Filmul mi-a stat de ceva vreme la îndemână, dar am ezitat să-l văd până acum. Întâlnirile anterioare cu Amenabar nu au fost dintre cele mai comode. „Abre los ojos” tulbură la nivel celular, iar „Mar adentro” naşte atâtea întrebări şi atât de puţine răspunsuri- lucru deloc confortabil, recunosc. Şi peste toate, lucrul cel mai incomod, în întâlnirea cu Amenabar, este că te constrânge să accepţi lucruri care îţi displac, să admiţi ipoteze care nu ţi-s pe plac.
În cele din urmă am văzut filmul. Am vrut să scriu despre el, apoi am renunţat. Mi s-au întâmplat exact cele despre care spuneam în paragraful anterior, dar nu vreau să intru în detalii. Citisem anterior şi opinia lui Ovidiu, pe care nu sunt convins, acum, că o împărtăşesc. Doar în premiză, pentru că da, filmul nu li se adresează proştilor. Şi nu sunt de acord cu Ovidiu pentru că nicio clipă nu am căutat substanţa ideologică a filmului. Nici nu cred că m-ar fi interesat. Ca un îndrăgostit de poveste ce mă aflu am găsit acolo ceva. Altceva. Cu mult mai de preţ. N-am ce face, propriul subiectivism îmi e tovarăş statornic.
Nu am să povestesc filmul şi nici nu am să-l analizez. M-ar interesa… chiar m-ar interesa să ştiu dacă printre cititorii blogului a văzut cineva filmul. Şi aş vrea să citesc nişte opinii. Ale mele contează mai puţin de data aceasta.
Am văzut Agora. Sigur că n-am învățat nimic în ultimele două milenii.
L-am vazut acum o sapt, poate 2 … e un film lung si parca nu se termina cum trebuie!
Mi-a placut ca vinovati pentru incendierea bibliotecii din Alexandria au fost crestinii! (sau nu era biblioteca!?)
Episcopul crestin era intruchiparea raului si vroia sa domine intregul oras nu numai spiritual ci si administrativ! Asta m-as fi asteptat sa fie in partea apuseana a imperiului roman … cred ca s-ar fi putut intampla asa si s-a intamplat in multe regiuni, doar ca pare usor necredibila perioada!
Cand se intampla actiunea? Mi-a scapat, dar dupa ce se vede, clar dupa 325 cand crestinismul a devenit religie toleranta in imperiul roman, altfel de ce armata romana nu intervenea!?
Inca o chestie pe care n-am inteles-o e de ce nu a venit o autoritate bisericeasca mai inalta pentru a rezolva `problemele` din Alexandria! Banuiesc ca nu era de capul lui episcopul ala si asculta de cineva!
Si ca un ultim lucru acum, ca e dimineata si altele nu-mi amintesc, crestinii care promovau dragostea aproapelui si pana in acea perioada erau mii de martiri care alegeau moartea, omorau cu pietre!? Practica des intalnita la evrei si blamata de crestinii din biserica primara, dar cu toate astea crestini erau puratori de pietre si sabii!
Usor tras de par filmul, dar cred ca au fost si zone unde cei saraci au imbratisat crestinismul doar de dragul echitatii si au savrasit crime impotriva celor bogati!
Finalul a fost bizar rau! Tipa de ce a vrut sa se omoare plecand fara oaste? Guvernatorul roman plange? Un oras cu armata mai mica decat erau brutari in agora (piata)? Nici un crestin nu era iertator, nu intorcea obrazul!? Chiar toti erau scarbiti de filosofie si se comportau precum niste animale!? De unde ura dintre crestini si evrei!? Hristos era evreu cu bine a zis unul dintre rabini ….
Dupa 2 ore am fost trist … unde-i sfarsitul frumos tipic american? Unde-i invatatura pe care trebuia sa o trag eu ca simplu cinefil!?
Vazut, placut, plecat ravasit…
„Democratia este acel mod de organizare sociala in care toata lumea primeste ce merita majoritatea” Sau mai succint: prostia in forma acuta doare
Grozavă zicere! Grozavă! Suflă-mi, te rog… cine e autorul?
De-a clasicului Murphy…
E belea, mancatzash.
Da, l-am văzut acum câteva săptămâni. Mie mi se pare trist. E un film care te aduce cu picioarele pe pământ. Istoria civilizațiilor – hmmm, asta sună mai frumos decât în realitate. Sau în filmul ăsta.
Next step ? Oare globalizarea produce aceleași efecte valorilor pe care le lasă în urmă?
Am văzut jumătate şi mi s-a blocat (de doua ori), dar am inteles până la urma sfârşitul din comentarii. Prea multă cruzime, prea multă ură.
Deşi nu mai era nevoie, se re-reconfirmă: istoria este scrisă NUMAI de către învingători… Cei ce doresc să cunoască cealaltă faţă a adevărului, trebuie să lase comoditatea de-o parte şi să bată cărări pe care nu se-ncumetă oricine…
Mai actual ca niciodată, putem concluziona: „Vae victis!”
Filmul e destul de bine conceput… La inceput credeam ca e o ieftineala. Pe parcurs m-am convins ca merita vazut pana la capat.
E un film ce iti aduce intr-un fel aminte de propriile dezamagiri si framantari, insa intr-un mod excesiv de dramatic.
Bineinteles, ca in orice film e vorba de dragoste, tradare, putere nemeritata. Un lucru pe care l-am remarcat e schimbarea la fata al lui Orestes, care dintr-un baiat (de bani gata) devine un om intelept, integru si guvernator, schimbare in bine ce rar mai apare in ultimele filme.
Merita vazut!
Agora, filmul are destule nuante.
Hypatia a fost in primul rand un matematician apoi un filozof si astronom iar mai apoi profesor, ceea ce in vremurile alea era ceva. A iubit mai mult stiinta decat orice altceva.
Actiunea se petrece intr-o lume in care se punea pret pe religie » Crede si nu cerceta».
Lupta dintre crestini si evrei nu e ceva nou.
Sf Chiril a facut ce a stiut mai bine, sa isi consolideze pozitia pe baza credintei.
Mie una mi-a placut filmul, povestea lui este reala, este parte din istoria noastra.