AcasăRabbi ziceCanonizarea lui Eminescu

Canonizarea lui Eminescu

Ştirea asta s-a tot învârtit prin lume vreme de câteva zile. „Liga Scriitorilor din România” cere canonizarea lui Eminescu. Multă lume amărâtă !

Nu cred că e nevoie să  îmi mai afirm dependenţa de Eminescu. O cultură importantă se aşează pe temelii solide. Iar pentru cultura română nimic nu-l poate înlocui pe Eminescu. Nimic! O cultură creşte prin adăugare şi nu prin substituţie. Nu am fost niciodată de acord cu cei care îl socotesc pe Eminescu desuet, demodat, inadecvat sensibilităţii moderne. Îl citesc cu bucurie pe Whitman, pe Traian T. Coşovei, pe Borges, Saramago, Murakami, Camus, Faulkner, Bruckner sau Bulgakov ( într-o înşiruire aiuritoare şi de-a valma). Dar descoperirea oricărei noi păduri, oricât de încântătoare ar fi, mă va trimite mereu cu gândul la nucul din fundul curţii, din casa copilăriei. Şi cu asta am spus tot ce era de spus.

Am încercat să desluşesc rostul acelei propuneri, trecând peste prostia năucitoare şi bigotismul evident. De ce ar trebui canonizat Eminescu? De ce ar fi nevoie de aşa ceva? Am întâlnit deseori asemenea manifestări ciudat, născute dintr-un fanatism periculos sau dintr-o devoţiune scăpată din curtea raţiunii. Eminescu e mort de 121 de ani. Opera sa e încheiată. Nu mai poate adăuga nimic. Şi aici intervin fanaticii, care cred că ridicând o statuie în plus, inventând un nou fetiş ori canonizându-l pe poet pot spori cu ceva măreţia lui. Ceea ce e o prostie.

Eminescu trebuie citit, nu adorat cu habotnicie. Nu de canonizare are nevoie Eminescu, ci de citire şi recitire. Argumentaţia cu care iniţiatorii propunerii încearcă să îşi susţină ideea este pur şi simplu imbecilă.

Mihai Eminescu se trage dintr-o familie ortodoxă, căminarul Gheorghe Eminovici, tatăl poetului, provenea dintr-o familie de ţărani români-ortodocşi din nordul Moldovei şi Raluca Eminovici, mama poetului, născută Jurascu, era ortodoxă”

Mihai Eminescu a scris multe poezii cu temă religioasă şi a introdus în literatură noastră limba literară, care şi-a găsit sălaş şi în Biserica Ortodoxă Română. În întreaga operă a poetului descoperim fibra morală şi religioasă a neamului nostru, iar poetul naţional a devenit simbolul spiritualităţii româneşti în sânul căreia se află ca stâlp al românismului Biserica Ortodoxă Română

Argumentaţia e rău confecţionată. Stupidă. „Eu nu cred nici în Iehova/ Nici în Buddha Sakya-Muni”. Doar ignoranţa şi habotnicia pot naşte asemenea prostii. Nu pe calendarul atârnat de babe habotnice deasupra aragazului din bucătărie e locul lui Eminescu.

O religie se întemeiază pe habotnicie, ignoranţă şi superstiţie. O cultură pe operele celor trăitori în acea cultură. Noi am reuşit să facem un ghiveci din amândouă. În ultimii ani am văzut exprimată tot mai des dorinţa de demitizare a lui Eminescu. Demers oarecum corect. Nu de mituri şi ridicole fetişuri are nevoie cultura naţională.

Am citit articole în care era scrutată viaţa lui Eminescu, măsurându-se concentraţia de sfinţenie de acolo, pentru a se vedea dacă se potriveşte cu tâmpita propunere a celor de la „Liga Scriitorilor”. Ceea ce e la fel de greşit. Am auzit comparaţii între Eminescu şi Nichita, în care se susţinea superioritatea lui Nichita argumentată prin „o mai mare modernitate a limbajului”!!! Nici mai mult nici mai puţin! Altă prostie ! Iar Picasso e mai modern decât Da Vinci, nu? Tot astfel cum Burj Al Arab e mai modern decât domul din Milano. Îi înţeleg şi pe cei care, sastisiţi de perfuziile cu aceleaşi stihuri livrate didactic în manualele de literatură, în anii de şcoală, devin alergici la poet. Mai ales după ce aceleaşi versuri sunt mereu însoţite de stupide şi căznite comentarii ale unor profesoare plictisite şi îngheţate în rutină. La fel de sastisiţi ne putem declara şi de „2+2= 4” impus cu anasâna, tot pe băncile şcolii. Dar asta nu ne împiedică să revenim la operaţia cu pricina ori de câte ori e nevoie.

