Uite, bre, o chestie care umezeşte neuronul de mordechai. Acu’ nu mai e o noutate că sunt un fel de episcop în secta „vot canci”. Şi pe subiectul ăsta am prăpădit atâta text că mi s-a acrit şi mie. Şi mereu mi s-a făcut reproşul că n-am destulă conştiinţă civică pe talpa de la pantof. Adică că cum să nu merg eu să umezesc hărtia statului cu tuşul patriei? Pe principiul „eşti cetăţean, eşti un vot, eşti o ştampilă”. Mă cam plictisisem şi eu să tot poftesc lumea la puparea-mi în cur, ori de câte ori mi se cerea, imperativ şi răstit, să fiu un bun cetăţean, să fiu o ştampilă jucăuşă. Ce s-o mai lungim, o tai scurt ca Ciomu’. Nu ca Boc, că acolo nu-mi ies procentele.
Acum am găsit soluţia. Soluţie serioasă, bre. Cosmică ! Pe care o susţin cu toată convingerea! Şi vă poftesc să faceţi la fel ! Da’ foarte pe bune! În felul ăsta veţi putea alege şi nu doar vota. Şi poate schimbăm leapşa lu’ Nenea într-o iniţiativă legislativă.
Pana aici, ok. Dar dupa?
Astea sunt solutii extreme (dupa mintea mea). Dar pana la solutiile extreme a incercat poporul ca macar sa nu mai testeze teslele in capul propriilor mostenitori?
Ma refer la cazuri precum EBA, Udrea, Becali, Honorius (stiu ca n-a iesit, dar a strans cateva mii de entuziasmati totusi) etc. Lista e lunga si are aderenti la toate partidele.
Ar fi un prim pas. Mai simplu.
Noi nu stim nici macar sa mergem democratic pe strada dar vrem sa sarim cu parasuta.
Nu mai vorbesc de lucruri precum: cititul CV-ului politic si profesional al candidatului, uitatul la credibilitatea formatiunii din care face parte etc.
Inca ceva, ce nu trebuie uitat de nimeni: toti aia „de sus” sunt cetateni romani. Alesi de romani, dintre romani. Vorba aia: prost nu e cine cere ci ala care da.
Acum eu nu am dat cu parul ci cu opinia…
După… ce? Că nu înţeleg la care după îţi e gândul.
Altfel sunt de acord cu tine.
Am citit acum 4-5 ani intr-un numar al revistei “Lumea Magazin”, daca o fi adevarat, ca in Rusia, pe buletinul de vot, exista optiunea “Vot împotriva tuturor”. Impotriva tuturor candidatilor. Chiar se spunea cã tipul acesta de vot/buletin de vot a fost declarat constitutional de Curtea Constitutionala a Rusiei. Tare as fi curios sa aflu amanunte…
Or mai avut unii o idee cu votul alb. Tu mereai ca tot omu sa-i sudui, adica sa semnezi pe lista da’ sa nu pui stampula si ieseai racorit. Numa’ ca dupa ce ieseai, ca prin farmec, buletinul se stampila singur in casuta care trebuia. Daca ar tipari astia un buletin ca al din poza m-as inscrie in secta Vot Canci.
Banzai!
E valabila ideea, mai ales pentru mine, care nu am de gand sa votez cu ai mei daca nu vad un nume pe care sa-l stiu eu valabil.
Canci vot in caz contrar. Mai bine ma plimb in natura sau dorm.
Pe ideea ca se reface votul in circumscriptie cu alti candidati, ma duc. Si votez „nici unul”.
Da´io – mi-e rusine s-o spun- as alege tot Partidul Dictaturii Luminoase. Ca daca-i bal, bal sa fie…
Ma refeream la trecerea in practica a unei astfel de initiative.
Sa zicem ca iese legea, se ajunge la alegeri si oamenii spun (multi) „niciunul”.
Ce se intampla dupa alegeri?
Toate democratiile din lume au Parlament, Guvern, Presedinte (mai putin Norvegia)… Poate ajungem noi, cu Romanica noastra, sa fim condusi de „nimeni”. Cine ne mai pune noua borduri in tara daca „nimeni” semneaza contractele?
Spor!
Dacă citeai articolul lu’ Nenea aflai. Urmează link-ul şi ai să afli.
Ai dreptate, asa cum zicea si Nenea: „Pentru ăia care se prind mai dificil”.
M-am prins mai greu. Am vazut postul lui de cand a aparut, dar se vede treaba ca am trecut prea in graba peste el.
Pe de alta parte, problema ramane. In cate situatii s-ar putea intampla varianta 6? Sa fim realisti.
In acelasi timp ramane intrebarea retorica tot de la Nenea: „SĂ VEDEM DACĂ CHIAR EXISTĂ SOCIETATE CIVILĂ…”. Desi, parca stiu deja raspunsul.
Nu sunt nihilist si nici nu am obsesia contradictiei. Dar au trecut ceva alegeri peste mine (si campanii electorale) si tare mult as vrea ceva care sa miste SIGUR lucrurile cu 5 cm decat ceva IPOTETIC pentru un salt de 50 m.
Dar preiau imaginea si sa vad ce reactii au oamenii si la mine… Sa dea Creatorul sa mearga!
Inshallah!
O chestie asemănătoare este la ucrainieni
nu cred ca in ucraina e asa ceva … nu cred …
Am scris despre asta: http://casteluldenisip.blogspot.com/2010/02/optiunea-pe-care-nu-am-avut-o.html
Adevarul e ca, dacat cu Baselu, mai bine cu nimeni. Sau cu „impotriva tuturor”
poftim
http://shmirtzic.wordpress.com/2009/11/28/model-buletin-de-vot/