Coplata

Introducerea sistemului de coplată în sănătate a născut, firesc, mormăielili, proteste, înjurături. Pot admite că sistemul nostru de sănătate e în rahat şi că nevoia de bani ne poate împinge la genul ăsta de măsuri, dar mai cred şi că e vorba de multă prostie şi incompetenţă.  Să o luăm bătrâneşte.

1) Conform OUG 226/2008 asiguraţii plătesc o cotă de 5,5% din veniturile salariale sau asimilate salariului ca şi contribuţie la Fondul Unic al Asigurărilor de Sănătate. La aceasta se adaugă o cotă de 5,2% din fondul de salarii care reprezintă contribuţia angajatorului.

Teoretic această contribuţie ar trebui să ofere asiguraţilor accesul la servicii medicale de calitate. Practic serviciile medicale, incluse în contractul cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, sunt sub orice standard. Ceea ce trebuia să reprezinte o contribuţie la un sistem de asigurări de sănătate este doar un bir. Atât. Serviciile medicale sunt mizerabile, condiţiile de spitalizare scandaloase, accesul la investigaţii dificil, medicamentele inaccesibile.

Este greşită susţinerea că acestea ar fi servicii gratuite! Nu au cum fi gratuite serviciile pentru care asiguratul plăteşte. Şi nu puţin!

2) Introducerea sistemului de coplată ar trebui să contribuie la finanţarea sistemului de sănătate. ( O metodă mai bună ar fi stoparea jafului!) Se argumentează că sistemul există şi în alte ţări europene. Haideţi să vedem cum stăm.(sursa aici)

România ( propunere):

Vizită la medicul de familie 5 lei ( 1.25€)

Vizită la medicul specialist 10 lei ( 2.5€)

Internare o săptămână 100 lei ( 25€, adică 3,5€/zi)

Estonia

Consultaţie în ambulatoriu 3€

Zi de internare 1,5 €

Cehia

– 2 euro pe consultatie in ambulatoriu
– 2 euro pe zi pentru spitalizare
– 2 euro pentru serviciile de urgenta

Bulgaria

– taxa fixa de 1% din salariul minim pe economie pentru consultatiile in ambulatoriu
– taxa fixa de 2% din salariul minim pe economie pentru o zi de spitalizare

Franţa

– 20% coasigurare pentru servicii spitalicesti
– 30% coasigurare pentru serviciile ambulatorii
– 35% coasigurare pentru medicamente prescrise
– 30% coasigurare pentru servicii dentare
– 40% coasigurare pentru servicii de laborator

Cu excepţia Bulgariei, toate ţările de mai sus oferă servicii medicale de calitate. Iar şpaga nu există. Inutil să comparăm veniturile.

3) Pentru o corectă informare trebuie spus că propunerea îi aparţine fostului ministru al sănătăţii Ionuţ Bazac. Tichetul de sănătate nu ar trebui să depăşească 600 lei/an. Există categorii importante exceptate de la coplată ( pensionari cu venituri sub 700 de lei, studenţi, elevi, bolnavi cronici etc.).

Acum că ştim despre ce vorbim, hadeţi să vedem care e problema. Introducerea sistemului de coplată nu îşi propune îmbunătaţirea calităţii serviciilor medicale ( vom vorbi puţin mai jos despre ce „îşi propune” această măsură). Introducerea coplăţii nu va reduce nicicum nivelul şpăgii din spitalele româneşti. Veniturile medicilor nu vor înregistra nicio creştere ca urmare a introducerii acestei măsuri. Cu alte cuvinte vom da bani mai mulţi pentru aceleaşi servicii proaste, ba, foarte probabil, şi mai proaste!

Firesc ar fi ca pentru banii pe care-i plătim să primim servicii de calitate, iar pentru banii în plus să avem parte de o creştere a calităţii. Dar nu e deloc aşa. Banii ăştia se duc în sedii opulente pentru CNAS, în lefuri umflate pentru funcţionărimea de acolo, în achiziţii de echipamente la preţuri aberante şi în medicamente procurate la preţuri scandaloase. Pentru banii plătiţi în plus pacientul nu va primi nimic.

