Acasănea stereMascotă şi Meduză

Mascotă şi Meduză

Mascotă şi Meduză sunt manelişti. Calorie e indecis. Nu au făcut încă majoratul, dar sunt străbătuţi de drame existenţiale cumplite. Mascotă stă la parter, poartă doar ţoale Dulce Cabana şi îşi geluieşte bretonul. O dată pe lună doarme pe preşul de la uşă. Când vine factura la telefon. Atunci are dezbateri puternice cu mă-sa pe casa scării:

– Lua-te-ar dracii de labagiu care te-am făcut, mai bine te dădeam la canal care mi-ai mâncat sufletu’ cu eroticele la care suni tu! zbiară mă-sa.

– Nu e erotice, bre! E la sonerii şi tombole, ţi-am zis! se vaită şi Mascotă.

Asta e o dată pe lună. În rest pileşte ştiuletele cu Meduză, un fel de Enkidu personal. Meduză e lung şi uscat, cu faţa decorată cu belşug de coşuri. La nara stângă e ataşat permanent un deget care, probabil, împinge într-una prisosul de creier înapoi în cutia craniană. Hlizeşte idiot şi scuipă fix la un minut. Se strâng la Mascotă acasă si urlă manele la microfon. Mascotă are o combină cu un fel de karaoke. Zbieretele lor bagă boală în toţi maidanezii din cartier. E un fel de jelanie de vacă ajunsă la menopauză, altoită cu grohăit de scroafă în durerile facerii. Important e că flăcăii îşi urlă mesajul-program despre duşmani şi valoare.

Stau cu geamul deschis şi urlă în microfon ca descreieraţii. Fac poştă o ţigară, peste geam, cu amicul lor Calorie. Calorie e de o seamă cu ei. Are cel mult un metru şaizeci şi lejer peste suta de chile. E roşcovan şi mereu atent la caloriile băgate în metabolism. „Şaorma, vreo două mii de calorii, cu încă vreo sută de la cola şi alea cinci sute de la mars şi snickers total vreo două mii şi ceva. Merge!”. S-a apucat de fumat ca să slăbească. Ar fi fost rocker, dar e prea gras. Şi nici nu-i place rockul. Manelele îi plac, dar nu vrea să fie manelist, că asta înseamnă să se îmbrace şi el cu Dulce Cabană. Şi el are ţoale de la Armany.

– Grasule! îl repede Mascotă. N-ai valoare, să mori tu, dacă nu faci rost de ţigări.

Meduză urlă în microfon:

– … şmecher şi foarteeeeee bazaaaaaat/ şi duşmaniiii moareeeeeee….

– Mă rupe moşu’ dacă mă prinde că i le ciordesc iar. Tu de ce nu te descurci, frate, dacă eşti jupân?

– N-am voie afară, m-a fript baba, că iar am spart la telefon.

Meduză n-are treabă. O urlă pe a lui:

– … special pentru tovarăşii mei Mascotă şi Calorie, de la mine Meduză bazatu’ !

Mascotă îi scapă una peste ceafă gelatinosului prieten:

– Ţi-am zis, futu-ţi morţii mă-tii, Mascotă de la Constanţa!

– S-o fut pe mă-ta! se apără Meduză.

-Fute-o! Ţin eu de şase ! rânjeşte şi Calorie. Mamă ce bucată! Cine e ? Adi?

– Eşti muci ! râd pe rebegite Mascotă şi Meduză. E Sorinel Fenomen, fraiere. Mamă, ce coclit e fraieru’.

Şi se pun amândoi pe zbierat în microfon.

– Am cea mai mare valoare/ şi când joc în deplasaaaaare/ la blonde sunt cu succes/ că conduc un mercedeeees/ şi duşmanii moareeeeee…

Calorie începe să îşi scuture tona de buci după ritmul manelesc. Ăilalţi doi descreieraţi zbiară în microfon ca apucaţii şi scutură din buric, pleznesc din palme şi se bat cu palma în piept, cu ochii închişi.

Nea Stere stă cu mâinile în şolduri şi se uită la ei ca taximetristul la semafor. Nu mai rezistă:

– Bă, retardaţilor, ce e panarama asta? Dărâmaţi naibii blocul!

Calorie se face mic şi se pune pe spart seminţe. Mascotă se întoarce, se apleacă şi-i arată curul. Meduză are replici:

-Ce e, bre? Eşti tare în clanţă? Eşti varză , ruginitule !

Şi se pun pe urlat şi mai tare în microfon. Nea Stere le mai aruncă o privire semnificativă şi intră în scară. Maneliştii sunt mândri. Bat palma şi se felicită:

– L-ai spart, să moară mama!

– E luzăr, să mori tu! E muci hodorogu’! Calorie, bagă material.

Calorie ridică mâna şi împarte nişte seminţe de floare, cu un conţinut caloric neprecizat,  către cei doi artişti.

– Special de la mine Mascotă de la Constanţa şi tovarăşu’ meu, Meduză Bazatu’ pentru toţi băieţii care e pe meserie. Şi pentru fratele meu, Calorie.

