Euro-parlamentare, ro-deontologia, societatea în civil şi chiloţii de tablă

Deocamdată nu vorbim despre vorbăreala de ieri a jucătorului. Mai încolo. Mai zăbovim puţin prin ciorba cu deontologi.

Pomeneam acum două zile de întâmplarea lui TRU. Care nici nu e chiar o întâmplare. Uitam, la momentul acela, că şi madam Mungiu ar candida şi ea o tură cu pedelicul, la euro-parlamentare, dar o strânge la ciorapul cu deontologie şi o freacă inghinal dunga de la principii. Altfel societate civilă n-ai ce zice. Cam la fel de civilă pe cât se dădeau şi alde Macovei, Cristian Preda, Cătălin Avramescu, Sever Voinescu etc. Să ne înţelegem: oamenii ăştia au dreptul de a alege şi de a fi aleşi. Aşa cum îl are şi Prigoană. Sau oricare dintre noi. Iar, cel puţin din o anume perspectivă, intrarea lor pe faţă în politică poate fi un câştig. Fie şi din perspectivă gramaticală.

Unde e atunci problema? Toţi oamenii ăsştia se lipesc sau au încercat să se lipească de lista PDL. Şi singurul merit care i-a adus pe acea listă e acela de a-l fi lăudat pe jucător. Cu multă osârdie şi lipsă de bun simţ. Cei de o anume vârstă îşi pot aminti o altă epocă în care puparea în cur a conducătorului suprem era o bună cale spre parvenire, un ritual obligatoriu.

Realizările lui Traian Băsescu după mai bine de patru ani de mandat sunt vizibile cu ochiul liber. Băsescu este omul care în aceşti ani a făcut ce l-a tăiat capul. A făcut din ţara asta propria lădiţă cu nisip. Dar a ştiut să se arate generos cu lăudacii. Visteria statului i-a stat la dispoziţie pentru asta. Aşa cum îi stau la dispoziţie listele de candidaţi ale PDL. În editorialul de ieri din Cotidianul, TRU pomenea despre “proiectul general al lui Traian Băsescu” şi aderenţa sa la acest “proiect general”. Şi care ar fi, mă rog, acel “proiect”? Care sunt realizările sale? Vorbim astăzi despre criză şi austeritate, deşi cu doar puţine luni în urmă, aflat cu partidul în campanie, omul ne spunea ca nu e nicio criză. Vorbim despre pierderea a tot mai multe locuri de muncă, deşi acum trei luni omul ne explica liniştit că astea sunt fantezii. Statul e în descompunere, corupţia înfloreşte, criminalitatea şi călcarea în picioare a legii au devenit parte a peisajului cotidian. Iar el nu are nimic, absolut nimic a-şi reproşa. Pentru toate există mereu alţi vinovaţi. Şi imediat se vor găsi lăudaci care să îl susţină în această teză. Iar pentru lăudaci, la fel de iute, se vor găsi sinecure generoase care să recompenseze aderenţa la “proiectul său general”.

A realizat o alianţă de guvernare ciudată şi teribil de dubioasă. A numit în fruntea guvernului un personaj de o inepţie înfiorătoare. Împlinindu-şi visul: acela de a conduce el tot. Şi totuşi nu are nimic a-şi reproşa. Vinovaţii sunt mereu alţii. Iar corul lăudătorilor bine remuneraţi repetă: alţii, stăpâne ! Şi mai vrea un mandat. Că tot nu există contra-candidaţi care să-l jeneze semnificativ. Şi Morar e la DNA cu arma la picior.

