AcasăUncategorizedO constituţie pentru pacient

O constituţie pentru pacient

Traian Băsescu îşi doreşte o nouă constituţie. Adică… pardon, contextul politico-istoric, ţara, naţia… deh, impun revizuirea constituţiei. Boc ne lămureşte repede de ce trebuie revizuită constituţia. Că nu ierea prins în corsetul constituţiei şi „dreptul la un mediu sănătos”. Pe Boc nu te poţi supăra. Datorită omului ăsta am reuşit şi noi să intrăm în istoria ştiinţei. Am reuşit adică să împuneam un etalon românesc în sistemul internaţional, pe lângă metrul franţuzesc există acum şi unitatea standard de măsurare a servilisumului: bocul.

Revenim la modificarea constituţiei. O minima lectură ne lămureşte iute despre ce e vorba, Traian Ceauşescu nu mai încape în actuala constituţiei. Are nevoie de una noua. Şi cere revizuirea. Vorbeşte despre „viziunea mea asupra constituţiei”.

Băi, bască ! Ia ascultă aici: păi viziunea ta e fix pula ! Că tu trebuie să te aşezi în viziunea constituţiei şi nu invers.

Dacă până şi ăi din comisia pacientului au ajuns să îşi ia lumea în cap … ce mai e de zis. E clar că foamea de putere a omului se transformă în demenţă. O constituţie şi un regim de tip Bielarus par a-i tihni tiranului. Necazul e că şi prin cancelariile din vest, pe unde ni se decide nouă soarta, s-a decis că o atare soluţie e preferabilă. Fireşte. E mult mai uşor şi pentru licurici să îşi facă meandrele zbierând la un singur personaj decât având a se zbuciuma cu neajunsurile unui sistem democratic.

Dar până la visata revizuire mai e de trecut prin parlament. Şi printr-un referendum. Unde nu numai vom ieşi din vot canci, dar promit o campanie cu draci împotriva acestei revizuiri.A mai fost unul în 2004 care simţea nevoia unei revizuiri, numai bune pentru viitorul mandat, pe care îl socotea asigurat. De acolo avem şi azi de tras. Şi noi şi „revizuitorul’ de atunci.

UPDATE: Uite, bre, că ne strângem de o răzmeriţă. Ştiţi vorba mea: dacă de o revoluţie suntem puţini, de o răzmeriţă tot ne strângem.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

39 Comments

 1. Eu zic că nu trece de parlament.
  70 la sută, cît e majoritatea guvernamentală, nu va însemna la vot cele două treimi cerute, pentru că la votul cu bile mulţi joacă alba-neagra.
  Dar chiar crezi că licuricii nu-şi schimbă decizia?

 2. Discuţia pe tema modificării Constituţiei poate dura mult, de fapt prin asta se întăreşte poziţia lui Băsescu. Sigur, oamenii politici sunt chiar datori cu un punct de vedere şi cam asta ar fi.
  Va fi interesant de văzut dacă va trece prin Parlament. Zicea cineva că ar fi necesară majoritatea de 51%, dar mie mi se pare că aici e nevoie de majoritate calificată, de 2/3. Oricum, fără PSD nu poate fi vorba să poată trece şi aici vom vedea cine ce şi cum.
  Dacă va fi votată în Parlament, supusă la referendum, indiferent când şi cum, pe fondul absenteismului la vot, nu există aproape nici-o şansă ca aceasta să fie validată. Ş-apoi, dacă intenţionează să organizeze referendumul odată cu alegerile prezidenţiale, mă întreb când îl va organiza? În turul 1, în turul 2?
  Culmea ar fi să fie validată Constituţia şi să piardă Băsescu.
  Eu cred că Băsescu ştie bine că n-are şanse cu aceste modificări, dar prin reîmpărţirea teritorială dă un al doilea semnal de împăcare UDMR-ului, pentru a compensa pierderile de electorat din rândurile profesorilor şi pensionarilor. Doar e campanie electorală.ţ
  Din partea mea un călduros ..1. şi corect, … la oaseeee!
  Vin şi io la răzmeriţă, da’ am şi f’o 4 voturi pentru contra, că io nu cred în… canci.

