Dacă vizitezi pagina de web a preşedinţiei ai să remarci în colţul din dreapta, sus, o chestie ceţoasă, cu pixelii (veche problemă a actualului preşedinte) atârnând aiurea. Chestia aia bizară ar trebui să fie drapelul naţional fluturând în vânt. Aia ar trebui să fie; ce a ieşit e doar o mâzgăleală pe care puradeii de la cercul de informatică pentru clasele I-IV, de la şcoala generală din Pârţuleşti nu ar scoate-o în lume. Întreaga construcţie a website-ului administraţiei prezidenţiale e neprietenoasă şi probă a unui evident amatorism. E făcută ca să fie făcută. Dar nu despre asta vreau să vorbesc.
Există pe această pagină un loc dedicat „Bunurilor primite cu titlu gratuit în cadrul unor acţiuni de protocol”. Dacă cercetezi pe acolo, de exemplu, lista acestor bunuri primite în 2009, poţi descoperi lucruri interesante.
Dacă preşedintele e selectiv, reţinând pentru sine doar puţine dintre bunurile primite în cadrul acestor „acţiuni de protocol”, preferând să cedeze cele mai multe dintre aceste bunuri către patrimoniul instituţiei, domnul Iulian Fota, mult mai strângător, bagă tot la rucsăcel.
Mai descoperim acolo că pe la „acţiunile de protocol” consilierii primesc laptopuri cadou. Cum valoarea depăşeşte cu mult cei 200 de € prevăzuţi de Legea 251/2004, jucăria trebuia declarată. Şi trece în patrimoniul instituţiei. Dar pun pariu că ştiu cine are pe birou jucărica respectivă. A cărei valoare depăşea binişor la momentul respectiv suma declarată de 500 €, dar asta e altă discuţie. Şi cum din lista furnizată de Cotroceni nu se poate afla cine este cel care a făcut acest cadou, n-are sens să ne aventurăm în comentarii tendenţioase. Totuşi de ce nu apar în listă şi numele celor care fac astfel de cadouri preşedintelui sau celor din administraţia prezidenţială? Cred că asta este o informaţie de interes public. Mai ales când e vorba de cadouri ca laptopul cu pricina.
Depăşim si faza asta. Am fost curios care au fost acele bunuri, din acea listă, pe care preşedintele a ales să le păstreze pentru sine şi să nu le cedeze patrimoniului instituţiei. Ei bine, este vorba de trei astfel de cadouri. Poziţiile 10, 35 şi 76.
Asta e de păstrat! Un tablou cu Băsescu şi Berdâmuhamedov călare e de colecţie. Îl înţeleg pe Băsescu, n-avea cum rezista emoţiei artistice produse de minunăţia ceea.
La poziţia 35 avem tot artă:
Nimic surprinzător. Băsescu n-o avea el colecţia lui Năstase, dar se străduieşte. Mai nişte sirene, mai una cu el călărind lângă Gurbangulî turkmenul, mai un tablou luat vara, la mare, uite aşa se face pinacoteca.
Dar abia ceea ce se află la poziţia 10 ne aduce într-un firesc sănătos şi previzibil. Iaca:
Aia e! Acum mai vii de acasă. Scule de pileală, carevasăzică, pentru micul lăcătuş. Chiar nu mă miră deloc. Arta era rezolvată, trebuia trecut la chestiile alea pragmatice. N-am înţeles de ce trebuiesc ţinute cele şase persoane în casetă de prezentare, dar la virgule toţi suntem zgârciţi.
Cum spuneam, în listă nu primeşti nicio informaţie despre cei care au făcut acele daruri. Dar pot deduce că, de exemplu, un fanion cu „însemnele casei regale Cioabă” sigur nu e de la Angela Merkel. Nici placheta „de material plastic, pe suport de lemn, dedicată meciului FC Vaslui- AEK Atena” nu cred că e de la Obama. Nici „tabloul TABULA TRAIANA.Pictură în cuţit cu semnătura autorului CM” nu cred că e de la Putin, că nu corespund iniţialele. Şi uitându-te pe la mizeriile de protocol de acolo îţi cam dai seama cu cine se cadoriseşte Băsescu. Şi cine îl bagă în seamă. Şi cam asta spune ceva şi despre politica noastră extremă.
