AcasăRabbi zicePost scriptum la un...

Post scriptum la un congres

De ani buni primesc înjurături de la entomologia portocalie. De ceva vreme nu duc lipsă de mesaje subtile nici dinspre gradena pesedistă. A cam venit momentul să-mi fac prieteni şi în cartierul liberal.

Nu mă deranjează să repet că organizarea congresului liberalilor mi-a părut clar superioară vanghelotecii pesdiste. Atmosfera a fost una mai civilizată, tonul discuţiilor, în general, civilizat, iar dezbaterea mai aplicată. Realegerea lui Crin Antonescu îmi pare logică şi perfect previzibilă. Antonescu era, la acest moment, opţiunea cea mai bună pe care o avea Partidul Naţional Liberal. Ceea ce nu e obligatoriu un lucru de laudă. Dar astea sunt prostii care nu interesează pe nimeni, aşa că mai bine trecem la partea în care îmi pun în cap o bună parte a liberalilor.

Am urmărit discursurile lui Crin Antonescu la congres, dar şi ieşirile ulterioare, în media. Şi cred că Antonescu are urgentă de nevoie de un ciomag. Celor care au uitat le reamintesc de ţara zburătoare a Laputei în care Gulliver întâlneşte acea naţie aparte de savanţi dedaţi contemplaţiei, care păstrau pe lângă ei câte un servitor înarmat cu un ciomăguţ. Rostul servitorului era acela de a-l articula scurt pe filosoful căzut în reverie, readucându-l, pentru scurtă vreme, în zona unei relative lucidităţi.

Nu am înţeles nici tonul, nici limbajul cu care a înţeles Antonescu să-l atace pe Cataramă. Candidatura lui Cataramă era inofensivă, iar tezele sale stupide şi atât. Nu înţeleg pentru ce era necesară înfierarea sa cu aşa mânie proletară „gradul”, „trebuia exclus de mult” etc. S-a votat la congresul ăsta cumva că la PNL singura opinie corectă e domnului Antonescu? Înţeleg că introducerea votului la pachet a fost un exerciţiu de subtilă democraţie, dar chiar aşa? În PNL nu mai sunt admise şi alte opinii, fie ele şi tâmpite? Ieşirea aproape isterică a lui Antonescu mi-a readus în minte un episod la fel de urât: cel al anunţării rezultatelor din seara votului pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, când domnul Antonescu era, la fel, lovit de streche ca o babă isterică. Şi îmi mai amintesc cum, cu un an în urmă, la prima sa candidatură pentru preşedinţia PNL, Crin Antonescu aducea un elogiu celor „doi liberali din sală”. Unul dintre cei doi era Cataramă.

În unul din discursurile sale domnul Antonescu se lăuda că, în istoria de după ’90 a PNL, este candidatul la alegerile prezidenţiale cu cele mai grozave rezultate. Mai întâi e inexact: în 1996 Emil Constantinescu, susţinut de CDR, din care făcea parte şi PNL, a câştigat alegerile. Iar în 2004 candidatul Alianţei DA, din care PNL făcea iar parte, Traian Băsescu, de asemenea câştiga alegerile. Probabil domnul Antonescu se referea exclusiv la cei cu carnet de partid marcat cu săgeată. Chiar şi aşa… nu văd de ce mama dracului ar fi o mare ispravă că ai reuşit să ieşi pe locul trei, învingându-i pe Becali, Vadim şi Ninel Potârcă! Dacă pentru PNL asta e o performanţă care se cere cu orice preţ evocată… nu am nimic de obiectat. Iar dacă tocmai această măreaţă biruinţă e cea care îl face cel mai potrivit pentru conducerea PNL e perfect. Dar atunci L-ul din coadă nu mai vine de la „liberal”, ci de la altceva.

Nu am înţeles de ce Tăriceanu nu mai face parte din nicio structură de conducere a PNL. Şi nu e treaba mea ci a liberalilor. Treaba mea e să-mi dau cu părerea. Am ascultat bălmăjelile domnului Antonescu, aseară la Realitatea TV, şi nu am priceput nimic. De ce foştii preşedinţi ai PNL Câmpeanu şi Ionescu-Quintus au asigurat un loc în conducerea PNL, dar Tăriceanu ba. L-am auzit pe Antonescu vorbind despre Tăriceanu. Şi din nou am regretat lipsa omului cu ciomăgelul. Pentru că domnul Antonescu e în pericol evident de a pierde legătura cu solul, îmbătat de performanţa de a-l fi învins în alegeri pe Ninel Potârca şi la congres pe Orban Mandolină şi Cataramă.

Călin Popescu Tăriceanu a făcut parte din conducerea PNL vreme de 20 de ani. A fost copreşedinte al Alianţei DA (deh!) care a dat preşedintele şi guvernul după 2004 ( nu mai comentăm circumstanţele). A fost prim ministru vreme de patru ani şi a reuşit să asigure o relativă stabilitate guvernamentală într-un context politic extrem de complicat, având de luptat cu ostilitatea făţişă a lui Traian Băsescu. În fine, după aceşti patru ani de guvernare a obţinut un scor onorabil ( nu grozav!) pentru partidul său în alegerile parlamentare ( unde, în colegiul său, domnul Antonescu termina pe locul trei sau patru, nu mai reţin!). Pentru echilibru trebuie pomenite şi realizările domnului Antonescu. Acestea sunt: nimic!

Am mai spus-o: Crin Antonescu este un politician construit exclusiv pe discurs. Iar de vreme bună discursul său e tot mai prăfuit, cârpit şi pleznind de autosuficienţă. În România, e drept, se poate face carieră exclusiv din gargară, dar vreau să sper că liberalii au aşteptări mai mari.

