Tanti criza ne-a boţit fesul pe cap. Şi cum stăteam noi cu fesul căzut pe ochi a venit Boc să ne cânte din coasă, despre austeritate. Austeritatea funcţionează aşa: luaţi voi bani mai puţini, ca să le rămână lor mai mulţi. Simplu. Ia hai să ne punem nişte întrebări:
1) De ce nu s-a recurs la măsuri severe de austeritate anul trecut, înainte de a recurge la împrumutul de la FMI? Un program riguros ne-ar fi scutit de nevoia de a lua un credit de care am fi putut foarte bine să ne lipsim. Dar noi funcţionăm după o logică aparte: luăm credit, apoi strângem cureaua, nu pentru a fi mai eficienţi, ci pentru a avea din ce plăti datoriile.
2) Unde s-au dus banii din creditul de la FMI? O tranşă, ştim, în plata pensiilor. Restul? A, da. La BNR, pentru a menţine rezerva valutară. Şi a se putea elibera către băncile comerciale banii din rezerva minimă obligatorie. Cu care bani băncile… ghici ce! Împrumută guvernul! Logic, frumos, mişto. Iar contribuabilul plăteşte şi creditul FMI şi cele de la băncile comerciale. Başca dobânzi.
3) Care sunt măsurile de stimulare a economiei?
4) Care sunt măsurile de prevedere pentru criza ce va veni? Îndrăznesc să anticipez că adevărata criză ( asta de acum nu e criză, ci doar crah financiar!) va veni peste 18- 24 de luni! Atunci când, în cele mai multe ţări, se va reporni consumul la cote ridicate. Iar presiunea pe resursele energetice ar putea din nou azvârli preţul petrolului peste 150 de dolari pe baril.
5) Cine plăteşte pentru cheltuielile aberante din 2009? Atunci nu era criză? Austeritate? Atunci când ministerul Elenei Udrea toca o căruţă de bani pe „tichetele de vacanţă”. Destinate aceloraşi bugetari care sunt azi beliţi. Dar care, anul trecut, aveau de votat. Pe cine trebuie.
6) Care este rata de colectare a taxelor şi impozitelor? Atinge măcar 50 de procente? Şi de ce nu există răspundere pentru incompetenţa de care dau dovadă cei care ar trebui să asigure o bună colectare?
Mai avem întrebări. Ei au răspunsuri?
Eu zic sa terminam intai batalia dupa care sa vedem ce capete cad. Nu zic solidaritate, zic sa punem intrebarile astea la momentul potrivit, sa facem scandal cand e liniste, cand doare mai tare, nu acum, cand toata lumea e in garda. Informatiile astea erau disponibile si anul trecut, dar acum au revenit relevante. Noi de ce nu am facut nimic atunci?
Care noi?
Nu sunt sigur ca interpretez corect intrebarea asa ca am sa ma rezum la: ce ramane dupa ce scazi personajele la care te referi in text.
Uite, Rabbi, ce zic eu: raspunsurile la intrebarile matale sa le aflam noi dupa anticipate, din relatarile reporterilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie reunita pentru procesul intentat astora pentru subminarea economiei nationale si inalta tradare (basca alte fapte mai mici si complicitati).
Merge?
Sigur ca au raspunsuri !
Uite-l pe cel standard:
http://www.lovendal.net/wp52/wp-content/uploads/2009/05/einstein.jpg
Nu, nu atinge 50%. Din cate stiu eu nici un guvern postdecembrist nu a atins colectare mai mare de 30%. Iar guverne mari, gen Franta, etc nu au atins 50%. Tot din cate stiu eu. Dar always e posibil sa ma insel..
E un mai vechi raport al Băncii Mondiale care ne situa pe locul 181 din 181, în privinţa ratei de colectare (2008). La asta se adaugă şi raportul de aici, care explică de ce:
http://www.doingbusiness.org/documents/Paying_Taxes_2009.pdf
La 3 nu e raspunsul: usturoi chinezesc!?
Colectarea va fi proastă atît timp cît cetăţenii vor afla pe ce filiere de „parandărăt” se duc impozitele lor.
Pe deviza: „Dă-i în pula mea … eu să plătesc ca fraieru … impozite … ca să facă Udrea … chizda grasă ?! ” 😉
Titlul corect era „Intrebari fara raspuns” sau „Intrebari crizate” 🙂
[…] costa timpul nostru | Rasarit de soare misto construit | Intrebari despre criza | Copii fara capete sparte si un trafic mai lejer | A 3-a venire | Biserica mamii lor | Perdea de […]
N-au răspunsuri. De unde puii mei să aibă? De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.
Vreau criză adevărată! Vreau să nu-i mai văd p-aştia deloc!
[…] care-i faceau pe oameni sa mai o duca de pe-o zi pe alta,deci de atunci,doua idei paralele par sa nu se intalneasca […]
[…] Intrebari retorice fara […]
” Să nu pretindem ca lucrurile să se schimbe dacă tot timpul facem acelaşi lucru. Criza este cea mai binecuvântată situaţie care poate apărea pentru ţări şi persoane, pentru că ea atrage după sine progrese.Creativitatea se naşte din necesitate precum şi ziua se naşte din noapte.În perioada crizei se nasc invenţiile, descoperirile şi marile strategii. Cine depăşeşte criza se depăşeşte pe sine însuşi, fără a rămâne “depăşit”. Cine atribuie crizei eşecul, îşi ameninţă propriul talent şi respectă mai mult problemele decât soluţiile. Adevărata criză este criza incompetenţei.Problema persoanelor şi ţărilor este lenea şi indiferenţa pentru a găsi soluţii şi ieşiri din astfel de situaţii. Fără criză nu există duel, fără duel viaţa este o rutină, o agonie lentă. Fără criză nu există valoare. În perioada crizei înfloreşte ce-i mai bun în fiecare, pentru că fără criză orice vânt este o mângaiere. Dacă vorbim de criză o promovăm, iar tăcerea este o exaltare a conformismului.
În loc de toate acestea, mai bine să muncim. Să terminăm odată cu singura criză ameninţătoare: tragedia de a nu dori să luptăm pentru a o depăşi.”
(Albert Einstein)
Oare Einstein ar fi fost de acord cu tăierea pensiilor şi salariilor?…