Am găsit pe ziare.com articolul ăsta. Exista un singur comentariu. Cu care nu m-am hotărât dacă am cum fi de acord ori ba. Sunt tentat să cred că aceştia sunt nişte bani mai bine cheltuiţi decât milioanele băgate în borduri sau încă un „brand turistic de ţară”. Sau în inutile săli de sport pe care oricum nu le va folosi nimeni. Şi totuşi, mă gândesc, e criză, austeritate… poate că… Poate că ce? Poate trebuiau economisiţi banii aceia pentru încă un rând de borduri?
O fi criză…
- A word from our sponsors -
Eu zic că e bine. Ar fi păcat să pierdem încă un monument istoric. Şi e mare păcat că nu salvăm şi altele… Păcat că nu renovăm şi Curtea Veche. Un monument istoric bine întreţinut ajută turismul mult mai bine decât branduri inepte de ţară…
cel putin niste muncitori vor avea de munca 1 – 2 ani, pana trece criza .. desi 7 mil de euro pare mult .. nu ca m-as pricepe, dar cu banii astia faci un bloc, sa fie o restaurare asa de scumpa?
Consolidările unui imobil sunt, de obicei, la fel de scumpe ca și construitul de la zero. Restaurările, care implică refacerea detaliilor arhitectonice pretențioase, plus consolidări, sunt și mai scumpe.
Anndryusha, hanul Gabroveni nu are detalii arhitectonice pretentioase…
Dupa cum scrie in articolul ala
„Lucrarile de reabilitare, extindere si remodelare functionala a Hanului Gabroveni”
si
„In prezent, cladirea hanului mai pastreaza ziduri ale incaperilor de la parter si etaj, in timp ce in curte, boltile pravaliilor si zidurile acestora s-au naruit. Hrubele aripii de est ale constructiei sunt naruite si ele, iar cele ale aripii de vest risca sa se prabuseasca in lipsa unor masuri de recuperare a monumentului, se arata in documentele supuse aprobarii CGMB.”
seamana cu tactica des intalnita a celor care vor sa execute lucrari de demolare partiala si/sau recompartimentare dupa o schema functionala necesara la moment, a unor cladiri monument.
In plus, niste relatii la locul potrivit si un bun intocmitor al Documentatiei Tehnice si a avizelor, poate aduce si ceva fonduri din diverse locuri.
Anul trecut… „doamna” Israela a cumparat o locuinta in localitatea Dorobantu si a fost ajutata la intocmirea hartiilor pentru a-si atinge scopul. De fatada, s-a specificat ca vor fi efectuate lucrari de reabilitare si conservare a stilului arhitectonic traditional al localitatii (LOL), folcor, macrame-uri si alte abureli. In realitate, casa era o darapanatura din „gard” si ca sa nu mai faca doua documentatii tehnice (demolare + edificare), s-a facut una singura. Casa, evident, a fost demolata… In loc, cred ca la momentul de fata s-a terminat deja construirea vilei.
e criza pentru cine crede ca e criza!
ia asta si pune-o in clasorul cu vorbe intelepte. Peste ani vei intelege geniul acestei afirmatii! :))
http://zaraovidiu.blogspot.com/2010/06/continua-arestarile-la-comanda-politica.html
Bine folositi pana in momentul final al restaurarii, cand probabil, se va vinde pe sub mana unui smecher.
Ca asa-i la noi. Ca-n vestul salbatic. 🙂
Sint lucruri pe care nu le putem amina, orice criza ar trece peste noi. Daca ne-am restaura monumentele care se prabusesc si daca am invata sa le respectam, nu ar mai fi nevoie de inventarea unui brand de tara; brandul s-ar forma de la sine.
Restaurarea Hanului Gabroveni e o investitie buna- mai ales ca o parte din bani sint bani europeni.
Nu putem astepta sa cada monumentele, cu pretextul crizei. Asta e mentalitate de taran lenes, caruia ii intra hotii in batatura pentru ca i s-au prabusit gardurile si nu le repara, ca e sarac. Dupa ce ii ramine curtea goala, o sa fie si mai sarac.
La cestii de cultură nu mă bag, că-s numa’ un inginer incult. De ăla cu privire inteligentă, ca cîinele, da’ care nu ştie ca să se exprimă!
Banzai!
Citeste si al doilea comentariu! :-)))
Sunt atâtea exemple în care una au zis și alta au făcut încât nici mie nu-mi inspiră încredere.
Mi-aș dori ca eu să suflu în iaurt nejustificat…
Parerea mea e ca o caramida e mult mai trainica decat zecile de vuitoane.
Asa ca, de ce nu ?
Macar ce e istorie sa ramana, ca alta nu se mai face.
Dar în spatele unei cărămizi sunt zeci de vuitoane…
[…] O fi criză – Da. […]