Acum să vedem şi ce gândeşte directorul general al CNAS, Cristian Celea. Ca să vedem care e, în viziunea sa, rostul acestei taxe:

„Dacă oamenii vor şti că au de plătit bani la medic, atunci se vor gândi de două ori dacă mai merg sau nu atunci când nu au nevoie stringentă de un consult.

Asta e o demonstraţie de cretinism fără pereche! „Oamenii se vor gândi de două ori dacă mai merg sau nu!”. Doar pentru această prostie Celea ar trebui demis. Ni se repetă de dimineaţa până seara „la cele mai mici semne mergeţi de urgenţă la medic!”. Suntem socotiţi o naţie de ipohondri? Ce ar trebui să se întâmple, după mintea puţină a directorului CNAS? Să mergem la oncolog abia după ce am slăbit vreo 30 de chile şi avem metastazele de capul lor? Să mergem la medic abia când piciorul e cangrenat şi e nevoie de amputare? Sau, aşa cum e firesc, la primele semne că ceva nu e în regulă să mergem la medic pentru a vedea ce e de făcut?

Ca să încheiem, sistemul de coplată nu va aduce nimic pacientului. Absolut nimic. Dar va mai aduce nişte bani în punga producătorilor de echipamente şi ale producătorilor din industria farmaceutică. Şi, cu siguranţă, termopane noi, comisioane şi maşini bengoase pentru guşaţii din CNAS.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

36 Comments

 1. Este o noua (si previzibil eficienta) metoda de a degreva sistemul medical de sarcini: pana acum, eu personal mergeam la controale medicale mult prea rar – da’ de acu’ inainte cred ca nu ma va mai vedea medicul decat and n’-‘oi mai avea incotro.
  Pana acu’ parca se plangeau medicii ca romanii se duc prea rar la consultatie – pana cand SIMTEAU existenta unui motiv? Las’ ca de’acu’ incolo nu s-or mai duce NICI atunci, ci numai cand nu vor mai avea de ales! Bagsama li s-o implini visul: scapa de o multime de pensionari si de bolnaviciosi (si inca pe cale naturala: „Pai EI nu s-au dus la medic!”)!

 2. cascaval ar fi fost in sistemul medical, dar pana le-a ajuns cutitul la os au furat ca la balamuc de peste tot de unde s-a putut: aparatura medicala cumparata aiurea pe zeci si sute de mii de euro (fara medici specialisti pentru aparatura aia, fara consumabile pentru echipamente), medicamente aberant de scumpe bagate in sistemul de compensare, farmacisti care raportau retete compensate fictive (si ce s-a prezentat in presa e doar o mica parte) dar si administratori de-ai statului unul mai incompetent si mai hot ca altul.

 3. Subscriu in totalitate concluziei tale – bani pt producatorii de medicamente si ap medicala sau termopane si masini de lux ! In rest, Doamne-ajuta-ne sa nu ne imbolnavim !

 4. @Ar trebui sa scriu mai tarziu.Acum timpul ma preseaza.
  So….sistemul de asigurari de sanatate romanesc se bazeaza pe principiul solidaritatii.Mai clar,4000000 de romani platesc cass pentru restul sa 16000000.Este un model care seamana cu cel german,modelul Bismark.Acolo insa,platesc TOTI.
  Serviciile oferite,spitalicesti si ambulatorii sunt cuantificate dupa un sistem america DRG,iar indicii de comparare sunt australieni,considerindu-se ca sunt cei mai apropiati de oferta romaneasca,Mai clar o apendicita operata la Londra,costa mai mult decat o apendicita operata la Botosani.Aici sunt socotite servicii paraclinice,ervicii hoteliere,cheltuieli de personal,medicatie.
  In aceasta bulibaseala conceptuala si ar mai fi niste argumente care tin de Ministerul de finante,dar nu am timp sa va detaliez,intervine criza,cei 1000000 de someri in geci portocalii,care nu platesc asigurari de sanatate.Deci avem 5 lei,dar pachetul de servicii de baza ,din contractul cadru,costa 50 lei.Nu stiu daca m-am facut inteleasa.Ar trebui sa va scriu de 10 ori pe atata.Tot ce v-am spus,ar trebui completat cu managementul sanitar defectuos si coruptia pe bani publici,dar nu mai pot sta,am de facut cafele.

