Caragiale şi mogulul

Mogulul mă izbeşte în lobul cultural cu o leapşă neneiachistă. Zice aşa:

Si-atunci merită să ne întrebăm: pe cine ar alege nenea Iancu – sosit azi cumva de la Berlin – pentru a-l portretiza cu prioritate în comediile sale? Ce politician, analist, politruc, divă s.a. ar merita un rol principal în opera bardului din Haimanale?

Acum, ca să mă şi răcoresc puţin zic aşa: dacă ar vedea nenea Iancu- sosit azi cumva de la Berlin- programul de revelion al Antenei 1 ar alege o grenadă la aperitiv şi un 7,62 la desert. Hai, că m-am răcorit! Că de mult îmi stătea pe freză!

Acum trec la cestiune. Şi zic scurt şi răspicat: Boc! Nenea Nae Caţavencu era zeamă de varză pe lângă piticul editor de fraze. Capacitatea omului ăsta de a turui orice, oricum, despre orice… e impresionantă. Depăşită doar de versatilitatea cu care pocitania îşi schimbă părerile, convingerile şi zisele, de pe o zi pe alta. Îi plac frazele umflate, grohăit sforăitoare şi nu are urmă de jenă fonfăindu-le între buzele băloase, pen’ că n-are simţul ridicolului. E amploiatul zelos, e un Brânzovenescu bine agăţat de pulpana babachii Farfuridi, are elocinţă şi grandilocvenţa conului Leonida şi profunzimea lui Ipingescu. El e. Ce să o mai învărtim în tigaie!

Altfel cămara e plină cu delicatese: curva ambetată de amor şi fior republican, dobitocul impertinent, beţivul lovit de simţ civic, demagogi sferto-docţi, putori ambiţioase, cretini omniscienţi… pe alese. Categoriile sunt atât de bine populate că ar fi şi păcat să te opreşti la un singur nume.

Şi cum leapşa de la mogul vine, în mogulărie o trimit. Adică celor de la fundaţia mogulului, că-s posesori de blog. Şi, după ştiinţa mea, în viitorul parc “Dinastia valorilor româneşti” există şi o statuie dedicată bătrânului Caragiale.

2 thoughts on “Caragiale şi mogulul”

  1. Parerea mea e ca propunandu-l personaj central al operei unui nene Iancu pe unul ca boc , ii dai mai multa importanta decat merita!

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.