Revista presei

IL GIORNALE spune astfel:

IL GIORNALE (Italia), 6 mai 2010 – Trei persoane nevinovate au căzut victime furiei declanşate miercuri la Atena. Să încercăm să vedem ceea ce se întâmplă.

Grecia a capotat. A contractat credite superioare avuţiei pe care o produce într-un an. Cea mai mare problemă constă în faptul că în fiecare lună trebuie să refinanţeze acest împrumut enorm, fără a avea banii necesari pentru a face acest lucru. Europa, cu puţin prea multă ezitare, i-a acordat un împrumut cu o dobândă mică, cerând în schimb guvernului de la Atena să-şi pună conturile în ordine: ceea ce ar însemna reducerea cheltuielilor şi mărirea câştigurilor. Iar miercuri, un popor de nebuni s-a adunat în mijlocul străzii pentru a spune că nu sunt de acord cu aceste lucruri. În ultimile săptămâni am tot explicat felul în care maladia grecească poate contagia şi restul Europei. Am analizat minuţios toate „medicamentele” care s-ar putea prescrie şi toate reacţiile mai mult sau mai puţin competente ale „doctorilor” aflaţi la căpătâiul bolnavilor.

Ce nu am explicat destul de clar, este faptul că persoanele care au murit miercuri reprezintă adevăratul motiv pentru care Grecia se află în prăpastie. Cele trei victime nevinovate nu sunt efectul crizei, ci cauza acesteia. Moartea lor este tragedia aflată în plină desfăşurare. Cu o concepţie puţin deformată a noţiunii spaţiu-timp şi a relaţiei cauză-efect, se poate spune mai simplu că Grecia a capotat deoarece miercuri pieţele s-au umplut de cretini, iar unii dintre aceştia mai sunt şi asasini. Bneînţeles că trebuie să explicăm mai bine acest lucru.
Falimentul Atenei este în esenţa un faliment politic. Segmentul tinerilor (mulţi dintre care demonstrează de luni de zile în pieţele publice) şi cel al funcţionarilor publici, a avut în ultimii zece ani pretenţia să mănânce gratis. Putem să ocolim cât vrem în jurul adevărului, numai că banala situaţie în care se află Atena în acest moment se datorează faptului că trebuie să explice dintr-odată, pe neaşteptate, că scenariul filmului ultimilor ani era unul fals. Din 2002 şi până în 2007, avuţia Greciei a crescut cu patru procente în fiecare an. Nu au apărut valuri enorme de turişti dornici să viziteze Partenonul, insulele erau populate la fel ca întotdeuna, nu au fost deschise noi fabrici, uleiul era acelaşi de mii de ani şi cu toate acestea Grecia se dezvolta la fel ca si Coreea. Cu bani publici, dintre care cea mai mare parte au fost luaţi cu împrumut de la băncile străine care drogau ţara. Efectele le putem vedea astăzi: 52 de miliarde de euro împrumuturi greceşti în mâinile băncilor franceze, 31 de miliarde în mâinile celor germane; jumătate din total se află în zona euro. Băncile din jumătate de Europă şi deci şi acţionarii acestora au finanţat pensiile generoase, un aparat public demn de miliardari şi un welfare exorbitant. Despre inconştienţa reprezentanţilor finanţei s-ar putea vorbi mult şi bine, numai că nu este acesta locul potrivit.
Ar trebui să reamintim numai dezinvoltura cu care grecii au abandonat brânza feta pentru languste, ştiind perfect de bine că la finalul prânzului, contul va fi plătit de alţii. Aceiaşi greci care astăzi demonstrează în mijlocul pieţei, lansând bombe Molotov. O cultură mortală care a stabilit de-a lungul anilor un meniu stufos de drepturi, fără să se gândească la contul săracilor. Care miercuri, s-au revărsat cu furie în piaţă, pretinzând acelaşi fel de mâncare ca şi până acum. Nimic nou sub soare. De mai multe secole falimentarea unui stat provoacă tulburări în pieţe. Numai că în acest caz, povestea este diferită: guvernul a intervenit chirurgical pentru a extirpa tumoarea, pentru a tăia privilegiile celor care beneficiau de ele. În general guvernele acţionează în manieră grosolană: prin inflaţie şi evaluarea monezii, metode care îi lovesc pe toţi şi care transferă problema în viitor.

