AcasăRabbi zicePeluza Cotroceni

Peluza Cotroceni

Atunci când Geoană îi reproşează lui Băsescu, pe un ton lejer ofticat, că a intrat prea devreme în campania electorală te face să te întrebi dacă ăsta a dormit în ultimii patru ani. Păi Băsescu e în campanie electorală de patru ani non stop. Ce mare şmecherie. Lasă că între timp m-am prins eu cum e şi cu centura de castitate ( bre, ce se mai bat cărturarii ăştia doi în centuroaie). Adică, traducem subtilitatea lu’ Mircică, asistenţa fondului e numai bună, că stă femeicul cu rigla pregătită gata să ardă peste deşte bocuvernul în caz că se strică la moravuri. Bre, ce subtil. Doar vezi tu să nu se transforme centura aia în pamperşi. Care au cu totul alt rol.

În ultima vreme vorbim tot mai mult despre preşedinţie. Despre potenţialii candidaţi şi şansele pe care presupunem noi că le-ar avea fiecare. Băsescu e o certitudine, sta-ne-ar în gât. Abia când vine vorba de ăl care i-ar putea face de petrecanie băsescului începe încordarea. Crin Antonescu, Sorin Oprescu, Mircea Geoană, Călin Popescu Tăriceanu… Iar aici avem cu toţii păreri, inevitabil. Confundăm cu uşurinţă simpatia pe care o avem pentru unul sau altul dintre candidaţi cu şansele sale reale într-o confruntare contondentă cu Băsescu. Şi confruntarea va fi dură.

Mircea Geoană nu poate fi, în opinia mea o soluţie, şi am mai explicat de ce. Voturile pe care se poate baza el sunt voturile PSD. Chiar mai puţine. Îmi e foarte greu să îmi imaginez că Geoană poate atrage voturile anti- Băsescu. Şi acolo va fi marea luptă. Încrederea de care se mai bucură Băsescu este extrem de scăzută. La fel stă şi la intenţia de vot. A crescut însă numărul celor care ar vota împotriva actualului preşetinde, cu o condiţie: să li se ofere un candidat capabil să le câştige votul. Iar Mircea Geoană nu are nimic din datele acestui candidat.

Crin Antonescu este, dintre numele vehiculate, candidatul care îmi este cel mai simpatic. Asta nu înseamnă că pot crede în şansele sale reale de a-l învinge pe Băsescu. Dincolo de discursul civilizat şi calitatea retoricii nu prea mai e nimic. Iar o luptă cu Băsescu presupune mult mai multe.

Ca să nu o mai lungesc am să vă spun şi care este candidatul pe care îl socotesc cel mai potrivit pentru a-l înfrunta pe Traian Băsescu. Şi ceea ce voi spune îi va surprinde pe mulţi dintre cititorii acestui blog. Ei bine… Călin Popescu Tăriceanu. Dintre toţi posibilii candidaţi Tăriceanu este singurul care are o istorie a confruntării directe cu Băsescu. Tăriceanu este perceput ca un inamic natural al lui Băsescu. Mai mult decât atât, Tăriceanu a reuşit, nu de puţine ori, să îşi impună punctul de vedere în faţa lui Băsescu. Are şi instrumentele şi exerciţiul unei confruntări deschise. Pentru a ajunge însă în poziţia de a se lupta cu Băsescu pentru Cotroceni ar trebui să câştige bătălia din propriul partid. Şi dacă aş judecă strict judecând după confruntarea de aseară cu Antonescu, la Antena 3, are toate şansele să câştige această luptă. Dar vom mai vedea.

Pentru Băsescu miza este câştigarea alegerilor din primul tur. (Update cu mulţumiri cititorilor pentru precizări:Lucru extrem de dificil, ţinând seama de prevederile constituţionale) Mizând pe divizarea din rândul oponenţilor săi. Şi împărţirea voturilor anti-Băsescu. Aici o prezenţă scăzută la vot va juca în favoarea lui.  Tocmai de aceea pentru cei care i se opun primul obiectiv este intrarea în turul doi. Şi abia acolo va avea loc adevărata luptă. Iar acolo va conta dacă am trimis candidatul potrivit să îl înfrunte sau doar un gureş dispus la înţelegeri. Şi revin cu ideea că cel mai potrivit pentru a-l tăvăli în turul doi ar fi Tăriceanu. Care nu îmi e deloc simpatic. Dar este cel care poate aduna voturile anti-Băsescu de pe tot frontul. Ideal ar fi ca PSD şi PNL să propună încă din primul tur un candidat unic. Lucru care, cu siguranţă, nu se va întâmpla.