Dar astea sunt meschinării şi răutăceli de ale noastre. Bine că are omu’ „pahare confecţionate din metal alb, eloxat decorat cu motive azere” că altfel se strica la burtă de la glojdeală.
Daca tot e la moda (prezidentiala, desigur) chestia cu referendumul in care poporul si-a spus „exact” ce vrea, ce-ar fi sa-i propunem presedintelui sa faca un referendum despre reintroducerea pedepsei cu moartea? Sau despre cat ar vrea romanii sa fie varsta de pensionare? Sau despre salariul minim? Sau despre posibilitatea de a nu avea niciun presedinte ( pentru economii la buget )?
Si astfel, in timp ce ar sorbi din “pahare confecţionate din metal alb, eloxat decorat cu motive azere” , ar afla cu mare precizie ce vrea poporul al carui mare aparator se vrea sa fie.
Pariu ca la reintroducerea pedepsei cu moartea la un referendum , procentul de acceptare ar fi de peste 90 %?
Bre, cine stie cunoaste. Setul ala de metal eloxat e pentru pilangii de cale lunga, cu experienta si rezistenta in domeniu. Durabil si mai ales incasabil. Pour les connaisseurs! 🙂
Restul sunt asa, de ochii lumii, sa nu se uite cu precadere la setul asta. 🙂
Eu ceva nu înțeleg… Toți îi cadorisesc pahare goale și nimeni nu îi dă sticle pline??? Vaaaaai, câtă zgârcenie… 😀
Îi vom dărui o carpetă cu Cerbi adăpându-se / Răpirea din serai, o halbă violet(ă) şi o bâtă de baseball (de la Cozia), cu care va şti el ce să facă.
foarte interesant ce e aici. dar, nu cumva ar trebui să fie ”călare” pe cai, şi nu ”călări pe cai”? realmente, băsescU-limba asta mă ameţeşte.
Da’ oare daca ii face cineva cadou Machitorului-sef un vibrator, oare ce face cu el? Il foloseste sau il lasa pentru cine o veni dupa el?
Nu primesti informatii despre cei ce fac cadouri pentru ca respectivele informatii sunt private, nu publice.
Aceasta deoarece institutia darului tine de sfera privatului, si nu a publicului. Nevoia publica de-a cunoaste patrimoniul reprezentantilor, introdusa in lege nu a incalcat sfera privata pana intr-acolo (nu la noi, ci in partile de unde ne copiem noi legile) si nici nu pare c-o va face.
Fals! Nu e nevoia publicului de a cunoaşte „patrimoniul reprezentanţilor”. Darurile respective nu au nicio legătură cu „sfera privatului”, decât în puţine cazuri. Sunt acţiuni de protocol şi, de cele mai multe ori, au directă legătură cu activitatea politică.
http://www.ford.utexas.edu/library/guides/Finding%20Aids%5CWhite%20House%20Gift%20Unit%20-%20Files.htm
http://www.trumanlibrary.org/hstpaper/hstxmas.htm
http://www.theage.com.au/news/World/All-The-Presidents-gifts/2005/05/14/1116024393590.html
Hai să nu vorbim despre ce nu ştim. Ok?
Lasa bre ca mai primeste si altele, care nu se tin la socoteala.
Macar astea ii mai schimba gustul.
Daca erau bani, se numea prostituat.
Asa e doar curva.
La fel de interesante sunt şi altele…din ani anteriori…mănuşi de BOX !! …sabie – toate – la primitor 😉
Felicitari pentru articol!
Is bune paharele alea din metal alb ca nu le poate roade cand e „suparat”!!!
@Rabine
Da pusca si curea lata nu a primit de la protocolul pdl sau alea sunt „daruri prezidentiale” catre toata natia?