A construi bunăstarea aparentă a unei colectivităţi prin simpla revendicare a unui drept duce la ceea ce s-a întâmplat miercuri la Atena.(Nicola Porro)

LE TEMPS spune în felul ăsta:

LE TEMPS: Statele, marionete ale finantelor

Articol de Angelique Mounier-Kuhn

LE TEMPS (Elveţia), 6 mai 2010 Supărătoare tresărire a istoriei este cea care îl aduce pe şeful guvernului celei de-a noua economii a lumii la acrobaţii justificatoare în faţa operatorilor de pe pieţe, îmbătaţi de perspectiva unei contagiuni a crizei grece în restul zonei euro.

Flash-back. Acum un an şi jumătate, acelaşi Jose Luis Zapatero avea o alură mândră pe fotografia de familie a G20, la Londra. La sfârşitul acestui summit pe care Barack Obama îl calificase drept „istoric prin mizele sale şi prin soluţiile găsite”, liderii celor douăzeci de mari puteri proclamaseră venirea unei noi ordini mondiale. Doi piloni urmau să stea la baza ei: mii de miliarde pentru a relansa creşterile anemiate de criză şi o reglementare strictă a băncilor şi a pieţelor ale căror rătăciri, tribut al deceniilor de liberalizare fără limite, aruncaseră planeta la marginea prăpastiei. „Partea de umbră a sistemului bancar, inclusiv fondurile speculative, sunt în plasa supravegherii”, îşi exprima satisfacţia Gordon Brown, marele organizator al reuniunii. Cei care credeau atunci că refăcând regulile jocului, statele ar prelua controlul asupra finanţelor şi că acestea vor redeveni ceea ce nu ar fi trebuit să înceteze niciodată să fie, un lubrificator în serviciul economiei, pot fi dezamăgiţi acum.

Mitul unei „coordonări” a acţiunilor de stat s-a consumat în catastrofala gestionare a crizei grece în Europa. Cel al unei reglementări sporite a actorilor financiari şi-a trăit şi el veacul. Au fost luate cel mult câteva mici măsuri pentru a limita bonusurile imense ale bancherilor. Din G20 de la Londra nu mai rămân decât enervante oportunităţi eşuate. Guvernele nu au pus la punct lumea financiară. Mai mult ca oricând, guvernele suportă legea impusă de aceasta din urmă.

În fine, în LE MONDE, citim:

LE MONDE: De la planul de salvare urias la explozia zonei euro

LE MONDE (Franţa), 5 mai 2010 – Totul s-a întâmplat cu repeziciune. În câteva săptămâni, criza grecească a paralizat zona euro. Cum putem ieşi din această situaţie inedită? Anumite scenarii, inclusiv cele care de-a lungul timpului au fost considerate „absurde”, par de acum plauzibile.

Un plan de salvare la scară mare. Dacă riscul de contaminare se confirmă, zona euro şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) vor fi nevoite să intervină. Dar, şi-ar putea asuma Europa o serie de intervenţii pentru a salva statele aflate la ananghie, aşa cum evocă pieţele financiare?

Sumele vehiculate pentru un plan extins de salvare sunt colosale: 65 de miliarde de euro pentru Portugalia, şi, mai ales, 410 miliarde pentru Spania, care ar trebui să fie deblocate până în 2012, potrivit calculelor făcute de Natixis. Dar cancelarul german, Angela Merkel, va avea, fără îndoială, mari dificultăţi în a convinge opinia publică să alerge în ajutorul unui alt stat membru. Chiar dacă acesta, aşa cum este cazul Spaniei, era un model de virtute bugetară înainte să fie lovit de recesiune.

Un gest excepţional făcut de BCE. Luni, 3 mai, Banca Centrală Europeană (BCE) a luat o măsură de urgenţă inedită, suspendând pur şi simplu pragul de eligibilitate al titlurilor greceşti acceptate în schimbul creditelor. Unii nu exclud posibilitatea ca BCE să recurgă la un alt gest, mai puternic: această instituţie ar putea, de exemplu, să cumpere împrumuturile de stat la fel cum a făcut Rezerva Federală americană (Fed) în timpul crizei financiare. O ruptură a dogmelor pentru Banca Centrală.

