AcasăPtiuEa e judecătoare la...

Ea e judecătoare la Curtea Constituţională

În teorie, Curtea Constituţională ar trebui să fie instanţa supremă a ţării, mai presus de meschinăria politicii. În practică lucrurile nu au stat niciodată aşa. Iar astăzi starea Curţii e ca niciodată de jalnică. Instituţia este populată cu politruci selecţionaţi în baza unui singur criteriu: loialitatea! Nu faţă de litera şi spiritul legii supreme, ci faţă de un partid sau altul. Iar în cazul celor din urmă numiri criteriul a fost loialitatea faţă de şeful ăstora de la Hare-Krishna pedelică.

Teoretic, la Curtea Constituţională, ar trebui să avem oameni cu o solidă reputaţie profesională şi o condiţie intelectuală remarcabilă. Nu degeaba, totuşi,  în ţara asta avem atâtea bancuri despre diferenţa dintre teorie şi practică.

Să luăm exemplul Iuliei Motoc, judecătoare portocalie, recent numită la CC. Făptura are un site personal, blog şi tot felul de alte oglinduţe în care să-şi exercite narcisismul. Dacă treci puţin prin însemnările de pe blogul ei descoperi nişte compuneri stupiduţe, de şcolar fericit că la 16 ani reuşeşte să promoveze clasa a treia. Panseurile de Gâgă sunt asezonate cu o punctuaţie curajoasă, care ignoră regulile tradiţionale – cele care ne spun cum şi unde ar trebui să se afle virgula. Spiritul rebel se vădeşte şi atunci când e vorba de ortografierea unor cuvinte:

Azi, am lansat la Bookfest “Manualul de analiza a politicii externe”, coordinat de mine si de unul dintre cei mai straluciti studenti ai mei, Serban Filip Cioculescu.

Cordi? Gura păcătosului… Dar piţi blondă are profunzimi nebănuite şi e musai să le expună:

Cel mai important lucru in existenta, spuneau Vaclav Havel si Rob Riemen, in linia lui Aristotel, este credinta in prietenie, nu in sensul ei de oportunitate pe care il considera vulgar, ci in sensul ei autentic, de solidaritate a valorilor.

Apoi urmează identificarea marilor conştiinţe ale planetei ( din nou, cu o curajoasă distribuţie a virgulelor):

La lansarea cartii, au vorbit colegii mei de la Facultatea de Stiinte Politice, Catalin Avramescu si Cristian Preda. Catalin Avramescu, , recunoscut international ca unul dintre cei mai importanti ganditori politici al generatiei lui a discutat despre evolutia politicii externe de la conceptia lui Tocqueville la accesul individului la politica extrerna contemporane.

Punctuaţia anapoda e o constantă la duduia cu pricina. Dar nu doar punctuaţia.

Dr. Stefanie Roos reprezenta in Romania o fundatia Adenauer, a carorei politici in favoarea statului de drept sunt cunoscute.

Stilistic este cu adevărat fermecător. Acordul subtil renovat, dintre subiect şi predicat, complimentat de folosirea unui nou cuvânt „cărorei”.

Intr-o lume in care deoseri vizibilitatea se castiga prin violenta, dr. Stefanie Ricarda Roos a reusit sa demonstreze ca, cel mai important lucru pentru un jurist raman simtul dreptatii si verticalitatea.

Remarcaţi aceeaşi îndrăzneaţă folosire a virgulei. Vă mai dau un ultim şi savuros exemplu. Că nu mi-aţi făcut nimic ca să vă torturez în halul ăsta:

Ma uit foarte rar la televizor. Nici  colegul meu, Cristian Preda nu se uita la televizor. Am putut sa o urmaresc pe Teo ca prietena pe Facebook. Mi s-a parut ca dincolo de alte calitati cunoscute public are foarte mult bun simt. Din pacate, spre deosebire de multi alti  jurnalisti sau realizatori TV.

Acest  studiu accesibil pe care il recomand si celor care nu au studiat stiinta politica, incepe prin a ne spune ca una dintre ratiunile pentru care partidele politice contemporane isi pierd membrii este acela ca televiziunea a devenit principalul lor vehicol politic.

Remarcaţi, din nou, elementul inovativ în acordul subiect-predicat? Cu virgulele şi absenţa lor v-aţi obişnuit deja.

