Dinspre BNR se aud tot mai insistent avertismente despre o posibilă explozie a cursului de schimb leu-euro. În general, în situaţiile care implicau o anume tensiune politică şi/sau o conjunctură economică delicată, Banca Naţională obişnuia să aibă o atitudine prudentă, rezervată, ba de cele mai multe ori să se abţină de la orice declaraţii. Cu atât mai mult îmi pare suspectă insistenţa cu care voci dinspre BNR ţin să ne anunţe că, în cazul în care nu vom percuta docil la măsurile guvernului Boc, apocalipsa stă să se prăvălească peste noi.
Cred că actuala criză în care ne bălăcim se datorează într-o mică măsură crizei economice globale, într-o mare măsură deciziilor greşite luate de toate guvernele care s-au succedat din ’90 până astăzi şi în foarte mare măsură nesimţirii şi imbecilităţii actualului executiv. Marile noastre probleme au început atunci când s-a decis că e imperios necesar să apelăm la un nou împrumut de la FMI. Motivaţia furnizată a fost că acest împrumut va fi… plasa de siguranţă, în cazul unor eventuale dificultăţi. Aşa cum s-a dovedit, acordul cu FMI a fost sau nu o plasă de siguranţă ( încă nu e clar!), dar prin condiţiile impuse, e clar că a creat cadrul tocmai pentru acele dificultăţi despre care vorbeam.
Primii bani proveniţi din împrumutul de la FMI au fost folosiţi pentru a elibera o bună parte din rezerva obligatorie pe care băncile comerciale o aveau depusă la BNR. Pentru banii aceia, contribuabilul român va avea de plătit, ratele plus dobânzile. Ulterior băncile comerciale ( aproape toate bănci străine) au scos iute o bună parte din acei bani din ţară. Despre repornirea creditării nici nu se punea problema!Tot atunci, o bună parte din acei bani au fost folosiţi pentru a … credita guvernul! Bani pe care tot contribuabilul va trebui să-i mai plătească o dată, cu dobânzi cu tot. O parte din aceşti bani au fost obţinuţi prin schimbarea în lei a valutei eliberate din rezerva minimă obligatorie, iar asta a menţinut, pentru o vreme, un curs relativ stabil al leului în raport cu euro.
Toate astea s-au întâmplat sub oblăduirea onor guvernator Mugur Isărescu. Una din marile noastre gogoşi umflate. Acelaşi guvernator sub reglementarea căruia, în ultimii 20 de ani, au pleznit scandalurile bancare unul după altul, de la Bancorex la Columna şi de la Dacia Felix la Banca Internaţională a Religiilor. Nu vreau să îl atac pe Isărescu. Nu am de ce o face. Dar nici nu e bine să continuăm să ne vindem iluzia că la BNR ar păstori mântuitorul. Aşa că am toate motivele să găsesc suspecte declaraţiile venind dinspre BNR.
În aceeaşi ordine de idei aflu că majorarea TVA la 24% ar aduce ceva mai mult de 900 mil. eur. la buget. În vreme ce reducerea pensiilor ar fi adus 1,6 miliarde. Facem puţină aritmetică? Dacă 900 mil. reprezintă valoarea a 5% din majoritatea bunurilor şi serviciilor aflate în circulaţie în România, iar PIB-ul în 2009 a fost de 145 de miliarde, bugetul de stat de 46 de miliarde, se cere să se calculeze care e rata de colectare a impozitelor!
În condiţiile în care în învăţământ e jale, infrastructura din transporturi e ferfeniţă, sistemul de sănătate e pulbere, armata şi poliţia sunt sub-finanţate… pensii nu se pot plăti, iar lefurile bugetarilor trebuiesc reduse…. ce naiba se întâmplă cu banii noştri? Unde naiba se duc? Răspunsul îl găsiţi recitind paragraful de mai sus, legat de creditul de la FMI şi destinaţia sa. Adăugaţi la asta sălile de sport şi extravaganţele de la Ministerul Transporturilor.