Dacă Europa intervine prea puţin sau prea târziu, ipoteza unei slăbiri a unuia dintre statele membre ale zonei euro ar fi plauzibilă, subliniază numeroşi economişti. Neîncrederea în acest stat ar fi atât de mare, încât acesta, incapabil să împrumute pe pieţe, nu şi-ar mai putea onora datoriile care ajung la termenul scadent.

Acest scenariu este spaima băncilor care deţin obligaţiuni greceşti, spaniole sau portugheze.

Potrivit Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI), după Germania, Franţa este cel mai mare creanţier al Spaniei, cu 220 de miliarde de dolari (170 de miliarde de euro) împrumuturi în portofoliu.

Un semn că riscul unei asemenea derute este luat în serios, l-au dat responsabilii coaliţiei germane (CDU, FDP) care vor să ceară Bruxelles-ului să se gândească la o procedură de „faliment organizat”.

Unii economişti prezic „apocalipsa” zonei euro. Este vorba de excluderea acelor membri ai zonei euro care nu s-au ridicat la înălţimea cerinţelor Pactului de stabilitate. Astfel, Grecia ar reveni la drahmă iar Spania la peseta spaniolă.Astfel, devalorizându-şi moneda, ţările ar putea recâştiga în competitivitate.

Dar consecinţele ar fi dezastruoase atât pentru ţările excluse cât şi pentru restul zonei euro.

Nu sunt un adept al copy-paste-ului ca metodă de scriere a unui blog. Fac de această dată o excepţie. Preluând aceste articole, cu ajutorul RADOR. Pentru că merită atenţie.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

3 Comments

  1. Taica, mai pe scurt, daca am inteles eu bine, suntem si fututi si cu banii luati. Tinand cont cam cat am platit sa intram si in NATO si in UE.

  2. Lasa prostiile ! Mie spune-mi cand incepe razboiul ?!

    Data trecuta cand s-a lasat cu criza, a venit si razboiul, care a avut darul de a sterge datorii si averi la gramada.

    Acest Caritas global nu se poate umfla la nesfarsit, cum credea si broasca din fabula. Urmeaza colapsul general si apoi incepem din nou reconstructia.

    Sunt curios de unde va porni de data asta: din Orientul Apropiat, sau tot din Europa ?

  3. Io m-as bucura sa se duca dracului sandramaua, dar vad ca mai marii europeni, tin cu dintii de stabilitate. Germania nu vrea sa lase sa cada pe cine merita si pompeaza – alaturi de Franta- bani in vasul fara fund. Mie-mi pare rau, deoarece eu castig greu fiecare cent, iar fiscul german nu te iarta. M-am gandit sa le spun ca si eu am greutati financiare si sa sara sa ma ajute. Si eu am angajati si trebuie sa-i platesc; ajung sa nu mai am eu nimic, doar sa platesc, platesc, platesc…

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu...

- A word from our sponsors -

De citit

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....

Bombardistan

Ca un vrednic cetățean al secolului XXșiunu îmi molfăi revolta pe Facebook, în țarcul special amenajat, sub bolta cocoșată a regulilor comunității. Orice altă formă de revoltă ar presupune o ieșire din lene și trecerea în alt țarc, unul mult mai aproape de abator. Constanța. E orașul: în...

Nesimțitul

Domnul Iohannis e un nesimțit. Nu e nimic insultător în această afirmație, e o simplă constatare tehnică, rece. Unii sunt blonzi, înalți sau pistruiați - domnul Iohannis e nesimțit. Suspectat, pe nedrept, de cinism, în unele situații, de lipsă de empatie, în altele, ori de lipsă de...

Versiunea neoficială

Imaginea corectă a ce se întâmplă azi în lume nu poate fi obținută consumând știri din sursele oficiale. Prea multă propagandă. Canalele pretins alternative sunt dominate de irațională isterie și fabulații. Singura șansă e un conspect lucid al informațiilor și un minim efort de corelare. Deci: În anii...