 3. Se întăreşte ? Ei, lasă ca i-o înmuiem noi.
  E greu de crezut că majoritatea de două treimi va fi obţinută în parlament. Cu dosare cu tot. Majoritatea aceea de 70% e doar pe hârtie. În PSD sunt mulţi care sunt departe de a fi fericiţi de frăţia cu tiranul. Şi să nu mire pe nimeni dacă şi pe la PDL vor fi câte unii care vor încurca bilele.

 4. ca trebe constitutia modificata, nu cred ca-i un secret pt nimeni. asa carcalete ca la noi si atatea aberatii pe cm patrat de hartie greu de crezut ca mai exista.

  ca Base are el niste propuneri „constructive” care il coafeaza pe el, asta e. are si el dreptul, la fel ca mine, sa propuna ce-l taie capu. ca e gratis.

  numai ca orice modificare a constitutie e aproape imposibil de facut. sa ne aducem aminte ce si-a bagat picioarele in ea de lege la ultima modificare pesedeaua, ca nu le iesea numaru.

  ce fel de republica sa fie, prezidentiala sau parlamentara, poa sa propuna cine ce vrea: Base prezidentiala, Patriciu parlamentara a.s.o.
  ideea e ca, indiferent ce vrea unu sau altu, prostimea tre sa aleaga, prin referendum, ce forma de conducerea vrea. daca boboru vrea tatuc, sa aiba tatuc, iar daca vrea haita de 500 capete furajate de parlamentari, asta sa aiba.

  oricat de proasta o fi majoritatea, si de dejtepti noi astia, restu, tot majoritatea, asa manelista si ne-educata cum e ar trebui sa decida. c-asa-i in sportu asta care se cheama democratie: votu lu Patapievici e egal cu ala a lu Dinescu, cu ala a lu Patriciu, a lu Base, si a lu Sulescu.

  ce mi se pare important e ca puterile sa fie egale:
  il poate demite Parlamentul pe presedinte, sa-l poata demite si Presedintele pe Parlament.
  il numeste Presedintele pe Prim Ministru, tot el sa-l poata da jos.
  il alege Parlamentu pe Presedinte, tot Parlamentu sa-l poata da jos.

  si e de dorit ca Parlamentul sa poata fi dizolvat pe bune, si nu la misto, cum e acu, ca trebe sa-si dea ei aprobarea ca sa fie dizolvati.

  si asta pentru ca, desi s-au speriat unii de dictatura lui Base in ultimii 4 ani, io personal am vazut cu ocazia asta cam ce inseamna o dictatura parlamentara: demitere de presedinte fara motiv, _uie pe fatza alegatorilor cand vine vorba de raspundere penala, Prim Ministru dand OG-uri care ii baga bani in buzunare, lui sau sefului, la modu cel mai porcesc si pe fatza, OG-uri prin care se da clantza Legislativului (oricat de cretine sunt legile date), politica ciocului mic la TVR a.s.o.

  acu poate va speriati voi de dictatura lui Base (pe care io personal n-o cred posibila, nu ca nu iar surade lui mai multa putere :D), da io am ajuns deja la faza de usurare ca am scapat de sclavii lui Patriciu. nu ca n-ar fi si la PSD-isti si PDL-isti dintre ei, da is mai putini, si mai e cate un Ilici si cate un Base ca sa le puna contre.

  deci, s-avem pardon, da nu ma bag la razmerita.

  personal, pentru Romania, consider ca e mai bun un regim prezidential (cu un presedinte care sa poata fi matrasit de Parlament, DAR nu atunci cand le zice parlamentarilor ca-s hotzi. ci atunci cand e cazul pe bune).
  e mai bun un regim prezidential pentru ca e mult mai simplu sa controlezi un borfas, decat 500.

  parerea mea 😀

 5. Am înţeles, din ce spunea Bolcaş în „Vorbe grele”, că în urma revizuirii, ar dispărea şi sintagma „stat naţional”. Nu discut dacă trebuie sau nu să scrie acolo „stat naţional”, dar ştiu că articolul respectiv din Constituţie este printre cele care nu pot fi modificate prin revizuire conform art.152 – Limitele revizuirii.
  Deci ce vor ăştia? O altă Constituţie? Pentru asta trebuie Adunare Constituantă, e complicat şi durează.

 6. @ dracu
  Sarsailă, o constituţie ajunge aşa „carcalete” , cum spui tu ( afirmaţie cu care sunt doar parţial de acord) tocmai pentru că toţi dobitocii se cred îndreptăţiţi să o cârpească după cum vrea glandul lor.

