AcasăUncategorizedMizele alegerilor europarlamentare

Mizele alegerilor europarlamentare

… în statele membre UE. France 24, via Mediafax, via Moshe.

Mizele scrutinului europarlamentar în statele membre UE Scrutinul europarlamentar reprezintă, dincolo de miza sa comunitară, şi un test pentru verificarea atitudinilor din statele membre UE, comentează site-ul France 24 AUSTRIA Miza o reprezintă rivalitatea între dreapta şi stânga, după ce extreama-dreaptă a obţinut 29 la sută din voturi în fostele alegeri naţionale.

BELGIA Criza politică între flamanzi şi francofoni a reizbucnit în campania electorală. Unii politicieni flamanzi au retras afişele electorale în limba franceză.

BULGARIA Este prima dată când bulgarii votează în acelaşi timp cu alţi cetăţeni europeni. Scrutinul va fi interesant pentru actualul premier socialist, în contextul în care alegerile parlamentare naţionale sunt prevăzute la 5 iulie.

CEHIA În Cehia. ţară care deţine preşedinţia semestrială a UE, a fost numit de curând un nou Cabinet. Se pune întrebarea dacă cehii vor fi influenţaţi de atitudinea eurosceptică a preşedintelui Vaclav Klaus.

CIPRU Alegerile vor avea loc doar în partea recunoscută de comunitatea internaţională.

DANEMARCA Danemarca este una dintre cele mai eurosceptice state UE. Copenhaga a respins aderarea la zona euro în 2000 şi Tratatul de la Maastricht în 1992.

ESTONIA Situaţia politică rămâne instabilă în această ţară. Premierul eston a cerut la 21 mai retragerea social-democraţilor din coaliţia tripartită aflată în prezent la putere.

FINLANDA Ca şi în Irlanda, alegătorii finlandezi au posibilitatea să voteze pentru candidaţii pe care îi doresc, de pe liste diferite.

FRANŢA Preşedintele Franţei se pronunţă împotriva aderării Turciei la UE. Scrutinul se anunţă dificil pentru opoziţia socialistă.

GERMANIA Scrutinul european este unul sensibil pentru cancelarul Angela Merkel, în condiţiile în care se derulează înaintea alegerilor legislative din septembrie.

GRECIA După violenţele din decembrie 2008, conservatorii sunt supuşi presiunilor.

IRLANDA Scrutinul este interesant în Irlanda, pentru că populaţia este chemată din nou să se pronunţe asupra Tratatului de la Lisabona în această toamnă.

ITALIA Premierul Silvio Berlusconi este singurul şef de guvern al unui stat european care candidează în fruntea unei liste pentru scrutinul europarlamentar.

LETONIA Cabinetul leton este primul din UE care a căzut din cauza crizei economice. Scrutinul european este considerat un test pentru noul premier Valdis Dombrovkis.

LITUANIA Lituania are un nou preşedinte, fostul comisar european Dalia Gribauskayte.

LUXEMBURG Luxemburgul a făcut obiectul unor critici dure din cauza secretului bancar. Scrutinul europarlamentar este crucial pentru Jean-Claude Juncker, cel mai vechi prim-ministru într-un stat UE.

MALTA Problema imigraţiei rămâne principala temă a politicii în Malta.

MAREA BRITANIE Premierul Gordon Brown se confruntă cu o drastică scădere a popularităţii. Recentul scandal al deconturilor ar putea favoriza formaţiuni de extremă-dreapta.

OLANDA Geert Wilders şi formaţiunea sa – Partidul pentru Libertate – se remarcă printr-un program anti-Islam.

POLONIA Scrutinul va fi marcat de rivalitatea între partidul premierului Donald Tusk şi formaţiunea Lege şi Justiţie, a fostului premier Jaroslaw Kaczynski.

PORTUGALIA Scrutinul este un test pentru premierul Jose Socrates înaintea alegerilor legislative din octombrie.

ROMÂNIA La fel ca în Bulgaria, este pentru prima oară când românii îşi vor alege eurodeputaţii în acelaşi timp cu ceilalţi cetăţeni ai UE, la doi ani după aderarea ţării la UE.

SLOVACIA Slovacia a înregistrat cel mai scăzut nivel de participare la alegerile din 2004, doar 17 la sută dintre cetăţeni prezentându-se la urne.

SLOVENIA Slovenia este prima ţară comunistă care a aderat la zona euro în 2007.

SPANIA Scrutinul este important pentru premierul socialist Jose Luis Zapatero.

UNGARIA Ungaria a fost afectată dur de criza economică, Gordon Bajnai înlocuindu-l pe socialistul Ferenc Gyurcsany la conducerea Guvernului

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

5 Comments

  1. Bre e clar !! Noi livram 33 sau 34 de ciumpalaci in Parlamentul European pentru asta prestam anual
    1 miliard si ceva de euro la ei. Evident ca sa plătim contribuţia luam „grup” 20 de milioane de euro de la FMI. In schimb „Ieuropenii” ne asigura rezerva de sânge in spitale.
    Noi am livrat la ei in ani care au trecutul floarea poporului roman, tinerii si specialiştii. Pana acum „Capsunarii” le-au făcut lor nu curul mare, PIB-ul mare!
    Acum ca sa împuţit treaba cu criza ii trimit acasă. La noi oricum nu este de munca aşa ca sa vezi ce înghesuiala o sa fie la centrele de recoltare a sângelui ca sa ia nişte bonuri de masa. Neam scos!

  2. @Mordechai
    Poate lor le place. Dacã învatã si cum se zice succesuri în englezã, îi dã pe spate (cu mâinile pe piept, da’ nu se stie pe al cui).

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...