Discuţia purtată tot mai des este dacă Băsescu poate fi bătut şi de către cine. Părerea mea e că Băsescu poate fi uşor bătut. Teoretic oricine îl poate bate în condiţiile în care ar beneficia de sprijinul deschis şi ne-echivoc al largului front anti-Băsescu. Dar acest lucru nu se va întâmpla. Din  motive diverse. Şi îndrăznesc să spun că, în următorii patru ani, indiferent de rezultaul prezidenţialelor, un partid va avea doar de câştigat, din perspectivă electorală: PNL. Şi un altul doar de pierdut: PSD. Dar despre toate astea vom mai tot vorbi. Şi ar mai ficeva… ce credeţi, apare dosarul de securitate al lui Băsescu în campania asta?

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

36 Comments

 1. „Pentru Băsescu miza este câştigarea alegerilor din primul tur……. Aici o prezenţă scăzută la vot va juca în favoarea lui.”

  Pt validarea castigatorului in primul tur e nevoie de prezenta a 50% din alegatorii inscrisi pe liste. Asa am auzit…

 2. Nu sunt sută la sută convinsă că ar avea succes, dar Tăriceanu are într-adevăr o oarecare aură de „rezistent” în faţa lui Băsescu. Deci n-ar fi imposibil. Dar e improbabil să devină candidatul unic de stînga-dreapta pentru primul tur.
  Cît despre dosar, am o vagă bănuială că apare. Aşa, din senin.

 3. Interesante argumente. Dar gresesti in ce priveste ideea cu castigatul din primul tur. Ptr ca, tehnic vorbind, legea spune ca iese presedinte din primul tur cu jumatate + 1 din numarul electorilor inscrisi, nu din al celor prezenti la vot. Cu alte cuvinte Zeus isi pregateste strategia direct ptr turul II.
  Si atunci, in cealalta tabara, primordiala e intrebarea : cine din PNL ar putea ajunge in turul doi si apoi beneficia de un sprijin mai larg? Al PSD sau al publicului care de obicei sta acasa.

 4. Uite ce zice la Constituţie:
  Articolul 81: Alegerea Preşedintelui

  1. Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
  2. Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale.
  3. În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.
  4. Nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive.

 5. La asta mă uitam şi eu. Pentru că, deocamdată, nu a fost adoptată legea pentru alegerea preşedintelui, Legea 370/2004 referindu-se ( art.30) la alegerile din 2004.
  Oricum, problema lămurită. Mulţumiri tuturor, mi-aţi fost de ajutor. Mulţumesc.

 6. Sunt foarte mari şanse să apară şi dosarul, dar, prietene, nu mai foloseşte la nimic! Dacă apărea în 2004 era ceva. Acum e tardiv. Nu poate fi mai rău decât ce-a făcut el timp de cinci ani. Şi nu cred că Motocicleanu are vreo şansă în cursa asta. Cineva îi vrea pielea, altul decât Băsescu. Şi o s-o aibă, crede-mă!
  Grav este altceva: nici unul dintre cei citaţi nu este un new entry în politică, nu vine cu nimic nou şi nu spune prea multe unei generaţii care are legături tot mai superficiale şi mai umorale cu politica.
  Şi apoi, nu înţeleg ce te-a apucat. Ca şi mine, eşti cu votul canci. Lasă-i dracului în pace! Te aştept la o bere!

 7. De aia zic: om vedea. Aici toţi avem păreri şi simpatii. Iar despre new entry… tocmai am făcut referire la o „new entry ” din asta.
  Am însă convingerea că dosarul va apărea. Şi ar trebui să conteze. Măcar pentru societaşii care îl pupau în cur. Mă iluzionez, nu?

 8. Ce inseamna sa ai cititori informati …. stiu si cea mai mica miscare in frontul juridic! Va mandriti cu noi Domnule Mordechai? :> 50% + 1 e chiar mult in conditii normale .. dar si cu criza e prea mult, deci turu II …

  As avea atatea sa spun, dar nu gasesc o ordine …

  Zic si eu asa ca sa ma aflu in treaba: draga Crin e un fel de draga Stolo … nu-l cunosc, dar cred ca fata-n fata cu base, la golaniile lui va exploda si va fi mult mai putin cizelat in ale limbajului si va pierde; va pierde, adica nu-mi va placea mie poate altora f mult si vor zice „in sfarsit i-o trage unu”, nu stiu …

