Cum se mănâncă un căcat

Acum:

“Sunt mândru că România a câştigat cel mai mare proces al său de după cel de-al Doilea Război Mondial. Ne-am câştigat 9.600 de kilometri pătraţi de platou continental în Marea Neagră, în disputa de la Haga, cu Ucraina. Iată că, în timpul mandatului meu, suprafaţa României a crescut …………….” (Traian Basescu la mitingul de la CRAIOVA)

Atunci:

BBC (2 noiembrie 2004, ora 14:00) Realizator: Ionuţ Iamandi
…………………………….

Traian BĂSESCU:…..Deci, Ucraina are un drept legitim şi am mai văzut susţineri “BĂSESCU este pro ucrainean”. Aici discutăm de faptul că noi o să pierdem la Haga. Dacă vom merge cu un proces la Haga.

Realizator: Credeţi că vom pierde la Haga?

Traian BĂSESCU: Categoric da.

P.S. Pentru că admiratorii dau năvală si vor “link” le dau transcriptul integral. Pe care orice abonat la RADOR îl poate procura imediat.BBC

P.P.S. Mă simt obligat la această precizare. Am primit, pe bună dreptate, observaţia că cele două afirmaţii citate se referă la cauze diferite.  Îmi asum greşeala plasării în context.  Oricât de neplăcut e să constaţi că ai greşit mi se pare mult mai corect să îţi asumi această greşeală, atunci când aşa ceva se întâmplă.

Deci, pentru mai multă claritate: primul citat se referă la litigiul legat de delimitarea platoului continental, cel de al doilea la cel privind Canalul Bâstroe. Unde, pentru a lămuri lucrurile o dată pentru totdeauna, vorbim despre “drept legitim al Ucrainei”. Care drept şi care legitimitate? Se poate vedea aici. Despre asta este vorba: despre asumarea unui merit care nu îţi aparţine şi despre incapacitatea de a construi un demers solid, atunci când situaţia o impunea, într-un litigiu cu acelaşi stat vecin.

41 thoughts on “Cum se mănâncă un căcat”

 1. Faza asta (adica aia de atunci) n-o stiam. Chiar mananca cacat asta! Oare are polonic? Ca prea ii e foame……

 2. Prietene, poate ne arati un link fiindca in afara ta nu are nimeni in tot internetul citatul asta. Si sa inventezi e foarte usor.

 3. Daca citeai transcript-ul ai fi vazut ca Basescu se referea la un eventual proces la Haga legat de Canalul Bastroe, dar n-a cand cauti cu disperare motive sa dai in Basescu ti-e lene sa mai citesti:

  “Traian BĂSESCU: Vedeţi că şi dumneavoastră sunteţi în confuzie? Ministrul de externe al României nu ştia ce este cu Bâstroe. Bâstroe este un canal interior al Ucrainei, acolo nu trimiţi nici fregate, nici avioane de vânătoare să tragă. Bâstroe este un canal cu care România nu are nici o treabă, este echivalentul, dacă vreţi, al canalului Dunăre-Mare Neagră, este apă interioară, România nu se poate implica pe Bâstroe, dar imaginile pe care le vedeaţi dumneavoastră la televizor erau imagini de pe braţul Chilia, din apa de frontieră româno-ucraineană. În mod categoric aici lucrurile trebuiau abordate altfel decât le-a abordat domnul Geoană şi vă pot spune că eu le-am abordat ca ministru al transporturilor. Dacă ar fi sunat la Miron Mitrea şi Miron Mitrea ar suna la Departamentul Transporturilor Navale, Direcţia Dunăre, de acolo primea un material foarte documentat, care îi arăta ce este de făcut. În primul rând, noi trebuie să negociem cu Ucraina un drept legitim al unui stat de a avea acces pe Dunăre. Deci, Ucraina are un drept legitim şi am mai văzut susţineri “BĂSESCU este pro ucrainean”. Aici discutăm de faptul că noi o să pierdem la Haga. Dacă vom merge cu un proces la Haga.
  Realizator: Credeţi că vom pierde la Haga?
  Traian BĂSESCU: Categoric da.”

  1. E pacat cand citesti si nu intelegi.

   “România nu se poate implica pe Bâstroe, dar imaginile pe care le vedeaţi dumneavoastră la televizor erau imagini de pe braţul Chilia, din apa de frontieră româno-ucraineană.
   În mod categoric aici lucrurile trebuiau abordate altfel decât le-a abordat domnul Geoană şi vă pot spune că eu le-am abordat ca ministru al transporturilor.”
   Bratul Chilia , da ? Trebuia sa negociem cu Ucraina, nu sa ne judecam la Haga.

   1. Cred ca se naste o noua categorie de ultras – “Ultrasul anti-Basescu” care nu vede, nu gandeste ci doar vrea sa-l vada distrus pe Basescu.