Crin Antonescu trebuie felicitat pentru victoria sa. Şi trebuie pleznit foarte des cu ciomăguţul. Şi pus să scrie zilnic, de câte o sută de ori, pe caietul de dictando: democraţie. Şi : nu am să mai fiu ranchiunos. Are patru ani să facă asta. Dacă nu, în 2014 se va lăuda din nou că l-a nimicit pe Ninel Potârcă.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

12 Comments

  1. Taica, eu ca batran taliban de partid, am indraznit sa nu fiu de acord cu un nume pe lista lui Antonescu si am fost catalogat ca portocaliu. Lucru care la inceput m-a distrat si apoi m-a intristat. Niciodata in PNL nu s-a manifestat o asemenea intransigenta vis-a-vis de alte opinii ca acum. Lucru trist. Faptele pe care le expuneam sunt corecte (din punctul meu de vedere), dar furia si adversitatea cu care au fost intampinate m-au descumpanit. (Nu pentru mult timp). Exista acum in PNL o generatie de oameni care nu-si dau seama ca pun in practica exact aceleasi proceduri ca ceilalti. Dezbaterea civilizata a fost inlocuita de confruntarea violenta, schimbul de idei de politica pumnului in gura. Necazul este ca, in ciuda tuturor acestor lucruri, eu raman tot un batran taliban de partid. Asta este!

  2. Poate Adinuta V sa fie posesoarea de ciomag? ( Asta asa ca azi e 8 martie si ar trebui sa le dam femeilor ce e al femeilor! ).
    Antonescu incepe sa urmareasca linia de succes al ebanezului – totul sau nimic – si uite ca la democratia noastra originala , a prins.
    P.S. Ma uit la cat de superb ninge afara cu fulgi mari, linistiti si nepasatori si ma intreb cand oare o sa devenim si noi o natie normala?

  3. Dacă tot e voie, chibiţez şi eu: modelul portocaliu (cel mai apropiat de al răposatului Ceaşcă) ori e contagios ori s-a dovedit a fi, tot ce au putut da mai bun, politicienii contemporani…
    Nu mă duce mintea, să-mi explic cum dracu’ – mai mult sau mai puţin manifest – copiază cu toţii – în proporţiile pe care şi le permite fiecare, la un moment-dat – stilul şi metodele consacrate înainte…
    Convingerea lor, când ajung la vârf – ori îşi închipuie că sunt pe aproape -, pare a fi aceea că numai un dictator – cu faţă mai mult mai mai puţin umană – poate realiza ori menţine ordinea politică şi socială în bătătura asta…
    Cataramă, – îmi asum afirmaţia – astăzi este un bufon: a primit aprobare să gândească şi să emită opinii… Chiar dacă este inofensiv, prezenţa lui în partid nu se justifică, decât în momentele de relaxare, exclusiv pentru entertainment – normal că eşti fericit, când vezi că există încă în viaţă, unul mai fraier decât tine -…
    Cât despre Tăriceanu, cred că nu a rezolvat – încă – problema cu hotelurile despre care făcea vorbire, acum vreo 5 ani, când vizita nişte inundaţii de prin Banat. Şi pe Bombo (la timpul lui, remarcându-se prin oareşice autoritarism), tot aroganţa l-a scos din cărţi…

  4. Nu cred că i-a fost ușor Crinului să-l învingă pe Ninel Potârcă, acesta fiind, totuși, un candidat redutabil =)) 😀 🙂

    Ca un nou post scriptum la congres, Leonard Orban, fratele lui Ludovic, a fost numit consilier prezidențial…

  5. Nu ştiu proporţia în care Cataramă este ofiţer şi om de afaceri. Ambele categorii nu prea glumesc, însă, cînd e vorba de cifre.
    Să fie discuţia despre datoriile electorale – cea care l-a făcut pe Crin să-şi iasă din…echidistanţa intelectuală…?
    Şi…mi-e şi teamă să continui…..dar…hai…:
    Să-şi fi „lins degetele”…în momentele alea….de „iureş” ?
    😉

  6. @Mordechai

    Nu pot decat sa fiu intru totul de acord cu tine. Lipseste un ciomag si nu am impresia ca AV l-ar detine :-). Si asta cu toate ca ii sustin pe liberali pt ca nu am pe altii mai buni.

    PS. Vezi se poate si fara „injuraturi” :-). Din pacate „puterea exemplului” portocalez este foarte mare. Toata lumea (aproape) se trage in banda(mimetism) pe „stilul” pdlac. Asta o insemna „reforma” in gurita unuia ca voinescu, preda sau avramescu.

  7. @moshe
    in calitate de simpatizant al liberalismului (si NU al PNL-Patriciu), imi dau si io cu parerea ca actuala doctrina a PNL e „Jos Basescu”.
    ceea ce n-ar fi o problema majora, daca pe langa asta ar exista si niste idei concrete, planuri de guvernare, propuneri legislativa facute serios si nu la misto. din pacate, la alea nu se mai gandeste nimeni.
    vrand, nevrand, doctrina „Jos Basescu” are o durata de viata scurta (4 ani d-acu incolo, in cel mai rau caz, daca nu se curatza Base intre timp).

    faza cea mai bestiala ar fi sa le iasa planul liberalilor si PSD-istilor, sa trecem la republica parlamentara, cum vor ei, si nu prezidentiala, cum vrea Base. ca atunci Base ar putea fi prim ministru de nenumarate ori :))
    (nu ma intelege gresit, nu-mi doresc asta, dar ironia situatiei ar fi maxima).

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...