Suficient. Puteţi, dacă simţiţi nevoia, să vă delectaţi şi singuri cu spectacolul teribil pe care îl oferă prostia lăsată slobodă. Şi exemplul este departe de a fi singular.  Nu e nicio problemă dacă judecătoarea sferto-doctă vrea să se dea, pe mai departe, pe feisbuk; nu e nicio tragedie dacă insistă să siluiască limba română cu panseurile ei tâmpe. Dar e o problemă serioasă când astfel de personaje ne sunt recomandate drept reprezentanţi ai elitei intelectuale ori profesionale de pe la noi. Şi e şi mai grav când noi trebuie să plătim astfel de prostălăi pentru a ne decide destinul.

UPDATE: Ca să nu mai am reproşuri cum că aş fi eu maliţios fără motiv. Finit coronat opus! Din opera mai sus citată, încă două mostre de elocinţă şi trecere inutilă prin şcoală.

De ce sa te bucuri cand esti in instantele internatioanale, ca esti roman, ca esti est-european si ai reusit sa reusesti in toate instantele in care est-europenii sau romani nu aveau nicio sansa ?

Tot saptamana trecuta, am avut placerea sa vizitez Curtea Eurpeana a Drepturilor Omuiui, unde am fost nominalizata ca si judecator ad-hoc .Am avut placerea sa intalnesc ” echipa romana “, considerati unii dintre cei mai buni juristi ai Curtii. Am discutat cu grefierul-sef al Curtii.

Cu  doar doi neuroni, care se antipatizează atât de mult că nu reuşesc să lege vreo sinapsă, duduia reuşeşte lucruri cu adevărat notabile.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

42 Comments

  1. Domnu’ Moshe & Mordechai, sper doar să nu vă fi înșelat și să o nedreptățiți degeaba pe toașa!

    Se prea poate să se fi folosit de Google Translate pentru textele respective, care vrea să zicăc ă pe cale de consecință e scoasă din culpă iar greșelile trebuiesc imputate programatorilor care s-au ocupat de motorul de traducere!

  2. Ei, vezi, de-aia eu nu aplic la post de Judecator la CC. Stau prost si cu distributia virgulelor, si cu gramatica. Dar respir virtos si sanatos in plaminii mei romanesti 🙂

    Am cazut pe spate cu Avramesu, recunoscut pe plan international…si io am fost recunoscut pe plan international, am scris niste comentarii la diverse gazete internationale. Plus ca scriu aci la tine pe blog, motiv de mare gudureala pentru mine. Dau international din coada.

    • Singura virtute…. Suntem mulți, Băsescu ne vrea și proști…. ca apoi să aibă el grijă să nu mai fim așa de mulți!
      Parafrazând ce scrie în holul Înaltei Curți de Casație și Justiție, Prostia Domina et Regina Omnium Virtutum!

  3. Englezeişăn furculision:

    24.06.2009 – Launch of my book ” Pladoyer pour les droits de l’homme” Ambassade de al Roumanie en France, Paris

    Mâncaţa-ş salaru!

  4. Pentru a ajunge un jurist-vedetă (cum e cazul de faţă), trebuie îndeplinite următoarele:
    Condiţii generale:
    – tocit fără raţionare;
    – servilism din gros.
    Condiţie specială:
    – dorinţa de a epata.
    Şi-uite-aşa se ajunge sus. (Dacă apucăm să ieşim la o bere, îţi dau două exemple de şefi de promoţie de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti de rămâi interzis.)
    Tutulica asta de-o prezantaşi tu aici (,,pizda de la CC”, cum e denumită prin cercurile mele) nu-i decât una în plus, care se desfăşoară pe blog (în văzul lumii) cu ce poate: agramatica învăţată la FF (fără folos!) şi relaţiile ei cu Congo, Kenya şi Tanzania.
    Măcar dacă punea o poză cu o ţâţă, ceva, să fie dixtracţie şi divertisment…

  5. Acum nu încerc să-i găsesc o scuză celei în cauză dar mai bine să fim mulţumiţi că noi am fost doar observatori şi poate am învăţat ceva de la cineva care a greşit… din punctul nostru de vedere!

