracu linistiti aia unde lucru, sa nu s-apuce sa-si dea cu bombe iar. am io asigurare de viata, da prefer sa fie mai saraca dna Dracu cu 100.000$. 🙂

  10. Cum imi raceam gura de pomana in martie 2003, fiind in State, zic si acum: „razboiul e cea mai proasta solutie” , preemtiv sau nu.
    Atata doar ca hamasitii astia ne-ar vrea pe toti sa ne saltam fundurile spre cer de 5 ori pe zi, femeile sa poarte feregea si barbatii barba si turban.
    Sa ne rugam sa fie pace in tarisoara noastra, ca nebunii setosi de sange sunt mai periculosi decat cei carora li s-a urcat popularitatea la cap si se inchipuie stapanii neamului

  11. @ Vio
    „Sa ne rugam sa fie pace in tarisoara noastra, ca nebunii setosi de sange sunt mai periculosi decat cei carora li s-a urcat popularitatea la cap si se inchipuie stapanii neamului”

    La care tarisoara se refera formularea de mai sus ?
    Numele ei incepe cu I cu G sau cu R ?

    Am vreo trai prieteni mahomedani. Nu mi-au cerut sa port nici ferega (nu stiiam ca se numeste asa) si nici barba. Or fi de alt rit …. !!!!

  12. E vorba de Romanica noastra. Si cand vorbeam de feregea ma refeream la talibani si altii asemenea lor. Si la nepoata maritata cu un sirian care, zice ea, se poarta asa pt ca il iubeste.

  13. @ Vio
    In Romania anul 1955 satul Visag, Raionul Lugoj, regiunea Banat era OBLIGATORIU ca femeile cinstite (adica nu curve) sa poarte basma pe cap. Si n-a murit nimeni din asta.
    Iar barbatul mergea inaintea femeii pe ulita. Asa se cadea.
    Nimeni n-a sarit cu drepturile omului.
    In satul Ciorasti, de pe langa Ramnicul Sarat, acelasi an de gratie, existau aceleasi constrangeri, la care se mai adauga si obligatia femeii de a NU iesi din casa dupa inserare (cu aceeazi exceptie, a curvelor).
    Asa ca, eu nu-mi dau cu parerea asupra feregelei.
    Apropos, respectivele cutume au murit o data cu inscaunarea comunistilor.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...