Cuvântul care incepe cu N

O casetă audio în care Mel Gibson îşi pizduieşte nevasta a făcut valuri pe internet. Ce are Gibson de futut la paştele mamei consoartei proprii e doar problema lui. Şi a ei. Nu mă interesează tabloideala, paparaţeala şi nici elodierea. De nicio culoare. Altceva mi s-a părut interesant la ştirea cu pricina. Haideţi să vă arăt ce.

Mai întâi vă invit să citiţi… hai, nu să citiţi, dar să treceţi peste ştire. Aici, aici, aici, aici sau aici. Şi tot aşa în jde locuri. Deci care era buba? Mel Gibson using N word. Când am citit prima dată ştirea, vă mărturisesc, am stat minute bune să desluşesc care ar fi cuvântul ăla: nuck? nock? nunt? nussy? M-am dat bătut. Când nu-mi iese nu-mi iese. Aşa că am apelat la Google şi am căutat prin diverse surse, până ce am dat de una care îmi oferea mai multe indicii: n***ger. După trei genuflexiuni ale neuronilor m-am prins: nigger! Ăsta era cuvântul ticălos!

Dacă eşti negru, în America, poţi folosi cuvântul ăsta slobod. Dacă nu… e bubă mare. Povestea asta mi se pare un exemplu tipic al ipocriziei pe care o trăieşte societatea americană şi pe care o numeşte “corectitudine politică”.

Ce vină are cuvântul? De  ce e un cuvânt ticălos? Pentru că, acest cuvânt, dacă e folosit de un alb… devine rasist. Revedeţi link-urile de mai sus. Toţi cei care pomenesc ştirea se referă la cuvânt cu sintagma “N word”. Le e teamă să folosească exact cuvântul acela. Subliniez: teamă.

Problema rasismului e una cum nu se poate mai serioasă şi sub nicio formă nu ar trebui tratată cu uşurinţă. Şi nu e doar o problemă a americanilor. Cineva spunea că “rasismul e o prejudecată primitivă care nu are  ce căuta în secolul XXI”. Fals! Rasismul e o imbecilitate care nu ar fi trebuit să aibă ce căuta în niciun veac! Dar asta nu are nicio legătura cu ipocrizia acestui sistem al “corectitudinii politice”.

Toţi oamenii aceia care înlocuiesc cuvântul incriminat cu formula “N word” au o problemă: să nu pară rasişti. Dacă sunt sau nu… e mai puţin important. Ceea ce contează este să nu pară, să nu pară rasişti. Pentru că în ipocrita construcţie a societăţii americane aparenţele sunt singurele care contează. Atunci când pari rasist sau homofob rişti să suporţi consecinţe dintre cele mai neplăcute. Şi atunci apelezi la un limbaj edulcorat, la codul corectitudinii politice. În sinea ta poţi fi oricum, dar în expresia publică e mai prudent să foloseşti formula “N word”. Nu e aşa că e infinit mai confortabil? Nu e incomparabil mai comod să învinuieşti un cuvânt, să îl socoteşti pe el vinovat pentru un trecut ruşinos? Iar exerciţiul indignării de paradă, nu e aşa că ne face să părem mai civilizaţi, mai puţin încărcaţi de propriile prejudecăţi?

Cred că abia când vom putea folosi cuvintele acelea, fără să ne temem, fără să ne ruşinăm şi mai ales fără a ofensa pe cineva, abia atunci ne vom fi înzdrăvenit la cap. Până atunci suntem ceea ce suntem: rasişti, homofobi, xenofobi. Dar prudenţi. Şi buni cunoscători ai catehismului corectitudinii politice.

26 thoughts on “Cuvântul care incepe cu N”

 1. Bre, eu am o mare buba. Ma simt al dracului de rasist. Si asta numai cand ma gandesc la niste cuvinte ce incep cu B.
  La americani e ca in zisa aceea: “nu vorbeste dar se fute”.
  Sau nu stiu cum o mai fi acum ca n-am mai trecut de mult pe la ei.