  6. Am si eu doua nedumeriri:
    (1) Antoanella? Nu lipseste un „L”?!
    (2) Tanti asta desteapta, cu capul mare, cica a publicat in jurnale si a scris vrafuri de carti.. Acum, eu nu sunt chiar un neinitiat intr-ale publicatiilor stiintifice si m-a lovit o curiozitate. Ia sa vedem UNDE a publicat madam.. Si am vazut: articole in reviste romanesti (citite de.. nu stiu cine) si carti (cica). Nu sunt expert in drept international, dar mie mi se pare ca acele (multe) carti cu care se lauda pe pagina ei nici nu prea ii apartin. A facut si ‘mneaei niste studii care i-au fost publicate IN respectivele carti.
    Daca e sa numaram asa, ma bag si eu. Am scris pana acum peste 15 carti!! Si mai scriu acum vreo 2 in paralel..

    Acum, daca e totusi sa fim obiectivi, cate carti trebuie sa publici ca sa executi ce ti se dicteaza de la „centru”? Pai uite la dom’ profesor Boc cum se pregateste sa isi ajusteze lucrarea despre bicameral; i-a suflat cineva ca tot mai bine e monocameral.. Si a facut si el un studiu: „Referendum 2009” parca ii zice, dar nu stiu unde e publicat…

  7. Cred ca ar trebui sa se judece/condamne pentru violarea limbii romane. Sau sa se rescrie regulile limbii romane, pentru a se potrivi blogului dansei.

  8. @Metr Mordechai,
    Punetzi pe seama loialitatii toata explicatia cum devine de se afla persoana la CCR, hmmm…eu zic sa mai analizam, sa mai vedem…contextu’, pretextu’…poate nu loialitate in sensul consacrat al termenului….hehehehe

  9. @ Iulia Musat
    Bre, nu mai invata. Nu mai invata nimic. Daca vrei sa-ti iasa ceva, bine, in viata.
    Uita-te la noi, astia mai batrani. La ce ne-a ajutat ?

  10. Aferim! Rabbi, aferim sa-ti fie, sa-ti dea Al de Sus ce-ti doresti! Ca m-ai facut sa ma simt sanatos la cap, cand zbieram de unul singur ca sexy-banateanca Motoc este magarul care canta Carnavalul de la Venetia, cu variatiuni. Daca vrei/vreti sa cititi alte nazbatii de-ale sexy-banatencei, va rog sa intrati la mine pe blog, http://www.cristipetre.wordpress.com. Oricum, aferim, Rabbi, se vede ca esti din Constanta!

  11. Văzând succesurile doamnei în folosirea limbii române și a logicii, parcă nu mă mai miră atât de tare motivarea ineptă din Deciziile 872 și 874 cu privire la scăderea salariilor…

  12. @arsulici
    Nu ştiu de-alţii, mai ales de motani :). Mie mi se pare lucru mare că înţeleg ce se petrece din când în când. La un „de ce” pragmatic probabil că n-aş putea să răspund mulţumitor.
    Şi eu nu-njur, că sunt o doamnă 🙂

  13. Ai demolat-o! S-a dus dracu’ echilibrul din CCR. Era asa frumos … Tocmai ne dadusem seama ca ungurul face jocurile.
    Am stiut, intotdeauna, ca soarta lumii o vor decide chinezii iar a Romaniei, ungurii.
    Acum, ce-o sa se aleaga de noi?!

  14. Am un comentariu simplu: In aceasta perioada femeile noasre „e de mare succesuri”. Toate sunt frumoase si destepte si multi mor de ciuda! Ma bucur ca sunt oameni de bine care le pun in valoare.
    (doamne iarta-ma…)

  15. La mine se pune ca scriu? Aici, la Ciutacu si in inca
    cateva locuri.
    Da´ doamna este studiata, colega cu Avramescu „canibalu´”. Si la CCR. Cu sot mare stab, cu recomandari din Modrogan, a ajuns mare, mare de tot. Mai ceva decat in visele ei.
    Ca cu (sic) gramatica, morfologia si sintaxa frazei (!!! ma stiu, nu?) sta mai rau, nu se pune. Ca doar nu-i la Academia Romana; ii doar la CCR…
    PS
    Nu uitati; capul lui Motoc vrem… Cand ii vine timpul…

  16. Ah, Motoc ot Modrogan, am banuit ceva. Atunci ai dat de aia tineri ai lu’ aia batrani si grei, rabine, nu pisoii de se-agita pe la televiziuni si chermeze de partid.

  17. „Amintandu-si ca in acest an se implinesc douazeci de la crearea Facultatii de Stiinte Politice” 🙁 Sa mananci litere e una, da sa mananci cuvintele, e deja altceva, oricat de repede ai incerca sa scrii pe tastatura

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...