şi cred că şi astăzi se poate reciti. Cu egală atenţie.
Neo-machiavellismul nu exista. Asa cum nu exista nici machiavellism. Asa cum nu a existat nici Sun Tzu. Nici “arta razboiului”. Iar daca aveti impresia ca ati auzit, totusi, despre o lucrare numita “arta razboiului” va inselati. Sau in cel mai bun caz e vorba despre o lucrare legata de industria textila si nimic mai mult. Si nu exista nici jocuri ale puterii. Nici dominatie… nimic. Exista doar o lume frumoasa si pasnica unde e vesnic cald. In care singura ocupatie a popoarelor e sa isi trimita unul altuia butoaie cu miere si cosuri cu gardenii, smirna si vinuri alese. Iar conducatorii acestor popoare au doar grija ca niciodata popoarelor lor sa nu le lipseasca belsug de smirna si vinuri; ca menestrelii sa fie vesnic fericiti, dar suficient de melancolici pentru a nu-si pierde predispozitia spre cantare; ca pomii sa fie mereu fie infloriti, fie incarcati de rod; ca proportia de oxigen si azot din aer sa fie intotdeauna optima, iar cantitatea de hidrogen din apa sa se afle intr-un perpetuu si binefacator raport de doi la unu cu oxigenul.
1- Pane et circensis. Pentru a conduce netuluburat Conducatorul va trebui sa stie sa isi mentina poporul intr-o stare de relativ confort. Cata vreme va fi hranit si distrat poporul nu se va preocupa de faptele Conducatorului, nu va intreba incotro este manat. Hrana sa fie intotdeauna din belsug si dincolo de indestulare – nimeni nu porneste la revolutie cand prea plinul foalelor ii stanjeneste mersul. Plebeul nu poate uri pe Conducatorul care ii va umple masa cu placinte calde.
Sa fie distrat. Poporul nu va avea vreme de tulburari ori intrebari complicate daca va avea privirea ocupata cu unduirea dansatoarelor, urechile cu cantul muzicantilor si mintea cautand raspuns la talcul piesei de aseara, asteptand continuarea ei in seara urmatoare.
Dati frau liber moravurilor de tot felul, iar plebea va fi mereu prizoniera sexului. Ocupati fiind cu cautarea de noi orgii si noi parteneri de desfrau nu vor avea vremea si nici dispozitia pentru a judeca faptele Conducatorului.
2- Religia. Pentru cei care nu gasesc bucurie nici in belsugul bucatelor, nici in jocul actorilor si nici in dezmatul neincetat, pentru ei claditi temple si case de rugaciune. Chemati-i la slavirea zeilor pe care i-ati imaginat pentru acestia. Iar ei isi vor devota viata slavirii zeilor si nu vor avea minte pentru intrebari lumesti si nu se vor intreba despre guvernarea pamanteana, lasand aceasta pe seama zeilor lor.
Dar fiti cu bagare de seama! Intr-o buna zi adoratorii unui zeu pot deveni prea numerosi, iar in numar poate sta puterea! Nu intotdeauna, dar poate sta! Caci ei atunci vor porni sa converteasca popoarele in numele zeului lor si vor sminti pe conducatorul care nu ii va conduce spre aceasta. Fiti deci cu bagare de seama si gasiti-le mereu noi zei de inchinare. Si asmutiti zeii unul impotriva altuia, dar nu lasati niciodata pe unul sa biruiasca, caci va deveni puternic, prea puternic. Si niciun zeu nu poate fi lasat sa devina mai puternic decat Conducatorul.
3- Rupeti-va popoarele. Faramati-le in grupuri. Nu le lasati sa se tina laolalta. Faramati-le in grupuri multe: iubitori de pasari, grupul femeilor care iubesc femei, grupul barbatilor care iubesc femei, grupul celor iubitori de miscare, grupul sedentarilor, grupul arghirofililor si grupul iubitorilor muzelor.
Faramati-i in grupuri! Iar astfel ii veti putea guverna. Niciun conducator nu isi poate tine intreg poporul fericit. Iar asta poate naste revolta. Un conducator poate ferici, insa, un grup, doua, trei ori mai multe. Iar acele grupuri isi vor slavi conducatorul si il vor pazi, caci de la puterea lui curg privilegiile acelor grupuri. Iar cand niciunul dintre ele nu va mai da semn de ascultare le puteti asmuti unul impotriva altora, si atunci tot voi Conducatorii puteti veti iesi in lumina ca aducatori de liniste si impacare.
4- Gasiti intotdeauna o primejdie! O primejdie iminenta si cumplita! Un dusman crud si teribil. Daca nu exista inventati-l. Si aratati pe degetul spre acel inamic teribil: el e cel ce va lipsi poporul Conducatorului de belsug de hrana, distractie si sex! Si asezati-va in fruntea poporului aratand ca voi il stiti stapani si birui pe acel inamic. Iar turma cea mare se va aseza in spatele vostru asteptand de la voi izbavirea de fiara. Si vor ingadui biruri noi si stramtorare in libertatea lor daca astfel le veti arata ca puteti stapani primejdia si ca turma poate avea pe mai departe belsug de paine si circ.