În fine, aud repetându-se că bugetul de pensii suferă de un deficit major. Ceea ce e corect. De ce nu spunem şi că valoarea acelui deficit se datorează şi introducerii pensiilor private? Care pensii private, aşa cum s-a văzut în ultimii ani, au făcut mulţi oameni fericiţi, pretutindeni în lume. Iar suma care a migrat către fondurile private (străine) de pensii se potriveşte curios de bine cu valoarea deficitului despre care vorbim.
Hm … cred ca, de fapt, stii prea bine cine e Mugur Isarescu…
doamne, pentru articole d-astea te iubesc
BNR se cam baga in politica in ultimul timp, mai exact scoate cate o perla ideologica libertariana cam odata la 2-3 zile. Isarescu a stat cam mult acolo si s-a cam ramolit saracu’. Ar fi timpul sa iasa la pensie… desi daca ma gandesc la Croitoru mai bine nu, ala e tampit rau.
Sunt de acord cu tine. Stiam de scoaterea banilor din tara de catre bancile comerciale straine inca de atunci intrucat imi spusese un prieten care lucra in sistemul bancar.
Dilema mea o reprezinta in continuare ce va face acest guvern super incompetent pentru asa zisa ‘repornire a motoarelor economiei’. Pentru ca, daca n-ai contribuabili la sistemul de pensii, somaj, sanatate, n-ai nici de unde sa cheltuiesti. Majorarea tva-ului nu cred ca inseamna neaparat cresterea incasarilor la buget, intrucat avem aceeasi bani de cheltuit pentru mancare si servicii. Ba s-ar putea sa asistam la o contractare a cererii.
Cat priveste colectarea impozitelor si taxelor – de ce ar trebui sa-mi platesc darile catre stat in conditiile in care acesta nu face altceva decat sa-si bata joc de banii mei cheltuindu-i pe festivisme si afaceri dubioase? Ca sa-si mai ia Nutzica inca o vuitoana? Sau ca epiCUReanu de Vladescu sa mai castige 100000 euro/an din consiliile de administratie?? Si ex pot continua …
Impresia mea în ultima vreme este că toate comunicatele dinspre BNR vin cu dedicație politică, parcă ar fi scrise în beciurile pdl. Deși ar trebui să fie instituție complet apolitică, și să aibă în vedere strict interesele țării, BNR are o atitudine pro-pdl, iar de țară o doare în pulă.
Mugur Isărescu și-a dovedit din plin competența din funcția e prim-ministru…
Iar pensionarul Adrian Vasilescu, consilier personalal guvernatorului BNR, ar trebui să-și plimbe nepoțeii și să mai tacă dracului din gură…
Frumoasă analiză. Cred că BNR va reuşi să facă ce nu au reuşit cei din opoziţie, adică să dărâme guvernul BOC. Un curs de schimb de peste 6 lei ar aduce toată România în stradă, Grecia va fi o nimica toată.
Părerea mea.
Rabbi, scăderea pensiilor nu ar fi adus nici o para chioară la buget. Ar fi fost o economie, că nu mai plăteau ăia 1,6mlrd. Da’ de intrat nu intra un leuţ, nici măcar de sămînţă. Făr’ numa’ dacă veneau pensionarii cu bani de acasă.
Părere de inginer.
Banzai!
Mi-am amintit de http://www.youtube.com/watch?v=CeCIlgUeYlM
Măsuri care trebuiau să asigure progresul, dar au ajuns să ameninţe însăşi supravieţuirea populaţiei. Evident că nu e aceeaşi situaţie, dar parcă încep să se vadă nişte congruenţe. Gradul mare de îndatorare e una, iar forţa de muncă, nefiind foarte educată şi din ce în ce mai înfometată şi bolnavă, o să fie oare în stare să se achite de datoriile publice? Nu vreau să cred că, economic vorbind, ne îndreptăm către Zambia!
Rabbi, intr-adevar, grupurile financiare internationale ne-au tras o teapa de zile mari si asta cu concursul Maritului Sef de Trib Portocaliu.
