AcasăRabbi ziceRăzmeriţa la români

Răzmeriţa la români

Nu m-aş pripi să văd în răbufnirea de ieri a pensionarilor semnele marii revoluţii ce va să vină. Că nu mi-s cititorii coana Eftimiţa, nici eu n-am vocaţie de Leonida. Aşa că hai să vă spun cum am privit eu enervarea de ieri a pensionarilor.

Mai întâi am băgat de seamă că Bălălău a rămas acelaşi laş căcăcios. Aşa că n-a avut curaj să se întâlnească, aşa cum se cuvenea, cu reprezentanţii pensionarilor. Nici nu s-a mai suit pe lădiţele de bere să ţină discursuri ambetate. Nici nu s-a mai atârnat de garduri, ca la protestele fermierilor, ca să dea cu promisiuni în nişte protestatari bine struniţi. Eeeei, să fi fost acu’ un referendum de suspendare… să-l vezi cum ieşea Bălălău să le promită pensionarilor vile la munte şi pensii de jde mii de coco.

Dacă am pomenit de referendumul de acum 3 ani… O mai fi trecut Bălălău prin Piaţa Universităţii să se întâlnească el cu poporu’? Sau îl trimite pe Aliodor să le dea mov? Şi tot aşa mă întreb… la referendumul ăla de suspendare… câţi dintre bătrânii protestatari de ieri erau gata să te muşte de venă dacă spuneai ceva caca de Bălălău? O tempora, o pensii…

Ce am mai prins eu din răzmeriţa de ieri? Că la ocazii de astea nu-şi dă nimeni demisia. Ba mai mult: mucea Boc şi toţi căcăţeii protocalii tac ca rahatu-n budă. Unu’ n-a avut curaj să iasă în faţă ieri. Acu’ pricepeţi de ce au pregătit ei aşa de din timp faza aia cu embargou’ media? Bine, embargo… da’ nici la OTV? Nici pe Taraf?

Acu’ e şi de înţeles. Videanu era pişat pe el de oftică. Îi spuseseră ăia de la Comisia europeană că dacă vrea bani de la UE tre’ să se lase de minstreală. Şi, evident, el a pus mai presus binele ţării, aşa că a renunţat la banii ăia şi a preferat să rămâie ministru. Bre, ce dăruire, ce abnegaţie…  ce ciordeli tre’ să fie acolo!

În 2008 pedelicii şi cumetrii lor pesedeii băgau pe gâtul guvernului Tăriceanu măsura majorării pensiilor. Apoi majorarea salariilor din învăţământ cu 50 %. Băsescu promulga legea zicând că nu se iezistă să se ieziste pentru ca să nu se aplice. Pe urmă au venit golanii la putere şi au zis: pasul 1 – n-a fost criză până am venit noi la putere, da’ acum că am venit e o criză monşer, care nu pot pentru ca să mai majorez lefurile; pasul 2- au venit cu legea salarizării unice şi au zis: băi, profică, prea multe lovele şi uite hal de rezultate, de exemplu eba. aşa că mai puţine lovele’ pasul 3- băi, proficilor, ia mai munciţi voi şi moka o săptămână pe lună, ‘tu-vă-n cur de bagabonţi.

A, da. Şi mai e şi faza cu: acu’ e grele că avem de plătit datoriile făcute de Tăriceanu. Ca şi cum ei nu erau călare pe căruţele cu metalu’ ăla rar Ci* atunci ca şi acum. Da’ de cât om avea de plătit amărâţii de noi pentru enormele datorii făcute de voi, derbedeilor, nu spuneţi?

Aşa, ce ziceam? Nu mă aştept la nimic spectaculos. Că poporul e tot român. Şi dacă le mai arată Bălălău puţin pixel albastru iar se coc portocalele pe plantaţie. Când furau ăştia alegerile ca nesimţiţii nu se vânzolea nimeni a răzmeriţă, da’ când îi fură de la dreptul maţului, pe bună dreptate sar rumânii ca fripţi. Nepricepând că răzmeriţa de azi  e rezultatul nerăzmeriţei de atunci.

MORALA:

‘tu-le muma-n cur de 322. Numai ei sunt de vină!

_____________________________________________

* Ci= Ciordilium, metal comun, în România.

UPDATE:

Era toamna si mama abia culesese strugurii. Am gustat niste vin pe la vecini si am venit la noi acasa. Traienel mi-a zis ca ar vrea sa guste vinul mamei si a baut cu furtunul. Ne-am ascuns de ai mei in pod si am baut vin. Era mic, avea vreo 10 ani. Se imbatase atunci, si el si Mircea.

Ca să aflaţi cine e Trăienel şi cum a început el din copilărie să-şi construiască viitoarea carieră de machitor aflaţi aici.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

19 Comments

  1. Rabbi, m-am scuturat de ris! Ai un stil de …sa dea dracii!
    O singura cestie gresit-ai. Aia cu balalau’! La noi „balalau” ii zici la unu la care ii curge scuipat din gura si-i ase de aprig de-i minca ciinii pita din straita si el sta si se uita! Furtunaru’ machitor numa’ balalau nu-i!
    Balalai sintem noi restu’ care-i lasam pe tataici sa se bata cu jendaru’ ca sa nu-i taie traienelu’ din putinul ala cistigat prin munca. Noi astialalti care stam ca prostii-n galerie si mincam seminte asteptind sa se auda un mare BUUUM si care tare ne miram ca auzim numa FISSSSSS!
    Banzai!

  2. Baaaaai , sa-ti fie rusine Dinu Patriciu!!!! Cunoastem cu totii ca la noi explodeaza greu mamaliga dar cine stie, geniile astea portokalii poate vor reusi imposibilul la cat de competenti si de dreapta sunt ei.

