Ştampilarea de ieri, din Colegiul 19, mi-a umplut vaza cu flori. Pe vremea când ideea de „vot uninominal” era doar în proiect şi ornitorincii grohăiau de fericire, gândind ce mare pricopseală o să fie sistemul de vot, eu făceam pe nebunul şi spuneam că sistemul ăsta de vot e un mare rahat. De când am început să vorbesc despre votul canci, tot la fel, au venit puhoi de isteţi marinaţi în zeama conştiinţei civice de aprozar şi m-au combătut abitir, explicându-mi cât e de important să stai cu ştampila în dinţi lângă perdeluţele cabinei de vot. Şi au venit „alegerile” de ieri.
1) Candidaţii
Pe vremea votului pe liste aveam alegeri o dată la patru ani. În sistemul de vot uninominal la mişto avem alegeri tot timpul. Şi astfel vedem care sunt candidaţii pe care ni-i propun onor partidele politice. În cazul de faţă oferta a fost submediocră. Pe de o parte candidata de tip saltimbac, cu notorietate dobândită în manelismul televizat- oferta portocalie, consecvent cu sine, după experienţa Honorică. Pe de altă parte, candidata propusă de PC, mediocră, dând impresia că se află în permanenţă în pragul unei crize de nervi.
2) Mesajul
Mesajul nu a existat.Vorbirea despre orice şi zâmbetul dulce la nenea pozaru’ nu ţin loc de mesaj.
3) Campania
Obscură, mediocră, pe măsura candidatelor. Campaniile celor două candidate mi-au părut conduse de diletanţi sârguincioşi, pe principiul „check-list”. Afişe- bifat. Vizite în pieţe- bifat. Pupat copii şi babe- bifat. Strâns mâini- bifat. etc.
În lipsa unui mesaj solid ar fi fost şi dificil de agregat o campanie mai consistentă.
4) Prezenţa la vot
A fost consecinţa logică a celor deja pomenite la punctele 1-3. Adică nesemnificativă. Dar suficientă, câtă vreme scrutinul e socotit valid şi la o prezenţă de 0,1 %.
5) Rezultatul
Rezultatul, previzibil, a mai adăugat un mandat la zestrea portocalie. Spun că rezultatul era previzibil pentru că la o prezenţă la vot atât de scăzută era limpede că victoria va depinde de partidul care va fi în stare să îşi mobilizeze mai bine ştampilacii. Iar aici PDL era evident superior PC.
Asta s-a întâmplat ieri. Ne-am lămurit cum e cu votul uninominal. Şi cred că am închis pentru totdeauna discuţia despre „De ce vot canci?”. Dacă vi se pare că articolul de faţă e scris telegrafic, însăilat, superficial şi fără nerv, aveţi dreptate. E exact ca alegerile de ieri şi campania care le-a precedat.
D’aia zic;nu va mai stresati, baaai !
Tot cum astern altii, dormim.
La ce prezenta la vot a fost, e clar ca totul s-a rezumat la galeti. Cele portocalii au fost mai grele decat cele rosii.
Clar!
Eu zic ca mesajul tau a fost scris din suflet, cu mult suflet. Problema e ca daca multiplicam exemplul, in curand, in paralament toti o sa faca orice, mai putin politica. Ceea ce e bineee. Nu stim inca de ce e bine si pentru cíne, dar cica e bine!
Eu cred ca tu vorbesti de lucruri sfinte aici: mesaj, campanie, candidat si alte minunatii din astea. Omul de rand, Nea Gogu stampilatorul cu TATOV, habar nu are sireacul la ce e bun cadindatul independent si de ce ar trebui (sau nu) sa-i dea votul. Fara un strop de dictatura care sa ne forteze sa invatam despre democratie, o sa tot avem manelisti si cumetre in parlament, candidate uninominal.
1. De vina este greua mostenire; guvernul liberal care cine stie ce a mai facut; orice ii posibil.
2. De vina sunt si mogulii si Dinu Patriciu; sa-i fie rusine!
3. Votul uninominal naste monstrii; probabil e numai inceputul.
4.Ce mi-e Teo, ce mi-e Minca; esentialul este cs democratia a invins; peste 100 ooo de cetateni(?) au lasat circa 17 000 sa aleaga pentru ei. Atunci de ce n-am trece la votul censitar?
5. Tara nu se mai face bine! Din pacate.
PS
Maram Cartel Alfa ameninta cu greva; lasa-ma si nu ma speria…
„Uminominal” (asa se aude cuvintu’ cin il pronunta baselu’) pe dracu sa-i ia!
Ce cauta o fufa din Bacau (sau de unde dracu ii Turcanca) aleasa „uminominal” intr-un colegiu din urbea mea? Cine dracu auzea de ea daca n-o periau portocalii?
Iar ma ia cu taieturi pe la burta!
Banzai!
@shogunu´
Fra si io i-am intrebat pe ai din Sibi ca cine si di ce o votat-o. Toti o zis ca ei nu, da´aia-i deputat de Sibiu. Asa si cu Asimetricu`. Da, d´acum ii pres.
Am vast! da mi-ai pus mie intrebarea cind faceam misto di sea mindreti di fatuca din neam di azasi care cu demnitate reprezinta „uminominal” pe liste de partid urbea de pe Cibin de unde ne tragem amindoi (da’ in care io am ramas).
Banzai!
N-am înţeles-o pe aia cu „mi-a umplut vaza cu flori” (dacă vrei să detaliezi puţin, că la literatura română am absentat mult, că era Copoul aproape). 😀
A!, în rest ai dreptate, ca de obicei. 😆
Or fi votat doar rudele lor .. iar cum aia de la pdl au o gramada de fini si nasi .. au castigat!
de la irina loghin si dolanescu la doamna teo e un pas mare pt umanitate!
amin
Acum 4-5 ani, daca ai fi vrut sa scrii la misto o chestiune legata de alegerile din Romania in viitor, ai fi spus, poate, „cand o ajunge Teo deputat si Copilul minunat consilier” … acum traim intr-o tara pamflet … cu guvern marioneta, deputati uninominali alesi din topurile revistei click, salarii cat lasa bacsis Videanu la mcDonalds, politia la usa cand esti in concediu medical …si multe, multe „alegeri” …