Ca să închei: nu de canonizare are nevoie Eminescu. Ci de citire. Şi recitire.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

12 Comments

 1. cel mai prost din curtea şcolii era prezent la ora de română. profa, Eminescu. „e sfânt pentru poporul român şi ar trebui să ne închinăm lui” şi o ţine tot aşa o bucată bună. repetentul, la un moment dat, nu mai suportă, se ridică în picioare şi, vădit atins de încercarea sistemului de a impune copiilor un pattern de gândire, întreabă cu emfază: „doam’ profesoară, da’ cine-i Eminescu? Dumnezo?”
  pe aceeaşi temă, apropo de demitizare. se întâmpla acum doi ani, dimineaţa devreme, 15 ianuarie, pe tramvai. doi elevi cocalari. unul asculta minimal şi alte cele de pe mobil, împărtăşind tuturor. la un moment dat, caută o „piesă” cu înfrigurare. memoria îmi joacă feste, era ori „Luceafărul cu prostii”, ori „Scrisoarea a-III-a porno”. din perspectivă post-modernă, actul (corelat cu data) era de un nihilism pe cât de proaspăt, pe atât de atroce. ca şi performance mi s-a părut închegat, însă mă îndoiesc de capacitatea autorului (elevul de 13-14 ani) de a prinde implicaţiile execuţei publice pe care tocmai o săvârşise.

 2. Ca l-au canonizat pe Stefan cel Mare am reusit sa accept…omul din credinta pura a ridicat un numar impresionant de biserici si manastiri. Dar Mihai Eminescu, spirit liber, pe langa faptul ca nu respecta „crede si nu cerceta” a fost un revolutionar, a sprijinit invatamantul laic, scrierea cu litere latine si CUNOASTEREA.
  Oare peste un an il vor propune spre canonizare pe Alexandru Ioan Cuza?!?!
  Sau pe Traian Basescu?!?!
  Oare cine de cine isi bate joc?

  „Vreme trece, vreme vine,
  Toate-s vechi si noua toate;
  Ce e rau si ce e bine
  Tu te-ntreaba si socoate;
  Nu spera si nu ai teama,
  Ce e val ca valul trece;
  De te-ndeamna, de te cheama,
  Tu ramai la toate rece.”
  (Glossa, M. Eminescu)

 3. Faptul in sine este de o stupizenie fara margini.
  Habar nu am cum va fi fost Eminescu omul ,nu am deunde sti de credea sau nu intr-un fel si nici nu -s prea interesat de ce sau cate suferinte i-au marcat existenta.Am a-l cunoaste insa din ce a scris,poezie sau proza,din maiestria impletirii cuvintelor si din ravna creatiei neegalata inca la noi,din deslusirea unor intelesuri noi, in graiul strabun, a cunoasterii timpului care i-a marcat existenta ,pe care,multi dintre cei ce se straduie sai ridice statui sau sa i le darame pe cele existente,nu le incap nici astazi in mintea lor ingusta…De ceva vreme asistam la un soi de vendeta indreptata impotriva a tot ce este act de cultura,demers istoric sau de orice fel si este infaptuit ,parca in ciuda curentului general ,pe aste meleaguri.Nu am eu caderea sa judec ce-i drept sau altminteri dar,daca nu se reuseste desfiintarea prin prostie,ignoranta,fanatism,
  trebuie innecata in ridicol.

  spedy/07/02/2010

 4. Corect Rabbi! Eminescu trebuie citit si canonizat! Citisem mai daunezi pe unele bloguri cum ca el nu ar fi avut o viata tocmai exemplara pentru a deveni sfant dar Stefan cel Mare a avut? Avea tiitoare si copii imprastiati prin mai toate satele Moldovei si uite, ne inchinam la el! La Eminescu nu trebuie sa ne inchinam ca la un sfant ci ca la o mare valoare a poporului si a limbii noastre. In plus, se uita ca o parte din scurta sa viata, Eminescu a fost un ateu convins!

 5. ideea de a-l canoniza pe Eminescu este inca o dovada a faptului ca biserica incearca sa-si insuseasca tot ceea ce e bun.prin urmare, aceasta nu ar fi in reperele mele decat o alta campanie religioasa, in care biserica spune ca Eminescu era de fapt un geniu pentru ca era luminat de credinta sa si deci el era in primul rand un Sfant, care stia sa scrie pentru ca era credincios si cumva d-zeu il recompensa
  sunt sigura ca daca Basescu ar fi un presedinte bun, biserica ar propune canonizarea lui, dovedind astfel ca esti bun in ceva doar daca esti si credincios.

 6. Am cautat Liga Scriitorilor din România. Ar trebui probabil sa se numeasca Liga Scriitorilor din România Pe Care Nu Ii Citeste Nimeni sau Liga Scriitorilor din România care isi tiparesc cartile pe banii lor. samd.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu...

- A word from our sponsors -

De citit

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....

Bombardistan

Ca un vrednic cetățean al secolului XXșiunu îmi molfăi revolta pe Facebook, în țarcul special amenajat, sub bolta cocoșată a regulilor comunității. Orice altă formă de revoltă ar presupune o ieșire din lene și trecerea în alt țarc, unul mult mai aproape de abator. Constanța. E orașul: în...

Nesimțitul

Domnul Iohannis e un nesimțit. Nu e nimic insultător în această afirmație, e o simplă constatare tehnică, rece. Unii sunt blonzi, înalți sau pistruiați - domnul Iohannis e nesimțit. Suspectat, pe nedrept, de cinism, în unele situații, de lipsă de empatie, în altele, ori de lipsă de...

Versiunea neoficială

Imaginea corectă a ce se întâmplă azi în lume nu poate fi obținută consumând știri din sursele oficiale. Prea multă propagandă. Canalele pretins alternative sunt dominate de irațională isterie și fabulații. Singura șansă e un conspect lucid al informațiilor și un minim efort de corelare. Deci: În anii...