  3. Printre invenţiile cu care ne-am putea scoate din criză se numără plapuma anti-pârţ- ideală să acopere deficitul bugetar, ţânţarul care te vaccinează din zbor- încărcat cu stricnină, mă gândesc că ar putea să-i facă pe bugetari să nu mai simtă deloc reducerile salariale, şi lumânările cu parfum de hamburger, numa bune de aprins simţurile pensionarilor…

  4. Pai ce dracu sa se intample? N-ai observat ridicolul situatiunii din zilele noastre? Au ajuns pensionarii „varful de lance” in revolta contra guvernului si a lui Partzomar Exedincur? Ce adunatura de cacat si stransura asta numita pompos „poporul roman”. Bleah !

  5. Mi-am pus poza ca fundal pe desktop, ca mi-am adus aminte de un banc.
    Vrabioiu’ si vrabiuta
    Tu vrrrrrrrrei?
    Nu vrrrrrrreau!
    Apai ori ca vrrrrrrrrei, ori ca nu vrrrrrrrei io tot ti-o vrrrrrrrrr! Si ciocu’ mic!!!
    Banzai!

  6. Perla anului – Basescu: ” Daca bugetarii vor scadea ca numar de personal, vor putea reveni la salariile anterioare. Si la pensionari…”

  7. noi estem urmasii romei si urmasii lui traian.
    dar sa dea dracu daca pricepe neuronul meu cum e aia cu mamaliga. de ce sa explodeze vreuna pe la noi p-acisilea? ca sa mearga iara portocalele la stampilat si sa numere zeus de data asta peste 60% de voturi in diaspora si dupa ora 20?

    nu ne ostoim de-ajuns ofurile pe bloguri si forumuri? sa incercam atunci cu etno si otv.

  8. Ca vajnica pensionara de-am lipsit de la rivolutia aia de la palat pot sa spun ca avea dreptate nasu’ aseara la be1TV ca cica n-a fost asa cum a transmis televiziunile, ca a fost mani-pula-re dom’ne, ca sa nu vedem noi pensiile nesimtite.
    Si mos Copil care a fost invitat n-a fost in stare sa-i spuna Nasului cate pensii d-alea nesimtite e in tara.

  9. S-ar putea ca morala cu 322 să fie pe bune. Dacă nu era faza cu suspendarea, poate nu mai pupa chiorul dealul Cotrocenilor. Pupa doar poalele dealului şi pulile noastre.

  10. Bre, ciudat cum visele frumoase se uită.
    Da’mi adusei aminte.Se făcea că muuulte care cu boi ( nu ducem lipsă – doar bani de benzină, din pai’şpe) încărcate cu var, mergeau la palat să stingă infecţia .

  11. Boc nici chior schiop sau ciung( diferente insesizabile fata de acum) nu si-ar da demisia decat daca o cere Supremul.
    E si bun de paravan la oa adica. Doar n-o iesi Supremul in popor la situatii din astea. Si in plus nici n-a prea fost convins. Cine sa-l convinga, o mana de pensionari de-i aduni laolalta cu un scauipat sau cele 3 maini de profesori care fac greve de omenie?

  12. Ba oamenilor!
    Ca s-aduna o mana de oameni in poarta la Marlanu´ ca sa ce? Doar nu v-iti crede ca sa sparie
    Marlania Sa din asta. Mie mi-o placut aia cu amenintarile. Ca sa luati aminte. Si mai mult mi-o placut cand o zas ca nu raspunde iel, ci Guvernu´
    si Parlamentu´. Da di ce Parlamentu´?
    Si el nu. Ca el s-o cacat pe ´mnealui ca ce si cum.
    Si nefiind las, sa raspunza altii…
    Fire-ai al dracului de Marlan jegos!
    PS
    De taxe si TVA majorate nu scapati. Si nici de Marlan…

  13. Intrebare intrebatoare: onor’ opozitia nu poate declansa encore une fois procedura de suspendare a lu’ Chiorete? Au lejer o treime din tot parlamentu’, iar acum cred ca la o adica de referendum Chioru’ suge poola clar. Stiu, sint un nesimtit – alegerile da dupa vor costa lovele, dar in nici un caz mai mult(e) decit are bashitu’de returnat in contul campaniei electorale. Nu i-ar mai muri multi inainte!

    • Pentru iniţierea procedurii de suspendare, e drept, este nevoie doar de semnătura a o treime din senatori şi deputaţi. Decizia de suspendare se ia, totuşi, cu majoritatea voturilor.

  14. Stau şi citesc. Tac, dar citesc întodeuna posturile de aici. Iar dezgustul, greaţa şi gustul amar pe care le simţeam atât de puternic cu ceva timp în urmă revin fără cea mai mică ezitare, nu ca o amintire ci ca o realitate.

    Întodeauna am spus că, de fapt, nu contează cine ne conduce. Sunt aceleaşi costume cu alt conţinut şi chiar dacă credem că vina este a lor, în realitate fiecare popor are conducătorii pe care îi merită.

    Mă întreb dacă situaţia este mai grea, sau pur şi simplu ne pierdem răbdarea. Sau… Machiavelli spunea ceva, odată.

    Aici, pe insula unde trăiesc, rahatul real, uman, pe care puţini îl înţeleg este la fel de mare. Doar că, grătarele, berile şi beţia banului, acoperă mirosul.

    Conducătorii sunt întodeuna aceiaşi. Şi vor fi mereu aşa. Iar oricâte contraexemple mi-ar da cineva, întotdeauna mă voi gândi la Pareto care ne demonstrează imposibilitatea unor conducători apropriaţi poporului.

    Platon avea o republică. Undeva, departe.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă...

- A word from our sponsors -

De citit

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...