Banca

La colţul străzii era o bancă. Veche, cu lemnul îmbătrânit şi vopseaua scorojită. Era aşezată cumva stingher, într-un loc total anapoda:la un colţ de stradă. Lângă o fostă clădire, acum demolată, un maldăr trist de moloz. Nu e niciun copac în preajmă. Doar banca asta aşezată la un colţ de nicăieri. Noaptea e loc de popas pentru câte un chefliu răpus de duhuri.

Uneori pe banca asta văd un bătrânel. Un personaj ciudat, trecut parcă prin pulbere de poveste. E îmbrăcat ponosit, o jiletcă de când lumea, din buzunarele căreia mereu ies tot felul de lucruşoare: un covrig pentru un câine de pripas; un teanc de scrisori din care uneori citeşte în tăcere, lăsând când şi când căte o lacrimă, ori oftând adânc; o sforicică pe care mereu o înnoadă şi deznoadă, un măr, pe care îl aşează mereu pe bancă, dar din care nu muşcă niciodată. Sau o cutiuţă al cărei rost nu l-am ştiut niciodată, dar pe care o scoate uneori şi o aşează pe genunchi. Nu o deschide niciodată. Doar o priveşte în tăcere. Îşi aşează palmele pe ea, cu grijă, cu teamă parcă. Apoi îşi ridică privirea şi rămâne aşa vreme bună. Privind spre o zare a lui.

Când trec pe acolo ne salutăm din cap, ca vechi cunoscuţi. Zâmbetul lui obosit îl întâlneşte pe cel grăbit al meu. Şi o clipă ne simţim prieteni. E ca şi cum ne-am fi povestit unul altuia ce ne doare şi ne-am fi dat îmbărbătare. El ridică uşor, imperceptibil, din umeri. Eu îi răspund plecând puţin capul. Apoi eu îmi urmez drumul, el rămâne acolo, cu palmele lipite de cutiuţa lui şi privirea agăţată de zări.

Cândva m-am aşezat pe bancă, alături. Ne-am salutat din priviri ca de obicei. Apoi am rămas amândoi privind, fiecare spre zarea lui. Nu ne-am vorbit. Din când în când îl simţeam oftând, gemând, abia auzit. De mai multe ori am simţit nevoia să-mi pun mâna pe umărul lui, să-l întreb cum îi e. N-am făcut-o. Apoi m-am ridicat să plec. „Plecaţi?” m-a întrebat. „Plec.” i-am răspuns. Şi-a întors privirea spre ţinuturile ei şi a adăugat cu voce stinsă:”Deja… Să mai treceţi pe aici, pe la mine.”

„Să mai treceţi pe aici, pe la mine.” Era ca şi cum ne-am fi vizitat. Iar banca aia prăpădită era căminul sobru şi sărăcăcios în care îşi primea prietenii. Şi mi-a fost rău plecând. Ştiam că părăsesc un prieten. Şi-l părăsesc la greu. Dar la fel de bine ştiam că nimic nu schimb rămânând. I-am zâmbit doar şi i-am întins mâna. Mi-a strâns-o cu amăndouă mâinile-i ostenite, bătrâne şi părăsite de vlagă. Şi m-a privit în ochi. Apoi am plecat.

Uneori, pe banca de la colţul străzii vedeam un bătrânel. Mai ales vara, în zilele de caniculă, îmi făceam griji pentru el. Acolo unde se află banca nu e nicio palmă de umbră. Îl vedeam însă stând încremenit, fără a lăsa dogoare să-l înmoaie ori să-l alunge. Spre seară îşi lua bastonul şi pleca. Bastonul era mai degrabă o cochetărie, ori un accesoriu al prudenţei. Mersul îi era sigur. Înce, dar sigur. Iar spatele nu avea urmă de gârboveală.

În locul gol, de la colţul străzii, pe locul vechii clădiri, s-a construit o vilă nouă, de o opulenţă nelalocul ei, aproape sfidătoare. Iar banca a dispărut. Dar el continua să vină. Stătea în picioare, nemişcat, frământându-şi cutiuţa în palme. Scotea uneori câte un covrig şi-l rupea bucăţi, hrănind vreun câine al nimănui.

Povestea aceasta … de fapt nici nu e o poveste. E doar descrierea unui chip. Să-i spunem, totuşi, poveste… Povestea aceasta se încheie aici. Ar trebui să urmeze un final surprinzător. Ori măcar unul liniştitor. Nu am un astfel de final. Am însă altele. Şi vi-l alegeţi voi, fiecare dintre voi, pe cel dorit. Eu pe al meu îl cunosc şi e pus deoparte.

Un prim final ar fi acela în care v-aş spune că, pur şi simplu, după o vreme nu a mai venit. Şi nu mai ştiu nimic despre el.

Un al doilea final ar fi acela în care v-aş spune că, într-o zi, cine ştie cum, banca a reapărut acolo, la locul ei. Iar el vine şi azi acolo, în fiecare zi. Şi rămâne până seara târziu, cu privirea curgând în josul străzii, către mare.

Al treilea final ar spune că o vreme nu am mai ştiut nimic despre el. Apoi într-o zi am trecut pe lângă un cortegiu funerar. Şi am văzut sicriul sărac şi mic. Şi portretul aşezat în faţă. Şi m-am alăturat celor trei bătrâni care îl conduceau către ultima adresă. Şi am rămas o vreme după ce ţărâna l-a acoperit. Apoi am spus: „Plec. Am să mai trec pe la dumneavoastră.” Şi am plecat. Şi uneori seara mă aşez la colţul străzii şi rămân cu privirea pierdută într-o zare a mea.

Ultimul final poate fi cel în care nu se mai întâmplă nimic. Doar înţeleg că, uneori, la colţul străzii, mă văd pe mine însumi peste nişte ani care poate nu vor fi.