  1. Esti fericit ! Eu n-am o problema cu ba’SECU si fuck, dar am o problema in alcatuirea de propozitii care sa contina ambele cuvinte.
   Recunoaste – esti in avantaj !
   Ca doar n-o sa-mi spui ca folosesti cuvinte cu B doar in propozitii care contin si fuck !!!

   1. Rezolvarea e simpla: alatura-l lui base pe boc si Sodoma e la un gand distanta.
    Orice alte cuvinte sunt de prisos.

 2. Monser – Bok nu poate fi alaturat lui ba’SECU !
  Ciumpalacu’ era un amarit de activist UASCR la momentul cind titanu’ basist avea state vechi la DIE …
  Dar DA – “orice alte cuvinte sint de prisos” !
  Nu si pentru cinci milioane care au votat ba’SECU in 2009 …
  Eu am votat doar in 2004.

  1. Da’ de secta “vot canci”auzit-ai, în aroganţa ta? Decît să-l fi votat pe ăla, mai bine te făceai sectant! Şi te mai şi dai mare că numa’ în 2004!
   Ş-acuma esti “arogant” !!! Meri măăă! Să nu-ţi zic şi unde!!!
   Arogantule care eşti tu arogant!
   Banzai!
   S-o fi inventat o specie nouă de bou şi io n-am aflat… Drace!

   1. Eeeeh, cum le stiu pe toate unii … Precum caKAratita asta – inainte de a se intimpla !
    Uite ca eu ma saturasem atunci de ceea ce ne ofera acum – partidul-stat.
    Niciodata nu afli TOT despre TOATE, shogunash !

   2. Aroganteeee pe shogunash il tin in chiloti. Daca vrei te trimit duios sa-i faci o vizita! Orala! Bine?
    Macar motive sa fii arogant, ai?
    Ca pin-acu n-aflai niciunu’ !
    Banzai!

  2. Sigur, sefu’ are prestanta.
   La cacat cu Boc . Insoti-l-ar Base.
   Iar pentru votanti propatria lu’ voda ce sa facem ?
   Sa infiintam KKK -ul ?

   1. De ce sa re-inventam roata ?
    Vezi ca exista: puscarii si case de nebuni !
    Pentru “voda” si camarila – iar votantii, daca sint atit de inversunati, le vor arunca virtos chiftele cu prastiile.

 3. Ai dreptate Rabbi; s-o ajuns la aberatii lingvistice si mentale din cauza corectitudinii politice. Ca sa zici ceva, o iei pe ocolite, dar cine stie sa citeasca printre randuri intelege. La noi imi place cu “romi”. Da´ daca le zici tigani li se opreste mamaliga- gat?
  Io daca-i zic lu´ ala marlanu´ is corect? Da´lu´boc
  daca-i zic zdreanta; ie bine? Si taraturii dac-i zic taratura, ma-ntelege omenirea? Ca nu folosesc nume, ca sa nu jignesc…

 4. Pacat ca un subiect asa spumos il reduceti la vesnicii Boc si Base . Penibil !Ce legatura or fi avand doi dobitoci cu notiunea de corectitudine politica…nu stiu . A , ca a zis bou’ de tiganca imputita ?
  Se vede treaba ca ar fi necesar ca si in romania sa se aplice la sange acest principiu , dar sa fie presedinte nastase !Poate ati comenta la obiect .
  Ma cac pe toti politicienii , daca va intereseaza , dar subiectul e grozav de comentat…

  1. Da, subiectul e grozav de comentat…
   Eu l-aș extinde la morală. “Cred că abia când vom putea folosi cuvintele acelea, fără să ne temem, fără să ne ruşinăm şi mai ales fără a ofensa pe cineva, abia atunci ne vom fi înzdrăvenit la cap.”
   Știti la ce mă refer, nu vreau să ofensez pe cineva 🙂

 5. Feodor :)))
  Pai e ca si cand i-ai zice unui rrom de la noi … “ba, tigane” .. sau invers, nici nu stiu cum sa ii denumesc sa nu se supere. :bullshit:

