AcasăRabbi ziceJocul la ofsaid

Jocul la ofsaid

Căderea moţiunii de cenzură nu este o nenorocire pentru opoziţie. Intrarea în vigoare a măsurilor împotrivă cărora era îndreptată moţiunea de cenzură poate însemna o dramă pentru milioane de pensionari, dar dintr-o perspectivă cinică, pentru actuala opoziţie rezultatul votului de ieri reprezintă o etapă încheiată cu bine.

Am convingerea că liderii celor două partide de opoziţie au înţelepciunea necesară pentru a realiza că dărâmarea guvernului Boc nu avea cum aduce o schimbare de cromatică în exerciţiul puterii. Asta pentru că, în acest moment, din nefericire, întreaga putere în stat este concentrată la Palatul Cotroceni. Emil Boc, guvernul Boc reprezintă doar vehicolul prin care deciziile de la Cotroceni sunt transportate către populaţie, făra a îl expune direct pe cel care stă în spatele acestor decizii.

Pentru un privitor avizat devine tot mai evident că gesturile opoziţiei fac parte dintr-un plan care îl vizează pe preşedinte. Atât lupta pentru numirea judecătorilor la Curtea Constituţională, cât şi bătălia dusă ieri pe moţiunea de cenzură, îl vizau direct pe Băsescu, guvernul Boc fiind din nou vehicolul cu ajutorul căruia erau transportate veştile rele, dar în sens invers de această dată. Este mai mult decât evident că fără o eliminare a lui Traian Băsescu nu poate avea loc nicio schimbare de putere. Şi încep să fiu tot mai convins că PSD şi PNL funcţionează acum în logica unui plan care să ducă la suspendarea lui Băsescu.

Doar un naiv îşi poate imagina că în spatele demersurilor celor două partide există o autentică şi profundă preocupare pentru destinul a milioane de pensionari. ( Deşi nu neg că o anume preocupare poate exista). Strategia opoziţiei pare a fi, mai degrabă, axată pe un permanent joc la ofsaid.  Iar scorul obţinut ieri, la votarea moţiunii, se aşează perfect pe această strategie. Pentru că scorul obţinut ridică problema legitimităţii actualei puteri, iar pe de altă parte,  tocmai prin numărul mic de voturi care au lipsit pentru adopatarea moţiunii, este de natură să accentueze şi mai mult frustrarea în rândul celor nemulţumiţi de măsurile guvernului Boc-Băsescu şi care şi-ar putea dori acum o schimbare de putere.

Strategia aceasta a PSD şi PNL poate fi una de succes dacă cele două partide vor avea răbdarea şi forţa de a o urma până la capăt. În lupta aceasta cel care clipeşte primul pierde. Traian Băsescu pare să fi intuit această strategie şi a evitat, până acum, acele gesturi care i-ar fi putut aduce o expunere majoră. Opoziţia pare decisă să aştepte pasul greşit, folosind, între timp, toate ocaziile pentru a marca şi capitaliza acele gesturi ale actualei puteri care pot genera nemulţumire populară. Şi acele gesturi nu au lipsit. Cota de încredere în Traian Băsescu şi partidul său este mai scăzută ca niciodată, dar ar fi o greşeală să se creadă că, în eventualitatea unui referendum referitor la suspendarea actualului preşedinte cifrele din sondajele de acum se vor reflecta în votul referendar. Nu trebuie uitat că înaintea votului ar trebui să aibă loc o lungă campanie. Campanie în care resursele statului stau la dispoziţia lui Băsescu. Iar în România votul este încă de vânzare.

Strategia opoziţiei îşi propune acumularea masei critice în nemulţumirea populară, astfel încât suspendarea preşedintelui să vină ca o solicitare explicită şi bine argumentată numeric, dinspre populaţie. În acelaşi timp cei din opoziţie aşteaptă pasul greşit al lui Băsescu. Adică acel gest care să poată fi invocat ca pretext pentru suspendare. Cum spuneam, strategia aceasta presupune răbdare şi stăruinţă. Iar unele declaraţii de prin PNL dau de veste că pe acolo resursele de răbdare sunt pe cale de epuizare.