Pe urmă începe un fel de urlet, bubuială, miorlăial, grohăit, ţipăt de ţap strâns de coaie:

-… duşmanii mei n-are pace/ că nimeni nu mă faaaaceeeee/sunt şmecher şi-i fac pe toooţi/ şi pe curve şi pe hoooooţi….

Calorie se învârte pe loc şi scutură slănina. Ăia doi zbiară şi bat din palme.

Între timp nea Stere a apărut iar. Îi face semn nevesti-sii care-i coboară un furtun din balcon. Ia furtunul, dă semnalul consoartei şi pune furtunul pe tinerii artişti. Calorie o ia la fugă. Mascotă şi Meduză sunt fleaşcă, închid repede geamul şi opresc muzica.  Nea Stere e fericit.

Ceva mai târziu îl salut pe nea Stere, care stă fericit pe bancă. În spate, la parter, la fereastră, cei doi manelişti sunt necăjiţi, uzi. Stau cu nasurile lipite de geam.

– Ce faci, vecinu’? mă ia nea Stere. Uite io am avut o mică polemică. Da’ s-a rezolvat.

Pe seară îl zăresc pe Mascotă ducând gunoiul. În dreapta are gunoiul, în stânga telefonul la care ascultă manele. Se interesectează cu nea Stere:

– Băi, puţă! îl ia nea Stere în primire. Dacă te mai prind că urli îţi bag microfonul în cur.

Mascotă nu răspunde. E pe jumătate ruşinat, pe jumătate cătrănit. De pe banca din faţa punctului termic zbiară şi nea Mătreaţă.

– Aşa Stere! Poate atunci s-o auzi ceva mai ca lumea din microfon.

Meduză nu mai rezistă:

– De ce eşti, bre, bulangiu? Mata n-ai fost tânăr? O să plecăm toţi din ţară, să vedem cine vă plăteşte pensia.

Mă sperie gândul. Anul ăsta repetă clasa a Xl-a. În trei-patru ani termină liceul şi ar putea pleca din ţară. Ce ne vom face dacă ne pleacă tinerii?

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

16 Comments

 1. Nene Mordechai, în mod normal scrierea matale mi-ar fi produs, recunosc, oarece nelinişti, da’ de când am aflat – tot datorită matale – câte focoase nucleare-s pe capu’ meu, m-am mai calmat…
  Care pensie, bre?

 2. Bre, cam-are dreptate puştiu’. Dacă pleacă ce ne facem?
  Acu’ ce să zic, grea viaţa-n Constanţa. Transmite-i lu’ nea Stere ca data aviatoare să-i fută siguranţa de la tablou nefericitului, să-i moară frigideru’, că cu apa pe furtun tot el o plăteşte. 🙂

 3. Genial portret social.
  Ma intreb ce ne facem daca ne pleaca prostii din tara. Nu e de ras, ne vom confrunta cu o grava criza de agenti de paza, vanzatori la taraba si infractori. Specimenele respective sunt produsul perfect al lumpenproletariatului din cartiere, din pacate au si liber la reproducere.

 4. Asta cu degetu’ care ţine creieru-n exces e tare faină. Rabbi, bagă repede o antologie de moravuri urbane, rupi gura târgului!
  Binenţeles, dacă nu lucrezi deja la ea…

 5. Prietene, tot răul spre mai bine: măcar nu te plictiseşti! În rest, culegem ce-am semănat, echivalând democraţia cu anarhia şi inversând valorile. Ce modele au primit, pe alea le imită şi ei. Bag’ samă că uneori sunt chiar mai creatori decât cei pe care-i imită.

 6. Acu’, după ce am recitit cu atenţie textul, am mai chibzuit oleacă, cred că o să-i plătesc lui Meduză nişte lecţii de canto şi pian… ţinând de conjunctura geo-strategică din Românica, ăsta mi se pare cel mai bun plasament.

 7. Da’ chiar, nouă celor care suntem astăzi tineri cine o să ne plătească pensia?Firma cu care am contract nu dă nici un semn de viață,iar pe fișa de plată nu apare nimic despre faptul că mi se trag bani.O să cântăm manele..
  Sau ce s-o fi cântând peste vreo 20 de ani…

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu...

- A word from our sponsors -

De citit

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....

Bombardistan

Ca un vrednic cetățean al secolului XXșiunu îmi molfăi revolta pe Facebook, în țarcul special amenajat, sub bolta cocoșată a regulilor comunității. Orice altă formă de revoltă ar presupune o ieșire din lene și trecerea în alt țarc, unul mult mai aproape de abator. Constanța. E orașul: în...

Nesimțitul

Domnul Iohannis e un nesimțit. Nu e nimic insultător în această afirmație, e o simplă constatare tehnică, rece. Unii sunt blonzi, înalți sau pistruiați - domnul Iohannis e nesimțit. Suspectat, pe nedrept, de cinism, în unele situații, de lipsă de empatie, în altele, ori de lipsă de...

Versiunea neoficială

Imaginea corectă a ce se întâmplă azi în lume nu poate fi obținută consumând știri din sursele oficiale. Prea multă propagandă. Canalele pretins alternative sunt dominate de irațională isterie și fabulații. Singura șansă e un conspect lucid al informațiilor și un minim efort de corelare. Deci: În anii...