Hard disk-ul bunicului

Cum să uiţi podul bunicului, unde erau adunate tot felul de vechituri inutile, grozave colectoare de praf şi simeze pentru pânzele de paianjen? Erau în podul bunicului: un gramofon făcut ciur, o şapcă de ofiţer nazist avantmăzăristă, colecţia revistei sănătatea de la 1900 până în 1904, cuţitoaie de tot felul, cârpe, un fier de călcat, o roată de căruţă, fel şi fel de fierătanii şi prostii cărora nu le mai ştia nici dracul rostul.

Senzaţia de podul bunicului m-a cuprins când mi-am dat seama că nu mai am loc în casă şi ar trebui să mai arunc câte ceva. În rafturi cărţile nu mai au loc. Patul e înconjurat de ele. Fiecare colţ de mobilă liber e asediat de stive. Am trecut cu ochii prin ele. S-au adunat multe porcării de care nu ştiu cum am făcut rost şi pe care nu am de ce le ţine, dar cum să arunci o carte? Sau un disc? Am zeci de discuri pe care le-am ascultat cel mult o dată şi pe care sunt convins că nu le voi mai asculta vreodată. Dar cum să arunci un disc? O carte?

Acum se întâmplă acelaşi lucru cu hard discul. Am adăugat un extern de 1 Terra, dar nu mai are nici el loc în burtă. Într-o vreme mutam pe dvd-uri filme sau muzici pe care nu le frecam frecvent şi mai făceam loc. Acum… s-au strâns prea multe discuri, abia mă mai descurc între ele. Aşa că am decis că nu las hardul să devină podul bunicului. Aşa că şterg. Nu ştiu ce încă. Un sezon din 24. Integrala Dr. House. De integrala Vangelis sau Miles Davis nu mă ating. Nici de colecţia de teatru radiofonic. Avatar l-am şters deja. Şi Hurt Locker. A luat Oscarul, dar tot nu mi-a plăcut. Trilogia lui Kieslowski nu se şterge. Ce naiba şterg?

35 thoughts on “Hard disk-ul bunicului”

 1. Cumpara-ti un server synology 1010+ de la firma cu acelasi nume si adauga 5 HDD de 2Tb fiecare. O sa ai 4*1,8Tb= 7,2 Tb pentru tot ce vrei (4 si nu 5* pentru ca un HDD [de fapt bucati din toate] sunt folosite pentru redundanta si 1,8 in loc de 2 pentru ca modul de calul binar si cel din publicitate este diferit 🙂 1024 nu este egal cu 1000).
  Oricum la marimea asta nu cred ca iti mai trebuie ceva.
  By the way serverul de mai sus consuma 60W in full-load, este disponibil ca drive de retea pentru toate masinariile din casa (TV cu DLNA?, iphone etc.) si poate donlada si torenturi peste noapte.
  Costa cam mult ce-i drept dar 5-6 ani nu o sa mai ai reflexul privitului la casuta cu spatiul liber.

 2. Mordechai, de pe hard-disk-ul tau super plin, rasfata-ne pe noi fetitele azi cu ceva deosebit – un text, o melodie sau poate o secventa de film.
  ( Ce propunere desueta iti fac… )

  1. Daca vrei sa faci ceva e bun orice motiv.
   Eu, de exemplu, azi nu fac nimic in casa : nu spal vasele, nu gatesc, nu spal rufe , nimic casnic. Doar ma rasfat…
   Recunosc ca sila e un obstacol redutabil!

  1. Nu merg la munca !
   In timp ce-mi beau cafeaua citesc blog-urile favorite!
   Mi-am cumparat sa pap ciocolata favorita – Ritter – Mousse au Chocolat!
   Iar pan’ deseara , mai e!

  1. Stii ca femeile inteleg invers: nu e da sau da e nu, ceva in genul asta …
   Bine, va doresc o zi linistita! Ma duc sa-mi plimb catelul.