  Pe Tariceanu l-as vota ca sa-i fac in ciuda lui base, probabil si multi altii ar face la fel; asta pt ca desi e baiat crescut cu dadaca si vorbeste impecabil franceza omu` nu a cedat 4 ani, ba chiar i le mai si zicea intr-o tonalitatea care-l scutea din minti pe base.

  de la PSD pe Diaconescu il vad, iar Geoana sigur nu va candida. Candideaza si inevitabil pierde si sefia PSD! E o vorba la noi la machidoni in cazul in care face Geoana asta „va`s cadâ pi dintsâ” (adica o s-o ia in freza rau; o sa cada in dinti)

  Dosarul nu iese decat dupa alegeri … eu de as lucra la servicii, chiar de as fi avut bocancu` lu` base pe grumaz n-as risca sa fac magarii fara sa stiu 110% ca e dus de la cotroceni, ca daca se intoarce … nu-i de joaca! In Romania cred ca exista asasinate la comanda si base ar putea comanda unu de ramane in scaun, dar dosaru e in presa!

 9. Nu e rau Tariceanu, dar parca l-as prefera pe Nastase (nu dati !) Nu stiu ce slabiciune am eu pentru intelectuali … poate pentru ca m-am speriat cand am vazut ce poate face un marlan.

  Problema cu Tariceanu mai este legata si de singuratatea PNL-ului … Cu cine s-ar putea alia ? Poate ca daca alianta „stanga-dreapta” o duce 4 ani, oamenii ii vor trimite alaturi de PNT-CD, iar PNL ar putea guverna in alianta cu UDMR …

 10. Stai să vezi ce fire încurcată mi-s: în 2004, deşi nu l-am votat pe Băsescu ( fizic, nu pot. Înţepeneşte mână când să pună ştampila pe mitocan) am sperat că poate… Năstase avea la vremea respectivă silueta excesiv dilatată. Şi asta îmi deranja origami-ul democratic.
  Ce a urmat… nu e nevoie să mai spun. Nu am fost niciodată un simpatizant al lui AN şi nu am cum fi. Din varii motive. Dar nici nu pot nega că e un om cu carte. Şi că ceea ce i s-a întâmplat în ultimii ani e o porcărie. Ăsta e destinul, nu mereu primeşti ceea ce meriţi. Şi nu mereu cei care primesc o şi merită.
  Cred, la acest moment, că singurul care i-ar putea rupe falca lui Băsescu ar putea fi Tăriceanu. Care , din nou, nu îmi e drag.
  Şi dacă vorbim de intelectuali… de ce nu ne vine de acolo soluţia? Una serioasă şi respectabilă şi nu unul dintre lingăii din jurul polonicului.

 11. Bre. Deci nu pot, sa mor daca pot sa pun stampila la presedinte pe un domn care zice „problemele care le avem”. Da, e adevarat ca are un mare merit, acela de a-i fi rezistat lui Basescu atatia ani. Dar e ca si cum as spune: „Nu vreau sa mai am cancer, hai fie, ciroza e buna, o votez”.
  Pe de alta parte, oricat de mult mi-ar place Crin, sunt nevoita sa-ti dau dreptate.Intotdeauna in tara asta intr-o lupta directa bun simt – mitocanie, va castiga Basescu.
  Deci, la naiba, ce facem? Ne culcam pe-o ureche, ne obisnuim cu ideea si vot canci?

 12. Cu voia lu’ boieri dumneavoastră o să îmi permit să zâmbesc, deloc forţat, adică netăriceneşte.

  Rezistenţa lui CPT (încurajantă anagramare, nu? 😀 ) pentru mine este sinonimă rezistenţei unei soţii de bachofil (whiskyfil, după caz 🙂 ) care, deşi şi-a luat-o la bot în repetate rânduri, a rezistat cei 4 ani doar pentru că ştia prea bine că dacă ar încerca să divorţeze s-ar face de ruşine şi ar vorbi-o de rău rudele prin s(t)at.

  Să fim serioşi, Tăriceanu ar fi doar un sac de box pentru Băse şi, culmea, nu la fel de rezistent ca în perioada premieratului, pentru că acum ar fi un simplu preşedinte de partid, dacă va fi, ameninţat de grupuri largi de nemulţumiţi chiar în sânul partidului pe care l-ar reprezenta.