Iar voi vă alegeţi propriul final. Eu pe al meu îl ştiu.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=LVIPhvlyzAE]

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

28 Comments

  1. Prin martie ai scris ceva care aproape ca m-a „rupt”. Daca-mi aduc aminte bine, se chema „Poveste”. Azi am intrat aici si-am citit…
    Si mi-am adus aminte… si….

  2. Stii, la mine s-a intamplat aproape ca in cel de-al treilea final. Si citind, cu un mare nod in gat, as fi fost gata sa jur ca ai fost si tu acolo.
    In fata blocului meu e o banca pe care, aproape in fiecare zi, sade o batrana. Ne salutam, schimbam cateva vorbe, dar nu mai indraznesc sa stau pe banca langa ea.

    Te rog sa ma ierti, prietene. Sunt cam dus cu nervii capului in ultima vreme.

  3. Dupa un timp s-a aratat iar. Si-a ocupat locul stiut , asteptand ca de fiecare data.Si-a mangaiat cutia iar din ea, vuiet s-a inaltat.
    Si-a inceput sa taie in carne.Rani albe . Deasupra, niciun nor. Doar arsita ce-i facuse drumul, pulberi . Si cantec tanguit se auzea venind din adanc.Si stropi rosii urcand dinspre picioarele-i obosite. Era acolo,jos, asteptand un semn. Si semn s-a aratat.

  4. Bună seara, m-aţi întristat. Dar e parte din viaţă, mă gândesc adeseori, când voi ramâne singură, cine va afla că nu m-am mai aşezat pe bancă?

  5. Am uitat…e dreptul dumneavoastră să moderaţi postările, probabil că sunteţi paţit, dar poate că lumea s-a mai potolit şi puteţi renunţa.
    Da…ascult Ofra Haza în aşteptarea OK-ului dumneavoastră

  6. Bre ce faci ??, nu ne-am inţeles sa nu dai din casa 🙂
    O sa stau mereu pe banca si niciodată nimeni nu o sa ştie când o sa explodeze banca. Nu aia pe care stau eu, aia cu banii!!!!!!!!!!.Eu nu voi avea nici un merit decăt cel de spectator, cei cu banca îşi dau singuri foc !

  7. „Oras mare, singuratate mare” – proverb Babilonean.

    La sat bancile nu sunt niciodata asezate intr-un loc nefiresc. Sunt fie in fata casei, ca o prelungire fireasca a unui living, unde poti primi musafiri adevarati, fie este in fata bisericii, unde din nou esti intr-un fel acasa. Banca de la sat poate fi in usa birtului, care nu este chiar atat de rau, cum incearca unii sa il faca. Uneori, banca este cimitir, pentru ca sat si mortii primesc oaspeti.

    La sat cutia nu ar fi ramas inchisa atata timp. Curiozitatea trecatorilor ar fi deschis-o demult (dureros poate). Sau mai degraba cutia nu ar fi fost inchisa niciodata.

    La sat nu poti avea o zare numai a ta. La sat esti parte a unui grup de oameni, in care ai locul tau, indiferent daca iti place sau nu. Oricum, mai bine decat singur intr-un oras mare si alienat prin insasi natura sa.

    Batranul tau este o parte din fiecare om, acea parte care ar dori sa isi deschida cutia (de prea mult timp inchisa) dar nu are pentru cine.

    Batranul tau ne spune cu vorbe mute sa ne intoarcem la sat, chiar daca nu am trait niciodata la tara, pentru ca orasul este un concept monstruos care striveshte sufletele si le lasa sa moara aiurea pe banci asezate nefiresc, in mana cu cutii nedeschise.

  8. Într-o zi, uşa impozantei vile se deschide şi iese el… bărbierit proaspăt, tuns, înţolit, cu zece ani mai tânăr.
    Dă cu ochii de mine şi vesel, îmi iese în întâmpinare:
    – Spuneaţi că treceţi pe la mine, domnule dragă!
    Uluit, nu reuşesc să articulez vreun răspuns.
    – Îmi pare rău pentru tevatura asta… face cu mâna în spate către palatul din care tocmai a ieşit… ştiţi cât durează astăzi cu toate actele, aprobările, constructorii… Îmbătrâneşti şi-ţi ieşi din minţi, nu alta! Hai, vă las, să-mi faceţi o vizită negreşit… v-am pupat!

  9. Cu permisiunea dumneavoastra o sa scriu si eu o varianta pentru final.
    Dupa o vreme, atunci cand nici nu ma mai asteptam, l-am revazut.
    M-am apropiat incetisor, salutand din cap, ca pe un vechi cunoscut.
    Era cu totul schimbat, intinerise, ochii ii straluceau ca doua stele, zambetul, era zambetul unui adolescent fericit care si-a intanlit in sfarsit marea dragoste. In maini tinea un ursulet de plus si o portocala.Nu, nu era singur, era insotit de un baietel, vesel, curios si cuminte, care ii semana uimitor de mult.
    – Bunicule, spuse baietelul intorcandu-se spre batran, nu-i asa ca bunica ne vede din ceruri?
    – Da, dragul bunicului, asa este, ne vede tot timpul.
    – Bunicule, nu-i asa ca o sa locuiesti cu noi, asa cum te-a rugat tata? O sa dormim impreuna in aceasi camera si o sa ne spunem povesti. O sa te invat sa folosesti laptop-ul si tu o sa ma inveti sa joc sah. Vrei bunicule?
    – Vreau dragul bunicului.
    M-am retras incetisor, salutand din cap. Totul era atat de frumos si nu am vrut sa tulbur cu prezenta mea vraja din ochii batranului.
    Cu respect

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...