5- Un Conducator intelept inventeaza eroi noi. Nimic nu e mai usor decat asta. Intotdeauna vor exista fapte de lauda, iar din faptuitori puteti face eroii vremii voastre. Incununati-i cu lauri si aratati-i multimii. Cu cat mai multi eroi cu atat mai vrednica de lauda va parea poporului stapanirea voastra.
In acelasi timp defaimati eroii vremii dinaintea voastra. Si scorniti tradari ale celor ce au condus inaintea voastra. Pentru ca la ceas de greutate turma voastra sa nu aiba la cine se intoarce.
Un text exceptional si 1000% adevarat. Felicitari!
Mai e un element, de fapt un instrument, care intareste puterea: propaganda. Mesajul care trebuie sa ajunga sa frece creierele prostilor si grasilor si tigancilor imputite.
Fara propaganda agresiva, neincetata, cum oare am putea sa ignoram ca in timp ce micsoram alocatiile pentru cresterea copiilor, raminem cu un contingent militar in Afganistan?
Fara aparitii neincetate pe sticla ale Marelui Conducator in rol de Mare Inchizitor al propriului popor, cum am putea sa calificam achizitionarea de avioane militare care costa sute de milioane de dolari, in timp ce dam afara cu sute de mii de angajati?
Romanii rareori au avut parte de conducatori inteligenti. Poate ar fi un exercitiu util sa descoperim unul.
Sa te iei de mana cu Silviu Brucan … adica stai, ala n-a nimerit-o! :))
si totusi, daca punctul unu e indeplinit, pentru materialisti, dialectici sau nu, de ce ne-ar mai interesa ce face Conducatorul? nu e asta rostul lui si, daca si-l indeplineste, ce isi poate dori condusul?
iar pentru cei care nu-s rasi pe creier si conteaza punctul doi, de ce i-ar interesa, iarasi, ce face Conducatorul, daca interesul lor depaseste lumea asta? daca nu ii intereseaza planul uman conducatorul o sa si-o ia dupa, conform pacatelor. si daca nu o sa si-o ia, iarasi, care e treaba mea?
si, nici intr-un caz, nici in altul, nu e cazul nostru. de-abia de la punctul 3 venim acasa. si sunt corecte si se sustin
Absolut superb!Trebuie publicat si pe hartie,daca n-a fost,deja.
Bine, Moshe, o să te mai citesc.
Din pacate romanii nu au conducatori. Cei de-acum sunt un diliu, o zdreanta si gunoaie. Utecistii
de pe vremuri au ajuns unde nu au visat. Mai multa greata si sila…
Ai uitat-o pe aia cu conducatorul care iese in multime si strange maini, se hahaie, bea tzuica, mananca carnati, danseza cu tzigancile, merge la piatza, o mai face pe una pasarica, pe alta tziganca, se mai urca beat la volan, mai ragaie cate o gluma nesarata, adica tot tacamul conducatorului modern. 🙂
aferim, efendi. punem de un „divide et impera” si privim roma in flacari ca se asorteaza bine cu chelia lui zeus?
tu, nebuno, vrei talent?
„No country is more than three meals away from a revolution”. Noi sariram deja peste micul dejun; acu’ dam Skip si la pranz. Iete revolutia cum s-apropie!
Sau nu?…
„Pentru a conduce netulburat Conducatorul va trebui sa stie sa isi mentina poporul intr-o stare de relativ confort.”
Din nefericire reusesc sa conduca netulburat si Conducatorii care plang, mint, ameninta, au la indemana pentru propria liniste, toate fraiele puterii. Inclusiv pe cea de reprimare si pe cea a finantelor.
„Circ si paine” e o sintagma mult prea invechita, nu-i asa? Aia erau barbari… noi suntem civilizati?
„Caci ei atunci vor porni sa converteasca popoarele in numele zeului lor si vor sminti pe conducatorul care nu ii va conduce spre aceasta. Fiti deci cu bagare de seama…”
E o poveste veche de mai bine de 2000 de ani… Recunosc, o poveste frumoasa care ma determina sa fiu mai bun, mai iubitor…
Cu trecerea timpului am inteles ca a fost o minciuna continua. Spre binele Conducatorilor si al popilor.
…
Am citit exact pana la primul punct. Si acolo m-am oprit.
„1- Pane et circensis. Pentru a conduce netuluburat Conducatorul va trebui sa stie sa isi mentina poporul intr-o stare de relativ confort. Cata vreme va fi hranit si distrat poporul etc etc etc”
Banuiesc ca va referiti la Basescu, nu la Ceausesu sau Hitler. Si vad ca postul e pus pe 11 mai 2010. In acest context cred ca asta s-ar traduce la reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% a pensilor. Curat paine si circ.
Da probabil ca nu am inteles eu bine, ca mai am doar doi neuroni odihniti.
Hai noroc!