AcasăRabbi ziceEuRO Viziunea 2009

EuRO Viziunea 2009

Campionatul nostru de fotbal geme de jucători străini. Avem antrenori străini, maseori străini şi mai nou şi arbitrii străini. Că ai noştri sunt ocupaţi cu pârnaia. Dar avem „finanţatori” români. Fostul antrenor al naţionalei era un barbugiu celebru şi un dibaci trişor de cazinouri. Dar a reuşit performanţa de a face din noi ciuca bătăilor. Aşa că nu şi-a dat demisia, că nu avea de ce. Doar după ce a primit un purcoi de bani. Şi asta pentru a face loc unui june antrenor. Care are meritul de a avea un tată competent. Avem vedete care dau autografe. Vom avea o echipă campioană şi focuri de artificii. Şi Champions League, unde trebuie să fie cineva şi pe ultimul loc.

La Eurovisionul de la Moscova ( senzaţional spectacolul realizat de ruşi!) a câştigat un june norvegian. Pariasem pe melodia asta de când o auzisem prima dată. Pentru că avea ceva. Şi a câştigat. De ce a câştigat? Pentru că avea în ea o bucurie aparte, spunea ceva, trăia ceva. Fairytale. O poveste. Noi am trimis o maneluţă zbierată de o fătucă gâtuită cu ştiinţă scuturatului din buric. Ză balkan gărls laic tu parti. Că e de bază. Şi evident a fost o conspiraţie contra României. Jegoşii de europeni ne-au furat, au complotat, s-au votat între ei şi nu au apreciat mesajul adânc trimis de fătuca noastră. Când Monica Anghel, Nicola, Luminiţa Anghel sau Trăistariu ieşeau pe locuri fruntaşe tot pe cumetrii se vota. Nu ne-a mai deranjat. Sunt nenorociţi ăia.

Am ascultat tot felul de comentarii. Că de puştiul din Norvegia nu a auzit nimeni. Dar de a noastră câţi dintre noi auziseră? Că piciul nu avea voce. Că şi că. Dar avea un cântec. Nu extraordinar, dar care spunea ceva. Fairytale. Şi era cântat cu inimă, strigat aproape, respirând bucurie. Noi? Noi cu maneluţă zbierând despre fetele care se dixtrează dând din buric.

Sigur că în continuare ăia s-au votat încrucişat. Dar victoria norvegianului e meritată. Aşa cum meritate au fost rezultatele Nicolăi, lui Trăistariu sau Luminiţei Anghel. Acum a venit rândul generaţiei Pro să arate ce poate. Şi a arătat, aşezându-ne la coada listei. Sigur, putem analiza de unde am primit voturile, putem calcula cum stăm cu micile coterii şi ne putem intreba de ce doar pe unde sunt români fugiţi de aici am reuşit să mai strângem şi noi niscaiva puncte. Dar e neimportant. Majoritatea opiniilor curge într-o singură direcţie: ce bună a fost fătuca şi ce nenorociţi ăia ca n-au votat-o. Unii chiar cred că piesa şi cântarea cu pricina a fost izbutită. Mulţi. Şi asta spune multe despre halul în care a ajuns la noi gustul public. Alţii au doar răbufniri de patriotism aiurea şi văd enorme conspiraţii împotriva marilor noastre realizări.

Cel mai greu e să admitem că ne-am făcut de rahat. Pentru că am trimis o melodie de rahat cu o prezentare aidoma. E mult mai uşor să dăm vina pe ticăloşia străinilor. Care există şi ea, nu e de contestat. Aşa cum am făcut mereu: marile puteri ne-au ţinut în subdezvoltare şi sărăcie, nu domnii noştri care promiteau bir ţeapăn pe spinarea ţării contra una tură cu tronuleţul. Că erau ei turci, ruşi sau nepoţi de unchi… licuricii au fost mereu de vină pentru temenelele noastre şi nu spinarea noastră cu şira moale.

Nu e nicio tragedie că am ieşit la coada listei. Şi nicio dramă că nu ne calificăm la Cupa Mondială. Necazul e că nu realizăm că pentru asta mai ales nouă am avea a ne reproşa. Şi mai ales că de secole poporul ăsta se încăpăţânează să nu înveţe absolut nimic din propriile prostii.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

13 Comments

 1. Elena Gheorghe … sucks !
  Uneori chiar daca taticu’ este centralista lui Dumniezo nu te ajuta la nimic … Mai ales atunci cand exista o defectiune pe retea din cauza unei suprasolicitari a catuiului cu tamaie.

  Mi-a placut melodia care a reprezentat Moldova.