  @ Lucia Verona
  E complicat ( nu foarte). Da’ dacă se o pune problema… hai că le arătăm ce e aia societate. Civilă carevasăzică. Da’ pe bune.

 7. De acord. Uite-aici, pentru cine vrea să ştie exact
  ce zice Constituţia despre propria ei revizuire:
  Procedura de revizuire ARTICOLUL 151
  (1) Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

  (2) Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

  (3) Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

 8. @ Dracu’
  Bre aghiuţă, nu băgaşi de samă că noi asta şi vrem: dictatura parlamentului. Dacă nu ştiai, cam asta-i definiţia democraţiei.

  Mordechai, e mortală chestia cu: nu prea mai e PSD-işti în PSD. 🙂

 9. Mie-mi place de Base din ce in ce in ce mai mult. Dupa prima naveta de Chivas rasa anul asta, a zis ca ordonanta cu salariile ie iextrem de formidabila si foarte constitutionala. Dupa a doua naveta si-o ragaiala, si-a smuls tricoul ala-n dungi, bereta cu pamblici bleomaren si izmenele cu buline, una galbena si una maro, ca sa ne arate el ce constitutie babana are.
  Numai ca niste bosorogi stacojii dadura foc ordonantei la ei in curte, iar constitutia machitorului e prabusita atat de rau, ca nici nu fu bagata-n seama, toti ii zisera sa intre repede-n casa ca ei au alte treburi acum, cu criza, cu gazele, cu alea – alea.
  Inca vreo doo-tri navete dã shivase si matrozu’ cade peste bordul Cotrocenilor. Atunci o sa-l iubesc io cel mai mult si mai mult.
  Intrai si pe linku’ ce duce la Vlad Petreanu si-mi placu postul unuia Julius. Nu va zic ce zice, ca sa va duceti si voi.
  Si mai am o intrebare, cat costa un loc mai in fata la razmerita aia?

 10. Asta cu schimbarea Constitutiei e ca Fata Morgana. Pina sa pui mina pe ea dispare.

  Schimbarea Constitutiei nu e problema prioritara pentru tara. Sunt atitea alte probleme stringente, economice si sociale. Romanii se insala daca cred ca schimbarea Constitutiei in sine le va aduce avantaje. Aduce avantaje doar celor care vor sa o schimbe.

  Dupa parerea mea: pierdere de timp si de bani ca sa se refaca PCR, aripa portocalie.

 11. @carcotasu
  ete ca aflu si io ceva nou:

  democratie = dictatura

  fie ea si parlamentara.

  asta e scoasa cumva din manualul „Democratie Originala” al lui Iliescovici? ca cam asa suna.

  daca vrei sa afli cam ce inseamna „dictatura parlamentara”, cauta matale pe net „long parliament” de exemplu, si ai sa descoperi niste similitudini ingrijoratoare. ca si aia puteau fi dati jos numa daca erau ei de acord, cam cum e si cu astia ai nostri.

  io personal am prins suficient din vreamea lu Ciuruitu, asa ca nu ma pasioneaza sa traiesc sub nici o forma de dictatura.
  daca matale preferi asta, recomand calduros o Coree de Nord sau o Cuba, unde iti poti trai visul. in fond, diferenta intre o dictatura parlamentara si una prezidentiala ar fi ca primii is mai multi (si mai greu de impuscat, fiind 500 la noi).

  sunt de acord cu un singur fel de „dictatura”: cea a majoritatii. a prostimii. si dupa cum am spus, ar trebui sa se faca dupa cum vrea prostimea, si nu dupa cum vor diversi inteligenti, ca mine sau ca tine.

  pana la urma, n-am nici o treaba nici cu o republica parlamentara.
  cu o singura conditie (imposibil de inghitit pt dajteptii nostri conducatori, care vor sa ne faca bine cu de-a sila): ca primul ministru sa fie ales prin vot direct al cetatenilor, si nu ales de diverse coterii si gasti.