  • Sistemul e subfinanţat. Absolut de acord. Totuşi, soluţia ar trebui să înceapă cu stoparea jafului şi abia apoi să umble la completarea veniturilor. Oricum cele 700 milioane de lei care vor completa bugetul, prin sistemul coplăţii, nu acoperă decât o fracţie din găurică.

 5. Nu mai fiţi cusurgii, că aplicarea unei concepţii unitare în regimul de taxe şi impozite este absolut necesară. Pentru drumuri, există şi o cotă inclusă în preţul benzinei, şi rovigneta? Există. Deşi există două taxe, drumurile sunt praf şi pulbere? Sunt. Păi nu e normal să se extindă sistemul şi în sănătate? Păi e. Hai România!

 6. Corectă analiză: introducerea sistemului de coplată nu este o măsură pentru îmbunătaţirea calităţii serviciilor medicale ci un alt mijloc de a stoarce şi mai mulţi bani de la pacienţi. Şi aceşti bani, ca şi cei de pe taxa pe viciu, le vor finanţa interesele. Iar totul este lucrat „legal”. Un exemplu de cât de experţi au devenit în tocarea banilor: aceeaşi activitate plătită şi de casa de asigurări, şi de minister şi, unde e posibil, şi din fonduri nerambursabile.

 7. Ba da…sistemul de coplata va aduce ceva pacientilor! Va aduce o si mai mare reticenta in a merge la medic. Iar romanii nu sunt chiar cea mai atenta natie, cand vine vorba de sanatatea lor. Din motive ilustrate in articolul tau, de altfel.
  Banii astia se vor duce tot la Ministerul de Finante, de unde nu se stie daca ajung sau nu in sistemul sanitar aflat cu un picior in groapa.
  Ce e de facut, parerea mea:
  – refuz total al populatiei de a plati CAS-ul
  – gasirea unui sistem privat de asigurari de viata si de sanatate si migrarea a cat mai multi contribuabili catre ei
  – gasirea unor furnizori privati de servicii medicale la standarde de competenta exceptionale
  – construirea foarte aproape de granitele Romaniei a unor clinici medicale private, cu personal medical romanesc.

  Pe astia tre sa-i bagi in faliment ca sa-i razi si sa poti reconstrui.

  • Diana, nici nu îţi imaginezi ce fericire e şi sistemul de asigurări private de sănătate. Americanii nu ştiu cum să facă să extindă Medicare-ul ca să scape de blestemul asigurărilor private.
   Un sistem privat ( de asigurări şi/sau sănătate) e un business, în care profitul e taica lor şi nu nevoia ta de sănătate. Sistemul privat e necesar ca alternativă doar.

  • 1. Nu stiu in ce masura refuzul de a contribui la CAS (pt pensii) s-ar repercuta asupra sistemului sanitar. Eventual la CNASS…
   2. De clinici in apropierea granitelor (cu personal romanesc sau nu) nu ducem lipsa (cel putin cei situati in vestul tarii). DAR – CE-ar trebui sa faca badea Ion din creierii muntilor cand nana Leana ii cade jos in batatura si respira horcaind? S-o suie in caruta si haida-hai pana la unguri, cale de f’o do’o -tr’i zile cu cocia?

 8. @Florian
  Corect ar fi sa platim si programarile la doctor, externarile, sa le cumparam si halate iar daca sunt stresati sa ne oferim sa le platim si concediul.
  Medicii la fel ca si profesorii sunt niste profesionisti, mai ales pe banii altora, vorba bancului <>

  • Nu chiar toate, n-a reusit performanta de a le fi pocit intentionat CHIAR PE TOATE.
   Lasa-l, ca face asta in mod intentionat (verifica pe blogul lui – EU asa am facut!)

 9. Corect raspuns.Daca recunosti, totusi subfinantarea sistemului,admitind ,ca s-a stopat jaful(solutii?) si incompetenta manageriala,ce crezi, ca s-ar putea face?