 3. Mordechai, stiu ca e greu cu cartile si cu discurile… Dar ele sunt moarte daca stau intr-o biblioteca in care nu le citeste nimeni. Habar n-am din ce oras esti, dar sunt locuri in care bibliotecile si mediatecile se bucura de o donatie. Sau sunt locuri dintr/astea de lasi carti si cine trece pe acolo ia ce il intereseaza. Asa, fara bani… Se cheama ca faci curat, faci o fapta buna si repui in circulatie niste lucruri care-s altfel ingropate.

 4. Îmi permit o sugestie, fără nicio intenţie de a face reclamă: http://www.mediamarkt.de/computer-buero/ps/acer_aspire_easystore_h340/
  Într-adevăr, nu e gratuit dar are un preţ mai mult decât rezonabil, justificându-şi fiecare cent…
  Este clar că niciodată nu vei avea timp, pentru a reciti, reasculta ori reviziona, tot ceea ce ai “tezaurizat”, pentru confortul tău psihic, le vei avea întotdeauna la îndemână, în format digital…

 5. Mordechai, n-am știut ce să mai șterg, așa că mi-am mai luat, de crăciun, un HDD extern de 1 Tb, și e deja pe jumătate plin…

  PS o să-mi dai și mie, cândva, integrala Miles Davis? Pliz … Pliz…. 🙂

 6. Ziua buna…
  Eu am procedat in felul urmator:
  1. Am limitat partitia de filme la 100 G
  2. Am criptat-o… Cine stie cand e nevoie…
  3. Am impartit filmele in categorii
  a. De dat jos si vazut o data
  b. De dat jos si cumparat candva bluray-ul
  c. De cumparat inainte de bluray-uri un blurayplayer.
  4. Cand se umple partitia de 100 G facut loc prin stergere…
  5. Acum problema de pe hard s-a mutat in biblioteca unde incep sa se adune dvd-uri…
  6. Cu cartile nu am raspuns. Nici cu revistele xxx
  😀

 7. 🙂
  Cartile si discurile pot fi donate unei biblioteci publice , intr-adevar. Multe au colectii in suferinta.

 8. Eu zic sa stergi toate filmele trase de pe net. Nu merita sa pastrezi filme cu calitate video sub DVD. O sa eliberezi o gramada de spatiu. Poti sa stergi si filmele la care te uiti numai odata pe an.

  De muzica nu te atinge. Parerea mea.

 9. Chestia cu “e scump” poti sa ti-o bagi in buzunar, fin’ca hardu’ de 1 tera a ajuns 3 milioane. Faci un copil, ii economisesti alocatia sase luni, aia e. Mai scumpa e digitizarea cartilor alora multe, ca am eu o banuiala, asa, ca nu se gaseste ca ebook chiar tot ce ai matale in biblioteca.

 10. Nu-mi spune rabbi, ca am avut si eu casa incarcata de carti, de nu prea aveam loc pentru altele noi. Le-am incarcat in masina si… le-am dus la tara! Acum apartamentul mi se pare pustiu fara cartile favorite, dar…ma voi muta si eu in scurt timp la tara dupa ele!

 11. Imprumuta! Adica dai la unul, la altul lucruri pe care nu le vizionezi/ asculti prea des. Cum ar veni, nu le stergi definitiv, le depozitezi la altcineva. De exemplu, eu as putea lua in custodie integrala House, Kieslowski si mai zi ce mai ai!

 12. Chestiilor inutile da-le arhivare……cat de Hurtlocker e un gunoi de categoria C facut de americani sa se pupe in fund ca, contorsionistii si tot ei s-au si premiat

 13. Deci in primul rand mi-am permis sa te adug in blogroll, asta e sunt nesimtit :D. Apoi… vinde de prin podul cu vechituri si-ti iei ce vrei tu. Gramofonul ala ciuruit il vreau eu. 😛 . Sau… facem o licitatie online ?

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.