  Umbla zvonul ca Rybak l-ar fi copiat pe Vitas (vezi Vitas-Opera) .

 2. Norvegianul merita victoria, recunosc cu regret (eu tineam cu Islanda…)

  Fatuca noastra pe linga ca a cintat fals, a avut versuri cretine si prea vulgare (de fapt tot show-ul ei miza pe vulgaritate), plus ca fatuca nu are dictie deloc cind cinta in engleza….
  Melodia mie mi-a placut, cu alte versuri si alt interpret ajungeam mai sus, pun pariu…
  Iar paranoia cu x e rau ca nu ne-a votat a inceput sa ma calce pe nervi. Este un concurs de muzica, nu de buna vecinatate… Votam o melodie si un interpret, nu un vecin care poate-si scutura covoarele in balconul nostru…. Nici una din tarile vecine nu avea absolut nici o obligatie sa ne voteze fara sa avem calitate….
  si erau usor de gasit 10 melodii mai bune decit a noastra…

 3. Am participat in junete la niste exercitii de cooperare regionala pe diverse teme – am vazut si eu cum „ceilalti” tineau niste sedinte rapide dupa fiecare etapa („hot-wash”) de unde se desprindeau niste „lessons-learned” pentru urmatoarele etape. Totul dupa standarde si proceduri.
  La noi se merge la plesneala – nu iese, evident altii sunt de vina; a iesit? caramida-n piept, le-am luat fatza, mancatz-as… noi suntem romani, Gica scoate palinca, sa-nceapa cheful!

 4. Bre!!! Poporul se prosteşte ? sau hăia care se autointitulează elitele „boborului” de sute de ani ca sa te parafrez, cred ei ca ne prostesc!!, zexe!!. ???.

 5. Hai bre … ce manarii? Kurbechistan aia sau fuckistan cum se numeste tara de pe locu 3, ce pile are? Melodia buna e votata de aia cu sms`uri! Nu ai vazut ca a nostra era singura cu ţâţele pe afara? Restu cantau melodii seriase nu melodii ca pentru Atomic Tv!

  La mai mare! Do Mi Sol Do!!!

 6. 1.Trebuie umblat la organizarea si jurizarea de la tvr.
  2.Bine ca nu castigaram,unde dracu organizam eurovijanu’?
  3.De ce mai participam? putem barfi si de pe tusa.

 7. Nu pot sa comentez decat cu un citat celebru de la alta postare a ta – da, cred ca se potriveste perfect cu melodia noastra de la eurovision:

  “Ştii ce cristale frumoase face rahatul când îngheaţă?”

 8. Mi-a plăcut ce a zis Miron Mitrea într-un interviu pentru Tango(parafrazez): am sânge de neamţ…jucam fotbal în copilărie pe postul de portar şi de fiecare dată când echipa adversă câştiga nu mă gândeam cum au câştigat ei, ci mă gândeam că trebuie să muncesc mai mult şi să mă îmbunătăţesc.

  Cât despre Elena Gheorghe, nu cred că e vina ei pentru melodie; ea a venit cu ce a ştiut şi ce a putut, vina este a celor ce au ales-o şi a lipsei de competiţie din ţară.

  @lol’s: elitele provin din popor, nu au venit din altă ţară. Există o vorbă: fiecare ţară are conducătorul(şi sistemul) pe care îl merită.

 9. Cred ca gresesti despre generatia PRO, cu ei am obtinut cele mai bune rezultate, sa ne amintim de Sistem + Luminita Anghel, de Traistariu (si el e din generatia PRO). Monica Anghel in 2002 a ocupat locul 21, deci fail, Nico anul trecut a obtinut locul 20, iar Nicola s-a clasat pe un mediocru 10 in 2003. Cred ca in principiu Balkan Girls a fost o melodie moderna buna, care cu o coregrafie decenta, gen 10 dansatori sincronizati, butaforie de clubbing (adica nu copaci si rochii gen zanutza … wtf). Nu inteleg cu ce anume a fost mai buna melodia Turciei, incat sa obtina locul 5, dar au avut un spectacol superior. Oricum Eurovisionul e o glume, si orice prestatie de acolo pare un amatorism ieftin fata de un banal ‘performance’ la unul din show-urile americane gen VMAs, American Music Awards, Grammys (e adevarat nu sunt concursuri, ci award shows … dar totusi).

 10. Chiar dacă melodia norvegianului e ok (asta e, am ascultat-o până la urmă), rămân la părerea că melodiile de Eurovision sunt proaste si la mirarea că la un asemenea show se uită asa multă lume. Poate am eu o problemă, cine stie?

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

- A word from our sponsors -

De citit

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...