  P.S. Am văzut că l-ai sărit pe Adrian Năstase. A fost din considerente volens, sau nolens? 🙂

 13. E un punct de vedere. Cu care nu e nevoie să fiu şi de acord. Cred că, dimpotrivă, scăpat de nevoia de a-şi menţine partidul la guvernare Tăriceanu poate ieşi serios la atac. Acum nu mai are nimic de pierdut. Dar nu înseamnă că am neapărat dreptate.
  Pe Năstase nu îl pot socoti un candidat cu şanse. Pentru că propriul său partid nu-l vede astfel.

 14. Dacă tot vorbim de nume, şi eu zic că Adrian Năstase ar fi un bun preşedinte, dar, după cum se văd lucrurile acum, mă tem că nu va fi lăsat să candideze.

  Eu n-aş aştepta soluţii de la intelectuali. Aşa-zişii „intelectuali publici” sunt prea ocupaţi să-l admire pe Băsescu, iar ceilalţi nu vor să se implice.

 15. Aceeaşi logică „nimic de pierdut” am putea-o aplica şi în cazul lui Mircea Geoană ameninţat cu nesupuşenie partiinică prin teritorii. Dacă scoate un procent bun (deşi e clar că nu prea are cum) pierzând în turul 2 în faţa lui Băse, poate închide gura nemulţumiţilor de prin filialele „baronistice”.

  Oricum, rămânem la marje prea mari de speculaţii.

 16. prin anii de glorie a universitatii craiova , dupa ce a pierdut un meci lamentabil în banie într’o cupa europeana îmi aduc aminte de niste suporteri care la o ora dupa ce se terminase meciul erau în continuare lipiti de gradine (banci). întrebati de ce nu se duc acasa au raspuns ca ei nu pleaca acasa pîna nu bate universitatea. asa si eu tot astept sa iasa nastase . daca nu , nu , adica canci vot si o bere cu domn’ Constantin.

 17. @ Lucia Verona
  Nu ştiu de ce, dar încă mai aştept minuni dinspre intelectuali. Dar asta e doar problema mea. În privinţa lui AN, nu îi văd pe alde Mazăre şi Oprişan tocindu-şi tălpile în campanie pentru el…

  @Inconstantin
  Amesteci merele cu perele. Geoană are un scaun la senat. Şi îi pasă de asta. Mult. Iar ăi din partidul său vor doar să stea un pic pe la guvernare, să pape şi ei. Li se rupe dacă Băsescu e preşedinte sau Guţă câtă vreme au acces la caşcaval. Cu unele excepţii.

  @ ciupico
  Bre, toţi aveţi ce aveţi cu Năstase. Când trei îţi spun că eşti beat… te duci şi te îmbeţi.

 18. Mde, am şi io o mâncărime de deş’te la chestia asta.
  Chiar dacă va fi propus, Năstase n-are şanse să fie şi susţinut de PSD. Pe lângă Oprişan şi Mazăre, io nu-l văz nici pe Vanghelie p-acolo-şa. Şi au ăştia un talent la strâmbe…!
  Motocicleanu este într-adevăr un potenţial mardeiaş, da’i din ăla încasator şi nu cred că i-ar rupe falca lu’ Băse, ba şi-o va rupe el, are nevoie de prea multe palme şi şuturi ca să se enerveze…, ultima oară i-au trebuit 2 ani, ăsta se accidentează la încălzire.
  Antonescu poate-ar avea o şansă, tocmai în contrast cu „jucăuşu”, de care şi io zic că s-a cam săturat lumea.
  Asta-i aşa…, o trilemă!
  În rest io l-aş vota şi pe portaru’ de la Cotroceni, numa’ Băse să se ducă….

 19. da, corect. Tariceanu e un posibil adversar al lui Basescu si are un avantaj de partea sa, nu doar la capitolul confruntari. Dar si faptul ca Tariceanu a fost aliatul sau de coalitie la un moment dat, implicit ii cunoaste punctele slabe de care se poate folosi.

 20. Zici tu cã prezenta lui Basescu la prezidentiale e sigurã, da’ io am auzit cã-n ultima vreme ciroza face ravagii.
  Vorbind serios, as fi tare curios sã aflu rezultatul unui sondaj pe bune, realizat exclusiv pe esantionul de simpatizanti PSD, cu o întrebare si douã variante de rãspuns: Cu cine ati vota în turul 2, dacã nu se calificã Geoanã: 1. Cu Tãriceanu / 2. Cu Antonescu.