 6. Nu-i chiar asa. Varianta corecta politic (si stupida) ar fi “African-American”, acceptabile si folosite curent sunt “black” sau mai rar “negro” fiindca e anacronic, dar “nigger” e o insulta si perceputa ca atare. La noi cele trei variante ar fi: “rrom”, “tigan” si “tigan imputit”. Si la noi, daca un tigan ar folosi ultima n-ar fi asa problema… stim noi pe unul care a facut-o 🙂

 7. Rabbi, la mai marele fix este postul asta. Mi se pare 100% valida ideea. Uite ce debitam eu pe un alt blog care a adus in discutie subiectul aproape acum o luna (scuza lungimea inadecvata pentru un comentariu – te inteleg daca nu-l publici 🙂 daca a ajuns ideea la tine eu sunt multumit)

  <>

 8. Problema americanilor e ca sunt prosti, am vazut la Jay Leno probleme “amuzante” pe tema asta “afro-american ball point pen” adica softurile lor modificau “black” cu “afro-american”, asta e…dovada de retard mintal si exact ce zici tu: “noi am schimbat frate, nu suntem rasisti” fara sa realizeze penibilu` in care pot cadea. Pe de alta parte si eu sunt rasist…cred, am o problema cu ciorile si niste idei preconcepute, dar poate nu sunt chiar rasist atata timp cat nu ma intereseaza culoarea pielii ci doar ca atunci cand se urca in RATB sau metrou, oricat ar fi de aglomerat ei au 2-3 locuri libere pe langa ei, atata timp cat nu tine de pigment, consider ca doar ideile preconcepute ma fac rasist. Oricum am auzit intr-o melodie o intrebare prea tare: “De ce daca esti alb esti alb si daca esti negru esti de culoare?” asta e faza…nu conteaza pigmentu` (alb si negru oricum sunt aculori) da` cand vine vorba de jegosi ridicati in slavi ca toti manelistii de la noi si Madalin Voicu care vrea sa “fure” vioara Stradivarius….e mai greu sa le dai credit. Oricum si daca sunt rasist, nu ma deranjeaza de loc, macar nu sunt ipocrit si nu incerc sa maschez aparentele aducand numai probleme romanilor numind ciorile “rromi”.

  1. Cum ziceau unii prin media: in juma’ de secol, amerecanii au trecut de la segregare rasiala la alegerea unui cioroi ca presedinte !
   Noi raminem la mentalitatea lui “da-l in ma-sa de cioroi” !
   Eu afirm sus si tare ca este o timpenie sa vorbesti despre tigani ca despre r(rrr……………r)omi cind ei insisi isi spun tigani.
   In liceu am alergat doi ani cot la cot cu un tigan TUCIURIU caruia i se spunea PELE – nu stiu de ce, pentru ca brazilianul era ALB in comparatie cu el.
   Falsa problema a “corectitudinii politice” este pentru societati (precum cea americana) care nu mai stiu ce este important in viata.

 9. Corectitudinea politica ne va duce catre “noulimba” care va fi atent monitorizata de “ministerul adevarului”.

  Grseitorii vor fi ajutati de “ministerul iubirii” sa isi planga erorile (cu voie si fara de voie).

  Mai ciudat va fi ca mereu vom uita pe cine avem voie sa injuram si unde trebuie sa fim atenti cu limbajul. A fost o vreme cand era corect sa injuri la evrei. Astazi crima mai mare nu se poate. In schimb putem injura la arabi cum vrem; pentru ei nici nu s-a inventat un nume politic-corect. Mai ciudat va fi cand se va intoarce din nou roata si eu voi fi prea batran sa tin minte si le voi spune cum-nu-trebuie arabilor (care intre timp vor fi eroii ultimului holocaust; probabil atomic)

  1. Asta e şi părerea mea. Inventăm o noulimbă ca să confecţionăm nişte aparenţe mai convenabile. În loc sa umblăm la cauză, nu doar la efect.
   Nu altoind cuvinte o să eliminăm imbecilitate numită rasism. Iar pe neanderthalienii bolnavi de aşa ceva nu îi lecuieşti oferindu-le cuvinte interesante.

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.