Acu, nu-i vorba, si noi am putea sa le dam o teapa colosala dar nu prea vad un partid de oameni cu cojones atat de mari si tari incat sa o faca. 🙁
Fara legatura cu subiectul, te-am vazut la emisiune la Gabi Firea pentru prima data. Chapeau!
Prima data ,tre sa invete ciumpalacu’ sa interpreteze corect relatia:Creste euro………. .
Total gresit! Euro sau alte monede ramin constante, sau fluctueaza una fata de cealalta in functie de o gramada de factori.
In consecinta, SCADE VALOAREA DE CUMPARARE A LEULUI,asta e explicatia.Da la ce economie performanta avem si cu ajutorul BNR s-ar putea sa ajungem la un curs de 5,5-6lei/euro in curand sau chiar mai mare.Si daca mai pui si framantarile politice care participa si ele in intreaga ecuatie………..
In consecinta „ne va lua dracu” vorba lu’ Badea si bine face!
Sa invete minte cetateanul ce sa faca data viitoare cu stampila.
O zi faina la tati!!!!!!!!!!!!!!!!
[…] vedea deja cu ochiul liber în toate sectoarele … E suficient! Nu cred că mai putem îndura alte măsuri competente luate de voi. Ați încălecat țara, ați sufocat-o, v-ați făcut mendrele cum ați vrut. […]
Dom’le, nu ştiu câtă vină au guvernările anterioare pentru criza actuală, da’ sunt convins că putea să le lase Tăriceanu şi bugetul întreg pe 2008, neatins, că ăştia tot la fel l-ar fi topit şi tot aici am fi ajuns. La noi n-ar fi scăpat nici-o făr’mitură.
Perfect de acord cu ce spui despre Isarescu, imaginea lui a fost umflata cu pompa, prietenii stiu de ce! Eu am si scris mai demult pe tema asta: http://rational-idealist.blogspot.com/2010/01/record-mondial-ro.html.
Dar cred ca gresesti atacand pensiile private. Sistemul public de pensii („pay-as-you-go”, in care contributiile salariatilor de azi finanteaza pensiile pensionarilor de azi) a devenit nesustenabil cam in toata Europa din motive in primul rand demografice. Reforma pensiilor prin trecerea spre un model de acumulare (contributiile de azi se acumuleaza pentru pensia viitoare a contributorilor) este esentiala pentru a avea un sistem sustenabil. Dincolo de asta, se pot introduce restrictii privind soarta acelor bani (e.g. sa fie investiti in tara, nu in afara ei) – desi personal nu sunt de acord cu asta pentru ca reduce randamentul, deci pretul il platesc chiar contributorii primind o pensie mai mica in viitor.
Dar atacand pensiile private dai apa la moara guvernului Boc, care incearca deja sa recupereze din acei bani pe care nu-i mai controleaza (de ex. a schimbat raportul contributiilor la pilonul I/public vs pilonul II/privat in favoarea celui public, practic dand inapoi pe tacute reforma sistemului de pensii). Lucruri similare au incercat si alte guverne populiste – sa ia din banii acumulati in fondurile private de pensii pentru a plomba deficitul din sistemul public: un exemplu care imi vine in minte este ultimul guvern din Slovacia (care tocmai a pierdut alegerile).
Iti dai seama ca, in conditiile in care (asa cum spunea chiar Vladescu zilele trecute la TV) bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale sunt ca vasele comunicante, sau doua buzunare ale aceluiasi guvern, ce spui tu echivaleaza in ultima instanta cu a da mai multi bani guvernului din contributiile salariatilor. Si chiar vrei sa-ti lasi pensia 100% pe mana lor? Think again…
Nu atac fondurile private de pensii. Constat doar ca au ţepuit milioane de oameni.
destinaţia banilor FMI a fost deja punctată de mai bine de un an, pe sfaturiortodoxe dacă nu mă-nşel. euro va ajunge 6 lei? ştim! apocalipsurile cele mari vin independent de mişculaţiile lui boc. iar de pensiile private, ce să mai discutăm? oricum treburile aste private (de la spitale la închisori) nu miros prea bine. guvernul, introducând pensiile private, nu a făcut decât să se spele pe mâini vis-a-vis de momentul în care „fondurile” nu vor produce pentru pensionari nici măcar un eurocent.