  @Mordechai
  Constitutia noastra e asa cum e fin’ca a fost scrisa de un cretin (sau un grup de) cu ambele picioare stangi. inca sunt in dubii daca au facut-o atat de proasta si dezechilibrata din cauza ca erau ei pur si simplu cretini, sau in mod intentionat, pentru a lasa „portite”.
  (p.s. nu pun botu la treaba cu „despre morti numa bine”. ca ar trebui sa incepem sa ii laudam si pe Stalin, si pe Hitler, pe principiul asta).

  intr-un sistem democratic, puterile ar trebui sa se controleze reciproc. iar pe parlamentari ii controleaza Sulea Franaru, si pot fi adusi in fata legii numa daca muschiu lor e de acord (si dupa cum am vazut in cateva ocazii, muschiu lor nu vrea).
  daca nici asta nu mai e dictatura (chit ca una mai soft)…

 12. @Florian
  Bre, la răzmeriţă nu-i pe pile… că iese răzmeriţă:) La Vlar sigur ai ce citi, mereu.
  Cât despre tiran, lasă-l să fie el şi premier şi preşedinte şi şef de sală şi carmanger. Ca să ştim cine încasează căcatul la toamnă.

  @Karakas
  Ştii de câte ori s-a dat cu grebla prin constituţie în ăştia 19 ani? Vai de noi.

  @dracool
  S-a discutat. S-a aprobat. 🙂

  @ dracu
  Haidi bre că tu chiar eşti serios. Acum eu nu-ţi contest competenţa în materie de drept constituţional… da’ pe bune? Ăi de au scris-o au făcut naşpa da’ o reglează meseriaşu’ din trei ţuici ? Tu eşti serios, nu? Hai, că dau o cinzeacă. Ai fost mişto.

 13. @mordechai
  coane, is foarte departe de a fi expert in drept de orice fel. ma ghidez dupa o alta chestie, pe care io o denumesc „minim bun simt”.

  hai zi-mi ca ti se pare o chestie normala si de bun simt ca o institutie sa puna prim ministrul, de exemplu, dupa care sa nu aiba dreptul aceeasi institutie sa-l traga la raspundere (inclusiv sa-l dea jos). e ca si cum io as fi angajat de o firma, care apoi nu mai are dreptul sa ma dea afara, indiferent cat sunt de cretin, lenes si hotz.

  sau ca membrii unei institutii sa poata fi demisi / schimbati (sau cum s-o numi fenomenu dpdv juridic) numa daca sunt ei de acord.
  sau ca o institutie o poate demite pe alta pe baza principiului „asa vrea muschiu meu”.
  in cazu asta avem notiuni diferite despre „normalitate”.

  despre „reglatul din 3 tuici”, dupa cum am zis, are si baselu dreptu sa-si dea cu parerea si sa spuna ce si-ar dori sufletelul lui, ca orice alt muritor. el poa sa vrea republica prezidentiala, io pot sa propun republica condusa de tarabostes cu sprijinu Marelui Preot (sper ca imi dati voie, da??).

  cat despre ceea ce ar trebui sa SE APLICE, insist pe ideea mea (prosteasca, dupa unii), ca prostimea trebuie sa aleaga. prin referendum.
  nici Tariceanu, pe care l-ar coafa o republica parlamentara cu presedintele numit de Patriciu (de Parlament, ca sa ne pastram in chestii formale), nici Basescu, caruia i-ar prinde bine o republica prezidentiala, nici regele Mihai, care si-ar dori cu siguranta o monarhie.

  da ma rog, dupa cum zic unii, democratia e de fapt o dictatura a parlamentului, si io n-am stiut asta pana mai ieri.
  deh, cat traieste omu invata 😀

 14. Pai majoritatea asta l-a votat pe Iliescu in 90 cu 85% pe bune, ca nu-mi venea sa cred ca manipularea bine aplicata poate avea chiar atata succes. Si pe atunci constitutia ocrotea dar nu garanta dreptul la proprietate. Adica amaratul meu de apartament si masina veche de o gramada de ani erau ocrotite dar oricine putea sa se usureze in ele. S-a mai schimbat cate ceva intre timp, unele lucruri in bine, dar acum nici macar dracu n-ar putea spune ca schimbarile clocite de matroz sunt bune.

 15. hm! daca nu si-ar fi cumparat locurile in parlament as mai fi zis ceva, dar asa…ajunge base la divit et impera promitandu-le integritatea intereselor.stie el zicala cu dracu si puntea

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă...

- A word from our sponsors -

De citit

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...