Aseară, într-un taifas la Realitatea, a fost poftit telefonic şi SOV. Să spună ce şi cum e cu “mogulii şi oamenii lor”. Şi a spus. Pe principiul “ce-i în guşă şi în căpuşă”. La o afirmaţie de bun simţ a lui Tolontan, care îi atrăgea atenţia ca în confruntarea dintre un stat slab(ăsta condus de Băsescu, cel lăudat de societatea în civil) şi un om de afaceri puternic (aşa cum, să o recunoaştem, e SOV) statul nu are nicio şansă. Răspunsul lui SOV, de un cinism înfiorător, a fost pe cât de concis pe atât de semnificativ: “Întăriţi-vă statul !”. Voi, întăriţi-vi-l. Replica este cu adevărat memorabilă. Pentru că defineşte o realitate pe care ne încăpăţânăm să nu o vedem: statul ăsta nu e al lui SOV şi al celor ca el. El este de partea cealaltă a (iertaţi-mi stereortipul) baricadei. Iar dacă privim la ce ni se întâmplă zilnic, pe stradă, descoperim că statul ăsta nu e nici al nostru. Cu siguranţă nu. E al unui singur om. Noi doar plătim birurile.

Update: Via Ciutacu, o zicere din plămâni a lui Buşcu. Şi n-am ce face, recunosc: are dreptate.

25 thoughts on “Euro-parlamentare, ro-deontologia, societatea în civil şi chiloţii de tablă”

 1. Bruxelles-iada 2
  (Intarata-i Drace!)

  TRU-li cel demisionatul si Miss Piggy candidata
  Incepura sa se lupte, contestand tuta lui tata.
  Cum ca’n liste ea ajuns’a, doar pentru motiv de nume
  Neavand alta chemare, ori mustind de har anume.

  Kermit deci si cu pippidea, confruntandu-se-n pozitii
  Tin cu orice pret sarmanii, sa ii scoata tutei dintii.
  Lenny insa este calma si din sferele inalte,
  Suveran ea le raspunde, ignorandu-i cat se poate.

  Tuguind siliconate si gargarisind pietroaie
  Tuta “editeaza” replici, grohait vrea sa inmoaie.
  Dar cei doi plini de principii si morala arma’n meci
  Vor ca Lenny sa dispara, de pe liste’n veci de veci.

  Lupta’i doar la inceputu’i, neinregistrand “progresuri”,
  Combatantii se studiaza, toti cu gandul la “succesuri”
  Rezultatul este’n ceata, arbitrat de Zeu in viata
  Ce’i dator moral lui Piggy, dar nu uita ca e tata.

  In ast timp electoratul, cu bilete la peluze
  Scuipa tamp, spargand seminte si face marunt din buze.
  Pe motiv de blatuiala si arbitru mituit
  Striga Huo! si vrea banii, pe biletul ce-a platit.

 2. Ce frunos le-ai mai amestecat! Dar daca interesul “mogulilor” este ca statul sa fie cat mai slab inseamna ca vor incerca sa submineze autoritatea acestuia. Prin ce mijloace? Simplu, chiar ei au spus-o. Trusturile de presa nu sunt facute pentru a aduce venituri, ci pentru a-si promova interesele. Oare cum era cu obiectivitatea si independenta ziaristilor?

 3. Daca mai citesc o data ca nu exista contra-candidati care sa-l jeneze semnificativ, mor. TREBUIE sa existe fir’ar sa fie. Perspectiva a inca 5 ani asemanatori cu un presedinte manga la volan, ma deprima maxim.

 4. Ma enervezi ca ai dreptate.
  Stiu ca e aproape imposibil sa se intample minuni…mai sunt doar cateva luni. Dar nu o sa incetez sa sper pana nu se termina de numarat ultimul vot.

 5. goana asta catre europarlament poate ca are e explicatie mult mai simpla .
  este noul criteriu de salarizare a europarlamentarilor un ingredient care te face sa te caci pe ea deontologie? deci vorbesc de salar , nu alte chestii! de salar neimpozabil si nu de sporuri si alte “fonduri” de reprezentare, consilieri etc.
  poate de aia sunt suparati europarlamentarii italieni si austrieci ( ce conform vechii grile luau în mîna 15 respectiv 14.000€/ pe luna salar(!) si nedeuntologi esteuropenii de la sud si nord de dunare care sar cinstit la 7000€/luna (salar, repet-basca celelalte sporuri)?

