Un experiment care ar trebui să vă cutremure

Pentru cei care nu cunosc experimentul Milgram original, din anii ’60, am să vă spun că atunci doar 65% dintre participanţi au mers până la 450 de volţi ( 26 din 40). Astăzi 9 din 12. Adică 75%.

8 thoughts on “Un experiment care ar trebui să vă cutremure”

 1. E mai complicat. Suntem animale sociale, deci respectam ierarhia sociala. Obedienta fata de autoritate este o manifestare inerenta a acestui fapt, care de fapt mentine coeziunea sociala.

  Faptul ca ai observat o crestere a nivelului de obedineta nu este semnificativ din punct de vedere statistic. Cred ca in conditii identice natura umana profunda (asa cum este revelata de experiment) este aceeasi.

  Lipsa de obedienta nu este neaparat o caracteristica pozitiva. Rebeli au existat intotdeauna si am cunoscut cu totii sociopati care se manifestau (inclusiv prin) prin sfidarea autoritatii.

  Dupa parerea mea, toti cei care fumeaza au raspuns prin obedienta sociala la un moment dat. Desigur, asta nu ii face superiori pe nefumatori (iar exemplul nici macar nu este foarte relevant, dar explica un obicei absurd)

  Cei care isi folosesc ratiunea si se impotrivesc autoritatii atunci cand aceasta deraiaza sunt foarte putini si de multe ori nu fac altceva decat sa fie obedienti fata de o alta ierarhie.

  Desigur, ar mai fi multe de spus …

 2. Off topic

  Uraaa! Gata fraţilor! Ne-am scos! Avem Preşedinte Academician. Este coleg de Academie cu patru câştigători ai premilui Nobel, cu o mulţime de academicieni ai Academiei României. A sărit direct din groapa inculturii crase în vârful intelighenţiei române.
  Să fii membru de onoare al Academii Oamenilor de Ştiinţă din România nu este puţin lucru. Sunt acolo prof. universitar dr. Ecaterina Andronescu, medicul dr. Irinel Popescu, istoricul dr. Ioan Scurtu, generalul dr. Eugen Bădălan, scriitorul Dinu Săraru, academicianul Răzvan Theodorescu, IPS Teodosie, academicianul Mihai Drăgănescu şi cum spuneam, patru premianţi Nobel. Probabil că prof.univ.dr.Virgil Cândea, preşedintele AOSR şi-a pierdut uzul raţiunii. Oare până unde a pătruns nemernicia? Cât de josnici şi fripturişti pot deveni unii oameni.

  PS: Un singur votant entuziast pro din AOSR nu m-a surprins. Mizerabilul Ion Cristoiu.

 3. Cine lanseaza si cine finanteaza un astfel de program de cercetare? Scopul fiind fericirea umanitatii, desigur. Unele sunt chiar guvernamentale. Viitorul este stralucitor. Preocuparea intelectualului cercetator

 4. nu am cutremurat.
  pt ca in anii astia violenta a crescut.
  obedienta? da. este din ce in ce mai mare.
  si, ii prefer pe sociopatii care sfidau autoritatea in locul unei multimi de oi placide manate la pasune sau la iernat dupa vointa unui cioban.

  asadar ma asteptam la o asemenea reactie. Ba chiar ma mira faptul ca nu a fpst un procent de 100%

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.