Mai trebuie ţinut seama şi de acele voci ( tot mai numeroase) din PDL care pomenesc despre soluţia suspendării actualului preşedinte, ca unică soluţie de ieşire din actualul impas.

Bătăliile pierdute până acum de opoziţie nu sunt obligatoriu lupte câştigate de Băsescu şi adepţii săi. Pentru că fiecare victorie a sa a fost marcată cu pierderi importante de procente în încrederea populară. După încă două-trei astfel de victorii, Băsescu poate fi pus în situaţia de a chema elicopterul pe acoperiş. Şi el ştie asta. Tot astfel cum o ştiu şi cei din opoziţie. Remanierea Guvernului, un gest exclusiv de imagine, care vizează nu neapărat miniştrii cei mai incompetenţi ori cei mai necinstiţi, dar pe cei mai expuşi la nemulţumirea populară – urmare a măsurilor adoptate prin asumarea răspunderii, de către Boc- pare a fi mutarea sa de răspuns. O mutare deloc grozavă, care are mai degrabă rolul de a distrage atenţia.

Jocul acesta continuă. Şi cum spuneam: cine clipeşte primul pierde. Până atunci noi putem închide ochii. De tot.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

14 Comments

  1. Sincer răbdarea mea a cam atins masa critică. de aceea, o eventuală suspendare a lui Băsescu ar prezenta interes pentru mine doar dacă discuția despre suspendare e în strânsă legătură cu un stejar cât mai înalt, cu crengi foarte groase. Altfel? Am văzut electoratul român în acțiune. Și un eventual scrutin ar produce mari surprize raportat la sondajele de acum, și i-ar aduce chiorului o legitimitate pe care nu o merită. Și să vezi atunci ciuruială….
    (oare postul de ambasador la Paris este păstrat liber pentru Baconschi în caz că se va supune votului popular eventuala demitere? Că doar el știe cel mai bine cum se organizează cu adevărat un vot :D…)

  2. Ce bine ai caracterizat romanasii cand ai zis „în România votul este încă de vânzare” (as completa eu: si va fi in continuare pentru mult timp de acum inainte).

    Nu stiu ce se poate face pe bune in tara asta care e o masina de vot manuala. Manuala pentru ca nu are inteligenta proprie, deci trebuie actionata „manual” de cei care sunt la butoane. Ce este mai interesant e ca nu functioneaza pe benzina ci merge cu galeti si faina in pachete de 1 kg… si mai merge cu autobuze organizate de MI (si altii).. si cu sectii de vot supranaturale din diaspora care depasesc planul cincinal nu in 4 ani jumate, ci in 12 ore.
    Si cine oare are combustibilul asta special in cantitati cat mai mari decat „cel mai informat om din Romania” – „cel mai iubit de catre bobor”?

    „Si! BA – SES – CU! BA – SES – CU! Mai tare si materialele sus, va rog. Asa! Asta-i momentul. Baloanele CARE le aveti va rog.. In momentul in care apare presedintele pe scena vrem sa se simta ca a venit: aplauze, urale..” [integral pentru nostalgici: http://www.youtube.com/watch?v=pEvnqUqbuOM ]

  3. Rabbi, perfect rationament! 100%. Inclusiv aia cu votul de vinzare! Asta ar fi in stare, cind se va pune problema demiterii dupa suspendare (am zis CIND nu DACA), sa iasa in campania pentru referendum cu lozinca: ” am cerut demisia guvernului, iar viitorul guvern va mari pensiile cu 5% si salariile cu 10%”. Asta va fi „pretul” pentru voturi. Si muuuulti vor pune botul!
    Pariu?!?!?
    Banzai!