 6. Imi permite domnul Mordechai sa zic o chestii care nu ar pica bine avand cele spune mai sus? Adica si fara voie tot o zic:

  Ce asa mari minuni asteptati de la Crin Antonescu? Adica de ce e o “iluzie frumoasa” … mie mi se pare un cosmar prost (e licenta poetica). Sa zic si de ce? fieeee .. ce a facut Crin asta de cand e in parlament .. adica de 120 de ani!? sa caute cineva pe site-ul guv. poate a facut si nu stiu eu .. pana si Lavinia sandru a dat o lege, una tembela dar lege (aia de scrie playback la tv cand rage unu la tv in emisiuni) pana si Nea Mitica legea proasta cu huliganii sau decedatul Pruteanu aia cu lb romana .. de ce nu Lupu cu padurile, etc .. asta ce a facut decat sa vb la Ciutacu? Ministru Sportului il mai tineri minte? e o ciorba reincalzita ca si Basescu in 2004 .. cum e si primaru de bucuresti ca a facut fix 0(zero)

  Am eu candidatul pt basescu: Nea Matreata! iar unul mai putin imaginar nu cunosc .. adica nu-mi vine acum .. o sa revin cu propunerea mea!

 7. Crin ăsta de când e în parlament a făcut ce ar fi trebuit să facă mulţi parlamentari. Şi-a susţinut punctele de vedere. Folosind un limbaj civilizat. Fiind civilizat. Cam despre asta e vorba. Că n-are sens să întrebăm ce a făcut ăstalalt de când e preşedinte, primar sau ministru.
  Adică dacă Lavinia Şandru a dat o lege tembelă e cumva mai harnică ? Parlamentul e un organ deliberativ. Nu ştiu de unde ideea asta stahanovistă că activitatea unui parlamentar se judecă după cantitatea de inepţii legiuite.
  Nu am de ce să îl apăr pe Crin. Pur şi simplu după epoca rău mirositoare a băsescului, ar fi o gură de aer proaspăt.

 8. sper sa aveti gura aurita .. dar mira-m-as daca peste 4 ani o sa zicem la fel si de el! am revenit cu propunerea: Ministrul de Externe, eu zic ca-i mai potrivit decat Crin!

  Ok nu conteaza numarul legilor tembele mai ales ca niste pustani le fac si ei isi asuma meritul, dar parca prezenta prin parlamen (care btw e locul e munca) nu cred ca e prea mare la crin .. nu am date, dar din moment ce-i la tv toata ziua .. chiar nu are treaba prin comisii? el la ce e bun? ca si basescu , adica la orice si la vorbit? Corina Cretu e de presedinte …

 9. Eu zic aşa: toţi deontologii să candideze pe listele PD-L pentru PE, iar cei care nu intră (că mai e nevoie de locuri eligibile pentru dragăstolo şi alţi manelişti) să rămînă aici să întărească statul :). A, da, succesuri!

 10. Când vini vorba di duduca Pippidi mi si umpli bushili di bubi dulshi. De data asta însã m-a gresat la cord, cu copitele poansonate în botul siliconat si-n chelia dezshuvitzatã.
  Despre pseudoziaristii care, uitând cã rolul presei este sã critice puterea, dau lustru cu limba acolo unde bese Bãse, ce sã zic? N-ai cu cine, mã, n-ai cu cine, niste jigodii. In frunte cu lustruitul, care avea tupeul sã vorbeascã de tonomate, în timp ce TRU si alte jartele îsi luau simbria de la pedelei.
  In sfârsit, faptul cã machitorul cu ochi divortati si-a pus premier de paie, ca sã fie el buricul pãmântului, cred cã-i de bine. La toamnã plãteste singur decontul.
  Da’n multe directii trãsesi, bre Mordechai, asa m-ai ametit cã nici nu mai sunt în stare sã-mi dau seama cine te plãteste.

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.