 21. Nu stiu cum naiba se intampla dar intotdeauna trebuie sa alegem dintr-o galeata in care sunt aruncati la gramada mitocani si presupusi intelectuali(vezi AdrianN).Eu una m-am saturat de toti, chiar nu am cu cine sa votez . Cat despre cei de care vorbeati mai devreme Calin P.T sau Adrian N. , Crin A ., Mircea G., si altii ca ei , cat au fost la guvernare au facut doar magarii, nici unul din ei nu s-a gandit sa faca ceva pt. tara asta. Au aparut in presa dezvaluiri legate de contractele incheiate in favoarea firmelor si in defavoarea tarii, contracte la care s-au luat spagi de mii de euro, iar ei au tupeul sa apara si sa ceara sa fie votati .Imi pare rau dar senzatia de voma nu cred ca-mi va disparea foarte curand , poate atunci cand va disparea toata clasa politica din Romania in frunte cu Ion Iliescu.

 22. Ai dreptate, dincolo de simpatiile noastre politice, daca gandim cat de cat logic vedem ca singurul cu sanse sa-l invinga pe Basescu este Calin Tariceanu. Pe de o parte are experienta confruntarii, de cealalta parte are pregatirea profesionala si in special economica. Dincolo de calitatea discursului, avem nevoie de cineva cu suficiente cunostinte pentru a face fata crizei.

 23. Epidemie de oxiuri in maghiarime

  De cum incepe sa dea coltul la iarba si albul la ghiocei, incepe si in maghiarime sa se manifeste efectele epidemiei cronice de oxiuri, manifestata prin mancarimi acute in zona recto-anala.
  Mancarimi care se pare ca nu-si gasesc ostoirea decat adusa aeropurtat de catre presedintele vecin si prieten de la hotarul de west, panaceul folosit de acesta intru calmarea respectivului disconfort dosnic, constand intr-un discurs al carui leit-motiv il constituie autonomia teritoriala, sau under cover, “autoguvernare”.
  Anul acesta, an de criza si la ei si la noi, in loc s-o punem de solutii economice europene comune pentru diminuarea efectelor acesteia, onor domnul presedinte “prieten” de la west si-a montat si zurgalai la avionul militar prezidential, pentru a realiza o sonorizare cat mai adecvata pretentiilor de autonomie, zurgalai care se pare ca au intarziat desantarea domniei sale pe pamant romanesc.
  Ce mai zgomot, ce mai freamat, bazait ca de albine iscate pe aceasta tema, tocmai bune sa se auda pana la Bruxelles !
  Daca pana acum, aveam tupeul de a solicita arborarea tricolorului romanesc la o intrunire oficiala desfasurata in fruntariile statului unitar roman, acum suntem de-a dreptul obraznici si impiedicam aterizarea aeronavei prezidentiale al carei inalt pasager vine sa ceara autonomia Ardealului.
  Rusine sa ne fie!
  Nimic n-am invatat de la democratiile americana si occidentala, in care atunci cand vine presedintele mexican in SUA pentru a solicita Texas-ul, sau cancelarul Germaniei in Franta pentru a revendica Alsacia si Lorena, sunt primiti cu onororile cuvenite atat la Casa Alba cat si la Palatul Elysee, iar solicitarile lor “legitime” sunt imediat satisfacute.
  Noi, in barbaria noastra in schimb, refuzam avionului prezidential maghiar dreptul de a ateriza pe un aeroport romanesc.
  Este totusi interesant de aflat tot adevarul in aceasta poveste, fara “dulcegariile” diplomatice care insotesc de regula asemenea declaratii oficiale.
  Deoarece la aflarea acestuia s-ar putea sa stai si sa te intrebi ca proasta-n targ, cui folosesc astfel de tertipuri menite sa atate un foc care nu foloseste nimanui.
  Ca la o adica leac de mancarimile in fund ale secuimii s-ar gasi si pe la noi, nu-i musai sa vina aeropurtat tocmai de la Budapesta!

 24. dupa parerea mea fiecare partid va avea un candidat:pdl basescu,psd pe geoana sau nastase,pnl pe tariceanu sau antonescu daca se va vota dupa simpatizantii partidelor atunci in turul 2 se vor intalni pdl si psd .dupa parerea mea ca tariceanu s-a ajunga in turul 2 ar trebui ca psd s- a nu aiba candidat in primul tur ceea ce nu cred.Ceea ce vreau s-a spun este ca simpatizantii psd ar vota cu candidatul pnl dar simpatizantii pnl vor vota mai mult ca sigur cu candidatul pdl decat cu candidatul psd mai ales daca se numeste nastase sau geoana ,tu ce crezi?

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă...

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru...

- A word from our sponsors -

De citit

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....