  4. Bre, Mordechai, ai dreptate! Singura chestie pe care nu o inteleg deoarece eu n-am auzit-o este cea legata de faptul ca voci ( tot mai numeroase) din PDL pomenesc despre soluţia suspendării actualului preşedinte, ca unică soluţie de ieşire din actualul impas. Deci io acolo nu trec clasa. Care dracu din pdl a zis de suspendare? Poate off the record, ca public zau dac-am pierdut ceva! 🙂

  5. ‘nteles. Bravo lor! Dar io acu’ imi doresc sa mai si traim pe cand s-o intampla asta ca altfel raman iar portocaliii astia sa puna stampila! Ca am auzit io ca se cred nemuritori.

  6. Foarte de acord cu ce spui… si eu am impresia ca opozitia si-a facut niste calcule pentru care rezultatul de ieri pica tocmai bine – ceea ce din punctul meu de vedere nu prea e o veste buna pentru noi, astilalti (http://rational-idealist.blogspot.com/2010/06/jos-guvernul-ro.html).
    Vad totusi o problema: PSD si PNL nu prea mai joaca in echipa, cum au facut asta-toamna. Chiar ieri la motiune, desi au votat impreuna, au cam vorbit fiecare pe limba lui, cel putin Crin a aruncat cateva sageti otravite catre Victoras (binemeritate, daca ma intrebi). Mai am si o maaare nelamurire despre ce s-a intamplat luni noaptea la Camera Deputatilor: sa fie adevarat ce zice omul asta (http://www.georgeserban.eu/2010/06/15/romania-se-apropie-pe-nesimtite-dar-cu-premeditare-spre-configuratia-unui-stat-criptofascist/), ca PSD a fraternizat cu inamicul? (Citat din mesajul lui catre Nastase: „Ma asteptam …sa gasesc pe blogul dumneavoastra o explicatie asupra motivelor pentru care PSD, azi noapte, a cedat, lasand PNL singur in cea mai importanta batalie care s-a dat in Camera Deputatilor, dupa alegerile din 2008.”)
    Deci, ce cred eu: pe masura ce PSD si PNL cresc in sondaje, interesul lor pentru cooperare va scadea si se va intensifica simtul de competitie (naturala intre principalele partide de stanga si dreapta).
    Iar asta e o veste buna pentru pedelei.
    PDL chiar s-ar putea sa ajunga din nou relevant in anumite combinatii – cu conditia sa-l ingroape pe Basescu inainte sa le faca el de petrecanie (si in asta vad logica oamenilor aia din PDL cu care zici ca ai vorbit).

  7. Io cred ca sunteti foarte optimisti. Cu Marlanu´ veti mai avea de lucru. Nu cade chiar asa de usor,
    deoarece sunt inca destui trepanati care il „iubesc”
    pe jegos. Io-l bag in ma-sa. Si pe boc. Si guvernu´
    si pe tot pedeleu´!

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More from Author

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu...

- A word from our sponsors -

De citit

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....

Bombardistan

Ca un vrednic cetățean al secolului XXșiunu îmi molfăi revolta pe Facebook, în țarcul special amenajat, sub bolta cocoșată a regulilor comunității. Orice altă formă de revoltă ar presupune o ieșire din lene și trecerea în alt țarc, unul mult mai aproape de abator. Constanța. E orașul: în...

Nesimțitul

Domnul Iohannis e un nesimțit. Nu e nimic insultător în această afirmație, e o simplă constatare tehnică, rece. Unii sunt blonzi, înalți sau pistruiați - domnul Iohannis e nesimțit. Suspectat, pe nedrept, de cinism, în unele situații, de lipsă de empatie, în altele, ori de lipsă de...

Versiunea neoficială

Imaginea corectă a ce se întâmplă azi în lume nu poate fi obținută consumând știri din sursele oficiale. Prea multă propagandă. Canalele pretins alternative sunt dominate de irațională isterie și fabulații. Singura șansă e un conspect lucid al informațiilor și un minim efort de corelare. Deci: În anii...