    La Craiova Basescu a vorbit despre disputa legata de platoul continental care este DIFERITA de conflictul legat de canalul Bastroe despre care vorbea in 2004. In 2004 se vorbea despre un eventual proces care ar fi pierdut de Romania (proces ce nu are legatura cu cel castigat de noi).

   2. Categoria Ultras-pro-Băsescu fiind deja consacrată.
    Mai devreme exista reproşul că transcriptul e fabricat. Acum se impută că aş fi scos din context- reproş despre care pot admite, până la un punct, ca ar fi întemeiat.
    Până la un punct. Pentru că omitem substanţa problemei: dreptul legitim al Ucrainei (http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-6327803-scrisoare-dura-din-partea-onu-catre-ucraina-privind-bastroe-prin-continuarea-lucrarilor-canal-kievul-nu-isi-respecta-obligatiile-asumate.htm)
    şi atitudinea celui care se voia preşedintele al României, în 2004, faţă de un litigiu în care România era parte. Precum şi asumarea unei reuşite la care nu are nicio contribuţie. Despre asta o să mai vorbim.
    O fi Băsescu un monument de consecvenţă şi nu-mi dau eu seama!

 4. @Mordechai; 5:55 pm
  Esenta problemei este ca tu impreuna cu altii ati afirmat ca Basescu a declarat doua lucruri contrare in 2004 si acum la Craiova, lucru care este FALS.

  Nu sustine nimeni ca ce-a zis Basescu in 2004 ar fi normal sau corect sau ca e normal sa-ti asume el meritele pentru castigarea procesului.
  Nu-i asa de greu sa recunosti cand gresesti.

 5. Am avut un puseu de rabdare si am cautat pe site-ul Curtii de la Haga. Nu am gasit (mergand in urma pana la 31.01.2004) informatii privind vreun alt proces Romania v. Ukraine in afara de cel inceput in 16 sept 2004, de care vorbeam mai sus. Asa ca ma indoiesc ca El Matroz Maximo vorbea la 4 noiembrie 2004 despre altceva.

  P.S. Cu ocazia asta am aflat ca exista o Island of Romania pe langa Singapore. Oare or face reduceri pentru conationali ?

  1. 🙂
   Păi 2004 era anul marilor “revoluţii portocalii”, cam asta era treaba pe atunci. Şi portocaliul nostru era smirnă în post să nu deranjeze aranjamentul portocaliu din vecini.

   1. Care parte a expresiei “eventual proces la Haga” nu intelegeti…

    Discutia era despre un POSIBIL proces.

    Greu la deal….

 6. Răspunsul corect la întrebarea retorică din titlu e: cu polonicul.
  Având în vedere una din semnificațiile cuvântului boc, este firesc ca acum, la sfârșitul politic al vremelnicului pupincurist, să trăim sub zodia rahatului

 7. Am inceput sa recitesc, dupa mai multi ani, opera unui mare ganditor roman: Nicolae Steinhardt. Incep sa il redescoper pe acest roman adevarat, incep sa percep tot mai acut realismul ideilor sale. Ce spunea Steinhardt despre personajul real Manole (din Jurnalul Fericirii)descriind cele trei mari probleme cu care se confrunta societatile moderne:
  “Invazia verticală a bar­barilor (expresia e a lui Rathenau), domnia proştilor, trădarea oamenilor cumsecade.
  Primul: năvălesc nu barbarii din alte continente ci, de jos în sus, derbedeii. Barbarii aceştia preiau locurile de conducere.
  Al doilea: au sosit – pur şi simplu, în sensul cel mai categoric – proştii şi inculţii la putere şi în ciuda tuturor legilor economice şi tuturor regulilor politice fac prostii, ca nişte ignoranţi ce se află.
  Al treilea: în loc de a se împotrivi, oamenii cumsecade adoptă expectative binevoitoare, se fac că nu văd şi nu aud, pe scurt trădează. Nu-şi fac datoria. Imparţialii şi încrezătorii înregistrează şi tac. Sunt cei mai vinovaţi“.
  Eu zic ca aici, in acest fragment, Steinhardt surprinde realitatea in care se afla Romania noastra de astazi, cu Tiranul, Udrea,Ridzi, Eba, Flutur, Berceanu, in fruntea pulimii! ABSOLUT GENIAL!

 8. Acum ca este o intreaga campanie pornita impotriva lui Basescu … poate sa imi zica daca exista alt candidat “votabil”? Va rog sa argumentati …

 9. E clar dialogul se referea la ipotetica deschidere in viitor a unui proces pe tema canalului Bistroe:
  “Traian BĂSESCU: … Dacă vom merge cu un proces la Haga.
  Realizator: Credeţi că vom pierde la Haga?
  Traian BĂSESCU: Categoric da.”

  Va urez atentie, obiectivitate, calm emotional.

 10. Tocmai D’AIA trebuie mers la vot şi sigur nu va mai face ce vrea! Chiar dacă nu aveţi pe cine vota. Puneţi în urnă un buletin anulabil şi în felul acesta se schimbă proporţiile. Părerea mea!

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.