  • lucia, daca-mi permiti si mie o interventie referitoare la o intrebare adresata altcuiva (desi N-AI NOMINALIZAT destinatarul intrebarii), parerea mea este ca daca se stopeaza furtisagurile si celelalte „manevre istete” inca dinainte de repartizarea pt sanatate a cotei-parti procentuale din PIB corespunzatoare si pana la utilizatorul final al sumelor in cauza, e posibil sa avem surpriza ca suma real-repartizata, bine gospodarita, sa fie suficienta (momentan, temporar) pt a asigura continuarea functionarii sistemului in conditii cat-de-cat umane. EVIDENT ca ulterior, dupa redresarea situatiei economice, sumele repartizate vor trebui sa creasca pt a asigura modernizarea si dezvoltarea sistemului sanitar!

 10. Nu aceasta a fost intentia mea.Imi cer scuze,daca s-a inteles asa.Este un subiect de mare interes pentru mine,si am vazut ,ca am cu cine sa-l discut.Doar atat.

  • Discutăm, dar când modificăm premiza, alergând pe ipotetice pajişti, putem ajunge la discuţii de genul: „acum să ne imaginăm că nu mai suntem la nudişti ci într-o mânăstire iezuită, sunt acum ţâţele goale imorale?”.
   E simplu: discutăm despre nevoia reală de finanţare atunci când stopăm jaful, până atunci orice mărire de bir nu este şi nu poate fi socotită altfel decât o modalitate de a cârpi ce s-a furat.

   • …si este complet ineficienta, neasigurand decat in mica masura fonduri suplimentare, in principal ramanand TOT o sursa de „furaciuni”. (CE sa-i impiedice pe cei care au furat pana acum de a mai fura si in continuare?) si/sau de risipa prin proasta gestionare, ca si pana acum.

 11. Lăsând la o parte enervările și frustrările referitoare la coplată, îmi rămâne o singură nedumerire: Va fi o coplată de tip bilateral? Să mă explic: pentru cam orice operație sau serviciu medical, trebuie să-i strecurăm doctorului un pliculeț cu niște bănuți, să zicem, de dragul exemplificării, 100 euro. Dacă se introduce coplata, nu ar fi corect ca să mergem la doctor, și să-i zicem: Doctore, aici e un plic pentru buzunarul tău. Trebuie să fie suta de euro sugerată de tine. Dar s-a introdus coplata. Așa că bag eu în plic 80 de euro, iar tu, doctore, pui 20. apoi închidem plicul, și ți-l bag în buzunar…. Faină coplata asta bilaterală, dom’le… 😀

 12. Nu cu sofisme conduc barca.Cersesc intr-una pentru supravietuire .Am sa-ti trimit o poza si un film,daca o sa fiu in stare.Exista si decenta,in unele spitale din Romania.

  • Există decenţă în cele mai multe dintre spitale! Nu acolo este problema!
   Repet ce am spus şi în articol: nu în infrastructura sanitară se vor duce banii ăştia. Nici în salariile medicilor: ci în afacerile şmecherilor din CNAS. Aia e problema!
   Aştept filmul.

 13. @Victor
  🙂 zambetul este pentru simti tu ce.
  In privinta sistemului,spitalele se autofinanteaza(vorbesc de sistemul public)Numarul de cazuri rezolvate,complexitatea cazurilor,care da un case mix mai bun sau mai rau,si un tarif pe caz mediu ponderat stabilit prin contractul cadru.Te rog sa ma scuzi,daca nu esti din sistem,pentru folosirea acestui limbaj de specialitate.Judetul meu nu strange NICIODATA banii necesari finantarii.Ii primim la redistribuire de la CNASS,mai multi sau mai putini.De la MS se primesc bani pentru aparatura de inalta performanta,din an in Pasti(nu asta)
  Nu discut faptul ca Moshe,are dreptate,dar vorbeste despre altceva.Ce vreau eu, sa-ti spun tie , este ca sistemul este subfinantat,oricum.Dezvolt un sofism ,daca pornesc de aici?

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

- A word from our sponsors -

De citit

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...