300.000

Îmi trimite Moshe linkul ăsta. Citesc. Textul mă captivează. Mă simt agăţat ca râma în cârlig. Nu-l pot abandona. Musai să aflu deznodământu’. Ce răsfăţ intelectual. Ce densitate a ideilor! Ce profunzime a abordării ! La final aflu şi cine: Andreea Vass consilier personal al primului ministru. Chiar nu vreau să ştiu ce înseamnă „personal”, „consilier personal” a lu’ ăla micu’. Parol că nu mă interesează. Cum nu m-a interesat nici când duduia era consilier ( de ce nu consilieră ?) personal (deh!) a stolojanului. Complexitatea mesajului mă fascinează.

Deci românii „sunt manipulabili pe fondul stomacului gol”. Aha, deci maţele goale sunt fondul? E de notat, bre. Şi pe urmă… stai în dungă şi te întrebi: cine şi-a tras felia la ultimele alegeri? Cine ne-a zis că nu-i criză şi pe urmă ne-a ars la buzunare pe motive de criză? Cine înjura PSD-ul cum înjură Ahmadinejad SUA şi acum s-a aliat cu acelaşi PSD? Cine promitea măriri de lefuri la profesori şi acu’ le da vestea că au luat-o în bot? Cunoscând răspunsurile realizez că, prin această adâncă mărturisire, duduia ne devoalează reţeta succesului în politică aşa cum se vede din loja portocalie. Merci.

Nu mă apuc să iau la scărmănat textul cu pricina. Nu vreau să vă lipsesc de bucuria de a descoperi singurei minunăţiile de acolo. Că, precum se ştie, grădina e vastă şi fauna bogată. Da’ mi-a plăcut o reflecţie de pe final. Până acolo nu înţelesesem iotă din ce vrea duduia. Iotă ! Da’ la final m-am prins că se revarsă umanismul din dânsa.

Omul sfinteste locul, pe drept cuvant! Am intalnit si primari de comune dinamici care au reusit sa depuna proiecte pentru apa, canalizare si baza sportiva cu finantare europeana. Am intalniti oameni inimosi, care se ocupa benevol de fundatii pentru copii, pentru pastrarea obiceiurilor si traditiilor locale si pentru varstnicii singuri.

I-am vizitat si ajutat. Dar fara presa agatata dupa noi. Aduceti-va si voi contributia la aceste demne actiuni umane din comunitatea voastra. O ora, doua, o jumatate de zi din viata voastra merita sa o acordati celor din jurul vostru.

Daca nu aveti nici macar atata timp disponibil, macar un SMS gol la 858, care vireaza 2 euro automat catre Fundatia Inima de copil. Un efort atat de mic, pentru noii nascutii care sufera de malformatii grave si nu au posibilitatea sa-si plateasca tratamentele scumpe in strainatate.

A salva viata unui om inseamna nu doar demnitate umana. Pierderea unei vieti umane echivaleaza, in medie, cu vreo 300.000 de euro pentru o natiune – indiferent daca e sanatos sau cu disabilitati (caci antreneaza serivicii specifice, locuri de munca etc) -, spun studiile de profil.

Sublinierile îmi aparţin. Tradiţii locale, sport, canalizare. În trei fraze le-a rezolvat pe toate. Şi a reuşit şi să afle că nou născuţii… sau , hai să-i fac pe plac, „noii născuţii” , nu au posibilitatea de a-şi plăti tratamentele scumpe în străinătate. Partea nasoală e că nu au nici posibilitatea de a şi-le plăti pe cele ieftine, colea. Pen’ că n-au venituri. Da’ au părinţi. Şi despre lipsa de posibilităţi a acestora putem, eventual, discuta. Da’ ideea e clară: uite, bre, cât umanism. Cum se frământă mititica de grija bebeluşilor. Iar înaltul umanism nu exclude nici contabilitatea serioasă de la sfârşit: o viaţă de om face „vreo 300.ooo de euro” ! Cu asta mi-a închis definitiv fleanca. E clar. E la curent cu studiile.

Deci consilieră personală a lu’ ăla micu’. Şi o viaţă de om costă 300.000 de coco. Gata. Acum totul devine clar. Foarte clar. Suntem bine guvernaţi. Bocule, ai active serioase pe mână. Păi 22 de milioane (şeptelul) ori 300.000 bucata… nu e rău. Nu e rău deloc. Da’ Băse tot 300.000? Şi EBA? Că mi-e frică să nu se găsească vreun ticălos cu dare de mână să… ptiu! puşche pe limbă !


Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

11 Comments

  1. A slobozit ineptiile astea pe fondul stomacelului ei prea plin (la alcool nu comentez)? Vaz ca numai imbuibatii dau sfaturi pretioase,cate sms-uri a livrat
    tanti catre fundatia respectiva?Boss,daca o vad la tv,juma’ de zi ,cum vidanjeaza haznalele la tarani ,vin pe jos pana la Constanta!:)

  2. nu sunt deloc de acord cu voi.sorry. am fost si eu in campanie in Ploiesti.exact asa e. doua romanii extreme: noi care citim Burke si ei care nu au muncit in viata lor nimic. vad ca se exprima si pe politizarea deconcentratelor, tot bine, in opinia mea smerita.

  3. E din ciclul: „Bonjur, popor! Mersi că mă votaţi!” Ce dracu ar fi de comentat? Fata asta e ruptă de realităţi. Dacă ea crede că poţi scoate ceva de pe trei hectare, ca apoi să mai cumperi zece, e invitata mea!
    Asta îl sfătuieşte pe Boc? E bine, e foarte bine! Atât de tânără, şi şi-a atins deja limitele incompetenţei!

  4. Dacă renunţa la balastul slinos şi publica NUMAI penultimul alineat, renunţând la „propaganda inutilă” – aşa cum declara la început – aş fi fost tentat să o bănuiesc pe cucoană că are şanse ca în viitorul secol, să se ridice pe picioarele din spate şi să circule astfel, prin lumea largă, ca să-i lumineze pe gherţoi…
    Grija greţos de cinică, vis-a-vis de pierderea financiară, generată de moartea unui SEMEN de-al meu, o prezintă pe individă în toată „splendoarea” ei.
    Dacă a-nvăţat ceva de la fostul stăpân, don’ profesor Pareză, mă aştept, ca răspuns la strălucita lui „operă” să propună şi ea naţionalizarea a ceva, a copiilor, de pildă.
    Cât despre lenea ornitorincului de a-şi umple burdihanul cu ceva, se contrazice în aceeaşi frază: nu are plinul făcut cu alcool? Tocmai aspectul ăsta, esenţial, îi scapă marţiencei: dacă nu ar fi fost alcoolul – şi încă din belşug! – ea n-ar poluat Internetul cu perlele ei de gândire.

  5. Principiul lui Peters ramane valabil pentru orice individ si nu are nici o componenta legata de varsta.
    Iote ca ma luminai si io ,prin intermediul domniei voastre de ce si cum se-nghesuie sa ia astia si gaura din gogoase.pai daca moi ,face atata amar de para,nici nu ma mai mira atentia acordata energiei eoliene rezultata din captarea vantului din poznare .
    pai da :ce bogati eram,mai ales ei si ce sarantoci vom ajunge(daca n-am ajuns deja),mai ales noi…

    spedy/02/05/2009

  6. 300.000? daca atat face Baselu sau Boc au oricare politician … pai hai sa ii vindem dai dreaq de panarame. cu banii care ii luam pe ei traiesc copii aia cativa ani. intre timp mai apar alti basesci, boci, udre, nastasi, iliesci, tariceni… ii vindem si pe aia.
    de ce sa ii tragem in tepe cand putem lua un ban gramada.
    parerea mea!

    /scaba mode on

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor,...

- A word from our sponsors -

De citit

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....

Bombardistan

Ca un vrednic cetățean al secolului XXșiunu îmi molfăi revolta pe Facebook, în țarcul special amenajat, sub bolta cocoșată a regulilor comunității. Orice altă formă de revoltă ar presupune o ieșire din lene și trecerea în alt țarc, unul mult mai aproape de abator. Constanța. E orașul: în...

Nesimțitul

Domnul Iohannis e un nesimțit. Nu e nimic insultător în această afirmație, e o simplă constatare tehnică, rece. Unii sunt blonzi, înalți sau pistruiați - domnul Iohannis e nesimțit. Suspectat, pe nedrept, de cinism, în unele situații, de lipsă de empatie, în altele, ori de lipsă de...

Versiunea neoficială

Imaginea corectă a ce se întâmplă azi în lume nu poate fi obținută consumând știri din sursele oficiale. Prea multă propagandă. Canalele pretins alternative sunt dominate de irațională isterie și fabulații. Singura șansă e un conspect lucid al informațiilor și un minim efort de corelare. Deci: În anii...

Locuri de poveste: Trăbulești

Într-o epocă în care interesul turiștilor pare să se îndrepte mai ales către destinații exotice, există un loc aparte de care, probabil, puțini au auzit: Trăbulești. Turiștii dornici de frumos, de peisaje încântătoare și de autentice incursiuni culturale, nu vor găsi aici nimic care i-ar putea interesa....

Post-istorie sau preistorie

Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice și instalarea temeinică și permanentă (părea pe  atunci!) a lumii unipolare, Fukuyama s-a grăbit să anunțe sfârșitul istoriei. Conform acestei ipoteze, navigam în apele veșnic calme ale post-istoriei. Umanitatea era ferită de acum de  sezoniere confruntări ideologice, căuutări ori rătăciri. Hegemonia americană...