Pai nu-s tovarasi de packet?
Fondurile de pensii 🙂
Barbut cu brokeri
Din galeria eroilor neamului
http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/viewtopic.php?t=223&start=469
Exista un deficit al bugetului de pensii. Dar nu stiu de ce nu crea nimeni sa vada si sa priceapa ca peste 4 milioane de cetateni romani lucreaza in strainatate. Exodul a inceput de prin 2004 si cauzele sunt de bun simt.
Sistemulde pensii din Romania nu a fost niciodata contributiv, expresie pe care o tot folosesc aiurea unii si altii. Adica nu a rxistat un cont pentru fiecare contributor din care sa i se plateasca pensia.
A fost si este un sistem de solidaritate, in care generatia activa sustine pensiile generatiei in retragere.
Asa ca daca avem bunavointa intelegem imediat de ce anume bugetul de pensii e deficitar. Pur si simplu cei care lucreaza in strainatate si-au lasat aici parintii varstnici, in grija sistemului de pensii romanesc la care ei NU mai contribuie.
De multe ori si-au lasat si copiii in grija sistemului educational si sanitar.
Asa ca nu e de mirare sa creasca deficitele.
Cei care s-au bucurat cu neghiobenie de „banii capsunarilor” au motive sa regrete acum.
Moartea sistemelor de pensii, sanitar si de asistenta sociala e urmarea fireasca a depopularii.
Iar despre cauzele depopularii, printre care cea mai importanta a fost speculatia imobiliara se poate discuta indelung.
Solutie pe termen scurt nu stiu sa existe, poate spanzurarea de limba a celor care au incurajat emigratia. Da’ asta e doar o solutie morala, fara efecte practice.
Toata baba-i cu taraba – hop si eu cu jneapu’ meu !
Martea putem vorbi despre inundatii – sau voda matrozel are crampe la neuron si nu poate pentru ca sa mai stoarca alte lacrimi … din sticla de vizichi ?
Pai se poate, marlania ta, sa tratarisesti cu asemenea ignorare suferintele poporrrhului ?
Macar in 2005 si 2006, intre doua mirlanii la adresa liberalilor in general si a lui Tariceanu in special, tot mai gaseai timp sa tzopai (cuvint din familia TZOAPA) prin tara, sa muncesti adicatelea precum musca la arat.
Acuma, de cind cu musonul portocaliu – nimic, nimic !
Nu tu o vizita de lucru, nu tu o cascavea – NIMIIIIIC !
Pai ce mama dracu’ – d-aia te-am votatara, ca sa stai huhurez la Cotroceni ?
De 20 si de ani se tot fura si se fura totul, in Romania. Acum Romania a cam ajuns la fundul sacului. Scapa cine poate si mai ales cei care au furat de au stins.
Cu 20 de ani in urma, un oarecare domn Guven, de nationalitate turca, se intreba cum de mai rezista tara asta cand valuta ei si tot ce era mai de pret in ea se cara afara? Si eu ma intrebam, dar cei care guvernau tara, factorii care trebuiau sa ia masuri de stopare erau in cardasie cu ei. Garda financiara, politia, vama… altii… si uite unde am ajuns.
La iarna o sa moara foarte multa lume din cauza foamei, a frigului, a lipsei de medicamente si multe altele. Ii pasa cumva? Dimpotriva, parca se face inadins. Vorba unui fost coleg, ear mai bine cand era mai rau. Mai raul fiind perioada de dinainte de 22 decembrie ’99.
În popor e o vorbă.
Împrumutul e ca scărpinatul: potoleşte mîncărimea pentru un timp după care aceasta revine mai tare 😉